|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z wyświetlaczem wielofunkcyjnym |
Autor |
Wiadomość |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 30-08-2015, 21:57
|
|
|
Nie tędy droga. Lepiej żebyś to zaniósł komuś kto zna się na tej robocie i wie czym to lutować, bo jak zaniesiesz pierwszemu lepszemu "elektrykowi" to się to źle skończy.
A jak pójdziesz do speca od tego i powiesz mu, że masz zimne luty to on będzie wiedział co ma z tym zrobić.
Proszę. Do wyboru do koloru.
Chodzi o to, że jak rozłożysz licznik na dwie części to jest cała masa punkcików pokrytych lutami. Da się sprawdzić, które są zerwane, ale lepiej zrobić wszystkie, żeby nie robić tego dwa razy. |
|
|
|
 |
szmiko
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CZT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-09-2015, 20:09
|
|
|
Wielkie dzięki! udało mi się wyciągnąć wyświetlacz. Dziwne bo numer seryjny jest inny od tego jaki mi podali w serwisie. Jutro odwiedzę któregoś polecanego. |
|
|
|
 |
raul_29
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1,5 DID
|
Wysłany: 18-10-2015, 19:07
|
|
|
Dzięki Tokyo.
Dzisiaj naprawiłem wyświetlacz w Colcie mojej żony. Ten post był bardzo pomocny. Okazało się, że były zimne luty na płytce przy gnieździe. Przelutowałem i wszystko śmiga aż miło.
Pozdrawiam[/quote] |
|
|
|
 |
dudens1234
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt VI 1.1
|
Wysłany: 30-01-2016, 16:25
|
|
|
Witam serdecznie!
Najnowszym i najbardziej skutecznym, a przede wszystkim najtańszym rozwiązaniem problemu z migoczącym/niedziałającym
wyświetlaczem jest:
- podważyć srodkowy panel nawiewu powietrza plastikowym nożem (w najgorszym wypadku płaskim śrubokrętem-delikatnie).
Zaznaczam że nie jest konieczne wyciąganie radia!
- odpiąć złączkę do przełącznika świateł awaryjnych i wyciągnąć atrapę nawiewu.
- odkręcić dwie śrubki typu torx na ramce wyświetlacza i wyciągnąć ją.
- odkręcić dwie śrubki typu torx, trzymające wyświetlacz.
- odpiąć złączkę trzymającą wyświetlacz i wyciągnąć go.
- ściągnąć obudowę wyświetlacza (4 zaczepy plastikowe)
- po zdjęciu połowy odbudowy, odkręcić dwie śrubki typu gwiazda i uwolnić środek wyświetlacza od reszty obudowy.
Kiedy już wszystko macie na wierzchu, prosicie żonę/dziewcznę by powiedziała wam gdzie jest jej suszarka do włosów, no chyba że czytasz to i jesteś kobietą, to bierzesz swoją suszarkę do włosów...
Na całym układzie drukowanym znjadują się dwa duże układy scalone (mikroprocesory).
Zapytajcie żony jak uruchamia się jej suszarkę na pełną moc i przyłóżcie ją (suszarkę) do układu na odległość ok. 2cm, grzejąc ok 2 minuty. Scalak pokryty jest zółtawą masą która jest popękana. Po podgrzaniu ładnie się rozpuści i scali. Czynność powtórzcie z drugim układem. Na wszelki wypadek po zakończeniu tego procesu można podgrzać w ten sposób całą płytkę drukowaną. Ważne by nie dmuchać gorącym powietrzem na ekran!
Po wszystkim skręćcie wszyskto do kupy, zmontujcie i cieszcie się naprawionym wyświetlaczem.
Pozdrawiam i życzę udanych efektów! |
|
|
|
 |
Borewicz85
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3
|
Wysłany: 16-02-2016, 08:16
|
|
|
Wyświetlacze pasują z innych modeli "zimne luty" to bolączka chyba większości wyświetlaczy w coltach ja miałem to samo i kupiłem cały wyświetlacz na szrocie za 50 zł. W funkcjach wyświetlacza po podłączeniu zmieniamy parametry wyświetlania z mph na km lub odwrotnie jak kto woli aczkolwiek patent z suszarką też nie jest zły szkoda że nie wiedziałem o nim wcześniej mam na szczęście jeszcze stary wyświetlacz i chyba jak się zrobi cieplej to sam go wypróbuje |
|
|
|
 |
Arkady06
Nowy Forumowicz Arkady
Auto: colt CZC
|
Wysłany: 23-07-2017, 11:04
|
|
|
Witam, kupiłem w tym tygodniu CZC z 2007, oprócz niedziałających z lewej strony szyb (słychać tylko cpykanie) , mam też całkowicie martwy wyświetlacz na podszybiu, zanim go wyjmę, chciałbym bezpiecznik sprawdzić, możecie powiedzieć , który to, czy może taki podwójny co z bezpiecznikiem radia jest w żółtej obudowie, i jak go wyjąć, jakiś sposób, jeśli to ten. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|