|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki dobrac wzmacniacz |
Autor |
Wiadomość |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 10:17
|
|
|
Wlasnie bylem na testach i jednak mam w wyjsciu na subwoofer filtr w radiu,mam tez przelacznik w radio FLP jak pisalem wczesniej ale przelaczajac z 78Hz na 125Hz i na FULL nie sluszalem róznicy (moze z rana uszy jakies tępawe) Co prawda mam tube band-pass ale ani razu z srodka nie wydobyl sie inny dzwiek niz basik. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:18
|
|
|
mitutoyo napisał/a: | ale przelaczajac z 78Hz na 125Hz i na FULL nie sluszalem róznicy (moze z rana uszy jakies tępawe) |
Hmmm to bardzo dziwne....mam nadzieje, ze przełączajac w radiu, we wzmacniaczu wyłączyłes filtr ?? Bo jesli nie, to normalne ze nie słyszysz różnicy. Jeśli jednak, wzmacniacz ma wyłączone filtry a Ty sterując z pozycji CD nie słyszysz różnicy, to filtr w radiu moze być uszkodzony, rodzaj subwoofera nie ma znaczenia.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21942 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:33
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | Jakimś wyjściem jest zewnętrzna zwrotnica, na allegro to koszt około 50-70zł za używkę | Mogę kupić nową za 35 zł. |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:42
|
|
|
Oczywiście ze wyłaczylem filtr w wzmacniaczu.......
Hugo zwróć uwage kupując filtr do jakiej częstotliwości przepuszcza bo jak bedzie puszczal do 400Hz to nie bedzie fajnie,ja bym szukal filtra do okolo 80 góra 120 Hz. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:56
|
|
|
Hugo napisał/a: | Mogę kupić nową za 35 zł. |
Ja mowiłem o zwrotnicy aktywnej. Filterek za 35zł......bedzie grał jak za 35zł. Jesli juz koniecznie chciałbym zwrotnice to szukaj podobnego :
http://www.allegro.pl/ite...en_okazja_.html
Natomiast zdecydowanie polecam wzmak z wbudowanym filtrem, najlepsze rozwiązanie.
mitutoyo napisał/a: | Oczywiście ze wyłaczylem filtr w wzmacniaczu....... |
No to moze masz podłączone nie pod ten czincz....jesli wszystko jest dobrze podłaczone to przy zmianie czestotliwosci musi być słychać różnice. Jeśli nie, masz po prostu uszkodzone to wyjście w radiu.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 04-05-2007, 12:19
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | Natomiast zdecydowanie polecam wzmak z wbudowanym filtrem, najlepsze rozwiązanie. | Tak też zrobię. W najbliższym czasie kupię sobie taki. Ogólnie dzięki za rozjaśnienie mi sprawy i żywe zainteresowanie. Na razie kupię tą "zwykłą" zwrotnicę za 35 zł (jest chyba firmy Boshmann czy coś) i zobaczymy jak będzie grało, bo na razie ze skrzynki basowej dochodzą wszystkie tony
[ Dodano: 04-05-2007, 12:23 ]
mitutoyo napisał/a: | zwróć uwage kupując filtr do jakiej częstotliwości przepuszcza bo jak bedzie puszczal do 400Hz to nie bedzie fajnie,ja bym szukal filtra do okolo 80 góra 120 Hz. | mitutoyo, można trochę jaśniej Czy pisząc o filtrze masz na myśli inne urządzenie niż zwrotnica? Sorry za moją niewiedzę. Mogę Wam naprawić auto, ale Car-Audio to dlamnie rzecz trochę obca |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 12:43
|
|
|
Filtr i zwrotnica, działaja na podobnej zasadzie, ale zwrotnica ma szerszy i precyzyjniejszy zakres działania. Koledze mitutoyo, chodziło o to, zeby filtr który kupisz, odcinał subwoofer przy 80 - 120Hz, nie wyżej, i ma rację, chociaż to rozwiązanie tymczasowe, bo jak masz płynne filtry LPF i HPF we wzmacniaczu, to zaczyna się zgrywanie subwoofera z przodem....ale to kolejny etap, dojdziesz do tego
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 13:11
|
|
|
Zwrotnica to jest zestaw filtrów. Tak masz kolumne np z trzema głośnikama (bas, średniak i sopran) to w tej kolumnie są trzy filtry : dolnoprzepustowy , górnop[rzepustowy i średni (kombinacja dolnego i górnego). wszystko to jest upchane na fednej plytce i nazwane zwrotnicą.Filtr dolnoprzepustowu, jaki mi sie wydaj e Ci wystarczy to coś takiego http://www.allegro.pl/ite...em_faktura.html
Jest co prawda na dwa kanaly ale to nawet lepiej,napisali ze przy 4 Ohmach bedziesz mial 100Hz odciecia czyli sam samiuśki basik.Przejrzalem allegro i wszystkie budżetowe filtry ucinają zdecydowanie za wysoko i wydaje mi sie ze ten Boshman tez nie zda egzaminu.
A'propos ,Trociniarzu napisałeś ze rodzaj tuby nie ma wpływu na to czy usłyszę tony wyższe od np 100Hz czy nie. Mam w domu tube Cervina Vegi band pass bez zadnych filtrów ani elektroniki i uwierz ze nic niepożądanego się z niej nie wydostaje. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 04-05-2007, 14:26
|
|
|
Dzięki. Wiem już dużo więcej. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 14:31
|
|
|
mitutoyo napisał/a: | Mam w domu tube Cervina Vegi band pass bez zadnych filtrów ani elektroniki i uwierz ze nic niepożądanego się z niej nie wydostaje. |
Z całym szacunkiem, CV nie robi TUB Nie ma też TUB typu bandpass, sa za to subwoofery. Jeśli masz w domku Vegę, i gra ona pełnym pasmem, a TY uważasz że wszystko jest ok i to gra prawidłowo....to nie gniewaj się, ale rozumiem dlaczego nie słyszysz różnicy w aucie.
Przy cięciu głośnika niskotonowego, i zmiany czestotliwości górnej jego pracy różnica jest MEGA wyczuwalna, i nie trzeba być audiofilem zeby to usłyszeć, dlatego sugerowałem ze mozesz miec uszkodzone CD.
100Hz to troche za wysoko dla subwoofera klasy niższej.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 15:43
|
|
|
Dobrze jest to subwoofer w obudowie pasmowo przepustowej.Dlaczego uważasz ze taki subwoofer musi miec filtr? Wystarczy ze głośnik i obudowa są odpowiednie,inaczej chyba by wlozyli do tego subwoofera jakis filtr nieprawdaż.Ten zestaw nie gra pełnym pasmem,gra pasmem do 120Hz bez zadnej elektroniki.BTW ten filterek do którego podałem link jest na dwa kanały i chyba nie widzisz problemu zeby scalić dwie cewki w jeden układ jeszcze bardziej obcinający przepustowość. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 15:49
|
|
|
mitutoyo napisał/a: | Ten zestaw nie gra pełnym pasmem,gra pasmem do 120Hz bez zadnej elektroniki |
To jakim cudem gra do 120Hz bez filtra lub zwrotki ? Co obcina pasmo ?
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 16:34
|
|
|
Dostaje faktycznie pełne pasmo ale z otwów wylotowych nie wydostaje sie nic poza basem,zadnych dudnien również nie ma.Przeciez nawt jak masz "goły" czyli bez obudowy głośnik basowy to pomino ze dasz mu z wzmacniacza pelne pasmo to on i tak wysokich tonów nie pociągnie.Jeśli CV zrobili do tego jeszcze odpowiednią obudowę to pasmo zostało uciete.Ja Ci nie odpowiem jak dokladnie to im sie udalo bo nie wiem,jak chcesz to może coś doczytaj,człowiek sie uczy przez całe życie.Ja sam zaraz poszukam wytłumaczenia,jak znajde to podeśle
[ Dodano: 04-05-2007, 16:52 ]
Znalazłem pewną książkę Friedmana Hausdorfa z Visatona ,oto wycinek:
 |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 19:56
|
|
|
mitutoyo napisał/a: | Znalazłem pewną książkę Friedmana Hausdorfa z Visatona ,oto wycinek: |
Ten artykuł opisuje tylko konkretną zabudowe subwoofera, ktora znam, nie dowiedziałem sie niczego nowego. Powiem szczerze, nie widziałem ani nie słyszałem nigdy systemu, subwoofera, który pracowałbym beż żadnych filtrów lub zwrotnic. Obudowa nie zapewnia cieć, tylko zapewnia charakterystykę brzmienia, nie ma nic wspólnego z pasmem działania głośnika. To że masz subwoofer bandpass nie znaczy ze ktos kto go stworzył, zakładał ze bedzie pracował pełnym pasmem, zwrotnice i filtry sa przecież w odtwarzaczach lub wzmacniaczach, zaryzykuje stwierdzenie ze masz źle podłaczony subwoofer i sadzisz ze gra prawidłowo, to tyle.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 23:54
|
|
|
A czy krzywa "b" nic Ci nie ukazuje? I dlaczego ta obudowa nazywa się obudową z akustycznym fitrem pasmowo-przepustowym? Jeśli krzywa "b" przecina oś odciętych przy okolo 280Hz to znaczy ze juz przy wyższych czestotliwosciach współczynnik sprawności jest znikomo mały.Może nie potrafie czytać wykresów ale jak dla mnie jest tu czarno na bialym narysowane jaki zakres jest "puszczany" przeztego testowanego band-passa z głośnikiem,który nie jest podłączony pod zaden filtr.A skąd znasz tę konkretną obudowę można wiedzieć? Zrób sobie test w jakimś symulacyjnym programie do obliczania obudów i zerknij na wykres charakterystyki.Faktycznie masz zupełną racje twierdząc ze obudowa zapewnia tylko charakterystykę brzemienia tylko w tym przypadku charakterystyka jest taka jak widać na wykresie (mam nadzieje ze masz jakis program). |
|
|
|
 |
|
|