my tu sobie gadu |
Autor |
Wiadomość |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5W i moto
Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20738 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 14-10-2013, 08:11
|
|
|
mkm- mi się nie podoba- nie merda ogonem
...a na poważnie- szacun |
|
 |
gulgulq

|
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
|
|
|
 |
gulgulq

|
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 02-01-2014, 12:44
|
|
|
Kończyłem Automatyki i Robotykę kilka lat temu i niestety nie robią na mnie wrażenia te roboty - ciekawi mnie, kiedy nadadzą pełną autonomiczność robotom i zaimplementują algorytmy adaptacyjne+ system ekspercki + sieci neuronowy, żeby robot mógł się sam uczyć, podejmować decyzje i adaptować do panujących warunków - coś na wzór uczącego się dziecka... Myślę, że jeszcze za mojego życia będziemy tego świadkami...
Jednak to co dała nam Natura/Bóg/Siła stwórcza przerasta te algorytmy i stopień skomplikowania o lata świetlne |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 03-01-2014, 10:06
|
|
|
RalfPi napisał/a: | Kończyłem Automatyki i Robotykę kilka lat temu i niestety nie robią na mnie wrażenia te roboty - ciekawi mnie, kiedy nadadzą pełną autonomiczność robotom i zaimplementują algorytmy adaptacyjne+ system ekspercki + sieci neuronowy, żeby robot mógł się sam uczyć, podejmować decyzje i adaptować do panujących warunków - coś na wzór uczącego się dziecka... Myślę, że jeszcze za mojego życia będziemy tego świadkami...
Jednak to co dała nam Natura/Bóg/Siła stwórcza przerasta te algorytmy i stopień skomplikowania o lata świetlne |
skoro kończyłeś AiR to sam dobrze wiesz że sztuczna inteligencja to nie jest taka prosta sprawa
ale być może to nie jest jakaś daleko czasowo odległa kwestia:
http://www.nytimes.com/20...ence.html?_r=1& |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24281 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-01-2014, 10:22
|
|
|
RalfPi napisał/a: | + sieci neuronowy, żeby robot mógł się sam uczyć | hmmm - jakby to powiedzieć... to my musimy nauczyć czegoś sieć neuronową a dopiero potem ona działa |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-01-2014, 10:33
|
|
|
Pewno, że musimy (dostroić wagi, przy danej strukturze sieci), ale przecież podobny system działa u dziecka, które po jakimś czasie umie samo funkcjonować w otaczającym je świecie..
Pewno taki mały robot, z funkcją np. poszukiwania informacji w internecie i pisania "referatów" na klawiaturze, korzystania z prostych programów graficznych, kosztowałby... 50mln $ (licząc wynagrodzenia dla inżynierów i sprzęt i soft)...
Ale myślę, że warto by było
[ Dodano: 03-01-2014, 10:34 ]
gulgulq napisał/a: | sztuczna inteligencja to nie jest taka prosta sprawa |
Zdaję sobie doskonalę sprawę, ale myślę, że raz porządnie zaprogramowany system dałby radę - skoro zrobili windowsa i inne softy.. to chyba z tym też daliby radę - odpowiednie środki + odpowiedni cel i jakoś by to poszło.. |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24281 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-01-2014, 13:10
|
|
|
RalfPi napisał/a: | podobny system działa u dziecka | dziecko się najpierw uczy a dopiero potem działa; zostaw je zamknięte w odosobnieniu na 3 lata a zobaczysz, że nie będzie potrafiło np. mówić (nie wspominając, że zmieni się w psychopatę)
a stworzenie sieci neuronowej na wzór mózgu, gdzie miliardy komórek są połączone na zasadzie każda z 10 000 innych, nie jest obecnie możliwe
RalfPi napisał/a: | skoro zrobili windowsa i inne softy | windows działa na modelu zdarzeniowym - akcja : zaprogramowana reakcja; wszelkie dodatki jak np. sterowanie głosem czy ruchem gałek ocznych trzeba najpierw nauczyć
[ Dodano: 03-01-2014, 13:11 ]
tomek84 napisał/a: | o co w tym chodzi? | zgaduję - żyroskopy + silniki jak w segway'u |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
|
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-01-2014, 14:38
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | RalfPi napisał/a: | podobny system działa u dziecka | dziecko się najpierw uczy a dopiero potem działa; zostaw je zamknięte w odosobnieniu na 3 lata a zobaczysz, że nie będzie potrafiło np. mówić (nie wspominając, że zmieni się w psychopatę)
a stworzenie sieci neuronowej na wzór mózgu, gdzie miliardy komórek są połączone na zasadzie każda z 10 000 innych, nie jest obecnie możliwe
RalfPi napisał/a: | skoro zrobili windowsa i inne softy | windows działa na modelu zdarzeniowym - akcja : zaprogramowana reakcja; wszelkie dodatki jak np. sterowanie głosem czy ruchem gałek ocznych trzeba najpierw nauczyć
[ Dodano: 03-01-2014, 13:11 ]
tomek84 napisał/a: | o co w tym chodzi? | zgaduję - żyroskopy + silniki jak w segway'u |
Ale przecież ja nie chcę zrobić czegoś co działa podobnie jak człowiek - bo się nie da..
Uważam, że stopień skomplikowania Windowsa, Matlaba..., Systemów do obsługi sieci (nie znam się na tym), są dalece bardziej skomplikowane niż kilka algorytmów odpowiednio zaprogramowanych - na studiach uczyli, że każdą sieć można zastąpić siecią dwu-warstwową, o ile dobrze pamiętam, ale nie w tym rzecz.
Jeżeli dziecko nauczymy działać, np. przez kilka lat, to jest ono sobie w stanie poradzić w otaczającym je świecie.
Poza tym zawsze działa sprzężenie zwrotne - dziecko zrobi siusiu - Mama powie fe..
Dziecko przyniesie dobre oceny - dostanie nagrodę.
Przecież robota też może ktoś pilnować:
" Good job!", albo:
"Dear God! What you have done!?"
Pozytywnie i negatywnie go wzmacniać za wykonaną robotę..
Dlatego jestem zwolennikiem kary za czyn - wtedy następuje odpowiednie przestrojenie wag.
A mnie ciekawi, dlaczego ludzie w ograniczonym stopniu programują adaptacyjne, neuronowe sieci w robotyce.
Wydaje mi się, że za słabo siedzę w sieciach neuronowych, rozpoznawaniu obrazów, mowy, żeby móc zdefiniować realne problemy, jakie się z tym wiążą - a też nie mam czasu się wszystkim zajmować |
|
|
|
 |
|