Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Hamulce!!!
Autor Wiadomość
Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-02-2007, 00:27   

C53A 4G61T czy Colt/Mirage 1,6 Turbo Tarcze Lucas Klocki Lucas.
Daje rade i nie narzekalem jak nim jezdzilem

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 02-02-2007, 10:40   

a coś japońskiego?

Cichy
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 17:31   

Colto napisał/a:
Cichy, ja miałem taki sam problem jak ty. Załatwiłem to za pomocą klocków firmy LUCAS. Są dużo bardziej miękkie od japońskich i szybciej się zużywają, ale problem przegrzewania i braku hamulców po kilkakrotnym hamowaniu dawno ustąpił. Klocki kosztują coś około 100 PLN. Tarcze mam oryginalne. Polecam jest bardzo wielka różnica, pamiętaj tylko że nowe klocki przez 200-300 km docierają się (układają się do tarczy) i należy hamować bardzo delikatnie. 8)

Dzieki Colto

Łukasz-Colcik
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 19:03   Hmulce!!!

Do pelnej sprawnosci hamulcow nalezalo by tez sprawdzic szczeki w tylnych bebnach hamulcowych, najlepiej to przeanalizowac na hamulcomierzu,pomiaru mozna dokonac na stcji djagnostycznej pjazdow.

PiotrekSL4 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6
Wysłany: 09-03-2007, 21:43   

A ja mam dziwna sprawe z klockami w moim lancerku!!! Pewnego dnia jade wciskam i hamulce sa wciskam ponownie i potworny zgrzyt. Po dojechaniu do domu okazuje sie ze wszystkie klocki na przednich kolach sa ok!!! a tylko jeden na prawym kole od zewnetrznej strony jest wytarty do zera. Co najlepsze wczesniej nie zauwazylem zadnej zmiany na pedale!!! Czy jest to narmalna sprawa ze na jednym stronie klocki wytarly sie nierownomiernie???!!! Mam oryginalne tarcze jakie klocki proponujecie, zebym nie musial czesto ich zmieniac???

[ Dodano: 09-03-2007, 21:45 ]
A i jeszcze jedno. Tarcze nie sa bardzo wytarte. Nie maja progu ale nie ukrywam ze maja lekkie wrobienia. Czy przed zalorzeniem nowych klockow nalezaloby je przetoczyc???

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 10-03-2007, 00:20   

PiotrekSL4 napisał/a:
tylko jeden na prawym kole od zewnetrznej strony jest wytarty do zera

Zatarte prowadniki zacisku hamulcowego.
Rozebrać, przeczyścić, nasmarować smarem miedzianym, w razie uszkodzenia gumki uszczelniającej kupić reparaturkę.

PiotrekSL4 napisał/a:
Tarcze nie sa bardzo wytarte. Nie maja progu ale nie ukrywam ze maja lekkie wrobienia. Czy przed zalorzeniem nowych klockow nalezaloby je przetoczyc???

Zależy jak duże te wyrobienia. Przetoczenie wykonane fachowo na pewno nie zaszkodzi :)

PiotrekSL4 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2007, 08:52   

A co myslicie o klockach TEXTARA?? 65 zl/komplet cza warto zawracac sobie glowe??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 11-03-2007, 10:49   

Textar jest OK.

PiotrekSL4 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2007, 23:44   

Ok klocki wymienione. Tylko obawiam sie ze dopiero teraz zacznie sie lawina moich pytan. Gdyz tarcze nie byly w najgorszym stanie wiec ich nie toczylem. po jakim czasie dotra sie one do tarcz. i czy norma jest ze podczas docierania trzeba hamowac z wyczuciem??? bo wydaje mi sie ze moje klocki podczas docierania dosc mocno grzeja tarcze. Czy tak powinno byc czy jednak nie. ( prowadniki przeczyszczone i nasmarowane gumki w stanie nienaruszonym) Czy mozna zrobic cos jeszcze zebym mogl spokojnie spac???

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-03-2007, 09:22   

PiotrekSL4, przede wszystkim wymieniajac klocki na stare tarcze ja robie tak: podnosze przod auta, odpalam, zapinam 5 bieg i na zdjetym kole zdzieram rdzawe ranty z tarczy.
A co do operowania klockami, to przez pierwsze 500 km hamuje delikatnie na sama koncowke zapinajac reczny i nie trzymam nogi na hamulcu. Potem to juz normalnie.

PiotrekSL4 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2007, 19:27   

Ok podziekowal. czyli 2 tyg bardzo spokojnej jazdy powinno wystarczyc. ;-) )))

tommi14
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 20:28   

górny element to przód , a tył to obydwa elementy ! ( taki jest ofset tarczy ! )

witam po większej przerwie! oto rys przybliżone zamontowania zacisków brembo 4 tłoczkowych przód i tył. takie zaciski ma lancer evo , bmw E38 750i! i te ostatnie zaadoptowałem! cięcie wodne w stali czarnej gr 12 mm śruby twardość 11. przewody elastyczne od fiata seicento, tył z miedziane krótkie gotowe ! zero problemy plug & play .tarcze to alfa gtv brembo . z rozwierconym otworem centrującym na 64 , śr tarczy to 305 mm i gr 28. takie coś wstawiłem do lancera 98r. wiec analogia coltów, wkrótce fotki!

swistak81
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2007, 10:07   

A ja mam inne pytanie. Jakieś 200km temu miałem wymieniane klocki. Prawy zacisk miałem zapieczony i został przesmarowany. Ale teraz gdy hamulec jest "na luzie" to klocki są oparte o tarczę. Cały czas baaardzo delikatnie trą o tarczę (co słyszę ruszając), lecz nie stawiają (wyczuwalnego) oporu kole - podnosiłem i jedno i drugie i obraca się ładnie, mimo to słyszę delikatne tarcie.
Czy tak ma być? Ja myślałem że klocki powinny się cofać kilka milimetrów od tarcz...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-05-2007, 10:58   

swistak81 napisał/a:
Ale teraz gdy hamulec jest "na luzie" to klocki są oparte o tarczę. Cały czas baaardzo delikatnie trą o tarczę (co słyszę ruszając), lecz nie stawiają (wyczuwalnego) oporu kole - podnosiłem i jedno i drugie i obraca się ładnie, mimo to słyszę delikatne tarcie.
Czy tak ma być?
Dokładnie tak ma być. Słyszysz delikatne tarcie, ponieważ nowe klocki nie "ułożyły" się jeszcze do tarcz. Z reguły trwa do ok. 400 km.
swistak81 napisał/a:
Ja myślałem że klocki powinny się cofać kilka milimetrów od tarcz...
Absolutnie nie. Po pierwsze byłoby to niebezpieczne, po drugie klocki stukałyby na nierównościach.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 06-05-2007, 11:09   

Zwykle klocki są na styk dotykając tarczy ale nie trą o nią więc jak kółko zupełnie luźno się kręci pomimo iż na oko klocki dotykają tarczy to jest ok

Odpowiedz do tematu