[MSS ALL] Kupno pierwszego samochodu |
Autor |
Wiadomość |
keitek
Nowy Forumowicz
Auto: brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-06-2013, 22:53
|
|
|
dzięki za komentarz, zadzwonię jutro pod numer 3 i dopytam o historię auta, bo opis raczej oszczędny. Martwi mnie tylko, że to komis i że każdy z ich samochodów to pierwszy właściciel, serwisowany w ASO, garażowany, bezwypadkowy. Zobaczymy czy się zgodzi na wizytę w ASO.
Co do 1.6 to po przeczytaniu forum doszedłem do wniosku, że to chyba najlepsza opcja, ale dopuszczam też możliwość kupna DID'a stąd też w linkach diesle. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 23-06-2013, 23:18
|
|
|
keitek napisał/a: | dzięki za komentarz, zadzwonię jutro pod numer 3 i dopytam o historię auta, bo opis raczej oszczędny. Martwi mnie tylko, że to komis i że każdy z ich samochodów to pierwszy właściciel, serwisowany w ASO, garażowany, bezwypadkowy. Zobaczymy czy się zgodzi na wizytę w ASO.
Co do 1.6 to po przeczytaniu forum doszedłem do wniosku, że to chyba najlepsza opcja, ale dopuszczam też możliwość kupna DID'a stąd też w linkach diesle. |
Do ASO możesz jechać sprawdzić, jeśli gościu pokaże, że książka jest wypełniona, żeby wiedzieć czy rzeczywiście był serwisowany w ASO, a żeby sprawdzić ogólny stan auta to najlepiej do swojego mechanika Space Star nie jest bardzo skomplikowany technicznie.
Jeszcze jedno, jeśli się zdecydujesz to zwróć uwagę, żebyś dostał środkowy zagłówek tylnej kanapy - często ludzie je demontują ze względu na widoczność do tyłu (sam tak mam ) |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 30-06-2013, 02:09
|
|
|
jeśli jeszcze nie sprawdziłeś tego ss z wawy, to zapraszam na priv. rodzicielka jezdzi podobnym, mam spore porownanie jak i czujnik lakieru jesli Cie to bardzo interesuje
pw |
|
 |
keitek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-06-2013, 13:27
|
|
|
obejrzałem auto w czwartek, zagłówków miał 5 od razu
Miał byś serwisowany w ASO, a w książce tylko 2 wpisy, ostatni z 2007 przy 30 tys. przebiegu.
Koleś jest handlarzem, a nie użytkownikiem samochodu, więc wiadomo tylko zachwalał.
Przez telefon "jak pan przyjedzie to zapewniam że pan kupi"
Wizualnie prezentował się dobrze, zadbany. Tam przy tym wgnieceniu listwy obcierka/rysy na drzwiach, nie było rdzy na karoserii.
Pierwszy zgrzyt to jak powiedziałem, że odpalę - to stwierdził, że on odpali. Udało mu się za 2 razem (wnioskuję więc, że mi by tak dobrze nie poszło).
Podczas jazdy nie było słychać stuków, niczego niepokojącego acz jechaliśmy po w miarę równej nawierzchni.
Zapytałem czy możemy się umówić, że wezmę ten samochód do zaufanego warsztatu- niestety na drugim końcu miasta. Powiedział, że po co- tyle tu warsztatów w około.
Ale dookoła też wiele komisów i w każdym ogródku coś do sprzedania, więc okolica bardzo auto-handlowa i na pewno bym nie zaufał tamtym warsztatom.
tak więc umówiłem się na sobotę, miałem wpaść z kolegą-fachowcem i miernikiem grubości lakieru, jednak musiałem przełożyć spotkanie na niedzielę. I tu informacja, że koleś wyjeżdża na 2 miesiące więc jutro już nie da rady... a ogłoszenie wisi.
podsumowując - typowy handlarz z gadką niech pan się spieszy, bo mam 5 osób chętnych, a potem- o, nikt nie przyjechał - znów pan ma szansę. Myślę, że coś jest z autkiem nie tak, i niechętnie poddał by je szczegółowej kontroli.
Ostatnio mój kolega sprzedał Astrę, bo ciągle miał problemy z silnikiem i koszty zaczęły przewyższać wartość samochodu- sprzedał ją więc, akurat handlarzowi-znalazł potem ją w ogłoszeniu, gdzie można przeczytać "wyjątkowo niezawodny silnik"
Tak czy inaczej szukam dalej i tylko jak się pojawi jakieś ciekawe ogłoszenie sprzedaży z pierwszej ręki to będę wdzięczny za waszą pomoc. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-06-2013, 16:35
|
|
|
Niestety tak jak przypuszczałem, zbyt piękne by było prawdziwe...
Ale gratuluję chłodnego podejścia do sprawy. |
|
|
|
 |
keitek
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 04-07-2013, 23:34
|
|
|
keitek napisał/a: | Comfort czy Family to jest? | Wygląda na Family ale 4 el. szyby miały chyba tylko Comforty więc może nie z naszego rynku |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20957 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 05-07-2013, 07:35
|
|
|
keitek napisał/a: | Comfort czy Family to jest? |
Te 4 el. szyby w Polsce były tylko w wersji Comfort tak jak napisał Jacek.
Comfort powinien mieć min. halogeny i lusterka w kolorze nadwozia.
Coś tylna wycieraczka uciekła od poziomu . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 05-07-2013, 08:03
|
|
|
JCH napisał/a: | keitek napisał/a: | Comfort czy Family to jest? | Wygląda na Family ale 4 el. szyby miały chyba tylko Comforty więc może nie z naszego rynku | 4 szyb el. to on nie ma, bo na zdjęciu widać korby z tyłu. Zwyczajny Family. "Myty osobiście" więc ciekawe jak mył progi i podwozie. Podłoga i podłużnice do sprawdzenia, bo jak sa pordzewiałe to ok, ale jak się blacha rozwarstwia to już koszta ratowania są wysokie.
Rozrząd do wymiany, bo patrząc na wiek i przebieg (zakładam że jest prawdziwy) to pasek jest już do wyrzucenia. Rozrządy bezpieczniej jest robić co 60 tys km żeby nie mieć niespodzianki, a temu właśnie minęło. Poza tym pewnie już dobija 5 lat więc wymiana ze względu na wiek też jest prawdopodobna.
Cytat: | silnik benzynowy 1.6 98km, nie myty, bez żadnych wycieków, niezwykle dynamiczny! | W porównaniu z cinquecento 700 to tak
To handlarz (więc właśnie przestałem wierzyć w przebieg). Zobaczcie co się pojawia po wbiciu jego telefonu w google
https://www.google.pl/#sa...iw=1280&bih=842
http://www.gumtree.pl/cp-...-auta-476175619 |
|
 |
keitek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-07-2013, 08:22
|
|
|
ehhh, no właśnie ta słodka gadka zabrzmiała jak handlarz, więc dzięki za potwierdzenie
biorąc pod uwagę obecną cenę, to pewnie kupił go za jakieś 6-7k tak więc zakładam, że nie tylko rozrząd byłby do wymiany... |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
keitek
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 06-07-2013, 09:21
|
|
|
Radio w polskich salonach było kasetowe, CD za dopłatą. 10 lat temu to nawet o dywaniki i chlapacze trzeba było się bić z salonem... |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-07-2013, 18:49
|
|
|
kisian napisał/a: | Radio w polskich salonach było kasetowe, CD za dopłatą. 10 lat temu to nawet o dywaniki i chlapacze trzeba było się bić z salonem... |
Wejdź na stronę mitsubishi i spróbuj skonfigurować sobie ASX, chlapacze to nadal wyposażenie dodatkowe, za bodajże 500zł, dywaniki tak samo. |
|
|
|
 |
marecki338
Mitsumaniak
Auto: Outlander 6, COLT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 15 Cze 2007 Posty: 278 Skąd: bartoszyce
|
Wysłany: 06-07-2013, 20:29
|
|
|
chcąc kupić auto bogato wyposażone najlepiej poszukać wersji Advance . ma najlepszy wypas i dobre audio (cd 4x40) . znalazłem swojego az w Bremen ale było warto. |
|
|
|
 |
|