Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:16 |
[II 2.2 DID] POMOCY |
Autor |
Wiadomość |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 13-03-2012, 17:29
|
|
|
Nic nie napisaleś od ilu lat użytkujesz aku. Normalne napięcie spoczynkowe aku przy wyłączonym silniku wynosi 12.5-12.8 V, napięcie ładowania 14.0-14.4 V, w niskich temp. napięcie spoczynkowe aku (czyli jego SEM) nie powinno spadać < 12.3 V. Wartość < 11 V zwykle oznacza uszkodzony aku. Jako pomiar pomocniczy naładowania mozesz sprawdzic gęstość elektrolitu (w każdej celi powinno być 1.28 g/cm3). Znaczne różnice pom. celami świadczą o ich awarii (np. mikrozwarciu). Jak ładowałeś aku? Zalecany prąd wynosi max. 10% pojemności Ah. O poziom elektrolitu nie pytam zakładając że sprawdziłeś. |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
Radek285
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II
|
Wysłany: 15-03-2012, 09:04 odkryta usterka
|
|
|
sorki ze długo sie nie odzywałem ale tak wyszło hehe
Wszystkim ktorzy probowali pomoc w sprawie akumulatora i wszytkim ktorzy doradzali -serdecznie dziekuje
Wiem juz co jest/było nie tak
Okazało sie za wawiesił sie alarm montowany w ASO podczas zakupu autka , usturke usunołem i Outek smiga jak ta lala . Jezeli by cos takiego przytrafiło sie komus innemu a dioda od alarmu swieci mimo odłaczonego aku znaczy ze centralka alarmu ma pamiec podtrzymania i w takiej sytuacji jak u mnie nalezy dostac sie do centralki alarmu pod kierownica , centralke otworzyc , wyjac BATERIE z centralki na chwile {ja wyjołem na 5min} , nastepnie wszystko poskłądac i autko powinno odpalic Mi odpaliło i wszystko działa ok PS moje aku jest wporzadku Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 15-03-2012, 15:18
|
|
|
A jak długo "żyje" taka bateria? Nie pamiętam aby w moim miśku coś takiego wymieniali przy okazji przeglądów (jedynie baterie od "pilotów"). Zakładając, że 99% O2 posiada alarm montowany u dealera to na przeglądach powinni pamiętać o w/w baterii. |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 15-03-2012, 21:04
|
|
|
W moim poprzednim aucie po około 12 latach użytkowania dopiero padł akumlatorek z alarmu. |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 334 Skąd: okolice 3city
|
Wysłany: 16-03-2012, 10:31
|
|
|
Bateria litowa, bo pewnie o taką chodzi, ma standardowy czas "leżenia na półce" - 10 lat. Oczywiście może i dłużej, ale działanie wtedy nie jest pewne. Tutaj jest w układzie i teoretycznie nie jest wykorzystywana, ale sporadycznie może się zdarzyć, tak że najpewniej do 10 lat. Oczywiście, o ile nie będzie wykorzystywana przez układ, bo wtedy należałoby profilaktycznie wymienić od razu po takim zadziałaniu. Np. po włączeniu alarmu na odłączonym aku. |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 16-03-2012, 12:31
|
|
|
@michu300 ciekawa teoria zapytam tak czy zdarzyło Ci się użyć baterii w komórce ? Pewnie tak w takim razie należalo by ją profilaktycznie wymienić. Hmm gorzej jeśli używamy iPhone-a to musimy wymienić cały sprzęt. Nie popadajcie w paranoje że trzeba wymieniać baterię bo popracowała sobie chwilkę. Z tego co pisze autor to nawet nie bateria była przyczyną usterki a sam system alarmowy się zawiesił. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

|
Wysłany: 16-03-2012, 12:59
|
|
|
borsak1 napisał/a: | @michu300 ciekawa teoria zapytam tak czy zdarzyło Ci się użyć baterii w komórce ? |
W komórce nie używałem dotąd baterii... Chociaż, chyba dawno temu były takie cegły z możliwością włożenia paluszków AA. Obecnie w komórkach używam akumulatorów Li-Ion i jest to coś innego niż bateria litowa, o której piszę wyżej. Baterii litowej się nie ładuje. |
|
|
|
 |
Radek285
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-03-2012, 15:56 :
|
|
|
Tak kwestia była tylko ze centralka alarmu zawiesiła sie a nie ze rozładowała sie bateria, lecz jak wymontowałem juz baterie z centralki postanowiłem załadowac nowa to tylko 4,50 bateria Philipsa a nie mam zamiaru znowu tego grzebac jak bedzie dalej sie to działo to całkiem alarm odmontuje i położe na pułce w garażu Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

|
Wysłany: 16-03-2012, 16:28
|
|
|
W zasadzie to starałem się odpowiedzieć na pytanie Komandor. Dodam jeszcze co do przeglądów alarmu - mój ubezpieczyciel uświadomił mnie, że jeżeli podajemy do AC, że mamy alarm, to on musi podlegać przeglądom i trzeba mieć te przeglądy najlepiej wbite w jego książce serwisowej. Przy kradzieży jest to doskonały powód do odmowy wypłaty dla ubezpieczalni. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 16-03-2012, 21:10
|
|
|
michu300 napisał/a: | jeżeli podajemy do AC, że mamy alarm, to on musi podlegać przeglądom | Ciekawe gdzie to jest napisane. Warto czytać OWU, przykładowo Hestia ma jakieś absurdalne warunki w tej kwestii, Compensa wymaga tylko samodzielnego urządzenia z atestem. Nawet nie podają że ma być zamontowane przez autoryzowany zakład. Do tego jest bardzo różne podejście w kwestii ilości zabezpieczeń między ubezpieczycielami. |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

|
Wysłany: 19-03-2012, 11:31
|
|
|
elektryk napisał/a: | Ciekawe gdzie to jest napisane. Warto czytać OWU |
O, właśnie. Akurat ja miałem na myśli Allianz... Ale przezorny zawsze ubezpieczony (od ubezpieczeń również). |
|
|
|
 |
|