|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
ASX 2020 |
Autor |
Wiadomość |
Vince79
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2020
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-07-2021, 15:58
|
|
|
Pewnie jedno i drugie. Te co mieli się wyprzedały a nowych nie dosyłają ze względu na normy.
Całe szczęście kupiłem jeden z ostatnich. Super auto! |
|
|
|
 |
Lukasz.
Nowy Forumowicz
Auto: Asx
|
Wysłany: 16-07-2021, 23:06
|
|
|
Ja też kupiłem na wiosnę jeden z ostatnich z manualną skrzynią i wtedy już mówili, że nie będzie już produkcji w 2021.
Nie jestem jednak tak entuzjastycznie nastawiony jak przedmówca, w porównaniu z moją starą toyotą, asx wydaje się dość delikatnej konstrukcji, niektóre rozwiązania też zadziwiają (np. wiem że niepotrzebnie to zrobiłem ale wyjąłem ramkę oświetlenia z podsufitki w dachu - żeby zamontować to tak jak było fabrycznie trzeba byłoby demontować podsufitkę !!!), spodziewałem się też więcej po silniku 2.0 i 150 KM.
a na marginesie - ma ktoś patent na skrzypienie w okolicach zegarów? |
|
|
|
 |
guzzi
Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 17-07-2021, 11:37
|
|
|
Lukasz. napisał/a: | a na marginesie - ma ktoś patent na skrzypienie w okolicach zegarów? |
Dzięki za wyjaśnienie, mój sprzedawca nabrał wodę w usta i nie chciał mi zdradzić przyczyn wycofania modelu. Trochę jest mi przykro, że tak właśnie zakończyła się przygoda z ASX, choć od początku sobie zdawałem sprawę, że ten samochód nie zrobi kariery w Europie (przekroczone normy czystości spalin, wyposażenie w systemy obowiązujące w UE, no i wykonanie odbiegające od europejskich standardów).
Co mnie denerwuje: drżące szyby jak w 20 letnim seicento no i wszechobecne dźwięki (chociażby z okolic obudowy kierownicy).
Również (tak jak Łukasz) - proszę o patent. |
|
|
|
 |
Vince79
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2020
|
Wysłany: 17-07-2021, 15:04
|
|
|
Lukasz. napisał/a: | Ja też kupiłem na wiosnę jeden z ostatnich z manualną skrzynią i wtedy już mówili, że nie będzie już produkcji w 2021.
Nie jestem jednak tak entuzjastycznie nastawiony jak przedmówca, w porównaniu z moją starą toyotą, asx wydaje się dość delikatnej konstrukcji, niektóre rozwiązania też zadziwiają (np. wiem że niepotrzebnie to zrobiłem ale wyjąłem ramkę oświetlenia z podsufitki w dachu - żeby zamontować to tak jak było fabrycznie trzeba byłoby demontować podsufitkę !!!), spodziewałem się też więcej po silniku 2.0 i 150 KM.
a na marginesie - ma ktoś patent na skrzypienie w okolicach zegarów? |
Uważam, że to super auto bo moja decyzja zakupowa, jak większość, była dobrze przemyślana. Miałem określony budżet, chciałem małego suva czy jak kto woli crossovera z prostym mechanicznym silnikiem, przyzwoitym spalaniem, niezawodnego i do mojego stylu jazdy czyli "toczenia się. I to wszystko dostałem od Mitsu. Co do delikatności w porównaniu do starej toyoty, mam jeszcze Mazdę 6 2008 i jest porównywalnie.
Spalanie samo miasto 8L (sama trasa 6.2L) a mam CVT. Niezawodność i korozję będzie można ocenić po paru latach.
Nie wiem czego się spodziewałeś po silniku 2.0? - innego spalania, dynamiki? Przecież wszystko jest w testach i pewnie odbyłeś jazdę próbną?
[ Dodano: 17-07-2021, 15:06 ]
guzzi napisał/a: | Lukasz. napisał/a: | a na marginesie - ma ktoś patent na skrzypienie w okolicach zegarów? |
Dzięki za wyjaśnienie, mój sprzedawca nabrał wodę w usta i nie chciał mi zdradzić przyczyn wycofania modelu. Trochę jest mi przykro, że tak właśnie zakończyła się przygoda z ASX, choć od początku sobie zdawałem sprawę, że ten samochód nie zrobi kariery w Europie (przekroczone normy czystości spalin, wyposażenie w systemy obowiązujące w UE, no i wykonanie odbiegające od europejskich standardów).
Co mnie denerwuje: drżące szyby jak w 20 letnim seicento no i wszechobecne dźwięki (chociażby z okolic obudowy kierownicy).
Parafrazując informatyków "u mnie nie trzeszczy" - a konkretnie o jakie niepokojące dźwięki chodzi? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 17-07-2021, 15:41
|
|
|
Lukasz. napisał/a: | spodziewałem się też więcej po silniku 2.0 i 150 KM.
|
Wcześniej jeździłeś dieslem? |
|
|
|
 |
MitsuMT
Nowy Forumowicz

Auto: ASX Int+ 2020, Colt Invi 2023
|
Wysłany: 17-07-2021, 18:14
|
|
|
Vince79 napisał/a: | ...chciałem małego suva czy jak kto woli crossovera z prostym mechanicznym silnikiem, przyzwoitym spalaniem, niezawodnego i do mojego stylu jazdy czyli "toczenia się. I to wszystko dostałem od Mitsu. | To dokładnie tak samo jak w moim przypadku. Przesiadłem się z Focusa Tytanium 1,5 l, 150 KM z 2015 roku. Owszem, ASX to nie jest autostradowe auto i kto oczekuje, że na autostradzie będzie zachwycony z jazdy, to ma prawo do rozczarowania. Ale 20 km jazdy w jedną stronę po wiejskich drogach do pracy z prędkością < 100 km/h jest w sam raz dla tego auta. Powiem więcej, to idealny samochód na takie drogi. Spalanie - przy dystrybutorze - w granicach 6,2 - 6,4 l/100 km to też pozytywny wynik.
Nie kupowałem auta do miasta, nie kupowałem do pokonywania długich tras, tylko krótka jazda do pracy i powrót do domu. ASX nie jest samochodem uniwersalnym, ale do moich celów nadaje się idealnie. No, jeszcze na grzyby do lasu czy nad wodę na ryby.
Wkrótce, albo nawet już, kupno nowego samochodu z 2-litrową jednostką jak w ASX będzie niemożliwe. Dla przykładu, Opel przestać ma produkować auta z silnikami spalinowymi po 2027 roku. A być może od 2030 roku w UE będzie zakaz rejestracji samochodów spalinowych. Czym będziemy jeździć?
Odpowiedź jest prosta - starymi autami które długo lubią być sprawne. Albo elektrykami??? Tylko kto nimi będzie jeździł, gdy nówka sztuka kosztuje 150 000 PLN? A sensu zakupu używek nie będzie. 8 letni elektryk to praktycznie po całości złom.
Nasze ASX z 2020 roku przetrwają na pewno pierwszego elektrycznego Opla jaki zostanie wyprodukowany w 2028 roku. I jeszcze da się sprzedać, co w przypadku 8-letniego elektryka będzie całkowicie niemożliwe.
Powoli zbliża się koniec motoryzacji. Definitywny, drogi i ulice będą puste. Szanujmy więc nasze miśki i cieszmy się tymi dość nietypowymi samochodami, trochę z innej epoki. |
|
|
|
 |
Robert S
Forumowicz Robert
Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
|
Wysłany: 17-07-2021, 18:49
|
|
|
guzzi napisał/a: | Lukasz. napisał/a: | a na marginesie - ma ktoś patent na skrzypienie w okolicach zegarów? |
Na trzeszczące plastiki polecam Wurth do plastików . Psikasz w miejsce trzeszczenia i jak ręką odjął . Stosuje ten preparat od 10 lat , nigdy nie zawiódł
 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-07-2021, 09:20
|
|
|
MitsuMT napisał/a: | Nasze ASX z 2020 roku przetrwają na pewno pierwszego elektrycznego Opla jaki zostanie wyprodukowany w 2028 roku |
Obawiam się, że nie masz racji, zostanie on zjedzony przez rdzę
https://www.youtube.com/watch?v=4W7VyfhYwao |
|
|
|
 |
Lukasz.
Nowy Forumowicz
Auto: Asx
|
Wysłany: 18-07-2021, 11:59
|
|
|
Vince79 napisał/a: |
Nie wiem czego się spodziewałeś po silniku 2.0? - innego spalania, dynamiki? Przecież wszystko jest w testach i pewnie odbyłeś jazdę próbną?
|
krzychu napisał/a: |
Wcześniej jeździłeś dieslem? |
nie zmieniam często samochodów i ostatnie kilkanaście lat jeździłem Corollą benzyna 1,6 110KM i do niej mam porównanie
nie mówię że jest jakoś źle ale ASX jest od Corolli ok. 16% cięższy a moc silnika jest większa o ok 36% więc myślałem że będzie się lepiej zbierał...
Autostradami nie jeżdżę często ale tam jest ok., wiadomo 6 przydałaby się ale w ASX są inne przełożenia niż w Corolli - tam na 5 przy 3tys. obrotów jechałem ok. 100km/h, a w asx przy 3 tysiącach jest chyba ok. 120 km/h
o spalaniu jeszcze nic nie powiem, z krótko jeżdżę
Robert S napisał/a: |
Na trzeszczące plastiki polecam Wurth do plastików . Psikasz w miejsce trzeszczenia i jak ręką odjął . Stosuje ten preparat od 10 lat , nigdy nie zawiódł
|
dziękuję wypróbuję, boję się tylko że to trzeszczy coś za obudową zegarów |
|
|
|
 |
Michauek22
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross
|
Wysłany: 21-07-2021, 21:13
|
|
|
MitsuMT napisał/a: | Powoli zbliża się koniec motoryzacji. Definitywny, drogi i ulice będą puste |
taaaa jasne |
|
|
|
 |
Jarl
Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 24-07-2021, 23:31
|
|
|
Koniec motoryzacji - być może w tym skansenie głupoty i oszołomstwa, jakim jest UE, bo reszta świata jakoś nie bardzo ma ochotę na to samobójstwo ze szczególnym udręczeniem. W takich Stanach można kupić bez problemu ASX-a nie tylko z silnikiem 2.0, ale również 2.4.
Moim zdaniem, eurourzędasy nie wiedzą, na co się porywają. Ludzie nie dadzą się zapędzić do rowerów i pociągów. |
|
|
|
 |
Michauek22
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross
|
Wysłany: 11-08-2021, 20:32
|
|