Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KENWOOD KDC-PSW9524... ?
Autor Wiadomość
xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2007, 11:24   

Filtry mam powyłączane.

Pogmerałem w necie, i na jednej greckiej stronie (ogólnie mało jest o tym radiu) jets test. No i też jedynym minusem jakie znaleźli, to jakość dźwięku nieadekwatna do ceny. Niestety :(
Czyli niestety potwierdza się to, co piszesz...

Ale to jest argument dla audiofili, nie dla mnie :) Radia nie mam zamiaru sprzedawać - w moim przypadku nie ma to sensu. Mi osobiście radio gra ładnie (wysokie i średnie tony nawet chyba bardzo łądnie, ale ja tam się nie znam :P ).
Tylko chciałbym mieć lepsze basy przy nie głośnym odtwarzaniu... Tylko albo aż :)
Da się coś zrobić, aby to poprawić ?

Więc tak - Trociniarz - głośniki w EA są montowane domyślnie do tapicerki, czy blachy ?
Drugie - czy coś da wyklejenie wnętrza drzwi taśma aluminiową (w którymś z wątków poruszana była ta kwestia, efekt niewiele gorszy od mat) ?

Albo może jakieś inne metody są ?

Zgodnie z sugestią Serka wyjmę radyjko i przeglądnę podłączenia.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 07-03-2007, 12:26   

Napisz jeszcze jakie głośniki masz podłączone. Czy gra tylko przód ( w jakiej ilości ) oraz czy jest też coś z tyłu samochodu. Być może jest uruchomiona jakaś opcja bądź zapisana na stałe funkcja : przód - wysokie,średnie / tył - niskie. Bywa tak, kiedy urządzenie ma zaprogramowany schemat działania w dwóch trybach pracy: pierwszy - wszystkie głośniki grają jednakowo, drugi - rozkład częstotliwości w podziale na przód oraz tył auta. Wówczas nawet reset urządzenie może nie przynosić rezultatu. Należy wtedy posłużyć się instrukcją i odnaleźć właściwą wskazówkę. Bywa tak, że zmiany tej można dokonać tylko i wyłącznie w chwilę po uruchomieniu radioodtwarzacza i za pomocą kombinacji klawiszy następuje zmiana ustawienia głównego.

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2007, 13:00   

xor napisał/a:
Tylko chciałbym mieć lepsze basy przy nie głośnym odtwarzaniu... Tylko albo aż

Oto sztuka nad sztukami, to zdecydowanie AŻ, z założenia głośniki w drzwiach, biarac pod uwage ze masz fabryczne 13cm, nie sa w stanie wydobyć z siebie basu bo zostały stworzone do odtwarzania czestotliwosci średnich, trzeba miec naprawde kozackie 16cm i porzadnie osadzone,zasilane ze wzmacniacza, zeby puścić je bez filtra od samego dołu i wtedy przegonią nie jeden subwoofer.

xor napisał/a:
Więc tak - Trociniarz - głośniki w EA są montowane domyślnie do tapicerki, czy blachy ?
Drugie - czy coś da wyklejenie wnętrza drzwi taśma aluminiową (w którymś z wątków poruszana była ta kwestia, efekt niewiele gorszy od mat) ?

Głośniki sa zamontowane w takich plastykowych koszach, ktore zamocowane sa do blachy drzwi ( nie mam wersji SE ale nie sadze by była różnica). Wyjmujac ten kosz, motujac w to miejsce panel z MDF i instalacja głośnika 16cm ktory miesci Ci sie tam bez problemu, to jedyne co moge Ci podpowiedzeć jesci chodzi o poprawę brzmienia. Taki zestaw głósników 16cm + tweetery + zwrotnice kupisz nawet za 300zł, z reszta popatrz w inne wątki w tym temacie i to pobije na łeb to co masz w tej chwili.

Co do wytłumienia drzwi, nie wiem co masz na myśli mówiac o folii aluminiowej, ale mata Soudal w castoramie kosztuje 60-70zł i masz wytłumione drzwi w jeden dobry dzien, różnica bedzie taka jakbyś miał głośniki nie za 300zł a za 1000zł, uwierz mi.

Co do innych sposobów to powiem Ci tak....nie ma cudów, na CD i na fabrycznym systemie nie osiągniesz nic co by przypominało muzykę na poprawnym poziomie.

pozdr,
Kuba

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 07-03-2007, 13:00   

Głośniki mam 2 z tyłu (symbol mitsubishi, 14 cm, 15W, chyba jest też symbol 4Ohm)
z przodu nie wiem jakie, ale raczej na pewno też oryginały (zdejmę tapicerkę to powiem)
dodatkowo tweetery, ale też nie znam modelu

Przód i tył gra, w ustawieniach mogę regulować jak mocno z tyłu a jak z przodu, i hordy innych dupereli, ale je powyłączałem, potem tylko wrzuciłem zwiększenie basów na max i wysokich tonów trochę. Do tego loudness i srs true bass. Filtry powyłączane, mam jeszcze sporo ustawień stylu basów (i reszty) - częstotliwość od 60Hz do 150hz, styl narastania, jak ostre/gładkie mają być czy coś. Kręciłem to, ale nie słyszałem wyraźnej różnicy. Więc dałem tak, jak jest w standardzie.

EDIT: o, dzięki Trociniarz, to się zastanowię i jak będzie kasa, to pogmeram jak mówisz. Tylko na początek pogrzebię w necie aby się wywiedzieć co to takiego MDF i zwrotnice :P
Odnośnie folii - ktoś na forum pisał o tym, że wyklejanie taśmą samoprzylepną aluminiową (~70pln/10m) da podobny efekt jak maty.

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2007, 13:27   

xor napisał/a:
aby się wywiedzieć co to takiego MDF i zwrotnice

MDF to materiał stolarski, podobny do płyty wiórowej, ale nie tak kruchy, bardziej elastyczny, dostepny bez problemów. Robi się z niego pierścień po to żeby głośnik nie był mocnowany do blachy.

Zwortnica, to urzadzenie które dzieli dzwiek na głosniki kick basowy i tweeter, dzieki temu konkretne głosniki dostaja ogpowiednie pasmo dzwieku i graja prawidłowo.

pozdr,
Kuba

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Wysłany: 14-03-2007, 07:51   

Pojawił się problem... Nie czyta mi żadnych płyt - czasami w ogóle nie przechodzi do próby odczytywania (mruga tyli 'in' - czyli że płytka jest włożona), czasami 'reading' i figa - nie ściąga listy utworów...
Niekiedy zacznie działać i działa jakiś czas dobrze - czyta wszystko.

Jakieś koncepcje co to może być ?
Jest sens samodzielnego rozkręcania radyjka i przeczyszczenia ?

Tomas79
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 11:42   

XOR co do tematu basu, w tylniej półce jest miejsce fabryczne na głośnik 20cm, warto założyć 2 cewkowy (np HERTZ ES 200 ok 250zl), można w ten sposób ominąć zakup dodatkowego wmacniacza) Oczywiście dodatkowy wzmacniacz byłby pożądany.

A najlepszy efekt uzyskasz dokupując wzmaczniacz i subwoofer, podpinając wszystkie głośniki do wzmaczniacza.

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 13:59   

xor napisał/a:
Jakieś koncepcje co to może być ?
Jest sens samodzielnego rozkręcania radyjka i przeczyszczenia ?

Może być ze laser padł, to się zdarza, nie polecam grzebać samemu, ale włóż oryginalną CD i sprawdz czy dzieje się to samo, być może ładujesz tam tanie płyty nagrane w mp3 z mega predkoscia i radio się gubi.

Tomas79 napisał/a:
w tylniej półce jest miejsce fabryczne na głośnik 20cm, warto założyć 2 cewkowy (np HERTZ ES 200 ok 250zl), można w ten sposób ominąć zakup dodatkowego wmacniacza)

A jakim cudem ?? Jak niby chcesz zasilić 2 cewkowy głośnik jak nie z pieca ?? Z radia ?????????????????

Poza tym takie rozwiązanie niewiele daje, Simones to przećwiczył, składa się na to kilka spraw...ale ten wątek nie o tym.

pozdr,
Kuba

Tomas79
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 14:09   

Wiem ze efekt nie jest efektywny ale budżetowy- zawsze trochę basu więcej.

Oczywiście ze mozna z radia - bas z tylnych kabli (oczywiście z cewką ok 1,5 mH i kondensatorem 100uF, a głośniki fabryczne (przednie i tylne) z przednich i tak radio ma tylko 2 końcówki mocy, a przy 2 omach nie powinno sie wysypać lecz zwiększyć moc.
To taki "domowy sposób" dla kogoś kto nie słucha zbyt głośno a chce mieć wiecej basu. (oczywiście trzeba dobrze połączyć polaryzację wszystkich głośników, aby fale sie nie nakładały z przesunięciem o 180 st fazy, wykorzystując balans z radia mozna regulować natężenie basu)

Prawidłowo oczywiście jest z piecykiem :)

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 14:25   

Tomas79 napisał/a:
Oczywiście ze mozna z radia - bas z tylnych kabli (oczywiście z cewką ok 1,5 mH i kondensatorem 100uF, a głośniki fabryczne (przednie i tylne) z przednich i tak radio ma tylko 2 końcówki mocy, a przy 2 omach nie powinno sie wysypać lecz zwiększyć moc.
To taki "domowy sposób" dla kogoś kto nie słucha zbyt głośno a chce mieć wiecej basu. (oczywiście trzeba dobrze połączyć polaryzację wszystkich głośników, aby fale sie nie nakładały z przesunięciem o 180 st fazy, wykorzystując balans z radia mozna regulować natężenie basu)

Prawidłowo oczywiście jest z piecykiem

Nie wiem jaki głośnik 20cm free air zagrałby w półce, zasilany z radia, do tego dwu cewkowy....ja sobie po prostu nie wyobrażam, taki głośnik z racji przytosowania do pracy typu free air, naprawde potrzebowałby kopnięcia, poza tym z założenia głośniki sub niskotonowe zostały skonstruowane do grania pod wzmakiem....technicznie to moze i nic by się nie spaliło, ale taki pomysł nie przyszedłby mi nawet do głowy, grać to nie będzie na 100%, ewentualnie pierdnie.

pozdr,
Kuba

Tomas79
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 15:46   

Hm, robiłem juz tak pare razy i było ok o ile sie głośno nie słuchało.

Wszystkie głośniki są produkowane pod wzmaka. Projektowanie glośnika nie polega na doborze go do wzmaka, ale na dobraniu odpowiednich częstotliwości rezonansowych oraz wytwarzanego ciśnienia akutsycznego. Można tak skonstruować system ze głośnik 20 cm na wzmaku 25W będzie lepiej grał niż 30cm na wzmaku 200W.

Oczywiście ze do wykopu potrzebny jest wzmak najlepiej zasilający wszystkie głosniki (takie instalacje też robiłem) ale ze względów finansowych takie cos jest drogie i pociąga później za sobą tłumienie auta.

Podana przeze mnie konfigguracja jest alternatywą dla radia fabrycznego z przebudową za ok maks. 250zl (mozna oczywiście kupić głośnik tańszy 100zl uzywany phonocar). A system nie jest free air bo bagażnik jest skrzynką - trochę dużą, ale za to stroi głośnik do niskiego fb. Największy problem to tylnia szyba nachylona pod kątem prawie 45 st która tłumi dźwięk.

Oczywiście mocy bedzie brakowało do wykopu, ale i tak taki glośnik dostanie jej 2x więcej od glośników juz zabudowanych, a dodatkowo jest od filtrowany i jest to 1 przetwornik basowy w samochodzie więcej - więc podbije bass.

Pozdro!

Polecam lekture "The loudspeakers desing cookbook". Vinca Dicasona.

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 18:40   

Tomas79 napisał/a:
Hm, robiłem juz tak pare razy i było ok o ile sie głośno nie słuchało.

Podziwiam Cię i troszkę sie dziwię ze po takich eksperumentach, radzisz komus podobne wynalazki.

Tomas79 napisał/a:
Można tak skonstruować system ze głośnik 20 cm na wzmaku 25W będzie lepiej grał niż 30cm na wzmaku 200W.

To bardzo ciekawe co mówisz, chciałbym abys przytoczył mi jakiś przykład, bo w przypadku głośników nisko tonowych, to przykro mi ale to bzdura co napisałeś.

Tomas79 napisał/a:
Oczywiście ze do wykopu potrzebny jest wzmak najlepiej zasilający wszystkie głosniki (takie instalacje też robiłem) ale ze względów finansowych takie cos jest drogie i pociąga później za sobą tłumienie auta.

Troszkę mylisz pojęcią, bo tłumienie ma relatywnie niewiele wspólnego z subwooferem i nie ma tu akurat nic do rzeczy. Drogie...drogie to pojejcie względne, ale lepiej zrobić coś prawidłowo, tak aby efekt był zadowalający niż kombinować naokoło bo z tego nic nie będzie, bo podłączanie suba pod radio to po prostu zły pomysł.

Tomas79 napisał/a:
A system nie jest free air bo bagażnik jest skrzynką - trochę dużą, ale za to stroi głośnik do niskiego fb

Kolejny raz mylisz pojęcia, bo zwykły głośnik zamontowany w półce i zakłądanie ze bagażnik to jego skrzynia......300 czy 500 litrowa skrzynia dla głośnika 20cm ktory powinien mieć skrzynkę zamkniętą 15l ?????? To nigdy nie będzie grało, tymbardziej ze otrzyma zastrzyk mocy z radia na poziomie 15wat. W grę wchodziły tylko i wyłącznie głosnik typu free air, których w rozmiarze 20cm jest niewiele, z racji wielkosci membrany, po prostu do grania free air musi byc wieksza membrana.

Porzadne głośniki 16cm, prawidłowo zamontowane w wytłumionych drzwiach, dałyby duuzo lepszy efekt subwoofer o ktorym mówisz.

pozdr,
Kuba

Tomas79
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 21:16   

Głośnik o efektywności 91dB potrzebuje mniej mocy niż ten o efekt. np 87dB zatem warto poszukać w głośnikach. Wiem ze większości wydaje sie to bzdurą po wszyscy mierzą głośność głośnika watami, a to poprostu wytrzymałość cewki, głośnik ma wykle 0,2W mocy akustycznej, dodam ze duże organy kościelne mają max 20W muzycznej.

Przy instalacjach wysokomocowych w samochodzie pojawia sie problem tego typu, ze zaczyna grać tapicerka, trzęsie sie wszystko i wszystko produkuje dzwięk (zbędny) więc należy tłumic najczęściej to co słychać najbardziej, a mianowicie karoserię pojazdu.

Nie ma głośników free air, każdy potrzebuje skrzynki - tak jak struna gitary. Skrzynia zamknięta to raczej wynalazek dla konstrukcji high-end (10000PLN) z uwagi na wysokie wymagania sprzętowe. Natomiast bass-refleks, band-bass na dzień dzisiejszy dają najbardziej zadowalający efekt - przy rozsądnym koszcie.

Oczywiście ze dobrej jakości głośniki zabudowane w drzwiach dają dobry efekt ale cena takich głośników to ok 600zl i zeby je wykorzystać należy mieć tez dobre żródło dzwięku (conajmniej CD za ok 1200zl+dobry wzmacniacz), lecz głośniki samochodowe te do drzwi (16,5) są przeznaczone na kikbass (tzn ich częstotliwość rezonansowa jest stosunkowo wysoka ok 50-60Hz) co uniemożliwia odtwarzanie niskich częstotliwości.

Oczywiście ze system, który zaproponowałem nie jest dobry pod względem poprawności, lecz napewno wzbogaci system oryginalny nagłośnienia samochodu, przy śmiesznych kosztach.

Jeśli nie wierzysz, możesz spróbować - wystarczy kupić jakiś głośnik (a nawet niech to bedzie jakis na 60zl - dwucewkowy) wyciągnąć zasilanie z tylnych głośników dorzucając filtr dolnoprzepustowy na odcięciu ok 300Hz. (Przecież to nic innego jak tylko rozbudowa istniejących głośników 2 drożnych o dodatkowy bass, czyli konstrukcja 2,5 drożna) Sprawdź jak to zagra. (strat finansowych praktycznie żadnych)

A z tym, że jest to niewielka poprawa jakości sie zgodzę (ale jaki jest wkład finansowy, jednemu wystarczy podciągnąć basy na korektorze, inny musi wozić w bagażniku dwa głośniki 30cm)

Poprawny system powinien składać się z 2 przednich sobranów (zabudowanych najlepiej na przednich słupkach), polecam 4 kikbasy (16,5 cm) w drzwi (jednodrożne) oraz 25cm głośnik basowy do bagażnika, to wszystko zasilane dwoma wzmacniaczami (4 kanałowy na kickbasy i sporany i jeden dwukanałowy pracujący na mostku na woofer w bagażniku), częstotliwośc podziału pomiędzy kickbasami a sopranami powinna wynikać z odległości pomiędzy sopranami a przednimi kickbasami (tak aby nie powstała dziura lub nakładka w filtrze) - gwarantuje to dobrą przestrzeń muzyczną. Kikbasy powinny być obcięte z niskich częstotliwości (powinny pracować od 50-60Hz) - gwarantuje to ich wysoką moc i redukcję zakłóceń. Subwoofer powinień w takim przypadku śmigać do o 100Hz. Oczywiście wszystko powinno być dostrojone za pomocą mikrofonu pomiarowego juz po montażu na samochodzie. Warto również zwrócić uwagę aby soprany i kickbasy miały tę samą efektywnośc (aby zadne z tonów sie nie wyróżniały) woofer można wysterowac natężeniem.
Dodam jeszcze ze wszystkie głośniki powinny być stabilnie zabudowane, najlepiej na MDF-ie (wytarczą ringi wzmacniające)

Pozdrawiam i życzę udanych konstrukcji :)

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 14-03-2007, 21:26   

Podpinając się pod temat kontrowersyjnego subwoofera free air.

Jest w tym sporo racji, ponieważ - jak wiemy - na rynku nadal istnieją zestawy głośnikowe, przeznaczone do montażu w tylną półkę. Prawdą jest też, że mogą one stanowić uzupełnienie brakującego basu wewnątrz pojazdu (sprawdzone niejednokrotnie bez użycia dodatkowego wzmacniacza). Problem jednak w tym, że papierowych subwooferów z cewką cienką jak nitka jest już bardzo mało. Nie mówiąc już o efekcie wizualnym, patrząc na tylną półkę z głośnikiem w stylu lat 80-tych :wink: Ogólnie jednak nie polecamy tego rozwiązania.
Jeżeli nie można uzyskać czegokolwiek z obecnej instalacji (mam na mysli tył pojazdu) to problem tkwi w jednostce głównej.

Tomas79
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2007, 21:39   

Czy HERTZ ES 200 wygląda jak z lat 80?!

Odpowiedz do tematu