Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Opony letnie
Autor Wiadomość
bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-03-2016, 15:28   

Aż mnie świerzbi żeby stwierdzić, że kolega LaMotta dobiera opony z równą starannością jak Krzysztof Hołowczyc przed rajdem Dakar :mrgreen:
Wszyskie wymienione opony z pierwszej ligi (Michelin, Conti, Uniroyal itp.) są moim zdaniem w pełni nadające się do bezpiecznej jazdy, a różnice pomiędzy nimi stosunkowo niewielkie.
bonito

PS. No i we wszystkich bieżnik się ściera przy jeździe..

emil_d 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Wysłany: 30-03-2016, 16:32   

LaMotta24 napisał/a:
Panowie a jak jest z tą oponą michelin Primacy 3 jeśli chodzi o zużycie? Bo spotkałem opinie że po półtorej sezonu były zużyte 8 wogole ze przedwcześnie bieżnik się ściera?

U mnie po jednym sezonie jest OK.

alojso 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DI-D
Wysłany: 30-03-2016, 18:29   

rezon napisał/a:
Kiedy ostatnio przejechałeś sezon na Michałach? Żeby nie było to obecnie mam w obydwu autkach założone Conti, ale Micheliny wciąż uważam za bdb markę. Bardzo zrównoważone opony.

Mam micheliny 'w spadku' i dawno na tak słabych kapciach nie jeździłem :/ Fakt, że mają już 5 lat i niecałe 5mm bieżnika, ale to nie usprawiedliwia ich fatalnego zachowania na zakrętach i przy hamowaniu. Już na chińskich goodridach (po 1 sezonie, 6mm bieżnika) lepiej to wygląda :) Może mój przypadek jest przesadzony, ale płacenie tylko za markę 2-3 razy więcej jest wg mnie totalnie bez sensu (co potwierdzają też testy).

Puzonik83 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DID Instyle
Wysłany: 30-03-2016, 21:15   

Ja mam teraz 5mm bieżnika w moich Continentalach, które mam od nowości i w porównaniu do tego jak zachowywały się jak były nowe to można powiedzieć, że to już złom i będę się rozglądał za nowymi. Na pewno nie wybiorę ContiCrosContact które miałem, nie dlatego, że były złe, tylko spróbuję znaleźć lepsze, może się uda. Na pewno będę się sugerował tymi danymi z etykiety, tzn głośność, spalanie i hamowanie na mokrym i własnym doświadczeniem. Przymierzam się do Michelinów Primacy 3 (bo na Michelinach dużo jeżdziłem i są lux) i do Goodyear EFFICIENTGRIP SUV.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 30-03-2016, 21:15   

alojso napisał/a:
Fakt, że mają już 5 lat i niecałe 5mm bieżnika,
5 lat, nie wiadomo jak przechowywane i wszystko jasne
może zamiast ogólnych haseł - "co też potwierdzają testy" to wrzuć jakieś konkretne, gdzie będzie odniesienie jakie to Micheliny są złe, a Uniroyale super/hiper. Bo ja na razie nie widziałem takich - w tych linkowanych też nie. Tak jak pisałem jeżdżę obecnie na Continentalach (które btw wypadają lepiej w testach), więc chwaląc Micheliny nie chwalę obecnie posiadanych jako super/hiper - chociaż Continentale na tyle pozytywnie mnie zaskoczyły, że do drugiego autka kupiłem identyczne. Wg mnie Michelin Diamaris czy obecne Primacy to są bdb opony pod wieloma względami. Dobrych kilka kompletów różnych modeli Michelinów zjeździłem, zresztą praktycznie każdej wiodącej marki opony miałem po kilkadziesiąt kkm. Zapewne Uniroyale (akurat ta firma jakoś się nie trafiła) są też dobre na mokrym, ale to wcale nie wyklucza, że Micheline to też dobra opona. Argument ceny, że niby 2-3 razy więcej jest trochę jak kulą w płot, bo akurat Uniroyale wcale nie są tanie, a porównywanie do chińskich wynalazków jest moim zdaniem nie na miejscu. Jeśli dla Ciebie 2-3 krotna różnica w cenie jest istotnym argumentem do zakupu to nikt nie broni kupować, ja tam wolę jednak zapłacić troszkę więcej i mieć bardziej przewidywalną jakość, a nie testować na sobie i rodzinie przyczepność. Za dużo jeżdżę, aby oszczędzać na oponach czy klockach hamulcowych.

alojso 
Forumowicz

Wysłany: 30-03-2016, 22:02   

rezon, zamieściłem link do pierwszego z brzegu testu ADAC ("Nieco rozczarowuje natomiast wynik Michelin (...)", "Niestety znowy lekko rozczarował wynik opon koncernu Michelin, które należą pod względem ceny do najdroższych w całym zestawieniu"), czytałem wcześniej podobne, ale wybacz - nie będę teraz specjalnie tego szukał. ADAC nie pisze co prawda o Primacy, a o Energy Saver i Pilot Sport 3, ale te opony i tak są najdroższe w stawce, a wypadają co najmniej średnio.

Nie twierdzę, że są złe, ale twierdzę, że są przereklamowane - niewarte swojej ceny (nie tylko na podstawie tych testów, ale na podstawie moich doświadczeń - te opony na których jeżdżę teraz nie są moją pierwszą przygodą z tą marką), po prostu za tę wysoką cenę można dokonać lepszego wyboru.

Mam jednak trochę inne "zasady" niż Ty, bo ja jestem człowiekiem, który nigdy nie kupuje oczami, np. dlatego że coś ma wybite logo tej a nie innej firmy, więc jeśli mogę kupić coś podobnego lub lepszego za mniejsze pieniądze, to wybieram właśnie taką opcję. Nie twierdzę też, że jedyne słuszne opony to uniroyal, zresztą w tym teście ADAC wcale nie wypadają idealnie - po prostu ja się na nie zdecydowałem, także nie pierwszy raz, bo jestem z nich bardzo zadowolony. Masz swoje odczucia - ok, ja też mam swoje :)

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2016, 07:43   

alojso, Na razie to z Twoich postów wynika "Uniroyal jest najlepszy, w testach wypada niespecjalne, ale z moich doświadczeń jest wow, a Michelin jest zły bo drogi" ;) . A masz trzy inne osoby wskazujące z własnych doświadczeń na Michelin :lol: Ja też wskazuję na Michelin, pomimo tego, że akurat Conti zajmują czołowe miejsca w testach i też jestem z nich bardzo zadowolony.
A jaki jestem i czym się kieruję w zakupach - nie masz nawet bladego pojęcia.

alojso 
Forumowicz

Wysłany: 31-03-2016, 08:21   

Serio nie rozumiem o co bijesz pianę. Trzy osoby się wypowiedziały na tak, jedna (ja) na nie - aż tak Cię to boli, że ktoś się wyłamuje z tego owczego pędu, nie zgadza z większością, którą reprezentujesz? Wyluzuj :)

Kto inny, jak nie Ty, napisał "wolę jednak zapłacić troszkę więcej i mieć bardziej przewidywalną jakość" sugerując tym samym, że wyższa cena jest wyznacznikiem jakości (i co za tym idzie bezpieczeństwa)? Nie dziw się więc, że na podstawie takiej wypowiedzi wyciągam takie, a nie inne wnioski. Pracuję w branży hostingu i 95% klientów wybiera 2 najbardziej znane firmy tylko dlatego, że marka z czymś im się kojarzy. Z czym? Nie wiadomo, ale wolą płacić 10-20x (!!!) więcej niż w pozostałych ~1000 firmach konkurencyjnych, chociaż jest tam nie tylko taniej o wspomnianą wartość, ale i - w większości przypadków - znacznie (ale to znacznie!) lepiej. A że jest wesoło, to wystarczy wejść na fanpage firm - nie ma dnia, żeby kilkadziesiąt osób nie pisało "nie działa poczta", podczas gdy dla przykładu w mojej firmie poczta leżała ostatni raz X lat temu ;) To taki OT odnośnie "cena/marka = jakość".

Uniroyal zachwalam, bo oprócz pozytywnych doświadczeń z tymi oponami, mam pogląd typowo inżynieryjny - akurat sporo czasu na studiach spędziłem ucząc się o fizyce płynów i mechanice, do tego spędziłem setki godzin w terenie na quadach i autach 4x4, więc wiem jaki wpływ na zachowanie opony w trudnych warunkach ma jej bieżnik. Tak jak napisałem wcześniej, jak ma się auto z napędem to napęd pomoże w wielu przypadkach i wtedy najważniejszy (dla mnie!) jest zachowanie na wodzie, bo nic innego jak opona wtedy nie pomoże.

Z mojej strony nie będę się już odzywał w temacie przepłacania za micheliny i polecania innych.

emil_d 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2016, 08:56   

alojso napisał/a:

Kto inny, jak nie Ty, napisał "wolę jednak zapłacić troszkę więcej i mieć bardziej przewidywalną jakość" sugerując tym samym, że wyższa cena jest wyznacznikiem jakości (i co za tym idzie bezpieczeństwa)? Nie dziw się więc, że na podstawie takiej wypowiedzi wyciągam takie, a nie inne wnioski. Pracuję w branży hostingu i 95% klientów wybiera 2 najbardziej znane firmy tylko dlatego, że marka z czymś im się kojarzy. Z czym? Nie wiadomo, ale wolą płacić 10-20x (!!!) więcej niż w pozostałych ~1000 firmach konkurencyjnych, chociaż jest tam nie tylko taniej o wspomnianą wartość, ale i - w większości przypadków - znacznie (ale to znacznie!) lepiej. A że jest wesoło, to wystarczy wejść na fanpage firm - nie ma dnia, żeby kilkadziesiąt osób nie pisało "nie działa poczta", podczas gdy dla przykładu w mojej firmie poczta leżała ostatni raz X lat temu ;) To taki OT odnośnie "cena/marka = jakość".

A tak Off Topic - trochę z tym przykładem hostingu nie trafiłeś :)
https://niebezpiecznik.pl/post/wlamanie-do-serwerowni-2be-pl-od-5-dni-klienci-sa-pozbawieni-wszystkich-uslug-i-traca-dziesiatki-tysiecy-zlotych-kazdego-dnia/

To dlatego firmy wybierają znanych i dużych partnerów - to jest kwestia bezpieczeństwa a nie kasy. :)

alojso 
Forumowicz

Wysłany: 31-03-2016, 09:24   

Cytat:
To dlatego firmy wybierają znanych i dużych partnerów - to jest kwestia bezpieczeństwa a nie kasy. :)

Może faktycznie nie chcąc za bardzo offtopować nie zaznaczyłem, że zaprzeczenie teorii "cena/marka = jakość" nie jest wcale jednoznaczne ze stworzeniem teorii przeciwnej tj. "niska cena = super jakość", bo wyszedłem z założenia, że jest to oczywista oczywistość :) Mi chodzi tylko i wyłącznie o często (choć nie zawsze :P ) niepotrzebne przepłacanie, nic więcej :) Zdrowy rozsądek, myślenie, doświadczenie, wiedza - to podstawa przy każdym ważnym wyborze w życiu.

Akurat wtopa 2be (które z usługami za 20-45 zł / mc należy do jednych z najdroższych na rynku) sprzed miesiąca to pierwsza tak duża na polskim rynku od ~20 lat, więc to raczej nie ma wpływu. Wcześniej dane stracił gmail i nikt się o to nie awanturował ;) Podstawą ZAWSZE (w każdej firmie) jest posiadanie kopii zapasowych niezależnie od tych wykonywanych przez hosting, a ja bym sobie chyba ostatnie włosy z głowy wyrwał, gdybym nie miał dnia bez awarii poczty ;)

emil_d 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2016, 10:11   

[quote="alojso"]
Cytat:

Akurat wtopa 2be (które z usługami za 20-45 zł / mc należy do jednych z najdroższych na rynku) sprzed miesiąca to pierwsza tak duża na polskim rynku od ~20 lat, więc to raczej nie ma wpływu. Wcześniej dane stracił gmail i nikt się o to nie awanturował ;) Podstawą ZAWSZE (w każdej firmie) jest posiadanie kopii zapasowych niezależnie od tych wykonywanych przez hosting, a ja bym sobie chyba ostatnie włosy z głowy wyrwał, gdybym nie miał dnia bez awarii poczty ;)

Ja pamiętam jeszcze kilkanaście - takim najbardziej pamiętnym przykładem jest Beyond :)

alojso 
Forumowicz

Wysłany: 31-03-2016, 10:19   

Faktycznie, Beyond mi uleciało (choć ta awaria też raczej nie potwierdza teorii że znana i droga marka oznacza stabilność i bezpieczeństwo :P ), ale tam też bardzo dużo danych odzyskano, a teraz w zasadzie nic, nie mówiąc już o komunikacyjnym chaosie :)

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-03-2016, 10:50   

alojso napisał/a:
"wolę jednak zapłacić troszkę więcej i mieć bardziej przewidywalną jakość" sugerując tym samym, że wyższa cena jest wyznacznikiem jakości (i co za tym idzie bezpieczeństwa)? Nie dziw się więc, że na podstawie takiej wypowiedzi wyciągam takie, a nie inne wnioski.
jest tu coś na temat "kupowania oczami"?
alojso napisał/a:
Uniroyal zachwalam, bo oprócz pozytywnych doświadczeń z tymi oponami, mam pogląd typowo inżynieryjny - akurat sporo czasu na studiach spędziłem ucząc się o fizyce płynów i mechanice, do tego spędziłem setki godzin w terenie na quadach i autach 4x4, więc wiem jaki wpływ na zachowanie opony w trudnych warunkach ma jej bieżnik. Tak jak napisałem wcześniej, jak ma się auto z napędem to napęd pomoże w wielu przypadkach i wtedy najważniejszy (dla mnie!) jest zachowanie na wodzie, bo nic innego jak opona wtedy nie pomoże.
tylko setki godzin? :lol: I uważasz, że inni nie mogą mieć "troszkę" więcej doświadczeń z oponami? tak np. ponad 3 lata jazdy? specjalnie policzyłem ile mniej więcej spędziłem w samochodach. 4x4 też... Jest wiele dobrych opon i na pewno Michelin można do nich zaliczyć.
BTW też jestem inżynierem, jakąś mechanikę płynów miałem zarówno na studiach jak i w technikum, nawet udało skończyć się jedno i drugie z wyróżnieniem. Tylko jakoś do użytkowania opon prawa Bernouliego ciężko mi przypasować - gdybym konstruował rzeźby bieżnika pewnie byłoby inaczej :lol:
alojso napisał/a:
Serio nie rozumiem o co bijesz pianę. Trzy osoby się wypowiedziały na tak, jedna (ja) na nie - aż tak Cię to boli, że ktoś się wyłamuje z tego owczego pędu, nie zgadza z większością, którą reprezentujesz? Wyluzuj
Po prostu nie lubię, jak ktoś innych o odmiennym zdaniu traktuje jak idiotów "kupujących oczami" i skłonnych do przepłacania tylko dlatego, że mają inne poglądy.

alojso 
Forumowicz

Wysłany: 31-03-2016, 11:16   

I niech tak zostanie (po Twojemu) :)

PS. Nikogo nie miałem zamiaru urazić - jeśli odczułeś, że potraktowałem Cię/kogoś innego jak idiotę, to przepraszam.

Szef24 
Forumowicz

Auto: Outlandel DID 2010
Wysłany: 04-04-2016, 20:38   

JA kupilem Uniroyal Rainsport 3 235/50/18

http://www.oponeo.pl/mode...yal-rainsport-3

Jestem mega zadowolony. Opona ladnie sie klei do asfaltu, nie hałasuje, przy niższym profilu autko zrobiło się sztywniejsze. O zachowaniu na wodzie trudno mi cos powiedziec bo po prosu nie bylo jeszcze okazji. Według mnie typowo asfaltowa opona.

Po poprzednim właścicielu miałem Michelin Latitude 225/55/18. Według mnie auto było na nich dużo bardziej "gumowe " i być może subiektywnie głośniejsze

Odpowiedz do tematu