Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Z34A 1.3] Problem z klimatyzacją - COLT
Autor Wiadomość
shreku 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-04-2016, 22:29   

Odgrzewam kotleta ponownie.
W tematyce samochodowej jestem słaby więc prośba o wsparcie, nie działa klima.
Co i gdzie można posprawdzać na własną rękę? (macie może jakieś schematy do Colta 2006?)
Jak można sprawdzić działanie przekaźnika?

All Bandy 
Nowy Forumowicz

Auto: COLT VI
Wysłany: 27-05-2016, 23:55   

W Colcie VI znajduje się kompresor DENSO 5SE09C. Kompresor napędzany jest paskiem wielorowkowym (na stałe, czyli bez sprzęgła) . Układ klimatyzacji nie posiada oddzielnego bezpiecznika. Aby sprawdzić czy działa kompresor należny rozpiąć wtyczkę obok tegoż kompresora i podać zasilanie do wtyczki kompresora bezpośrednio z akumulatora (czyli dwoma przewodami). Jeśli klima jest nabita sprawny kompresor spowoduje, że rurka aluminiowa (po prawej stronie silnika) będzie robiła się chłodna, a druga natomiast ciepła. :?

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 30-03-2017, 13:37   

Dopadło i mnie.
Od 2 dni zauważyłem że przy włączeniu przycisku klimy na pokrętle (lub ustawieniu nadmuchu tylko na szybę) nie słyszę tzw. pstryknięcia sprężarki? Klima nabijana rok temu.
Bezpiecznik i przekaźnik są sprawne. Jak wygląda sprawa z sprężarką, mają sprzęgła stałe czy magnetyczne? Czy podczas pracy silnika a zarazem obracania się koła pasowego na sprężarce i włączania/wyłączania klimatyzacji powinienem zauważyć jakiś ruch tarczy? Bo u mnie nic się nie rusza. Jak można jeszcze zdiagnozować sprężarkę? Jaki efekt daje uszkodzony zawór? W co uderzyć aby się nie wykosztować daremnie.

enea 
Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 30-03-2017, 14:39   

magnetyczne, zobacz czy dochodzi prad do sprzegla po wlaczeniu na panelu, jezeli nie szukaj po przeowdzie gdzie sie konczy, jezeli dochodzi padlo oło

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-03-2017, 15:11   

enea napisał/a:
magnetyczne, zobacz czy dochodzi prad do sprzegla po wlaczeniu na panelu, jezeli nie szukaj po przeowdzie gdzie sie konczy, jezeli dochodzi padlo oło

Ok. Tak myślałem że magnetyczne, bo wynika to z rysunków technicznych. Sprawdzę to miernikiem jak uda mi się dobrać tam jakoś. co wg. Ciebie padło? koło "oło" :P znaczy tarcza sprzęgła?

ps. a co dobre to po wyjęciu bezpiecznika i przekaźnika - klikam na pokrętło klimy i zapala się kontrolka? Ten panel chyba jest pod innym bezpiecznikiem?

enea 
Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 30-03-2017, 21:51   

oj kolego nie powiem Ci bo poprostu nie pamietam, ale tak jak pisalem sprawdz czy jest napiecie na przewodzie lektromagnesu kola, co do panelu, moze jakeis zwarcie ? ale watpie., pytanie, jezeli wyciagneisz bezpiecznik klima rusza czy tylko panel się swieci ?

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2017, 06:51   

enea napisał/a:
oj kolego nie powiem Ci bo poprostu nie pamietam, ale tak jak pisalem sprawdz czy jest napiecie na przewodzie lektromagnesu kola, co do panelu, moze jakeis zwarcie ? ale watpie., pytanie, jezeli wyciagneisz bezpiecznik klima rusza czy tylko panel się swieci ?

Jak wyciągnę bezpiecznik i przekaźnik i gdy wcisnę pokrętło to świeci tylko dioda od klimy - czyli tak jakby te bezpieczniki nie były od tego? Dziś podłącze akumulator na krótko do wtyczki sprzęgiełka (elektromagnesu) i zobaczę czy coś się załącza - jak nie to chyba mamy winowajcę - rozumiem że mam to zrobić na pracującym silniku..?

[ Dodano: 31-03-2017, 16:23 ]
Ok. Sprawdziłem na krótko przewodem z akumulatora (elektromagnes) sprzęgło stuka i widać że się rusza. Tak więc jest sprawny. Zastanawia mnie tarcza sprzęgła może nie do końca dociska. Jutro sprawdzę szczelność klimy.
Przy unieruchomionym silniku (stacyjka przekręcona na środkowe pole) i włączonej klimie na pokrętle - brak napięcia w kostce przy sprężarce- czy tak ma być? Bezpieczniki i przekaźnik sprawdzony ponownie jest ok.

[ Dodano: 01-04-2017, 09:52 ]
Mam diagnozę :(
Nieszczelny układ, do wymiany chłodnica :( . Układ nie trzymał ciśnienia stąd nie załączała się sprężarka. Koszt z wymianą ok 600zł :( .

jarecki01 
Nowy Forumowicz

Auto: colt z30 2007
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 21-04-2020, 17:35   

Tera ja odgrzeję temat, czyli klkima nie chłodzi
Jest nabita i po podpięciu do wtyczki sprężarki na krótko z aku słychać klik .
Kolega wyżej miał nieszczelność to szybko wyjaśnia ale u mnie jest szczelna i nabita.
Gdzie dalej szukać,sprzęgięłko?

Trawnik 
Nowy Forumowicz
BÓG JEST WIELKI

Auto: Colt 1.5 DID 95 KM Motion
Wysłany: 12-05-2020, 15:45   

jarecki01 napisał/a:
Tera ja odgrzeję temat, czyli klkima nie chłodzi
Jest nabita i po podpięciu do wtyczki sprężarki na krótko z aku słychać klik .
Kolega wyżej miał nieszczelność to szybko wyjaśnia ale u mnie jest szczelna i nabita.
Gdzie dalej szukać,sprzęgięłko?

I co jaki efekt bo u mnie działało i przestało ot tak - gdzie znajdę ten przekaznik i bezpiecznik i które to ?

sruba50 
Forumowicz

Auto: colt Z30 2004r.
Wysłany: 20-08-2020, 10:59   

witam , czy to normalne ze po odpaleniu silnika wlącza sie odrazu klima gdzie fizycznie jest wylaczona przyciskiem ?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 20-08-2020, 11:57   

Moim zdaniem nie powinno tak być.
Zacząłbym od sprawdzenia przekaźnika.

sruba50 
Forumowicz

Wysłany: 20-08-2020, 12:06   

tez tak mysle ze nie powinno byc . a gdzie znajde owy przkaznik ?

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 20-08-2020, 12:08   

nawiew jest ustawiony na szybę?
i czy pali się wtedy kontrolka klimy?

sruba50 
Forumowicz

Wysłany: 20-08-2020, 12:21   

chyba tak - na szybe , ale musze to sprawdzic , ale na pewno kontrolka sie nie pali ,

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 20-08-2020, 12:52   

Jeśli ustawione na szybę - klimatyzacja załącza się z automatu - aby pomóc osuszyć szybę. Przydatne zimą na zaparowane szyby
Zwłaszcza, że kontrolka się nie pali.

Zmień ustawienie i daj znać, czy też się załącza ;)

Odpowiedz do tematu