Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Grandis Diesel
Autor Wiadomość
Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2006, 10:41   

Grandis jest fajny, bo zewnętrznie jest właśnie niewielki. Jest trochę wyższy od colta i dłuższy. Dobrze, że Jacek go ma, bo wreszcie będzie można się przymierzyć

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-02-2006, 10:49   

Fido__ napisał/a:
Taaaa... właśnie ten pan mi na takiego wygląda. Tu nam pitoli o bezpieczeństwie jazdy, o tym jak przyjemnie jest jechać 80km/h... :wink: 4 godziny mówisz? Przy dzisiejszej pogodzie to stąpanie na krawędzi.

1. jechac sobie w trasie tak około 90-100 jest naprawdę fajnie - wiem bo ćwiczyłem
2. 4 godziny to jak się nie śpieszysz.
3. U mnie świeci piękne słońce :mrgreen:
4. Jak to było ? - żyj szybko umrzyj młodo i zostaw przystojne zwłoki? :wink: - daleki jestem od takich zachowań Fido. Po prostu chciałbym sobie pojeździć dłużej niż 15 minut żeby móc coś o nim powiedzieć - pewnie stwierdzenie którego użyłem było nie najszczęśliwsze.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 15-02-2006, 10:50   

Fido__ napisał/a:
bo zewnętrznie jest właśnie niewielki.

Powiadasz?? ;) No to faktycznie zapraszam. Długość - 4,76 m, szerokość - 1,79 m, wysokość 1,65 m i rozstaw osi - 2,83m.
Ot takie tam maleńswto;)

Pozdrawiam

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2006, 10:54   

Matejko napisał/a:

a ja mam takie pytanie jako ze grandisa na oczy nie widzialem, jakiej wielkosci jest z zewnatrz do czego mozna go porownac - dlugosc i wysokosc - bo gdzies jak artykul czytalem wlasnie z dieslem, to opisali go jako duze kombi a nie jako van

Duże kombi to duża przesada.
To jest van, chociaż znacząco mniejszy od Espaca lub Eurovana. Głownie jeśli chodzi o wysokość. Przez to jednak traci się na wrażeniu przestronności, ale cóż, dla właścicieli Lancerów i inszych Misiów (może za wyjątkiem Space Wagona :-) ) to będzie i tak jak katedra :-)
Część prasy porównuje go raczej do Grand Scenica niż do tych większych vanów. IMO to jest nieporozumienie, gdyz od tych kompaktów Misiek jest najzwyczajniej większy i (szczególnie w wersji 6 osobowej) wygodniejszy. Auto jest po prostu inne w założeniach zarówno od vanów kompaktowych i od vanów "średniej klasy". IMO piękne auto, jednak dla lubiących wielkie wnętrza a mniej zwracajacych uwagę na jazdę to absolutnie błędny wybór. Czyli taki van dla nie przekonanaych do vanów :D

Pzdrw.
R.B.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 15-02-2006, 10:55   

Fido__ napisał/a:
... bo zewnętrznie jest właśnie niewielki

Parkowałem kiedyś Spejem koło takiego Grandzia. Czuło sie różnicę ;) Jak juz kiedyś pisałem ma dużo blachy na drzwiach przez co szyby zaczynają się wysoko. Wsiada się też jakby pod górkę ;) Jak dla mnie zdecydowanie wiekszy.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2006, 11:51   

Jackie napisał/a:
Fido__ napisał/a:
bo zewnętrznie jest właśnie niewielki.

Powiadasz?? ;) No to faktycznie zapraszam. Długość - 4,76 m, szerokość - 1,79 m, wysokość 1,65 m i rozstaw osi - 2,83m.
Ot takie tam maleńswto;)

Pozdrawiam

No niewielki, niewielki... Wysokość 165 ma się nijak do wysokości dojrzałych van'ów. Ale właśnie to, że jest taki niski mnie w nim urzeka. Naprawdę szkoda, że MMC się nie pospieszyło z wprowadzeniem tego auta na rynek. Bo kto wie czym bym teraz jeździł - znając umiejętności przekonywania Jacka, to cholera wie ;-)

[ Dodano: 15-02-2006 ]
Hubeeert napisał/a:
jechac sobie w trasie tak około 90-100 jest naprawdę fajnie - wiem bo ćwiczyłem

Taaaa... powiedz to mojej żonie. Chciała wysiadać kiedy ostatnio próbowałem jechać na katowickiej nie więcej niż 120km/h, żeby wiesz, ekonomicznie wyszło ;-) Wytrzymaliśmy do częstochowy.

eMBe
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2006, 12:06   

Jackie napisał/a:
No dobra....kupiłem "Grandiesela" ;)

Też chcę mieć takiego - Zyta obcinaj VAT a będę bliżej :wink:

Jackie napisał/a:

P.S. Zapraszam na jazdy testowe. Warto się przetoczyć nawet dłuższy kawałek Polski coby go spróbować.

Ponad 500 km to się nie wybiorę, żeby stwierdzić, że fajny.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 15-02-2006, 12:12   

Byłem - widziałem - fajny.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2006, 13:59   

Fido__ napisał/a:

No niewielki, niewielki... Wysokość 165 ma się nijak do wysokości dojrzałych van'ów.

Problemem jest też szerokość. Nie zewnętrzna, ale w środku. W Grandisie miejsca w drugim rzędzie jest mniej niż w moim czymś, z przodu też nie czuje się jakiegoś nadmiaru przestrzeni...
Poza tym auto absolutnie nie nadaje się do tego by pojechać w 5 osób na wakacje (powiedzmy, jak na vana za 120 kawałków). Albo męki w 3 w środkowym rzędzie, albo symboliczny bagażnik...

To jest taki świetny sportowy van dla 4 ludzi.

No i czemu japońce uważają, że Europa kocha tylko ciemne wnętrza???

Pzdrw.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 15-02-2006, 15:26   

co nie powiecie, to i tak sie nie znacie ;)
ja Wam powiem tylko tyle ze Grandis strasznie (niemilosiernie) mi sie podoba (jako jedno z niewielu NOWYCH aut mitsubishi ) i chcialbym kiedys miec go w garazu .
Jacek czy bedzie mozliwosc "kopsniecia" sie na ogolnopolskim zlocie grandisem ?? :)

eMBe
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2006, 08:39   

Na początek powiem, że autko bardzo mi się podoba i chciałbym takie mieć, a teraz jako człowiek lubiący analizować zadam pytanie retoryczne: Dlaczego w Niemczech lakier metalik do Grandisa kosztuje 485 EUR tj ok 1850 zł a u nas 3100? Podobno na samochodach się nie zarabia, tylko na serwisie... i lakierze :twisted:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-02-2006, 10:09   

eMBe napisał/a:
Dlaczego w Niemczech lakier metalik do Grandisa kosztuje 485 EUR tj ok 1850 zł a u nas 3100?

Bo oni są biedni i tak drogiego by nie kupili - my Polacy to naród bogaczy.
Tak samo w USA - dlaczego przeciętnie to samo auto jest tam tańsze o 40% niż w UE?

eMBe
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2006, 13:36   

Nie chcę to wzbudzać dyskusji starej jak świat o sile nabywczej złotówki, cenach, podatkach, róznicach VATu i akcyzach. To fakt, że ceny są jakie są, Grandis akurat kosztuje podobnie co w Niemczech biorąc pod uwagę te różnice. Ale zdarzają się takie kwiatki jak ten lakier, cóz można to potraktować z przymróżeniem oka, jak ktoś będzie chciał kupić i tak kupi. I tak w Mitsubishi mało rzuca się w oczy dzięki konstrukcji cenników to jak importerzy i producenci aut zdzierają z klientów na dodatkach. Np. takie Volvo można już kupić za ok 80 tys., tylko jak doliczy się normalne "dodatki" typu radio, alufelgi, komputer itp (lakier też nie tani) to tak ze 20 tys. trzeba doliczyć. Przynajmniej w Mitsu nie ma długiej listy opcji (czasem to plus a czasem minus) tylko są gotowe specyfikacje.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-02-2006, 13:57   

Z dodatkami to fakt - przyglądałem się z ciekawości grande Punto i wyszło mi, że jak zbuduję sobie auto wyposażone jak nowy Lancer i do tego z silnikiem 1.6, to będzie ono droższe od Lancera jakieś 10 000 zł (po 'samochodzikowym'). No i Lancer będzie większy i robiony w Japonii (info od dealera z 3miasta), więc to zwyczajne naciąganie ludzi, że Punto już za 37 000.

turbomisiu
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2006, 21:05   

Grandis bardzo fajny nowocześnie stylizowany van. Brakuje mi w nim tylko tylnych drzwi przesuwnych. Dzieciaki są bezwzgledne vany testują najlepiej.

Odpowiedz do tematu