Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Colt kopie prądem
Autor Wiadomość
tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2007, 18:47   

szczeslaw napisał/a:
Obecnie produkowane opony, wbrew powszechnej opinii, uziemiają samochód. Dlatego m.in. nie stosuje się już żadnych pasków uziemiających - nie są potrzebne.

ale jak fajnie wyglądają, trochę jak ogonki :lol:

gabi
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2007, 19:23   

A mnie kopie przy niskich temperaturach i to zależy w jakie ciuchy jestem ubrany. Parenaście lat temu miałem to samo w mieszkaniu , zmieniłem dywan i po balu

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Auto: Endeavor
Wysłany: 28-04-2007, 20:47   

Mnie kopie generalnie wtedy jak jeżdżę w polarze (ech te tworzywa sztuczne) :badgrin: nauczyłem się zamykać drzwi pchając szybę :mrgreen:

Pozdrav

leon79 
Forumowicz

Auto: COLT 90'GLXi CARISMA 96'GLS
Wysłany: 28-04-2007, 21:26   

jedyne wyjście to po otworzeniu dżwi dotknąć ręką ziemi...ale trochę dziwnie to wygląda :mrgreen:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 28-04-2007, 21:39   

W co bym się nie ubrał też mnie "kopie". Może cały jestem sztuczny .... :?: :?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-04-2007, 07:35   

Zanim zaczniecie się zbierać z fotela przy wysiadaniu od razu łapcie za metal drzwi i dopiero wtedy wysiadajcie (trzymając się ciągle metalu) podnosząc swoje szanowne 4ry litery z fotela - ładunki są wtedy na bieżąco odprowadzane i nie ma wyładowania. Ten patent w Corsie stosowałem jeżdżąc jesienią w polarze i był skuteczny. :badgrin:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-05-2007, 13:57   

A może być powodem "kopania" złe umasowienie silnika z karoserią? w ogóle jakie są objawy słabej "masy"?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 02-05-2007, 16:05   

Jak byś masy na silniku nie miał to byś miał problemy z autem bo np. by silnik nie odpalał, albo rozrusznik nie kręcił, albo brak ładowania albo przerywana praca silnika itp. itd.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 03-05-2007, 00:19   

saphire napisał/a:
by silnik nie odpalał, albo rozrusznik nie kręcił, albo brak ładowania albo przerywana praca silnika itp. itd.
Żadnego z tych objawów nie ma, ale i tak kupiłem taki miedziany, pleciony pasek (chyba od PF 126p) i przykręciłem od skrzyni biegów do podłużnicy. Tak na wszelki wypadek :wink: W ogóle ktoś wie czy w Colcie takim jak mój powinno być umasowienie gdzieś z okolic głowicy lub kolektora wydechowego do karoserii? (tak jak np. w Civicu od pokrywy zaworów).

kowalix
[Usunięty]

Wysłany: 04-05-2007, 20:18   

Hugo napisał/a:
Chyba nie da się bardziej dbać o auto. Ja go rozpieszczam a on mnie wali prądem. Chyba, że ma jakieś osobliwe poczucie humoru.

Tak bardzo osobliwe :mrgreen: Mój Colt kopie mnie, moją narzeczoną (oboje siadamy za kółkiem), ale nie kopie np. mojej matki, która od okazji do okazji jest jego pasażerką.
Wniosek: czyżby czas zostać tylko pasażerem Miśka :?: ehh, nie to zdecydowanie nie wchodzi w grę :D

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 04-05-2007, 21:08   

Widocznie Twoja mama jest bardziej zorientowana jeśli chodzi o ciuchy i ubiera się w naturalne włókna anie jakies syntetyki a ponadto zapewne do prania dodaje płynów do płukania antyelektrostatycznych :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 04-05-2007, 21:52   

Ja kiedyś jak mnie kopało w Peugeocie 106 żonki to twardą ręka łapałem najpierw za ramę okna i dopiero trzymając się jej wysiadałem - to się sprawdza. Myśle, że nie tylko ubranie ale i rodzaj tapicerki ma wpływ na eletryzowanie się bo zdarzało mi sie jednego dnia w tych samych ciuchach jeździć kilkoma samochodami i jedne kopały a drugie nie.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 04-05-2007, 22:00   

Pieniek napisał/a:
Myśle, że nie tylko ubranie ale i rodzaj tapicerki ma wpływ na eletryzowanie się
Napewno tak. Jestem coraz bardziej przekonany, że to jednak tapicerka w Colcie a nie moje ciuchy się elektryzuje. Dzisiaj zauważyłem nawet, że pokrywka schowka w podłokietniku przyciąga włosy porastające moją rękę :mrgreen: . Poza tym Colciak mnie dzisiaj rzadko kopał, chociaż trochę przy nim majstrowałem i często zamykałem i otwierałem drzwi. Walnął mnie za to prąd gdy zbliżyłem dłoń do metalowej szafki z narzędziami i gdy chwyciłem za metalową klamkę drzwi wejściowych od domu. Colt stał wtedy kilka metrów dalej :mrgreen: . Skubany, ale ma zasięg :?

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 04-05-2007, 22:33   

Hugo skoro Twój Colciak tak Cię nie lubi to musisz nosić ze sobą metalowy gwozdek najlepiej 5 cali i dźgnąć go w masę przed każdym dotknięciem. Przy okazji zwłaszcza po ciemku pooglądasz minipiorunki. He He.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 22-05-2007, 21:32   

O dziwo przestał kopać na dobre :roll:

Odpowiedz do tematu