Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przegląd ASX'a
Autor Wiadomość
mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-11-2019, 19:18   

mannuel napisał/a:
Niedługo pojadę na pierwszy przegląd gwarancyjny ASX-a. W pobliżu (na Śląsku) gdzie nie zadzwonię to śpiewają 900 zł co najmniej

Praktycznie bez względu na markę. Rozbieżności cenowe +/-100zł.
ASO ma czynności serwisowe przeliczone na czas. Za czas płacimy. Tytle w temacie cen.
Jak ASO zachowa się nieelegancko i skasuje za wymianę oleju to każdy partacz ze stodoły zrobi to taniej i szybciej (żeby nie zatrudniać żony), natomiast jeżeli wykona wszystko zgodnie z listą serwisową (kontrola, smarowanie itp.) to nawet w dobrym prywatnym warsztacie zapłacimy tyle samo o ile nie więcej.

mannuel 
Nowy Forumowicz
debiutant

Auto: Mitsubishi ASX MY19
Wysłany: 26-11-2019, 10:14   

Ten olej silnikowy spełnia wszystkie normy określone w instrukcji Shell Helix Ultra SN PLUS 0W-20. 150 zł za 5 l. Filtr oleju oryginał 35 zł. Może jeszcze nasadka do odkręcania filtrów (jak ktoś nie ma) 35 zł.
Ostatnio widziałem reklamę serwisów Mitsubishi "Sprawdź swoje auto!". Oferowali sprawdzenie większej ilości punktów niż zawiera LISTA CZYNNOŚCI PRZEGLĄDOWYCH MY 18-19 (gwarancyjna). Cena: 99 zł
Odliczając koszt oleju, filtra oleju + wymiana, filtra kabinowego (wymiana banalna) życzą sobie za obejście samochodu dookoła 600 zł. Cena z kosmosu. Jak coś zacznie rdzewieć, szwankować albo wyciekać, sam do serwisu przyjadę.
:roll:

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 02-12-2019, 02:14   

mannuel napisał/a:

Odliczając koszt oleju, filtra oleju + wymiana, filtra kabinowego (wymiana banalna) życzą sobie za obejście samochodu dookoła 600 zł. Cena z kosmosu.

jak dajersz im 600zł za obejście auta to już Twój problem. Toyota chciała 700 - niestety posadzili mnie na kawie przy oknie na halę i przez 30minut palili głupa, że coś robią - no to robili jeszcze raz tym razem już zgodnie ze sztuką - i uwierz mi, że jak na spokojnie policzyliśmy użyte środki (a smarowane były zaciski, styczne felg z piastą, zamki, zawiasy itp) plus czynności (komputer, ścieżka diagnostyczna, ważenie kół) to w 700zł w warsztatach zewnętrznych bym się nie zamknął.
Pomijając już fakt, że w najlepszym przypadku pryskane byłoby Bollem, bo to ulubiony syf wszystkich stodołowców.
Przegląd po niecałym roku i 5tys. km
mannuel napisał/a:
Ostatnio widziałem reklamę serwisów Mitsubishi "Sprawdź swoje auto!". Oferowali sprawdzenie większej ilości punktów niż zawiera LISTA CZYNNOŚCI PRZEGLĄDOWYCH MY 18-19 (gwarancyjna). Cena: 99 zł

Kiedy wreszcie ludzie przestaną łykać takie bzdury... Większa lista punktów? Oczywiście - przecież będą sparwdzac poziom płynu w spryskiwaczu i drożność dysz... Już kiedyś szydziłem z tego przeglądu który jesteś w stanie wykonać sam pod domem bez wysiłku (no dobra - 3/4tego przeglądu)

mannuel 
Nowy Forumowicz
debiutant

Wysłany: 14-01-2020, 15:44   

No i po 1 przeglądzie. Ich materiały, zapłaciłem 660 zł. To już może być :biggrin:

bob1969 
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
Wysłany: 14-01-2020, 20:19   

A jaki olej wleli? Lotosa 5W40 ?

mannuel 
Nowy Forumowicz
debiutant

Wysłany: 16-01-2020, 12:57   

Castrol 5W40. Sprawdziłem w instrukcji - jest wymieniony. Choć według mnie najbardziej pasuje Shell Helix Ultra SN PLUS 0W-20. Ale w końcu to ASO powinno mieć najlepszą wiedzę. To oni oświadczają prawidłowość wykonania przeglądu.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 16-01-2020, 16:48   

mannuel napisał/a:
To oni oświadczają prawidłowość wykonania przeglądu.
Ich interesuje tylko to, żeby spełniał zalecane normy i silnik nie popsuł się w czasie gwarancji. Ja każę zawsze wlewać olej pierwszego wyboru producenta.

bob1969 
Forumowicz

Wysłany: 16-01-2020, 21:34   

Castrol 5W40 ? Mało się pomyliłem ale oby nie Magnatec z magicznymi molekułami zaklejającymi klawiaturę. Widać oleje 0W20 w niektórych ASO się nie przyjęły ...

Manola 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi ASX Black
Wysłany: 28-01-2020, 18:05   

Witam
Tak co region to inny stosują a zwłaszcza 0W 20 czy 5W 40.
potwierdzam.

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 29-01-2020, 09:30   

sla napisał/a:
Ja każę zawsze wlewać olej pierwszego wyboru producenta.

Pod warunkiem, że go mają na stanie w danej chwili.

Z tego co słyszałem to 0W20 do 1.6 a 5W30 do 2.0 - nie wiem ile w tym prawdy.

PTE 
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
Wysłany: 08-02-2020, 21:16   

bob1969 napisał/a:
A jaki olej wleli? Lotosa 5W40 ?

A co z Lotosem nie tak?

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 09-02-2020, 17:36   

Pewnie chodzi o "40" lub cały olej - tak na marginesie mógłby ktoś sprawdzić u źródeł co powinniście lać...

Lotosa leją dealernie (niektóre!), bo niemieckie Mitsubishi skupuje (lub skupowało) z rafinerii odpad do produkcji plastiku, więc wiesz - "Mitsu Lotos dwa bratanki".

bob1969 
Forumowicz

Wysłany: 09-02-2020, 20:45   

Z Lotosem wszystko ok. A co się powinno lać sprawdza się w instrukcji a nie u dealera.

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 09-02-2020, 20:46   

bob1969, u dealera... po VINie... :mrgreen:
Różne rynki - różne oleje.

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 13-02-2020, 20:36   

mkm napisał/a:
bob1969, u dealera... po VINie... :mrgreen:
Różne rynki - różne oleje.

Nie ma potrzeby sprawdzać po VIN-ie u dealera / w ASO - nic to nie da.
W instrukcji są zalecenia dotyczące oleju, a konkretnie jego klasy jakościowej oraz lepkościowej - ta w zależności od klimatu / przedziału temperatur.
Producent nie ma tu znaczenia, zwłaszcza że niektórzy producenci produkują oleje na zlecenie innych firm pod ich marką.
Producenci samochodów / gwaranci nie narzucają producenta oleju, choć czasem sugerują.
...a ASO... leje to, co akurat ma w beczce najtańszego, nie zawsze niestety zgodnie z zaleceniami z instrukcji - znam z własnego doświadczenia.
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm

Odpowiedz do tematu