Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Koniec sedanów mitsubishi :(
Autor Wiadomość
RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-03-2015, 18:29   

Hubeeert napisał/a:
Myślę, że koncern dla którego całe MMC to ułamek procenta obrotu nie bardzo przejmuje się tym co nam się wydaje.
MMC nie splajtuje, zresztą polecam poczytać o wynikach finansowych tej firmy.

Z jednej strony tak, ale z drugiej pracują tam konkretni ludzie, którzy chcą generować sobie i firmie zysk - jeżeli Lancer w opinii użytkowników, to naprawdę fajny samochód.. to po co z niego rezygnować ?

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 27-03-2015, 19:31   

Są przewidywania wspólna płyta Nissan-Renault :shock: http://motoryzacja.interi...-ja,nId,1536246
Wydaje mi się że sedan nie zniknie hmm... może nie zniknie z oferty :shock:

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 27-03-2015, 20:18   

Raczej spodziewałbym się wycofania z rynku klasycznych osobówek przez Mitsubishi. Smutne ale prawdziwe.
Jakiś czas temu poczynili inwestycje i wykonali ruch w kierunku doskonalenia samochodów elektrycznych. W Europie to słabo widać, ale w tej chwili w Japonii są wiodącą marką, i to MMC obecnie rozdaje patenty na prawo i lewo. Po prostu zarzucili rozwój silników benzynowych. Co zresztą widać po kompletnie nieudanej konstrukcji 4B1x.
Obecnie wydaje mi się, że strategia koncernu to osprzęt przemysłu ciężkiego (np. klimatyzacje, obrabiarki, lokomotywy, przemysł stoczniowy, itp) oraz z motoryzacji produkcja małych ciężarówek, do tego terenówki na rynek Afryki i Azji. Co do rynku Europy to raczej MMC się wycofuje kompletnie.
Szkoda tylko, że juz nie będzie trzech diamentów w sportach motorowych, nie będzie juz porządnego samochodu tej marki a jedynie gadżety na 4 kołach, itd. :roll:
Ech.. ostatnie w miarę dobre Mitsi jakie miałem było wyprodukowane w 1996 roku, potem to już sam szmelc. :cry:

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Dj Lexus 
Mitsumaniak

Auto: brak
Wysłany: 28-03-2015, 21:14   

Hubeeert napisał/a:
MMC nie splajtuje, zresztą polecam poczytać o wynikach finansowych tej firmy.

No i tego trzymajmy się, Mitsubishi Motors będzie do końca świata i jeden dzień dłużej. :wink:
Mitsubishi to Mitsubishi, a nie jakieś :lol: tam Audi (oczywiście nie obrażając fanów tego ostatniego).

szuwar 
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-03-2015, 11:18   

Dj Lexus napisał/a:
Mitsubishi to Mitsubishi, a nie jakieś :lol: tam Audi (oczywiście nie obrażając fanów tego ostatniego).

Tu nie chodzi o samych fanów trzech diamentów, tylko kierunek jaki obrali .... co masz oprócz colta albo space stara ? jak dla mnie kontrowersyjnej urody ... ani następcy galanta, sigmy czy chociażby carismy, a jeszcze lancera chcą pogrzebać. Jak już wszyscy mówią nie niemieckiej motoryzacji to zobaczmy inne japońskie marki : Honda, Toyota, Nissan - jakoś nie zaprzestają w rozwijaniu swojej palety modeli.

Ale te rzekomo słabe wyniki przełożyłbym na ilość salonów i serwisów - których jak na lekarstwo, a inne marki mają praktycznie w każdym mieście 100-tysięcznym, albo i mniejszym, a salony Mitsubishi są oddalone od siebie każdy o 300km. + wspomniane wcześniej wyposażenie i mamy dlatego takie hity sprzedaży :)

..... a jak to szumnie wspomniani MM, to fani raczej modeli których już dawno nie produkują, i są dinozaurami na plakatach Mitsubishi, co widać nawet po naszych zlotach.

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 29-03-2015, 12:57   

szuwar napisał/a:
Honda

Ci też idą w stronę SUV-ów, i np. wycofują acorda...

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 30-03-2015, 09:37   

szuwar napisał/a:
..... a jak to szumnie wspomniani MM, to fani raczej modeli których już dawno nie produkują, i są dinozaurami na plakatach Mitsubishi, co widać nawet po naszych zlotach

Ano, prawda...
Na forum coraz mniej "fanów", a więcej "użytkowników"... No cóż, na to wpływu nie mamy.

Skierowanie przez Mitsu swojego potencjału w stronę SUV-ów i napędu elektrycznego/hybrydowego przyniesie swój pozytywny skutek w szerszym wymiarze za kilka ładnych lat. Taką jaskółką jest chyba PHEV, pokazujący na co stać tą markę.

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-10-2016, 15:33   

Jak tak dalej będzie to Mitsubishi zniknie całkowicie z rynku nie dobrze... http://moto.onet.pl/aktua...-z-rynku/9wy0dv

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Andrzejek RPK 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 147 KM 2012
Wysłany: 16-11-2016, 11:47   

Nic nie trwa wiecznie :(

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 17-11-2016, 09:08   

milo napisał/a:
Jak tak dalej będzie to Mitsubishi zniknie całkowicie z rynku nie dobrze...
Nie zniknie ;) Spokojnie.Pakiet większościowy to nie pakiet kontrolny - to raz, Ghosn nieraz już udowodnił, że jest znakomitym managerem (wyciągnął dwa koncerny z upadku, najpierw Renault bodaj w 2005 i Nissana w 2010) więc ja mam pełne zaufanie do niego i jego pomysłu to dwa, a trzy to fakt, o którym duża część pismaków zapomina - Mitsubishi jest najstarszą marką japońską a dla Japończyków to wiele znaczy. Nikt nie kupuje akcji firmy żeby ją położyć (nawet Lee Iacocca kupując AMC uparł się na uratowanie Jeepa). Dalej MMC ma bardzo rozwinięty park technologiczny (z naszej perspektywy niewidoczny ale cała Azja funkcjonuje na ich patentach) więc synergia tego aliansu nie będzie zaburzona. Nissan-Renault jest żywotnie zainteresowane wejściem do wielkiej 3 producentów (w zasadzie z Miśkami to już weszli) a to oznacza mnóstwo pieniędzy na rozwój. Oczywiście puryści będą zawiedzeni bo we wszystkich markach (od Infinity po Dacię) będzie można znaleźć jakieś elementy wspólne, prawda ale też prawdą jest to, że bez globalizacji i współpracy żaden koncern motoryzacyjny nie przetrwa (o czym boleśnie przekonała się Toyota nawiązując spóźnioną współpracę z Subaru i ... Mitsubishi ;) (wspólny Think Tank dotyczący technologii hybrydowej ;) ), ba nawet wielki VW musiał posiłkować się zakupem Porsche z uwagi na zapóźnienie technologiczne.
Podsumowując - faktem jest, że nikt oprócz Ghosna nie wie jak zmieni się wizerunek marki (mam nadzieję, że wycofają się z kretyńskiej polityki wchodzenia w klasę premium co 2 lata temu ogłosił prezes Masuko) ale msze żałobne nad truchłem MMC są zdecydowanie przedwczesne ;)
Pozdrawiam

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 17-11-2016, 09:21   

Za dwa lata kończy mi się leasing Vitary – jest szansa że do tej pory coś sensownego wyrzeźbią? Szczerze wątpię.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2016, 09:32   

piomic napisał/a:
Za dwa lata kończy mi się leasing Vitary – jest szansa że do tej pory coś sensownego wyrzeźbią? Szczerze wątpię.

Nie wiem czego będziesz szukał ale wchodzi nowy ASX w 2018 roku i nowy Outlander (oba modele to jeszcze rdzenne dzieło inżynierii Miśkowej). Co będzie dalej? Nie wiem ale mam wielką nadzieję, że będziemy mieli francuski poziom niezawodności ;)
Pozdrawiam

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2016, 17:22   

Jackie abyś miał racje
Mitsubishi nie tylko produkuje auta.....ale wkraczać na jeden tor i nastwiać sie tylko na produkcje suvów to nie wiem czy jest to dobry pomysł , Hyundai na bazie Mitsubishi silniki GDI wolnosaki jak i turbo sa dalej produkowane i unowoczesniane gama jest duża

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-11-2016, 18:09   

Jackie napisał/a:
mam wielką nadzieję, że będziemy mieli francuski poziom niezawodności
Cóż za oksymoron. Kto znał nissana sprzed wspólpracy i odróznił po, rzadko zdarza sie aby wybrał go do dalszego użytkowania. Jedni wolą powszechność inni zakochali sie w trwałości "uciekającego zająca"
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2016, 09:15   

robertdg napisał/a:
Cóż za oksymoron
To ironia była ;)
Choć z punktu widzenia serwisu - bardzo przydałyby się psujące się auta...
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu