Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziabnęli mnie
Autor Wiadomość
jezyk
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2005, 10:12   Re: Dziabnęli mnie

Moominku,
na Twoim miejscu bym sie tak bardzo nie stresowa, zakladajac ze liczniki musza zawyzac predkosc nawet do 10% to mamy:
jechales niecale 70 km czyli - 10% mamy jakies 60 km/h
a wic manadt w wysokosci 50 zl i 2 pkt.
Zwazywszy na to moglo byc tak:
- fotorada byl ustawiony na wieksze przekroczenia - bo po co obrabiac fotke za 50 zl jak mozna za 500 zl :lol: duzo mniej roboty a kaski 10 razy wiecej!!!!
- przy tak niskich mandatach Straz miejska sie raczej nie bawi bo obsluga takiegoi mandatu - obrobka zdjec, ten czas, wyszukiwanie a potem jeszcze poczta kurierska (bo do sadu grodzkiego za mala kwota) wiec je omijaja
Straz miejska przysyla szybciej niz policjha w ciagu 2 tygodni - wiem bo sam to przzylem :cry: tyle tylko ze o 50 km/h przekroczylem dozwolona predkosc wiec trudno bylo liuczyc na poblazliwosc :mrgreen: .
Tak wiec nie mart sie zbytnio moze tym razem jeszcze Ci sie upiecze :lol:

[ Dodano: Wto Paź 25, 2005 9:14 am ]
shovel napisał/a:
zdjęcie z fotoradaru powinno dojść w max 6 tygodni.
policja ma 4 tygodnie od wykonania zdjęćia na jego obróbkę i stalenie kierowcy, później 2 tygodnie na dostarczenie wezwania.
pozdrawiam

Tu podobno tak slodko nie jest. Z tego co slyszalem to maja taki czas aby przyslac Ci mandat do domu, ale po tym czasie moga kierowac sprawe do Sadu Grodzkiego bez powiadamiania Ciebie, wiec raczej bylbym ostrozny.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-10-2005, 00:21   

Jezyk:
Jakoś nie wierzę, żeby mogli skierować sprawę do sądu bez wysłania mandatu do domu i to noszącego znamiona skutecznego doręczenia (potwierdzenie odbioru) a tym bardziej bez powiadomienia. W przypadku zwykłych mandatów wiem, że jest tak, że po 2 latkach mandat przedawnia się. Jednak jeżeli policja skieruje sprawę do skarbówki, ta wysyła pismo z informacją o tym, że to oni teraz ściągają ten mandat. Jeżeli odbiór pisma zostanie potwierdzony to przedawnienie przesuwa się (ale nie wiem o ile) a sprawę przejmuje komornik. Jeżeli natomiast nie potwierdzisz odbioru pisma to mandat przedawni się po 2 latach i nic Ci nikt nie może zrobić.

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-10-2005, 00:52   

szczeslaw napisał/a:
Jezyk:
Jakoś nie wierzę, żeby mogli skierować sprawę do sądu bez wysłania mandatu do domu

ano wlasnie podobniez moga, policja ma miesiac na wystosowanie mandatu. Jesli tego nie zrobi, nie wazne z jakiego powodu (czy dlatego ze maja bajzel, czy ze nie idzie ustalic np. Twojego miejsca pobytu) kieruja sprawe do sadu grodzkiego wlasciwego dla miejsca zdarzenia i mozesz sobie tam potem jezdzic do upadlego. Gdzies kiedys czytalem artykul na ten temat czy widzialem w telewizorze. Przyklad z zycia wziety, jak mi kiedys przyslali zdjecie, a nie mieszkam w miejscu zameldowania, ojciec zadzwonil do mnie ze przyszedl pan z moim zdjeciem ;) i co teraz? Pan nie mogl dac tego mojemu ojcu, musialem odebrac osobiscie, jak nie to sad grodzki. Sugerowalem przekazanie do Lodzi, ze sobie podjade na komisariat i odbiore, jednak tak sie nie da. Ojciec musial sie odmlodzic o troche latek i zmienic imie :D
Wiec cos w tym chyba jednak jest.

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 26-10-2005, 09:10   

szczeslaw napisał/a:
Jednak jeżeli policja skieruje sprawę do skarbówki, ta wysyła pismo z informacją o tym, że to oni teraz ściągają ten mandat.

To w moim przypadku skarbówka nie powiadomiła. Nie otrzymałem żadnego pisma, a jedynie zdziwił mnie brak 300zł w kwocie zwrotu podatku, po 3 latach od zdarzenia.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 26-10-2005, 10:59   

Piwkotom:
Dlatego napisałem, że nie wierzę a nie, że wiem :)
Wydaje mi się to po prostu paranoją i tyle ale cóż - to nie byłaby pierwsza paranoja w naszym prawie :)
Moominek:
Informację o skarbówce mam od znajmoego policjanta z kryminalnej - oni sami często korzystają z przedawnień bo (tu kolejna paranoja w naszym prawie) policjant jadący na gwizdkach i wykonujący czynności służbowe też w niektórych sytuacjach dostaje mandat (np. policjant zepchnął samochód ściganego, który jechał wprost na przystanek pełen ludzi - musiał go zepchnąć, żeby uratować ludzi a dostał mandat za spowodowanie kolizji). Ja dostałem takie pismo ze skarbówki - przyszło poleconym.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 26-10-2005, 14:13   

fajny temat kiedyś widziałem :wink: :lol:
tu

do moderatorów - może przenieść na górkę niech mitsumaniaki oglądają przed trasą

Moominek 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-11-2005, 18:47   

Kurcze! Znowu się na mnie zaczaili :( Stanęli w takim miejscu, gdzie się bym ich nie spodziewał :(
Pytanie mi się przy okazji nasunęło, czy ktoś potrafi na nie odpowiedzieć? A mianowicie:

Czy radar, patrol policji, straży miejsckiej, czy wiejskiej (ostatnio takich widziałem :lol: ), może być ukryty, tak aby uczestnicy ruchu nie widzieli go jadąc drogą?

Pytam, bo te pajace schowały auto za parkanem, a radar za kostką bauma na palecie. Można ich było dojrzeć dopiero z paru metrów. A dlaczego pytam? Pytam, bo doszły mnie słuchy, że patrol policji (bo akurat ich ta wieść się tyczyła) nie może się ukrywać. Radiowóz ma być widoczny i co więcej, po zmroku zapalony napis POLICJA na dachu pojazdu.
No wczoraj mnie tak zeźlili z tym chowaniem się, że przejechałem z 5 razy i ostrzegałem wszystkich kierowców przed stojącym radarem!! Wiem, że to też metoda na bezpieczniejszą jazdę kierowców ale te pajace (czyt. staż miejska) to przeginają!!!! Nie lubię ich.... :P
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 10-11-2005, 21:00   

Muszą byc widoczni gdy Cie maja zatrzymać. A fotoradar ma byc przy drodze i widoczny :wink: no bo przecież stał i był widoczny. :lol:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2005, 08:18   

Hubeeert napisał/a:
Muszą byc widoczni gdy Cie maja zatrzymać. A fotoradar ma byc przy drodze i widoczny :wink: no bo przecież stał i był widoczny. :lol:

Też słyszałem, że tak jest, ale czy ktoś zna podstawę prawna? Bo mnie to też strasznie denerwuje, że chowają się za parkanami, w bramach itp... I dopiero są widoczni z kilku metrów.

Kusi mnie w takiej sytuacji, żeby nie przyjąć mandatu, demonstracyjnie wyciągnąć cyfrówkę i zrobić kilka zdjęć radiowozu. Tylko chciałbym mieć podstawę prawną na którą mam się powołać w razie nieprzyjęcia mandatu.

Moominek 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2005, 11:59   

No własnie, podstawa prawna! Czy taka jest. Szukałem trochę w necie ale nie znalazłem o tym jakiś prawnych zapisków. Wkurzaja mnie tym ukrywaniem, bo to podwyższa zagrożenie. naturalnym jest depnąć po hamulcach, jak się zobaczy w ostatniej chwili radiowóz, czy inne UFO. Nawet jak się jedzie przepisowo...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 13-11-2005, 12:21   

Moominek napisał/a:
Wkurzaja mnie tym ukrywaniem, bo to podwyższa zagrożenie. naturalnym jest depnąć po hamulcach, jak się zobaczy w ostatniej chwili radiowóz, czy inne UFO. Nawet jak się jedzie przepisowo...

Nie czaruj, nie czaruj.
Podwyższa zagrożenie to Twoja jazda "bez trzymanki" :lol: :lol: i nie szukaj tu usprawiedliwienia że się niebiescy chowają po krzakach.
Naturalnym depnąć po hamulcach .... no tak, jak się coś ma na sumieniu to tak ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Moominek 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2005, 21:50   

JCH, wredny jesteś wiesz? :P ;) Nie jeżdżę bez trzymanki, jeżdżę bezpiecznie i nie nadużywam własnych umiejętności, dość już w życiu zbroiłem ;)

Wracając do tematu, przestudiowałem ustawę. Nie ma slowa :( Może jest jakieś wewnętrzne zarządzenie nieupubliczniane, np. KGP. Natomiast w ustawie jest tylko mowa, że sygnał do zatrzymania ma być wydany z takiej odległości, aby zatrzymywany pojazd mógł bezpiecznie zatrzymać się we wskazanym przez zatrzymującego miejscu. Od siebie dodam, że policja jakoś nie ukrywa się, natomiast reszta tego tałatajstwa sprowadza drogi do dziekiego zachodu i bawią się z kierowcami w ciuciubabkę :( A co ciekawe... Ustawa traktuje również o nich i reguluje ich postepowanie.
Nic to poczekamy do kolejnej śmierci spowodowanej reakcją na ukryty radiowóz, nagłośnienie przez TVN i dopiero może coś uregulują... mamy czas, siły, środki i mięso armatnie...

[ Dodano: Nie Lis 13, 2005 10:02 pm ]
EUREKA!!! ZNALAZŁEM!!! :D :D :D ZARZĄDZENIE NR 495 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI :) :) :) :) ŹRÓDŁO

ZARZĄDZENIE NR 495 KOMENDATA GŁÓWNEGO POLICJI -§ 17 pkt. 4 napisał/a:
Podczas dokonywania pomiaru prędkości pojazd służbowy powinien być usytuowany w miejscu widocznym dla kierujących pojazdami.

ZARZĄDZENIE NR 495 KOMENDATA GŁÓWNEGO POLICJI -§ 21 pkt. 3 napisał/a:
Podczas pełnienia służby w sposób statyczny oznakowany radiowóz powinien być ustawiony w miejscu bezpiecznym i widocznym dla uczestników ruchu. W warunkach niedostatecznej widoczności w radiowozie powinien być włączony świetlny napis "POLICJA".

ZARZĄDZENIE NR 495 KOMENDATA GŁÓWNEGO POLICJI - § 22 pkt. 1 napisał/a:
Polecenie lub sygnał do zatrzymania pojazdu powinien być podawany z odległości uwzględniającej jego prędkość i w szczególności warunki: drogowe, ruchu oraz atmosferyczne, aż do momentu upewnienia się, że kierujący pojazdem polecenie lub sygnał zrozumiał.

Ale niestety jest to rozporządzenie KGP, czyli rozumiem, że UFO nie dotyczy :(

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 13-11-2005, 22:16   

Moominek napisał/a:
JCH, wredny jesteś wiesz? :P ;) Nie jeżdżę bez trzymanki, jeżdżę bezpiecznie i nie nadużywam własnych umiejętności, dość już w życiu zbroiłem ;)

A jakoś tak na szczerość mnie wzięło dziś ... :D 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2005, 10:33   

Moominek napisał/a:

Jak to było z tym świstakiem?? :D Każdy z tu obecnych jeździ bezpiecznie i nie nadużywa własnych umiejętności ;-)

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 14-11-2005, 10:56   

Ci co są ŚP po kolizji na drodze też nadużyli własnych możliwości zazwyczaj tylko raz i to wystarczyło .

[ Dodano: Pon Lis 14, 2005 10:57 am ]
Moominek napisał/a:
ZARZĄDZENIE NR 495 KOMENDATA GŁÓWNEGO POLICJI -§ 17 pkt. 4 napisał/a:
Podczas dokonywania pomiaru prędkości pojazd służbowy powinien być usytuowany w miejscu widocznym dla kierujących pojazdami.

Ale nie napisali z jakiej odległości i pod jakim kątem

Mitsumaniaki QR-Code:

Odpowiedz do tematu