1.8 GDI - szarpie |
Autor |
Wiadomość |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 309 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 19-03-2015, 12:31
|
|
|
Carismę GDI trzeba od czasu do czasu przegonić ,miałem taki przypadek przy ostrej jeżdzie czarna chmura z tyłu - byłem zaniepokojony ale zaraz wszystko wróciło do normy.Do czyszczenia wtrysków używam dedykowany do GDI środek http://www.autokosmetyki....yny_250ml_b.jpg |
_________________ Ross |
|
|
|
 |
zico81
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI DOHC
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Sty 2015 Posty: 101 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 19-03-2015, 22:05
|
|
|
Dziś wracając z trasy wyczułem lekkie poszarpywanie przy jednostajnej jeździe. Przy przyspieszaniu jest ok, wydaje mi się ze pojawia się to w zakresie niskich obrotów, bo przy 130 na tempomacie było ok. |
_________________ 03262/KMM |
|
|
|
 |
steve161
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 20-03-2015, 10:12
|
|
|
ross napisał/a: | Carismę GDI trzeba od czasu do czasu przegonić ,miałem taki przypadek przy ostrej jeżdzie czarna chmura z tyłu - byłem zaniepokojony ale zaraz wszystko wróciło do normy.Do czyszczenia wtrysków używam dedykowany do GDI środek http://www.autokosmetyki....yny_250ml_b.jpg |
Kupiłem ten preparat w pierwszym lepszym sklepie i nawet nie miałem pojęcia że on jest dedykowany do GDI. Powiem że faktycznie zdecydowanie się poprawiło po użyciu tego.
Do tego benzyna 98 i parę kilometrów autostrady. |
|
|
|
 |
lubega1983
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI lif
|
Wysłany: 11-04-2015, 09:03
|
|
|
Co do szarpania to sprawdzić radzę zamocowanie klem na akumulatorze...Od tego proponuje zacząć.
[ Dodano: 12-04-2015, 21:44 ]
Podepne sie pod temat: No i jak z tym poszarpywaniem ? Od czego to może być ? ja dziś sonde nową nawet wstawiłem i irydowe Świeczki i dalej gryze zęby przy jednostajnej jeździe. Co to może być ?! |
|
|
|
 |
steve161
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 04-08-2015, 22:42
|
|
|
Ehh po krótkim okresie dobrej wsołpracy z moją Cari znów mam problem. A w zasadzie powrócił problem z szarpaniem. I znów te same objawy co w początku tematu. W zakresie 2-3 tys auto muli szarpie nie przyśiesza równo. Objawy te jeszcze bardziej nasilają się przy włączonej klimie. Wiadomo większe obciążenie silnika to i mniej mocy ale tutaj chodzi ze nawet jak przyśpiesza to nie równo tak jakby go dusilo. Oczywiście pow tych obrotów idzie jak burza ostatnio go testowalem na autostradzie i 200 idzie bez problemu ale przy przyśpieszaniu w zakresie 2-3 tys jest masakra. Zauważylem ze gdy sie go dobrze pzregoni na autostradzie jeździ lepiej ale po pewnym czasie znów to samo. Podpinałem go ostatno jeszcze raz pod kompa ciśnienie na pompach wzorowe wcesniej czyscim przepustnice zmienialem swiece a ten problem znowu powraca. Co najlepsze jeszcze tydzień temu jeździł jak szalony i ma czasem tak że jeździ super po czym znów mniej lub bardziej zaczyna szarpać ale teraz jest już naprawde źle. Czy może jest jakiś syf w baku i co jakiś czas go zasysa i robi sajgon we wtryskach? Sam już trace cierpliwość. Czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie? |
|
|
|
 |
romek atomek
Forumowicz
Auto: pajero pinin 1.8GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 333 Skąd: wola justowska / kraków
|
Wysłany: 07-08-2015, 11:11
|
|
|
napisałeś że przy zwiększonym poborze prądu auto zachowuje się gorzej ..
napisałeś że paliwowo wszystko wygląda OK ... że po przegonieniu jest OK, że na wyższej prędkości obrotowej OK..
więc szukałbym w prądzie .. z ciekawości sprawdź napięcie na aku na wolnych obrotach ..
nie jestem mechanikiem .. ale miernik pewnie masz ... |
|
|
|
 |
|