Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Brak mocy, olej na swiecy, ubytek oleju.
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-08-2015, 11:48   

W moim 1.6 zauważyłem, podwyższone zużycie oleju po instalacji LPG, ale tylko gdy jeżdżę dłuższe trasy prędkościami 120 - 160km/h. Olej wymieniam co 15tys. 5w50 i suma dolewek nie przekracza litra (Do silinka wchodzi ok 2,7litra oleju, zawsze kupuję bankę 4L i to co zostaje mam na dolewki) - fakt, że z tych 15tys. takie szybkie trasy to 1-2tys. km, pytanie jak przejeździłeś te 700km

junior_88 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 02-08-2015, 10:25   

Po płukaniu silnika i przejechaniu ~700 km - 0 ubytku oleju
Po przejechaniu kolejnych ~ 700 km - dolałem około 0,5 litra oleju
Wczoraj przejechałem 650 km - dziś sprawdzę czy wzięło olej / ile wzięło

Mechanik specjalizujący się w japońcach zalał MSS japońskim olejem ENEOS 10W30 Full Syntetyk.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 18-08-2015, 13:56   

Ja od wymiany do wymiany nie dolewam oleju (10tys km). Przebieg 188tys niby. Olej 5w30 shell, był najtańszy dlatego ten:) a normy spełnia. Teraz obecnie przy LPG sprawdzwam bagnet i jeszcze nic nie ubyło gaz od 4mcy?
Ostatnio wymieniłem przy 12tys km olej lecz to juz był max z tymi kilometrami bo widze ze bardziej sie trzesie deska przy odpalaniu do tego jakis rezonans dochodzi, drzwi jak są otwarte to drzą. Wiec ja u siebie z wymiana to max 10tys . A na świeżym oleju to cisza jak w kościele. Jak ty wytrzymujesz 120km w tym szumie. 160km nie jechałem a tyle poleci? czy to juz raczej frunie:) Ja zwykle w trasie 100-110km to juz max, bo przy 120 głowa boli

Ps 0W-5W to chyba syntetyk
10W to już chyba raczej półsyntetyk a 15W to mineralny
albo się mylę.

Odpowiedz do tematu