Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wyświetlaczem wielofunkcyjnym
Autor Wiadomość
Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 30-08-2015, 21:57   

Nie tędy droga. Lepiej żebyś to zaniósł komuś kto zna się na tej robocie i wie czym to lutować, bo jak zaniesiesz pierwszemu lepszemu "elektrykowi" to się to źle skończy.
A jak pójdziesz do speca od tego i powiesz mu, że masz zimne luty to on będzie wiedział co ma z tym zrobić.

Proszę. Do wyboru do koloru.

Chodzi o to, że jak rozłożysz licznik na dwie części to jest cała masa punkcików pokrytych lutami. Da się sprawdzić, które są zerwane, ale lepiej zrobić wszystkie, żeby nie robić tego dwa razy.

szmiko 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-09-2015, 20:09   

Wielkie dzięki! :) udało mi się wyciągnąć wyświetlacz. Dziwne bo numer seryjny jest inny od tego jaki mi podali w serwisie. Jutro odwiedzę któregoś polecanego.

raul_29 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1,5 DID
Wysłany: 18-10-2015, 19:07   

Dzięki Tokyo.
Dzisiaj naprawiłem wyświetlacz w Colcie mojej żony. Ten post był bardzo pomocny. Okazało się, że były zimne luty na płytce przy gnieździe. Przelutowałem i wszystko śmiga aż miło.
Pozdrawiam[/quote]

dudens1234 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt VI 1.1
Wysłany: 30-01-2016, 16:25   

Witam serdecznie!
Najnowszym i najbardziej skutecznym, a przede wszystkim najtańszym rozwiązaniem problemu z migoczącym/niedziałającym
wyświetlaczem jest:
- podważyć srodkowy panel nawiewu powietrza plastikowym nożem (w najgorszym wypadku płaskim śrubokrętem-delikatnie).
Zaznaczam że nie jest konieczne wyciąganie radia!
- odpiąć złączkę do przełącznika świateł awaryjnych i wyciągnąć atrapę nawiewu.
- odkręcić dwie śrubki typu torx na ramce wyświetlacza i wyciągnąć ją.
- odkręcić dwie śrubki typu torx, trzymające wyświetlacz.
- odpiąć złączkę trzymającą wyświetlacz i wyciągnąć go.
- ściągnąć obudowę wyświetlacza (4 zaczepy plastikowe)
- po zdjęciu połowy odbudowy, odkręcić dwie śrubki typu gwiazda i uwolnić środek wyświetlacza od reszty obudowy.

Kiedy już wszystko macie na wierzchu, prosicie żonę/dziewcznę by powiedziała wam gdzie jest jej suszarka do włosów, no chyba że czytasz to i jesteś kobietą, to bierzesz swoją suszarkę do włosów...
Na całym układzie drukowanym znjadują się dwa duże układy scalone (mikroprocesory).
Zapytajcie żony jak uruchamia się jej suszarkę na pełną moc i przyłóżcie ją (suszarkę) do układu na odległość ok. 2cm, grzejąc ok 2 minuty. Scalak pokryty jest zółtawą masą która jest popękana. Po podgrzaniu ładnie się rozpuści i scali. Czynność powtórzcie z drugim układem. Na wszelki wypadek po zakończeniu tego procesu można podgrzać w ten sposób całą płytkę drukowaną. Ważne by nie dmuchać gorącym powietrzem na ekran!
Po wszystkim skręćcie wszyskto do kupy, zmontujcie i cieszcie się naprawionym wyświetlaczem.

Pozdrawiam i życzę udanych efektów!

Borewicz85 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ3
Wysłany: 16-02-2016, 08:16   

Wyświetlacze pasują z innych modeli "zimne luty" to bolączka chyba większości wyświetlaczy w coltach ja miałem to samo i kupiłem cały wyświetlacz na szrocie za 50 zł. W funkcjach wyświetlacza po podłączeniu zmieniamy parametry wyświetlania z mph na km lub odwrotnie jak kto woli :) aczkolwiek patent z suszarką też nie jest zły szkoda że nie wiedziałem o nim wcześniej :) mam na szczęście jeszcze stary wyświetlacz i chyba jak się zrobi cieplej to sam go wypróbuje :)

Arkady06 
Nowy Forumowicz
Arkady

Auto: colt CZC
Wysłany: 23-07-2017, 11:04   

Witam, kupiłem w tym tygodniu CZC z 2007, oprócz niedziałających z lewej strony szyb (słychać tylko cpykanie) , mam też całkowicie martwy wyświetlacz na podszybiu, zanim go wyjmę, chciałbym bezpiecznik sprawdzić, możecie powiedzieć , który to, czy może taki podwójny co z bezpiecznikiem radia jest w żółtej obudowie, i jak go wyjąć, jakiś sposób, jeśli to ten. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu