Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Opony letnie
Autor Wiadomość
kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-03-2008, 15:02   

No ja własnie dzis zakupiłem oponko continental. Niestety nie stac było mnie w tym roku na nowe i kupiłem uzywki za 250zł komplet, cena chyba okazyjna, mysle ze pojezdze na nich min 2 sezony.

dany642
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2008, 15:02   

luk_szc napisał/a:
A ja się cały czas zastanawiam na Yokohama A.drive bardzo fajne ciche oponki - może ktoś miał z takimi do czynienia ?

Kupiłem takie w zeszłym roku. Jak za taką cenę są rewelacyjne. dobre na mokre głębokie kałuże jak i na gorący asfalt. Natomiast nie powalają wyglądem - są poprostu normalne.
A zapłaciłem za nie 170zł/szt.

kris80 
Forumowicz

Wysłany: 16-03-2008, 15:49   

no mnie przekonała cena, bierznik tylko ok 5 mm ale na 2 sezony bedzie. Mam nadzieje ze nie beda zbyt twarde i głośne. Zobaczymy po jakims czasie jak beda sie sprawować.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 16-03-2008, 19:42   

kris80,
kris80 napisał/a:
bierznik tylko ok 5 mm
to połowa nominału i tylko 1 mm ponad to co na przykład Szwedzi uważają za minimalną wysokość bieżnika.
Im mniej bieżnika tym gorsze odprowadzanie wody spod opony. A w naszych koleinowych (nie mylić z kolejowymi) warunkach takie opony to :?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

roberto79 
Forumowicz

Auto: carisma 1,6 benz.
Wysłany: 01-04-2008, 11:18   

Hej.Też już będę wymieniał na letnie.tylko jakie???niedrogie i dobre.Doradzcie coś.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 01-04-2008, 11:47   

kris80 napisał/a:
bierznik tylko ok 5 mm ale na 2 sezony bedzie

Dżizaz... toż ja takie już do utylizacji wywalam jako nie nadające się do jazdy po mokrym a Ty piszesz że na DWA sezony wystarczy :?: :shock:

kris80 
Forumowicz

Wysłany: 01-04-2008, 23:19   

no nie przesadzaj 5 mm to nie tak mało. Jak dobrze kojarze to min na naszych drogach to 1.8mm

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 01-04-2008, 23:27   

To minimum wymagane przez prawo. W Szwecji odholują Twój samochód do najbliższego zakladu z oponami albo nie wypuszczą z portu. Uwierz mi - ich asfalty sa dużo bardziej przyczepne niż polskie.

1.8 mm to opona, która na wilgotnym asfalcie już nie trzyma. Wiem. Sprawdziłem.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

kris80 
Forumowicz

Wysłany: 02-04-2008, 07:37   

ok rozumiem was ale przeciez ja nie mówie zebedę na nich jezdził az bedą miały 2mm, pojezdze sezon i zobacze jak beda wyglądały, nie jestem samobójcą:))

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 02-04-2008, 07:45   

Załóż te kapcie z 5mm bieżnikiem i przejedź się po mokrym nawet tak przepisowo 90km/h, zalicz kałużę, wtedy pogadamy :twisted:

przemocc
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2008, 12:48   

Odnośnie opon 195/55/15 to obecnie na takich jezdze i uważam, że to idealne rozwiązanie . Dzisiaj mierzyłem felgi 16'' ET 40 szer 7'' z oponami 205/50/16 były piękne.... i tyle:( oczywiście ocierka mimo zagiętych rantów:( Jak przywiozłem auto stało na 215/40/16 z przodu i 225/40/16 z tyłu z felgami 16'' z ET35, wiadome co było. Liczyłem ze te 205 z felgą z ET 40 będzie git no ale niestety...

Jakby co to te 205/50/16 mam do sprzedania...

wychodzi, że muszę jednak wrócić do 15''. Te nie wyglądają śmiesznie jak 14'', jest to kompromis pomiędzy wyglądem a użytecznością auta. Myślałem jeszcze żeby zamienić opony 205/50 na 205/45 do 16", ale wtedy znowu szkoda felg na nasze drogi. AAAJJJJ nooo, żeby do takiego dużego auta nie zmieścić 16-tek

dodam, że ET w 15 =42, nie ma żadnych problemów z ocieraniem.

Andrew
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2008, 19:29   

No cóż, jestem chyba strasznie... praktyczny:). Zdaję sobie sprawę, że Carisma wygląda nieco śmiesznie na felgach 14, ale fundusze są ograniczone. Zimówki kupiłem nówki, a teraz właśnie przyszły letnie nówki Klebery HP2 185/65R14. Pewnie, że chciałoby się większe, ale cóż - ekonomia jest nieubłagana. Oponki nieco baloniaste, jednak zdają egzamin na dziurawych białostockich ulicach.

Carrix
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2008, 19:56   

przemocc napisał/a:

dodam, że ET w 15 =42, nie ma żadnych problemów z ocieraniem.

Tak, ale pod warunkiem, że szerokość felgi to max 6" - tak mi wyszło z obliczeń relacji szerokość felgi do ET w mojej Cari. Przy 7" przynajmniej u mnie niestety tylne koła przy max obciążeniu na większych dołkach/garbach ocierają o wewnętrzną krawędź błotnika - mam na 7" szerokie alu 15" EXIP i opony 195/60/15, ET 42.

przemocc
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2008, 23:20   

Cytat:
pod warunkiem, że szerokość felgi to max 6"

moje mają 6,5 cala szerokości. Carrix założę się że obciera ci jednak o górną śrubę mocującą zderzak.

Poza tym, moim zdaniem, masz za wysokie opony i polecałbym profil 55 przy przy szer 195. to prawie 2 centy różnicy w średnicy koła. Wtedy na bank ci nie będzie ocierać. Tym bardziej że ja mam trochę obniżone auto i w takiej konfiguracji nie ma problemów - polecam.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 02-04-2008, 23:37   

Jezeli obciera to moze też cos byc ze sprężynami :( . Ja aż boje sie sprawdzać dlaczego mi obciera. Na przyszły sezon sie tym zajme i tak 90% km jezdze sam :)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Odpowiedz do tematu