[1.6] Drgania/rezonans przy 2800 obrotów/min w benzyniaku |
Autor |
Wiadomość |
damiroz
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-01-2020, 19:10
|
|
|
Witam,
czy udało się Wam znaleźć przyczynę problemu ?
Zauważyłem, że w moim aucie występuje podobne zjawisko, tj. przy obrotach o wartości ok 2700-2800 występuje jakby drżenie auta (czuć jakby pod spodem coś wibrowało delikatnie - trudno to opisać), zaś poniżej i powyżej tej wartości nie ma tego problemu. |
|
|
|
 |
MANCY
Forumowicz

Auto: ASX MY2019
|
Wysłany: 04-01-2020, 18:06
|
|
|
Wedrowiec napisał/a: | U mnie szyby brzęczały od nowości, przy dowolnej prędkości i obrotach. Wpadały w wibracje również od radia
Po kilku latach przestały, w ASO mówili TTTM. |
Ja tylko jeszcze krótko dopowiem...U mnie też namiętnie brzęczą szyby od nowości (co było dla mnie kolejnym szokiem zaraz po zakupie - pierwszym był inny charakter pracy silnika i jego obroty niż się powszechnie spotyka w przypadku silników benzynowych) i jest to strasznie irytujące w kontekście zakupu nowego samochodu z salonu... Poza tym trzeszczą również plastiki... |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
Auto: ASX
Pomógł: 7 razy Dołączył: 17 Wrz 2019 Posty: 137 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-01-2020, 19:48
|
|
|
Obadam czy u mnie jest to samo przy tych wartościach swoim sposobem, patrząc we wsteczne lusterko - jak obraz drży to znaczy, że telepie autem
[ Dodano: 13-01-2020, 10:49 ]
Dzisiaj sprawdzałem i przykładowo na 4 biegu przy 2500obr patrząc w lusterko wsteczne było ok, ale już przy 2600-2800 obraz drgał a powyżej tej wartości znowu było ok. |
|
|
|
 |
damiroz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2020, 19:03
|
|
|
@adek
To dokładnie tak jak u mnie. Wartości poniżej i powyżej 2600-2800 są ok. |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
|
Wysłany: 13-01-2020, 20:39
|
|
|
Jak pójdziesz z tym do ASO to nie dostaniesz jasnej odpowiedzi dlaczego tak jest, a jedynie regułkę, że skoro inne auto tak się zachowuje to znaczy, że tak musi być albo takie było założenie producenta - piszę z doświadczenia na podstawie pytań dot. czujników cofania. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 13-01-2020, 22:18
|
|
|
Jeżeli wibracje występują przy początkowym przebiegu to bym się nie przejmował.
Sztywne nowe poduszki silnika i skrzyni i przenoszą wibracje na nadwozie - z czasem gdy się ułożą powinno ustąpić. Myślę, że 5tys/pół roku i powinno być ok.
No i pytanie czy te wibracje nie występują przy tych obrotach, ale na najwyższym biegu... bo wtedy nie TTTM tylko TKTM (Ten Kierowca Tak Ma) |
|
|
|
 |
Manola
Forumowicz
Auto: Mitshubishi ASX Black
|
Wysłany: 14-01-2020, 06:44
|
|
|
Dzień dobry
Podłącze się pod temat. Mam czasami również drgania:
- przy szklanym dachu - możliwe że któraś z listew - nie jest to zawsze,
- a teraz zauważyłem drgania pokrywy tej wewnętrznej do przestrzeni bagażnika, jakby na połączeniu na bokach dostała luźniejszego łączenia tzn. plastik co wchodzi na "bolce" po obu stronach, jak z jednej spasujesz to druga drży i na odwrót.
- szyby przednie , zwłaszcza kierowcy opuszczona w pewne miejsce również drży, w innych położeniach cisza.
Podsumowując nie jest może czasem komfortowo, ale powiem jak przedmówcy zależy też od podłoża na którym się poruszasz. |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2016 Posty: 169 Skąd: okolice Wadowic
|
Wysłany: 14-01-2020, 08:57
|
|
|
Wystarczy szybę opuścić kilka cm. i już słychać drgania.mnie na gwarancji wymieniono chyba to się nazywa prowadnikami ale to nic nie dało bo dalej szyba drży. |
_________________ RomanK |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
|
Wysłany: 14-01-2020, 09:20
|
|
|
mkm napisał/a: | No i pytanie czy te wibracje nie występują przy tych obrotach, ale na najwyższym biegu... bo wtedy nie TTTM tylko TKTM (Ten Kierowca Tak Ma) |
Obadam też to
Manola napisał/a: | - a teraz zauważyłem drgania pokrywy tej wewnętrznej do przestrzeni bagażnika, jakby na połączeniu na bokach dostała luźniejszego łączenia tzn. plastik co wchodzi na "bolce" po obu stronach, jak z jednej spasujesz to druga drży i na odwrót. |
Jeśli chodzi o tylną półkę to miejsca gdzie się ona łączy z plastikiem bagażnika podkleiłem filcem i wygląda, że jest ok (kawałek filca samoprzylepnego).
Manola napisał/a: | - szyby przednie , zwłaszcza kierowcy opuszczona w pewne miejsce również drży, w innych położeniach cisza. |
To chyba standard w tym aucie ale idzie się przyzwyczaić. Swoją drogą, ktoś montował sobie owiewki przód+tył ? |
|
|
|
 |
Manola
Forumowicz
Auto: Mitshubishi ASX Black
|
Wysłany: 15-01-2020, 08:43
|
|
|
adek
"Jeśli chodzi o tylną półkę to miejsca gdzie się ona łączy z plastikiem bagażnika podkleiłem filcem i wygląda, że jest ok (kawałek filca samoprzylepnego)."
podziękował za info., w chwili wolnej spróbuje. |
|
|
|
 |
damiroz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2020, 22:05
|
|
|
mkm napisał/a: | Jeżeli wibracje występują przy początkowym przebiegu to bym się nie przejmował.
Sztywne nowe poduszki silnika i skrzyni i przenoszą wibracje na nadwozie - z czasem gdy się ułożą powinno ustąpić. Myślę, że 5tys/pół roku i powinno być ok.
No i pytanie czy te wibracje nie występują przy tych obrotach, ale na najwyższym biegu... bo wtedy nie TTTM tylko TKTM (Ten Kierowca Tak Ma) |
Przebieg blisko 80 tys. więc czas na ułożenie się już dawno minął. Drganie/ rezonans występuje na każdym biegu, włącznie z biegiem 5. Na jednych odczuwalny jest mniej, na innych bardziej, ale nadal je czuć - na pedale gazu również jest wyczuwalne delikatnie. |
|
|
|
 |
|