|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Poszukiwany, poszukiwana |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24297 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 02-03-2021, 11:14
|
|
|
Nieważne, gdzie robione - toyoty są zwyczajnie brzydkie. Kiedyś były nijakie i brzydkie, teraz są pokraczne i brzydkie...
Na mazdę dużo nie narzekam - ale jest za mała dla nas. Inaczej temat by nie powstał.
Ot ostatnio urwało się górne mocowanie amortyzatora... nawet nie wiedziałem, że to może się urwać, ale jak widać może. Kawałek aluminiowego odlewu przykręcony na 2 śrubki z łbem 12mm. Telepało się strasznie... To chyba rozwiązanie forda, bo ciężko mi uwierzyć, żeby japończycy tak dali ciała... Samo mocowanie przykręcone do amortyzatora nakrętką M6... zabawki się skręca takimi śrubkami...
Plus taki, że wymiana dość prosta. |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
|
Wysłany: 03-03-2021, 09:10
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Na mazdę dużo nie narzekam - ale jest za mała dla nas. Inaczej temat by nie powstał. |
Hmm...z tego co widzę po przeczytaniu tematu, to nastawiasz się na Volvo XC90... przy czym jeśli Mazda 5 jest za mała, to szczerze wątpię, czy XC90 spełni twoje potrzeby przestrzeni i wygody. SUVy mają to do siebie, że ergonomia wnętrza jest dużo gorsza niż w VANach podobnych rozmiarów. Samo wnętrze też jest ciaśniejsze, bo SUVy muszą jeszcze jakoś wyglądać.
Wydaje mi się, że albo przestrzeń i walory praktyczne (czyli różne VANy, jak radzili przedmówcy, w ostateczności coś pokroju Grandisa, czy Espace), albo wygląd. Po Twoich wypowiedziach wnioskuję, że ten drugi aspekt przeważa, więc nie ma się co oszukiwać, że szukasz autobusu |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 03-03-2021, 10:29
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Nieważne, gdzie robione - toyoty są zwyczajnie brzydkie. Kiedyś były nijakie i brzydkie, teraz są pokraczne i brzydkie... |
Ja się zupełnie nie zgadzam, pomijając koszty zarówno Raw-ka jak i Higlander nowy mi się podoba. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 03-03-2021, 10:43
|
|
|
tościk napisał/a: | wątpię, czy XC90 spełni twoje potrzeby | tu tylko dla napędu, zależy mi by w zimie nie mieć dylematów czy wyjadę czy nie (mieszkam przy prywatnej drodze)
tak to bardzo liczę, że Grand Voyager będzie szyty na miarę
Marcino napisał/a: | Raw-ka | jest za mała, ale oglądałem parę lat temu 2 generację to wnętrze jest tak brzydkie, że przyćmiewa zewnętrzną bylejakość
w ostatniej poprawili tył, bo poprzednia generacja to wyglądała jak spasiona baba z wielką dupą... pewnie dlatego w necie tak ciężko znaleźć zdjęcia z tej strony
popatrz - serio, to jest bezpłciowe... i widać te odstające "półdupki"
a weź to zestaw z chr... mój siostrzeniec ma i zawsze jak przyjeżdża to żartuję czy może zaparkować gdzieś dalej, żeby wstydu nie robić |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 04-03-2021, 09:25
|
|
|
Nie wspomniałem o CHR, tylko o nowym Higlander. Patrzac jak Toutota trzyma ceny cos jest fajego w tych autach ze ludzie je tak lubia. W śrdoku te niowe sa ladne, gdy o starszych volvo tez można powiedzieć ze sa specyficzne. Tobie się nawet fajne bMKi nie widzą, bo masz specyficzny gust.
Cóż faktycznie XC90 będzie pojemne z dobrym napędem 4x4. Ale szczerze - w tym roku była zima
ile razy miałeś problem - wiem ze zakładałeś łańcuchy, ale patrząc na 5 dni ciężkiej zimy vs 365dni jeżdżenia to jest nic. Większa uwagę przywiązał bym do komfortu niz napędu 4x4, wiec patrzył za Grand Voyager abyś sie nie denerwował wsadzając cała brygadę do auta. |
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 04-03-2021, 11:32
|
|
|
BMW właśnie jedne z nielicznych, które mi się podobają. Skoro już zamierzam wyrzucić trochę pieniążków na zbytek, bo tak traktuję auto, to muszę powybrzydzać.
Tak naprawdę w ciągu ok. 10 lat jak mam łańcuchy, to użyłem je po raz pierwszy. A kupiłem je po zimie 2009/2010, gdzie 2x mnie wyciągali. Rok temu też nie wyjechałem pod górkę, bo w dzień śnieg puścił a rano był lód. Wtedy zupełnie zapomniałem o łańcuchach, zostawiłem auto i poprosiłem o podwózkę kolegę.
Czyli mogę powiedzieć, że 4x w ciągu 10 lat potrzebowałem pomocy.
Zapewne pójdę tą drogą, czyli sprawdzę xc90 na żywo i jeśli spełni oczekiwania to będzie kupno a jak nie, to jakiś chrysler. |
|
|
|
 |
joujoujou
Forumowicz łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 04-03-2021, 14:23
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | jak spasiona baba z wielką dupą | Raczej jak spuchnięta gęba Chińczyka.
|
_________________ Pozdr,
jou
Gość, skomentuj niebieską corolkę.
Gość, skomentuj samochodzik na baterie! |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
|
Wysłany: 04-03-2021, 18:31
|
|
|
Brat ma te RAV4 4 generacji, po ostatniej wycieczce nad morze bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. 2.0 d4d 125 chyba koni jest mega oszczędny i ma przyzwoite osiągi. Jechaliśmy na dwa auta i co prawda nie odchodził tak jak Outek turbo ale bez problemu trzymał tempo 160km/h na autostradzie i sprawnie się poruszaliśmy. Do tego spalanie z trasy 6,2l ON Sporo miejsca, duży zasięg i fajna bryła. Na duży plus też światła. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 22-06-2022, 14:38
|
|
|
Mały update w temacie - jak się okazuje remedium na moje dylematy jest wiele, nawet takich, których początkowo pod uwagę nie brałem.
Skorzystałem z otomoto i wpisałem:
- automat
- napęd na 4 koła
- 6/7 osobowy.
Wyskoczyło tego dość sporo, ostatnio głównie jednak skupiłem się na modelach:
- subaru tribeca (mało ich, dość spory bagażnik, duże silniki/duże spalanie, brzydki okrutnie (model przed liftem), ma relingi)
- fiat freemont (ładne auto, małe 2.0 diesle, mały bagażnik, ma relingi, duża podaż)
- merceses R (brzydkie, świetnie wyposażone, pneumatyczne zawieszenie, jest wersja 6 osobowa i to sporo więcej niż 7)
- mitsubishi pajero (obecnie ceny z kosmosu, rdzewieje, tylko 7 osobowe (wolę 6 - łatwo się na tył wchodzi))
- chrysler pacifica (kawał wozu, duże silniki - wejście na tył utrudnione przez konsolę pośrodku auta w starszych wersjach)
- chevrolet captiva (malutki bagażnik, odpada)
- nissan kaszan+2 (auto brzydkie a w środku wieje tandetą... podłokietnik nie nadaje się do użytku... czuć francję)
- hyundai ix55 (fajne auto, dość brzydkie ale fajnie wyposażone, dość duży bagażnik, relingi, mała podaż)
EDIT: - mazda cx-9 (duże silniki, tylko 3.7 do "wyboru")
oprócz tego sporo takich z silnikami 4-5 litrów, których nie biorę pod uwagę, także audi q7 bo wiadomo, że to dla specyficznego klienta jest... mi by było wstyd...
to jadę zobaczyć jakiegoś mercedesa R niedługo - zobaczymy czy mi podpasuje... najważniejsze, że wersja bez drewna
ew. ix55 będzie jeszcze do zobaczenia |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 22-06-2022, 14:47
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | chrysler pacifica (kawał wozu, duże silniki - wejście na tył utrudnione przez konsolę pośrodku auta w starszych wersjach) |
To bym rozważył ale w tej nowej budzie. Pewnie 4x4 bedzie drogi .... te starsze tak średnio mi sie podobaja
Krzyzak napisał/a: | zyzak"] podłokietnik nie nadaje się do użytku.. | siedziałes i opierałeś sie czy to juz po zdjeciach widać |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 23-06-2022, 07:38
|
|
|
Marcino napisał/a: | To bym rozważył ale w tej nowej budzie. | może niezbyt dokładnie sprawdzałem, ale w tej nowej budzie, która bardzo mi się podoba, nie znalazłem napędu na 4 koła...
ta starsza jest akceptowalna, ale przejście na tył jest tylko przez składanie foteli (a te u mnie z reguły jest blokowane przez foteliki dla maluchów):
normalnie przechodzi się środkiem i jest to mega wygodne a tu:
Marcino napisał/a: | siedziałes i opierałeś sie czy to juz po zdjeciach widać |
siedziałem - jakoś 5 lat temu byłem na autohandlu zobaczyć mazdę i stał kaszan, przymierzyłem się... on strasznie wieje bylejakością... takie wnętrze dla ludu jak w polo czy fabii
 |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 05-07-2022, 14:12
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | ale w tej nowej budzie, która bardzo mi się podoba, nie znalazłem napędu na 4 koła... |
Masz porządne łańcuchy ponoć, teraz nie ma takich zim dajesz rade galantami, mazda itp, warto iść w 4x4 ? |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 06-07-2022, 07:01
|
|
|
Cytat: | Masz porządne łańcuchy ponoć | dostosowane do 195/60/15 - nie będą pasować na obecne koła...
jakoś 2 zimy wstecz je założyłem 2 czy 3 razy
mercedes R odpadł bo ma mały bagażnik (szukam wersji Long do sprawdzenia)
wczoraj zaczepiłem pana w dodge i wrócił temat aut typu town&country - on akurat je sprowadza, więc wziąłem kontakt |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 12-07-2022, 21:48
|
|
|
Marcino napisał/a: | To bym rozważył ale w tej nowej budzie. Pewnie 4x4 bedzie drogi .... te starsze tak średnio mi sie podobaja
| One ogólem są droge, znam goscia co to kupił prawie nowe bo pierwszy wlasciciel ledwo wyjechal z salonu i zdarl farbe ze zderzaka i blotnika, można powiedzieć ze dal za to dobry pieniadz w porównaniu z ty jak one teraz stoja. Słabą stroną tych aut jest mniej miejsca niż w poprzedniku dodge/chrysler Grand Caravan/Voyager/Town&country po 2008roku, aczkowliek te z 2008 potrafia nieżle zakwitnąć, zależy w jakim stanie były sprowadzone. Aktualna generacja to już silnik na bezposrednim wtrysku - 8mio biegowy automat i praca na odlaczonych cylidrach, co daje możliwosc spalania po miescie poniżej 12l/100km
Osobiscie i tak rozglądałbym sie za durango, bo daje wieksze mozliwosci i latwiejszy wybor w porownaniu z pacifica, |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 13-07-2022, 07:01
|
|
|
Jak obiecałem i innym temacie - rozejrzałem się podaży toyota Sienna. Fajny egzemplarz sprzedał się 2h po wystawieniu. Inny stoi już jakiś czas i jest cały w szpachli... Tych aut z 4x4 nie jest za wiele - ot 20 sztuk na ototmoto, bardzo ciężko znaleźć coś sensownego. |
|
|
|
 |
|
|