Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:38
[MSS ALL] [AUDIO] Radio i przejsciowka ISO
Autor Wiadomość
markostar 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2007, 21:46   

Ja właśnie u Blaszki zaryzykowałem czyszczenie przepustnicy - zostawili w środku kawałki nitek od szmatki, efekt był taki że przepustnica nie domykała się do końca i obroty wariowały :evil: . Przez trzy tygodnie z tym walczyłem włącznie z "nauczaniem" komputera aż w końcu sam odważyłem się odkręcić parę śrubek i gały mi wyszły z orbit jak zobaczyłem co jest w środku :D .
Co do falowania obrotów na zimnym - ja bym się nie przejmował tym, komputer nakazuje mu "ssanie" a że nasze silniki mają już trochę przejechanych kilometrów to się tak mogą zachowywać (niestety nie mamy nowych aut :cry: ).
Mam też podobną sytuację z sekundowym "kopem" - u mnie przy dojechaniu do świateł zatrzymaniu się i wrzuceniu na luz dostaje takiego właśnie małego sekundowego "kopa". Z początku irytowało mnie to, ale już się do tego przyzwyczaiłem i olewam to. Silniki GDI są z bezpośrednim wtryskiem - to takie benzynowe disle i są trochę himeryczne ale za to bardzo oszczędne więc wybaczam im te himery :wink: .
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy.

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Wysłany: 20-04-2008, 14:41   Montaż radia w Space Star 2001

Witam!

Niedawno stałem się właścicielem (a raczej współwłaścicielem) Space Stara z 2001 (1,9 DiD, przebieg tylko 86.000!). Przeszukałem to forum w celu odnalezienia odpowiedzi na pytanie: jak zmienić radio w tej furze? Znalazłem sporo info, ale nic konkretnego.
Po pierwsze: nigdy nie zmieniałem radia w samochodzie, ale chce to zrobić sam, nie obawiam się grzebania w kabelkach i wtyczkach.
Po drugie: mam aktualnie założone radio Pioneer z CD, niestety CD nie działa, wyświetlacza prawie nie widać, takie mi "podarował" sprzedawca:)
Po trzecie: kupuję radyjko JVC KD-G341 http://allegro.pl/item346..._vat_sklep.html

W sumie sprawy montażowe mam chyba obcykane, nie wiem tylko czy wystarczy to radio i "kostka ISO" dołączona do niego? Gdzieś czytałem, że potrzebne są jakieś przejściówki, ale czy na pewno?

Jeżeli ktoś powiedziałby mi czy wystarczy mi ta kostka ISO, która jest w pudełku z radiem to byłbym wdzięczny.

Poza tym znalazłem taką stronę: http://www.fitaudio.com/?View=entry&EntryID=74
Tam jest instrukcja jak wyjąć radio fabryczne (którego nie mam) i są także na dole filmiki jak założyć radio nowe, tylko chyba na przykładzie innej fury. Jeżeli to robi się tak jak na filmiku to dla mnie banał:)

I jeszcze jedno: bawiąc się w wymianę radia odpiąć akumulator? Czy skasują mi się wtedy jakieś ważne "dane"?

Dzięki za odpowiedzi i pozdro

markostar 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Wysłany: 20-04-2008, 20:37   

Jeśli masz obecnie zamontowane "normalne " radio (nie Mitsubishi) to poprzedni właściciel już zamontował odpowiednie okablowanie (inaczej by nie działało). Wystarczy wymontować obecne radio i do tych samych kostek podłączyć nowe i wszystko zadziała. Pozdrawiam :wink:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 20-04-2008, 20:58   

Japko napisał/a:
bawiąc się w wymianę radia odpiąć akumulator? Czy skasują mi się wtedy jakieś ważne "dane"?

nie ma sensu odlaczac aku :)
pozdroo

slawekw_79
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2008, 18:23   

jeśli ktoś liczy sie ze zdaniem audiofila to nie polecam żadnego radia JVC dzwięk jest tragiczny polecam w cenie do 300 zł http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
plus ma wejście na karty SD zero problemów z płytami CD nie przeskakuje na nierównościach, nie trzeba wypalać ciągle nowych płyt nie rysują się,
pzdr

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Wysłany: 23-04-2008, 19:27   

slawekw_79 napisał/a:
jeśli ktoś liczy sie ze zdaniem audiofila to nie polecam żadnego radia JVC dzwięk jest tragiczny polecam w cenie do 300 zł http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
plus ma wejście na karty SD zero problemów z płytami CD nie przeskakuje na nierównościach, nie trzeba wypalać ciągle nowych płyt nie rysują się,
pzdr

Już zamówiłem i tak, jak mi nie podpasi to szybko sobie zmienie, no problem, w sumie zaczynam przygodę z car audio:). I tak mam głośniki standardowe, więc wiele nie wyciągnę. Poza tym nagrywanie płytek lub słuchanie mp3 to nie dla mnie. Zawsze i wszędzie będzie mi to brzmiało słabo. Dlatego słucham tylko oryginalnych płytek. Mp3 tylko na kompie, bo brzmią bardzo dobrze na sound blaster x-fi.

markostar napisał/a:
Jeśli masz obecnie zamontowane "normalne " radio (nie Mitsubishi) to poprzedni właściciel już zamontował odpowiednie okablowanie (inaczej by nie działało). Wystarczy wymontować obecne radio i do tych samych kostek podłączyć nowe i wszystko zadziała. Pozdrawiam :wink:

No tak, w sumie nie wpadłem na to:P Ale załóżmy że mam firmowe radio, to czy wtedy wystarczy mi ta kostka ISO dołączona do radio? Odpowiedź na to pytanie na pewno przyda się komuś w przyszłości.

djandrew
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2008, 20:39   

Japko napisał/a:
Ale załóżmy że mam firmowe radio, to czy wtedy wystarczy mi ta kostka ISO dołączona do radio? Odpowiedź na to pytanie na pewno przyda się komuś w przyszłości.

Nie wystarczy. Musisz kupić przejściówkę (do zdobycia np. na allegro)

jawlo 
Forumowicz

Auto: SS DiD mint silver
Wysłany: 23-04-2008, 21:12   

Temat podłączania radia był już na forum -> tutaj

manski
[Usunięty]

Wysłany: 25-04-2008, 22:32   

HANSIK, a co zrobisz ze zdemontowanym radiem ? bo ja trochę się przymierzam do zbudowania układu który by zastąpił oryginalne radio , miałby przycisk przełączający wskazania komputera , i może jeszcze by cos wyświetlał w dolnej linijce wyswietlacza , ale muszę mieć jakieś oryginalne radio do testów , żeby podejrzeć transmisję pomiędzy radiem a wyświetlaczem .

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Wysłany: 26-04-2008, 17:04   

Dziś dostałem radio, podłączyłem bez problemu (przejściówka już była). Co do kostki ISO, którą znalazłem w opakowaniu z radiem to wygląda to tak: z jednej strony jest ta właśnie kostka, którą podpina się do radia, z drugiej strony są gołe, nieoznaczone kabelki (no dobra, 3 są oznaczone karteczką, reszta tylko kolorki). Także gdyby nie to, że już miałem przejściówkę, to jeszcze sporo kombinowania by było przede mną.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 27-04-2008, 18:27   

manski, jak coś wykombinujesz to ja się piszę na zakup twojego tworu.

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 10:12   

Na allegro można kupić nówkę sztukę oryginalnego kasciaka za 70 PLN. Zastanawiam się czy nie kupić i nie pobawić sie w wymontowanie układu sterującego wyświetlaczem i pobawić się w adaptację tego bez radia.

http://www.allegro.pl/ite..._gwar_fvat.html

manski
[Usunięty]

Wysłany: 24-07-2009, 21:58   

trochę czasu minęło , ale w końcu zabrałem się za produkcję czegoś co zastępuje oryginalne radio , kupiłem drugi wyświetlacz do eksperymentów , i myślałem że uda się zrobić układ na podstawie opisów w necie dotyczących opla , niestety sygnały na liniach sda i scl idą od radia do wyświetlacza , ale linią mbusy wyświetlacz potwierdza gotowość do przyjęcia danych i niestety bez oryginalnego radia się nie obejdzie ( muszę podejrzeć transmisję na oryginalnym radiu ) , więc może ktoś z okolic warszawy ma pożyczyć oryginalne , trochę działające radio .

quki 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star
Wysłany: 10-07-2014, 13:36   Kostka w radiu !

Witam , potrzebuje szybko opisu kostki w radiu jaka jest orginalna który kabel do czego ;)

Edit by MOD.
Scaliłem.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 10-07-2014, 19:18, w całości zmieniany 1 raz  

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 10-07-2014, 15:28   

A po co Ci to, nie lepiej zastosować przejściówkę http://allegro.pl/zlacze-...4391767487.html
Tu masz to opisane http://forum.mitsumaniaki...at+kostki+radia

Odpowiedz do tematu