Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Falowanie obrotów na zimnym silniku
Autor Wiadomość
Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-05-2016, 06:52   

Fakt. Dziś było zaledwie 5st.C i prawie 4 min nim się uspokoił. Ale nim to się stało to słychać że coś się w nim przełącza co jakiś czas, coś pyka... no i dochodzi do 800-900 obrotów i jest git. Czyli rozumiem że tak ma być że jest na ssaniu średnio 3min. Zależnie od temperatury.

artpla1978 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 MIVEC 6 AT
Wysłany: 24-05-2016, 09:35   

Witam. W moim obroty po uruchomieniu są wyższe po chwili powoli spadają ale w pewnym momencie skaczą do góry i potem ponownie opadają. Im zimniej tym ten czas się wydłuża
Widać to na nagranym przeze mnie filmiku w w 1min i 30 sek
link do filmu w youtube:
https://youtu.be/bZydJhJxTKQ

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-05-2016, 10:01   

Mam identycznie. Tak samo jest u mnie. Delikatnie podskoczy jak zniknie niebieska kontrolka temperatury płynu. Im cieplej to ten proces trwa krócej. Jak jadę od razu po starcie i wskoczę na wyższe obroty to proces dogrzania silnika trwa naturalnie krócej.
Powiedz jak wygląda u Ciebie spalanie? Na trasie, mieszane i w mieście - robiłeś testy?
Tak na oko jaką wartość w litrach ma jedna kreska w poziomie ilości paliwa w baku - mi wychodzi coś ok 5l.

artpla1978 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 MIVEC 6 AT
Wysłany: 26-05-2016, 21:12   

w miescie zima krotkie odcinki do 5 kilometrow maksymalne 8.1 l/100km a w lato to ok 6.5l/100km
lato bez klimy trasa jedna osoba predkosc ok 95 km/h wynik 4.3l/100km a przy normalnej jeździe w lato z pasazerami po trasie z klima to 5.6 do 6.2 l/100km
srednie spalanie liczone z calego roku 6.7 l/100km

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-05-2016, 06:53   

artpla1978 napisał/a:
w miescie zima krotkie odcinki do 5 kilometrow maksymalne 8.1 l/100km a w lato to ok 6.5l/100km
lato bez klimy trasa jedna osoba predkosc ok 95 km/h wynik 4.3l/100km a przy normalnej jeździe w lato z pasazerami po trasie z klima to 5.6 do 6.2 l/100km
srednie spalanie liczone z calego roku 6.7 l/100km

U mnie wygląda to bardzo podobnie jak nie tak samo. Dużo zależy od ilości pasażerów i włączonej klimy co jest całkiem naturalne. Nie miałem okazji jechać sam w dłuższa trasę to nie wiem jaki mam minimalny upust paliwa. Na krótkiej trasie pokazuje mi 5,7l jak jadę sam a gdy dorzucę dwóch cięższych byczków :P rośnie do 6.5l. z klimatyzacją przy prędkościach 80-95km/h
- odnośnie kreseczek - szybko znikają, zakładam że jedna ma wartość ok 5l - 80km i po kreseczce ;)

pqam 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt cz2
Wysłany: 07-06-2016, 19:16   

Witam,

Problem z falowaniem rozwiazany - silnik krokowy uszkodzony - brak stabilnej pracy przepustnicy - wymiana przepustnicy pomogla na sprawną używke.
Odnośnie obrotów -od około 1500 - 1000 sterownik pracuje bez lambdy bo nie jest rozgrzana potem już powinny być stabilne obroty .

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu