|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
[1.6] AS&G Jaki olej silnikowy lejecie? |
| Autor |
Wiadomość |
tomek1709
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-09-2024, 18:14
|
|
|
| zbigniew77 napisał/a: | Olej silnikowy AMSOIL 5W40 European Car Formula .
Olej Full Saps ACEA A3/B3, ACEA A3/B4, API SM, API SN... praktycznie to ten sam co mój Amsoil 5W30 SS tylko zrobiony pod europejskie normy emisji spalin bo inaczej na terenie UE nie mogli by nim handlować. .
Lepkość w temp 40*C - 83,3
Lepkość w temp - 100*C - 13,6
Index lep-168
W USA nikt się normami emisji spalin nie przejmuje
Olej ma smarować silnik a emisjami to niech się martwią Niemcy ,Europejczycy i Japończycy
Mój też jest full saps A5/B5 ale mój ASX to benzyna a nie DiD tu potrzeba oleju z normą C2/C3 bo będzie ci co chwilkę włączało się wypalanie DPF. Ja będę latał na oleju ekologicznym a Ruski z Ukrainą emitują każdego dnia do atmosfery tysiące ton CO2/ i tlenków azotu bo chcą sobie postrzelać
Jak pojadę na stację diagnostyczną na pomiar emisji CO2 na moim oleju to i tak będzie trzymał normę emisji podczas pomiaru..szukaj oleju C2/C3 np Motula |
Dziękuję za wyjaśnienie, lecz ja posiadam 1.6 benzyna. Rozumiem że będzie on odpowiedni do tego silnika. |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 219 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 23-09-2024, 19:58
|
|
|
| Jeśli twój motor w ASX to benzyna to Amsoil 5W30 SS lub Motul ECO-NERGY 5W30 lub Motul 8100 Eco-lite 5W30 będą jak najbardziej. Oleje z lepkością 5W30 i normą A5/B5 tzw. lekkobieżne paliwooszczędne. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
| |
|
|
|
 |
motorzystaa
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2015 1.6
|
Wysłany: 04-11-2024, 15:40
|
|
|
| ASX sprowadzony z Niemiec, silnik 1,6 117 KM 2015r. Lany był TopTec 4200 5w30 Liqui Moly i pytanie czy zostawić czy np przejść na jakiegoś motula Eco Energy lub Eco Lite ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Pomógł: 656 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24700 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-11-2024, 07:06
|
|
|
| zostaw, to dobry olej |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

|
Wysłany: 14-11-2024, 20:40
|
|
|
Top-Tec to dobry olej ale do ASX benzyny ty nie potrzebujesz oleju z normą C3. Tu wystarczy ci olej C2 lub full SAPS ale z norma A5/B5 .Za to ten olej co masz ma normę ACEA: A3/B3, A3/B4 czyli ukierunkowany na ochronę współpracujących części silnika.
Jak do tej pory go lano to bym nic nie zmieniał. Jedyne co możesz zyskać lejąc Motula to cichsza praca silnika bo oleje z normą C3 są celowo pozbawione pewnych pierwiastków aby były ekologiczne i nie wytwarzały sadzy która zatyka filtr DPF wiec niekiedy oleje te nie tłumią tak skutecznie hałasu współpracujących części tak np.jak oleje Full SAPS. |
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
| |
|
|
|
 |
Pulik
Nowy Forumowicz
Auto: C4 aircross
|
Wysłany: 18-02-2026, 19:49
|
|
|
Witam wszystkich
Proszę o poradę,
Zastanawiam się nad zmianą oleju/marki na inny/lepszy. A może nie zmieniać , tylko lać ten który jest? Obecny olej to Total Quartz Ineo ECS 5w30 c2, - taki olej zalał serwis Citroena i na takim oleju samochód jeździ już 5 rok.
Samochód Citroen C4 Air-cross - bliźniak ASX, silnik 4a92, benzyna, manual, stan licznika 115 tyś, roczne przebiegi 8tyś, użytkowany wieś / miasto,autostrada,góry 85% / 15%. Silnik nie bierze oleju i pracuje wg mnie bardzo dobrze.
Jakie jest Wasze zdanie? |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

|
Wysłany: 18-02-2026, 21:11
|
|
|
A co ci się konkretnie w tym oleju nie podoba ??
Olej dla silnika 4A92 1,6 MIVEC Pb (benzyna) powinien spełniać takie wymogi..
ACEA: A1/B1,A3/B3,A3/B4 lub A5/B5
API:SM
ISLAC-GF5
Total niewiele od tego wzorca odstaje a konkretnie...
Brak normy ISLAC-GF5 co odpowiada normie API -SN, za to jest C2 czyli nisko popiołowy co chroni trójdrożny katalizator. Oraz przeciętny TBN-8
Ale na to jest rada... Stosujesz olej z normą API SM to wymieniasz go częściej np. po przejechaniu 10-12 tyś.km .Norma API określa zdolność oleju do tworzenia osadów i nagarów.Skoro już jeździsz na tym oleju tak długo i silnik dobrze pracuje to nie ma potrzeby eksperymentować co najwyżej zrób płukankę silnika przy wymianie oleju. Ja bym na tym oleju pozostał zwłaszcza że to dobry olej a ty masz przebieg 115 tyś km i olejem silnika już nie naprawisz.
A jeśli chcesz przejść na lepszy olej to idź w oleje syntetyczne na bazie PAO a nie w technologii HC ale tu musisz liczyć że te oleje mają swoją cenę.
Poczytaj poprzednie strony tego tematu o olejach.
Total Quartz INEO ECS 5W30
Lepkość 40*C-53,6
Lepkośc 100*C-10,1
Index lep.-168
ACEA-C2
API-SM/CF
TBN-8,2 |
 |
| Ostatnio zmieniony przez zbigniew77 10-03-2026, 19:44, w całości zmieniany 9 razy |
|
|
|
 |
Pulik
Nowy Forumowicz
Auto: C4 aircross
|
Wysłany: 19-02-2026, 06:29
|
|
|
Właściwie o to mi chodziło ,żeby dowiedzieć się jakim olejem jest Total w moim przypadku, jak dużo odstaje od tych topowych olei, które są wymieniane tutaj na forum. Interwał wymiany jest co rok, lub mniej niż 10 tyś, w takim razie niech zostaje.
Dziękuje za radę. |
|
|
|
 |
Przemek87dk
Forumowicz
Auto: Mitsuboshi asx 1,6 mivec 117hk
Kraj/Country: Denmark
Dołączył: 25 Mar 2022 Posty: 90 Skąd: Budzislaw Koscielny i Jawor
|
Wysłany: 25-02-2026, 19:13
|
|
|
A co sądzicie o oleju
Mannol energy formula fr 5w30
Acea A5/B5
API - SN
Nie mogę więcej info na temat tego oleju znaleźć ale jest w dobrej cenie za 5l dlatego pytam |
_________________ Asx |
|
|
|
 |
GrzegorzKRK
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 21-05-2026, 19:22
|
|
|
Wyczytałem wszystkie strony tego wątku i jak dobrze zrozumiałem to do benzyniaka 1,6 najlepiej pasują (według standardów z instrukcji obsługi) te oleje:
AMSOIL 5W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (ASL)
AMSOIL 5W40 European Car Formula
MOTUL 8100 ECO-CLEAN 5W-30
MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W-30
MOTUL 8100 Eco-lite 5W30
Jeśli tak, czy jest któryś z tych najbardziej pasujący? Chyba że są jakieś inne jeszcze "pewniaki"
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: ASX 1,6 Blue Sky Edytion Pb
Pomógł: 21 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 585 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 22-05-2026, 17:22
|
|
|
| GrzegorzKRK Napisz coś bliżej o Twoim silniku. Jaki przebieg, na jakim oleju do chwili obecnej jeździł, czy masz LPG? Pewniakiem jest dla mnie oryginał 0W20 dlatego pytam o te kwestie. |
_________________ Piotr63 |
| |
|
|
|
 |
GrzegorzKRK
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 22-05-2026, 20:26
|
|
|
| pitt63 napisał/a: | | GrzegorzKRK Napisz coś bliżej o Twoim silniku. Jaki przebieg, na jakim oleju do chwili obecnej jeździł, czy masz LPG? Pewniakiem jest dla mnie oryginał 0W20 dlatego pytam o te kwestie. |
Silnik bez LPG i z przebiegiem 147tyś. Auto kupiłem tydzień temu i o obecnym oleju to nie wiem nic poza tym że na bagnecie jest stan OK |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

|
Wysłany: 30-05-2026, 08:11 Olej do ASX
|
|
|
Zastosuj olej z normą ISLAC GF-5 i normą API:SN,SN+,SN-RC na bazie PAO ,bo tego wymaga olej do tego silnika.Norma ILSAC GF-5 to międzynarodowy standard dla energooszczędnych olejów silnikowych do silników benzynowych, wprowadzony w 2010 roku. Stosowana głównie w autach japońskich, amerykańskich i koreańskich. Gwarantuje doskonałą ochronę przed osadami, oszczędność paliwa i kompatybilność z układami oczyszczania spalin (np. katalizatorami).Oznaczenie ILSAC GF-5 to amerykańsko-japońska norma jakościowa dla energooszczędnych olejów silnikowych. Informuje ona, że dany olej zapewnia doskonałą ochronę silnika (szczególnie benzynowego), zmniejsza zużycie paliwa oraz ogranicza emisję szkodliwych substancji chroni silnik przed szlamami i nagarami a zwłaszcza tłoki w obrębie pierścieni.Odpowiednikiem normy ISLAC-GF5 są oleje z normą API:SN,i SN+ i SN RC choć niekiedy nie wymienia się na opakowaniu oleju normy ISLAC ponieważ oleje te nie były oficjalnie certyfikowane w tym kieunku.Nie daj się zwieśc zapewnieniom producetów oleju takich jak np. Toyota którzy zalecają ,,dedykowane" olej do danego modelu a w rzeczywistości olej wykonany w technologii HC czyli praktycznie to bliżej mu do połsyntetyka.Już samo to że taki olej posiada API SL dyskwalifikuje go jako nowoczesny środek samarany gdyż olej ten jest podatny na tworzenie osadów w silniku.Poniżej link do takego oleju.
https://allegro.pl/oferta/olej-silnikowy-toyota-oe-syntetyczny-5w-30-5-l-18544110364?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc-chem_pla_ss&ev_adgr=general&ev_campaign_id=22386750924&utm_keyword=&gad_source=1&gad_campaignid=22386750924&gclid=EAIaIQobChMIr5qhh6zglAMVTmeRBR1HJh63EAQYCCABEgL1ZvD_BwE
[ Dodano: 30-05-2026, 09:21 ]
Ja polecam olej... AMSOIL 5W30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil (ASL) bo stosowałem go 7 lat od nowości czyli od dnia wyjazdu autem z salonu.
To olej zawierający bazę PAO , bardzo stabilny termicznie,silnik pracuje cicho ,niemal idealnie w wszystkich warunkach i porach roku.Dodatkowo posiada wysiki TBN (12) jego zastosowanie usunie ci szlamy i nagary które masz w silniku po porzednim właścicielu ponieważ zawiera dość mocne detergenty myjące.Olejem silnika który ma przebieg 147 tyś.km nie naprawisz ale poprawisz jego czystość i kulturę pracy co napewno będzie miało wpływ na jego dalszą eksploatację.Oleje Motul które wymieniasz są wykonane na bazie Estrów a wiec są to syntetyki i cenowo nie odbiegają zbytnio od oleju Amsoil .Różnice między olejami są takie ,że Oleje na bazie Estrów stosuje się do jazdy sportowej, jak jeżdzisz autem ostro i sportowo a wskazówka obrotomierza często wchodzi ci na czerwone pole bo ich film olejowy mocno przywiera do gładzi cylindra:D |
 |
| |
|
|
|
 |
|
|
|