Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASX 2020
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-09-2020, 19:22   

od dawna to znaczy ile? - jeszcze w 2018 roku w wakacje był...
ponadto sam wygląd suzuki to pokraka - jeszcze stare grand vitara jakoś wyglądało, ale grand już nie oferują od dawna... tylko ten klaustrofobiczny vitara

a silnika 1.6 nie ma - jest 1.4... na szczęście turbo, może jest choć trochę lepiej

Przemekc1 
Nowy Forumowicz

Auto: Suzuki
Wysłany: 06-09-2020, 19:36   

Wydawalo mi się, ze wcześniej go już wycofali, w każdym razie teraz go już nie ma. Te silniki to jest patrząc na testy na youtubie około 3s różnicy od 0-100. W rodzinie mamy zarówno starszego s-crossa właśnie z tym silnikiem 1.6 jak i nowego ASX. To są podobne samochody, w ASX silnik jest mocniejszy niż suzuki 1.6, ale w porównaniu do 1.4 to jednak wyraźnie gorsze parametry. Nie polecałbym ASX komuś kogo interesuje dynamiczne ruszanie. To nie ten typ silnika, to samochód do płynnej i spokojnej każdy.

Tutaj można zobaczyć start tych samochodów jeden obok drugiego:
https://youtu.be/hqIROzrAp-s?t=782

juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Wysłany: 07-09-2020, 17:06   

A czy ktoś może napisać coś więcej o prowadzeniu (praca zawieszenia, układ kierowniczy) ASX 2020 (najchętniej 4WD), czyli mam na myśli precyzję prowadzenia, pewność przy większych prędkościach, także w zakrętach itd.

Oczywiście wiem, że to auto wyżej zawieszone, ale jakie są odczucia? Może ktoś przesiadł się z wcześniejszych modeli ASX i ma porównanie. Ewentualnie porównując od innych modeli spod trzech diamentów, np. lancer CS lub CY? W ostateczności odnosząc do innych aut, które mają opinię „dobrze zestrojonych" :) .

[ Dodano: 07-09-2020, 17:15 ]
Przemekc1 napisał/a:

Tutaj można zobaczyć start tych samochodów jeden obok drugiego:
https://youtu.be/hqIROzrAp-s?t=782

Start od zera - pytanie czy CVT samo w sobie takiej próby nie zamula. Bardziej bliższy realiom na drodze to jest raczej test przyśpieszenie od 60 do 100 lub od 80 do 120 (km/h), czyli jadę, chcę wyprzedzić sprawnie i szybko. Przy budzie w podłogą, na tyle na ile czytałem, CVT powinno zareagować natychmiastowym wejściem na najwyższe obroty. Pytanie czy ma to także szybkie przełożenia na to, co się dzieje „na kołach”. Względnie, czy nie pomaga wcześniejszy „strzał” (reedukacja) z łopatki.

Przemekc1 
Nowy Forumowicz

Auto: Suzuki
Wysłany: 07-09-2020, 17:40   

Co do przyspieszanie to pytanie było właśnie o ten start spod świateł, więc do tego się odnosiłem. W mojej opinii to nie jest jakaś mocna strona ASX i jak ktoś go kupuje w tym celu to może być zawiedziony, brak turbo czuć i tyle. Jak depniesz w podłogę to oczywiście zacznie przyspieszać, to nie jest tak, że ten samochód nie ma mocy, mimo wszystko to 2.0 150km, ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy, to wolnossący silnik z CVT. Ja mam najwięcej porówniania właśnie z Suzuki S-cross 1.6 120km (czyli ten starszy wolnossący) i Tipo 1.4 120km z turbo i ASX jest tak pomiędzy. Jak najbardziej wystarcząjacy silnik do jazy nawet we 4 osoby z boxem na dachu, ale sportowych wrażeń nie ma się co spodziewać.

Nie mam odniesienia do samochodów o których mówisz, ale ASX prowadzi się pewnie biorąc pod uwagę wymiary. W mojej opinii prowadzenie jest zauważalnie lepsze niż w S-Crossie przed FL. Trzeba natomiast brać pod uwagę, że to jest wysoki samochód z masywnie poprowadzoną maską. Jest trochę wrażenia jechania czymś znacznie większym, bardziej zachęca to do spokojnej jazdy. Szybkie pokonywanie zakrętów to nie jest to do czego ten samochód jest stworzony - wysokość robi swoje.
Skrzynia biegów sprawdza się bardzo dobrze, ja osobiście lubię CVT za tą super płynność, jeździłem sporo różnymi DSG i tam zdarzają się jakieś małe szarpania, tutaj nie. Natomiast to docenią spokojni kierowcy, jeżeli ktoś lubi jeździć bardzo dynamicznie to moim zdaniem nie jest to najlepszy wybór. Łopatki są, można się moim zdaniem pobawić na początku i to tyle, ta skrzynia nie ma w zasadzie biegów, więc praca łopatkami mało co działa, lepiej wdepnąć gaz.
Zawieszenie powiedziałbym, że jest dosyć sztywne (oczywiście jak na tego typu samochód, to nie jest w żaden sposób "taczka"), natomiast ładnie wybiera nierówności, nic nie hałasuje.
Na tyle o ile się udało sprawdzić napęd na 4 koła to działa on bardzo dobrze, co prawda zima w tym roku była umiarkowana, ale zaliczyłem ASX jeden długi i kręty podjazd z topiącym się śniegiem i samochód porawdził sobie bardzo dobrze. Sądzę, że S-crossem też bym wjechał, ale tutaj dużo komfortu daje automat.
Jeszcze dodam spalanie, nie ma się co tutaj nastawiać na dobre wyniki, ten samochód pali sporo i tyle. Chociaż z drugiej strony sprawdzony i prosty silnik pozwala zakładać, że nie wyda się nic na naprawy.

juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Wysłany: 17-09-2020, 22:02   

Dzięki bardzo za wyrażenie opinii. Widać, że ASX 2020 to nowe auto jeszcze, bo tych opinii (użytkowników) za dużo jeszcze nie ma :) .

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 25-09-2020, 11:14   

https://www.auto-swiat.pl...j-cenie/en8y82h

karino3 
Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 26-10-2020, 08:32   

Witam pozwoliłem sobie o napisanie w tym temacie Jaki jest koszt pierwszego serwisu w ASO ?

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 26-10-2020, 08:37   

karino3 napisał/a:
Witam pozwoliłem sobie o napisanie w tym temacie Jaki jest koszt pierwszego serwisu w ASO ?

Może to trochę rozjaśni: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1635299#1635299

bob1969 
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
Wysłany: 26-10-2020, 17:20   

Mam przed sobą fakturę: 447,74 zł brutto, materiały dostarczyłem własne (olej, filtr oleju i kabinowy).

Vince79 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2020
Wysłany: 24-04-2021, 15:36   

Może trochę odgrzeję temat. Jestem właśnie miesiąc po zakupie i poznajemy się z Misią😁
Jeśli ktoś ma jakieś pytania przemyślenia to zapraszam.

em_es 
Forumowicz

Auto: ASX'11 1.8DID 150KM
Wysłany: 24-04-2021, 18:05   

1) jedź na zabezpieczenie podwozia, póki auto nowe.

2) wygłusz. Bawiłem się trochę drzwiami nowego ASXa w ASO podczas serwisu i to nadal jest blaszana puszka. Vitara i SX4 lepiej wypadają, a miedzy ASXem i Eclipsem jest wręcz przepaść. Nie rozumiem jak w 2021 można taki bubel w aucie za 100k puszczać.

Vince79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-04-2021, 19:30   

@em_es dzięki ale rozumiem że nie posiadasz Asx20?
Auto jest świetnie wyciszone. Przed zakupem jeździłem Sx4 S Cross a kolega ma Toyotę i mój Asx to oaza ciszy. Zrobilem 1k km w Bieszczady i czysta przyjemność.

Zabawa drzwiami w aso to nie to samo😁

Co to zabezpieczenia to myślę o tym ale podono jest już dużo lepiej niż było kiedyś. Zresztą dają 12 lat gwarancji na perforacje więc chyba wierzą w poprawę.

guzzi 
Forumowicz

Wysłany: 16-07-2021, 13:20   

Koledzy, wiecie dlaczego sprzedaz ASX 2020 została wstrzymana na terenie UE?

Vince79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-07-2021, 14:16   

Z tego co mówił handlowiec który mnie obsługuje to po prostu się wyprzedały.

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 16-07-2021, 15:17   

A tu nie chodzi o normy spalania Euro w silnikach 2.0 ?

Odpowiedz do tematu