Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Wymiana gałki oraz mieszka lewarka zmiany biegów
Autor Wiadomość
SiMa 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-01-2011, 20:18   

siwy113 napisał/a:
SiMa powiedz kolego jak się ma dobór tej gałki jak szukać chodzi mi oczywiście o otwór w który wchodzi wybierak każda gałka by tam pasowała czy trzeba jakieś specjalnej.

Ja zamówiłem ją w ciemno, bo gałka jest uniwersalna (to słowo mnie przekonało :wink: )...ale do końca nie byłem pewny czy wejdzie, czy właśnie ta dziura nie będzie za mała, albo za duża.

Gałka okazała się luźna, ale ma taką imbusową śrubę regulacyjną, więc ją dokręciłem po uprzednim ustawieniu, żeby wsteczny podciągać i siedzi sztywno :) .

Dzisiaj już tego nie zrobię ale w wolnej chwili mogę zmierzyć wymiary tego bolca, na który nakłada się gałkę.

Pozdrawiam

[ Dodano: 16-01-2011, 19:41 ]
Witam,
Mieszek już też zmieniony - w porównaniu ze ściągnięciem gałki to (p.) pikuś :wink:

Na początek (po demontażu gałki) trzeba "wypiąć" stary mieszek. Następnie trzeba odpiąć taki metalowy pręcik odpowiedzialny prawdopodobnie za wsteczny:

Teraz zdejmujemy całość i mamy "nagi pręt" :lol:

Teraz możemy zająć się samym mieszkiem. Trzeba go odczepić od czarnego plastiku a z drugiej strony (na schemacie nr 3) trzeba rozczepić i wyjąć materiał. Potem możemy zakładać mieszek i składać w odwrotnej kolejności :)

Pół godzinki i po sprawie, a na ustach "banan" :mrgreen:

siwy113 
Forumowicz

Auto: mitsubishi space star
Wysłany: 17-01-2011, 21:10   

dzięki SiMa super to zrobiłeś no teraz mnie to czeka.

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2011, 21:17   

siwy113 napisał/a:
no teraz mnie to czeka.

Powodzenia :) .
Jakbyś miał jakieś pytania, to pisz na PW

Pozdro

[ Dodano: 17-01-2011, 21:21 ]
O widzisz, zapomniałem, a miałem zmierzyć dla Ciebie tą końcówkę lewarka. Zrobię to jutro :wink:

sqza 
Mitsumaniak
SpaceRowicz

Auto: MSS 1,3B GLX 99r
Wysłany: 18-01-2011, 16:59   

Witam ja w sumie w podobnym temacie z tym, że nie w celu poprawienia wyglądu a przywrócenia normalnego funkcjonowania.

Auto, które kupiłem od razu miało uszkodzony ten plastik - wyłamane ząbki od strony ręcznego (tu bardzo fajna fotka SiMa):

Mam wyłamane dwa zęby trzymające to przy obudowie - próbowałem robić jakąś protezę przy pomocy poxipolu i jakiś plastikowych elementów które miały zastąpić ząbki ale powiem - wyszło to średnio ;P

Czy istnieje szansa aby to gdzieś kupić - bo ciągłe poprawianie tego .... (mieszka z tym plastikiem) mnie już dobija.

Będę wdzięczny za info :)

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2011, 17:24   

sqza napisał/a:
Czy istnieje szansa aby to gdzieś kupić

Znalazłem na allegro mieszek ze skóry z tym plastikiem, ale cena jest trochę zniechęcająca..75zł
http://allegro.pl/mitsubi...1398687438.html

Tutaj drugi link:
http://allegro.pl/mitsubi...1402691298.html
co prawda to do silnika 1,8 ale wygląda bardzo podobnie. Musiałbyś maila z zapytaniem do kolesia wysłać.

Możesz jeszcze po szrotach poszukać, ale wątpię żeby coś było, bo ja dzisiaj szukałem pasa prawego przedniego i albo mieli lewy, albo mówili, że nie ma i dostanę najtaniej za 200zł.
W końcu zakupiłem na allegro za 80 zł :lol: (notabene u kolesia z pierwszego linku)

Pozdrawiam

sqza 
Mitsumaniak
SpaceRowicz

Auto: MSS 1,3B GLX 99r
Wysłany: 18-01-2011, 18:30   

Dokładnie o to chodzi :) - sam mieszek nie jest u mnie zniszczony - sam plastik by wystarczył, ale pewnie tego to się nie znajdzie.

Ten z pierwszego linku jest OK - z tym, że teoretycznie odbiór osobisty - kawałek z Rzeszowa do Katowic ;P

No nic będę jeszcze szukał - albo obdzwonię szroty w okolicy - może akurat się trafi.

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2011, 18:40   

sqza napisał/a:
kawałek z Rzeszowa do Katowic ;P

No jest to niestety pewne uniedogodnienie :wink:

sqza napisał/a:
No nic będę jeszcze szukał - albo obdzwonię szroty w okolicy - może akurat się trafi.

Szukaj, szukaj, bo kto pyta nie błądzi :)

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

ally 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.6 '03
Wysłany: 28-01-2014, 23:27   

Chłopaki pomóżcie :)
Czy ktoś mógłby mi objaśnić jak zdejmuje się gałkę w Space star z 2003 roku lift w celu wymiany mieszka ? Skrzynia biegów jest z biegiem wstecznym do przodu z blokadą dźwigni.

Tylko nie mówcie, że mam ją zdemolować, tak jak kolega opisał wyżej :) takich instrukcji nie przyjmuję ;)

Odpowiedz do tematu