Demontaż kokpitu i wnętrza |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 03-04-2011, 17:53
|
|
|
Cytat: | Jak zdemontować plastik tylnej klapy na drzwiach? | na obwodzie plastyku są zatrzaski->>profilaktycznie proponuję zacząć od strony najmniej widocznej-->> podważamy ale najpierw trzeba odkręcić śrubki ukryte pod rączką i pod wewnętrznym otwieraniem drzwi. W skrytce narzędziowej też są śrubki do odkręcenia. Osłona na około szyby powinna się odchylić-->> ona też jest na zatrzaskach. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
hajmanek
Forumowicz
Auto: shogun 2,8 tdi gls
Kraj/Country: UK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 252 Skąd: gogle
|
Wysłany: 04-04-2011, 00:54
|
|
|
A nie chodzi ci przypadkiem o plastik nad rejestracja? Bo jesli tak to musisz najpierw zdemontowac te wenetrzne tak jak bylo w poprzednim opisie a nastepnie od srodka masz 4 nakretki ktore luzuja to co jest na zewnatrz. pozdrawiam i milej zabawy |
|
|
|
 |
Robert09
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Pomógł: 5 razy Dołączył: 31 Maj 2009 Posty: 117 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-04-2011, 14:24
|
|
|
Klapa tylna jest mocowana na tzw spinki - zatrzaski, najpierw trzeba odkręcić uchwyt drzwi i zdjąć górną ramkę (mocowana na zatrzaski) podważeniem i energicznym szarpnięciem; po odkręceniu zasobnika na narzędzia - cztery wkręty; oslony klamki wewnętrznej jeden wkręt, podobnie jak z ramką górną , najpierw podważyć następnieszarpnąć; można też podważać kolejne spinki tępym narzędziem; i tak niektóre z nich pękaja i trzeba będzie założyć nowe. Tyle zapamiętałem z ostatniego demontażu gdy zablokował mi sie zamek tylnej klapy, nestety musiałem to zrobić przy zamkniętych tylnych dzrzwiach. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-04-2011, 15:45
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Cytat:
Jak zdemontować plastik tylnej klapy na drzwiach?
na obwodzie plastyku są zatrzaski->>profilaktycznie proponuję zacząć od strony najmniej widocznej-->> podważamy ale najpierw trzeba odkręcić śrubki ukryte pod rączką i pod wewnętrznym otwieraniem drzwi. W skrytce narzędziowej też są śrubki do odkręcenia. Osłona na około szyby powinna się odchylić-->> ona też jest na zatrzaskach. |
Na pewno pomoże.
hajmanek napisał/a: | A nie chodzi ci przypadkiem o plastik nad rejestracja? |
Przecież to na zewnątrz...
Robert09 napisał/a: | Klapa tylna jest mocowana na tzw spinki - zatrzaski, najpierw trzeba odkręcić uchwyt drzwi i zdjąć górną ramkę (mocowana na zatrzaski) podważeniem i energicznym szarpnięciem; po odkręceniu zasobnika na narzędzia - cztery wkręty; oslony klamki wewnętrznej jeden wkręt, podobnie jak z ramką górną , najpierw podważyć następnieszarpnąć; można też podważać kolejne spinki tępym narzędziem; i tak niektóre z nich pękaja i trzeba będzie założyć nowe. Tyle zapamiętałem z ostatniego demontażu gdy zablokował mi sie zamek tylnej klapy, nestety musiałem to zrobić przy zamkniętych tylnych dzrzwiach. |
To również pomoże. Gdzie mogę kupić takie zatrzaski/spinki? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 04-04-2011, 20:00
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | Gdzie mogę kupić takie zatrzaski/spinki? | Proponuję nie szukać nowych zatrzasków, a za to porządnie przyłożyć się do zadania.
Jak odchyli się lekko plastik to je widać, do tego podważyć jakimś długim a'la śrubokrętem z końcówką "Y" i wyskakują w całości bez problemu.
W ostateczności typowe kołki od boczków drzwi innych marek też pasują i w każdym dobrym sklepie są dostępne. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2011, 07:22
|
|
|
jawaldek napisał/a: | bartek2800 napisał/a:
Gdzie mogę kupić takie zatrzaski/spinki?
o takich samych to zapomnij podobne są do kupienia w sklepach motoryzacyjnych a najlepiej to aby żadna nie pękła->> mi się udało
np http://www.autospinki.skl...ona&strona_id=2 |
Dzięki
rico.1 napisał/a: | bartek2800 napisał/a:
Gdzie mogę kupić takie zatrzaski/spinki?
Proponuję nie szukać nowych zatrzasków, a za to porządnie przyłożyć się do zadania. |
To tak w razie "W" |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 13-04-2011, 16:10
|
|
|
up. |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2011, 16:23
|
|
|
stary alfer, Dzięki.
Demontaż odbył się bez problemów. Na was Miśki zawsze można liczyć.
Dzięki |
|
|
|
 |
Aussie
Mitsumaniak

Auto: Pajero Exceed 3.5 V6 2003r.
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 03-05-2011, 15:35
|
|
|
długo mnie nie było - praca, delegacje, praca.... Terach chwilkę znalazłem więc wrzucam efekty mojej pracy i waszych porad:)
zdjęcia
krótki filmik:
filmik |
_________________ Pajero Exceed 3.5 V6 2003r.; Bullbar Xrox, 2in lift, Snorkel, UHF, Namiot na dachu
 |
|
|
|
 |
|