Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAx 97-04] MITSUBISHI GALANT 2.5 V6 AVANCE - AUTOMAT - SEDA
Autor Wiadomość
BlueArrow91 
Nowy Forumowicz

Auto: Nissan Primera P10
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2018, 17:43   

Klik

A ten egzemplarz?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 21-10-2018, 18:04   

Żarty sobie robisz? Tu już kogoś ostro fantazja poniosła :mrgreen:
Ranty wstawione beznadziejnie, odcinka lakieru bije po oczach, zawieszenie wyje jak koza i kasa z księżyca.
Coraz więcej Januszy byznesu w temacie "Galant" :mrgreen:

larelijux 
Mitsumaniak

Auto: -
Wysłany: 21-10-2018, 18:24   

Polecam omijać wszelkie ogłoszenia, strony, portale ogłoszeniowe na których pojawia się za dużo haseł typu "klasyk", "youngtimer", "dla konesera", "dla pasjonata". Na start wchodzi przebitka 30% od prawidłowej ceny.

Nie żebym był jakiś anty, ale za 17k można kupić auta lepsze pod wieloma względami od Galanta, za tego z ogłoszenia można by dać z 12, nic specjalnego... Jak chcesz szukać egzemplarzy w tej cenie to szukaj takich z wieloletnią historią w Polsce i dokumentacją, najlepiej tutaj na forum :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 21-10-2018, 18:35   

BlueArrow91 napisał/a:
A ten egzemplarz?
Przede wszystkim walony w tył (klapa tylna w ogóle nie licuje się z tylnym prawym błotnikiem) i widoczna konkretna korozja na dolnym rancie tylnych prawych drzwi. Podwozie bardzo ładne.
larelijux napisał/a:
za 17k można kupić auta lepsze pod wieloma względami od Galanta
Niestety żadne nie dorośnie mu do pięt wyglądem, także coś za coś :wink:

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2018, 18:36   

BlueArrow91, pierwsza podstawowa sprawa - nie patrz kto sprzedaje i za ile sprzedaje - patrz z czym sobie dasz radę, a co puści Cię z torbami.

Kaźdy mechanik lubi być pierwszy - nie lubi po kimś poprawiać :wink:

Zwróć uwagę na szpary drzwi tył - błotnik (po obu stronach), popatrz na cofnięcie koła (lewy tył), wreszcie popatrz na różne odcienie lakieru.
Potem popatrz na dokumentację - zwłaszcza na kolor długopisu i charakter pisma.

Jak chcesz auto na pół roku to luz - targuj i kupuj - w najgorszym wypadku stracisz kilka tysięcy przy odsprzedaży, ale jak szukasz auta na dłużej to niestety z czasem będą koszty.

Niestety nie wybrałeś sobie "łatwego" w zakupie auta - zawsze o dobrego Galanta było ciężko, a teraz gdy najmłodszy ma 15lat i burzliwy żywot na drogach to wcale nie jest łatwiej :wink:

Patrzyłeś po portalach holenderskich, niemieckich?

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2018, 18:56   

Hugo, kwestia gustu - o dziwo jest sporo ludzi, którym podoba się BMW X6 czy Merc GLE. Galant faktycznie urodą grzeszy, szczególnie z przodu, aczkolwiek nie jest jakimś niedoścignionym arcydziełem. Skupiając się jednak na kwestiach mniej subiektywnych, za 17k można kupić auto mniej rdzewiejące, z lepszym wyposażeniem, z ciekawszymi dostępnymi wersjami silnikowymi, świeższe. I również może się podobać swojemu właścicielowi na tyle, że będzie się za nim odwracał. Nie mówię, żeby nie brać Gala za 17 - bo może faktycznie być egzemplarz który jest tego warty i osoba, która chciałaby tyle na niego poświęcić. Ten z ogłoszenia na pewno nim nie jest

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2018, 19:01   

larelijux napisał/a:
za 17k można kupić auto mniej rdzewiejące, z lepszym wyposażeniem, z ciekawszymi dostępnymi wersjami silnikowymi, świeższe.

Zgodzę się tylko ze stwierdzeniem "świeższe".
Co do rdzy to i tak nie jest źle. Jak widzę auta pogniłe z roczników od 2010 - to uwierz mi, że Galant zły nie jest :wink:
Przewaga "nowszych" jest taka, że rdzę widać dopiero na podnośniku, bo to co widoczne ma śliczne plastikowe maskownice :wink:

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2018, 19:14   

mkm, według mnie jednak jest słabo, błotniki czy progi dałoby się przeżyć, ale gnicie kielichów to trochę zbyt wiele. Nie wątpię, że nowsze samochody gniją bardziej, aczkolwiek w latach bliższych 2000 wychodziły auta z bardziej trwałą blachą. A czemu nie zgodzisz się z wyposażeniem? Już w tamtych czasach choćby podstawowe komputery pokładowe zdarzały się dość często, nawigacja z ekranem, bagażnik na przycisk na pilocie, moduły komfortu z domykaniem szyb czy lusterek. Niby pierdoły, ale życie to trochę ułatwia. Nie wiem czemu nie zgodzisz się też z ciekawszymi wersjami silnikowymi, choćby "nudne" francuzy wychodziły z 3.0 V6.

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2018, 19:37   

larelijux, no właśnie jest słabo. Weź pod uwagę, że nawet ten srebrny Galant na pierwszy rzut oka powinien być super, ajak się przyglądniesz...
W innych markach jest jeszcze "ciekawiej".
Spróbuj kupić dobrze wysposażoną E39-tkę, Mercedesa "okulara", Audi A6, Alfę 156 lub z japończyków Accorda, Primerę, Avensisa :wink:
Nie jest różowo :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-10-2018, 20:16   

wersja 'avans' - kiedy do avance brakuje chociażby dużego garba na masce... ;)
ogólnie auto dość ładne, trochę ta rdza na kielichu psuje efekt bo to jest na już do zrobionia
poza tym duży pakiet startowy z wymianą wszystkiego eksploatacyjnego, trzeba liczyć ze 3-4 tys zł
nigdy bym nie kupił auta z tymi szmatami zamiast skóry, czarnej skóry

misza116 
Mitsumaniak

Auto: EA5A 99 czarny szatan SE
Wysłany: 21-10-2018, 21:05   

Po roku szukania następcy gala V6 w tiptronicu - zakupiłem wczoraj kolejnego gala w tiptronicu.
Przy budżecie do 15 tys. wszelkie próby zmiany kończą się tym, że zataczam koło i wracam do gala :)

Styrane E39, loteria z multitronicami w Audi, słabe skrzynie w V70, a rozsądny Accord VII w tej cenie raczej nie istnieje :)

Do 15 tys. - uderzałbym w gala, ale powyżej można już znaleźć ciekawszą alternatywę.

Ciekawszą, nie oznacza niestety ładniejszą :D

Ajron 
Forumowicz

Auto: EA5A 1999 AT i EC5W 1997 AT
Wysłany: 22-10-2018, 16:59   

Tego Galanta z Sandomierza, Avance, który był stuknięty w klapę, widziałem jeszcze przed naprawą - nie ma się co bać, tylko klapa miała wgniotkę. Z tego, co mi wiadomo, to cena też jest do negocjacji, generalnie sprzedawcę polecam, a o samym aucie nie mogę się wiele więcej wypowiedzieć - wymieniona klapa to nie tragedia, za to ręczę ;)

Nie ma czasu na wyjaśnienia, szybko, sprawdź mój temat!

BlueArrow91 
Nowy Forumowicz

Auto: Nissan Primera P10
Wysłany: 23-10-2018, 08:03   

A może jest tutaj jakiś MitsuManiak, który w najbliższym czasie planuje rozstać się ze swoim Galantem? Ja szukam auta do kupienia w okolicach kwietnia, bo wtedy stare autko rusza w swoją ostatnią podróż :D

Ajron 
Forumowicz

Auto: EA5A 1999 AT i EC5W 1997 AT
Wysłany: 24-10-2018, 17:36   

Szukasz teraz auta, które chcesz kupić w kwietniu? Powiem Ci, że to dosyć słaby pomysł według mnie, możesz się nastawić na coś, co będzie nieaktualne - w końcu to pół roku!

Nie ma czasu na wyjaśnienia, szybko, sprawdź mój temat!

misza116 
Mitsumaniak

Auto: EA5A 99 czarny szatan SE
Wysłany: 24-10-2018, 22:33   

Dobre auto potrafi zniknąć w jeden dzień, a Ty piszesz o kwietniu :)
Następcy swojego gala szukałem bardzo długo, a ładne sztuki znikały w moment.

Odpowiedz do tematu