[Cari 1.9TD] Oświetlenie wnętrza i brzęczyk |
Autor |
Wiadomość |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 14-05-2009, 22:13
|
|
|
Powtarzam: Jeśli nie działa brzęczyk lub sygnalizacja otwartych drzwi kierowcy sprawdźcie dokładnie krańcówkę. Główny powód braku działania to zaśniedziałe styki. obejrzyjcie krańcówkę dokładnie. Miałem podobny problem i pomogło dokładne wyczyszczenie. |
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-07-2009, 22:48
|
|
|
podepne się pod temat-podpowie mi ktoś jak rozabrać lampe od oświetlenia wnętrza samochodu? bo moje dziecko urwało mi przełącznik i teraz nic nie swieci. |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-07-2009, 21:09
|
|
|
Jeśli chodzi ci o lampkę pomiędzy przednimi a tylnymi fotelami to podważasz czymś ostrym te dwa małe szkiełka i pod nimi masz śróbki, odkręcasz je i juz gotowe. przednią lampkę zdejmujesz w ten sposób że musisz podważyć całą tę obudowę i tak samo pod nią masz śróbki. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
Waaagh
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI 03r
|
Wysłany: 03-11-2009, 09:56
|
|
|
U mnie natomiast działa kontrolka na desce rozdzielczej. Świeci się jak otworzę dowolne drzwi. Natomiast przy żadnych drzwiach nie zapala się światło, ani nie działa brzęczyk. Czego mam szukać aby spróbować to naprawić ? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-11-2009, 14:00
|
|
|
Waaagh, przekaznika pod deska, gdyz on jest z brzeczykiem, ponadto sprawdzic czy dochodzi napiecie do oswietlenia kabiny po otwarciu drzwi |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 03-11-2009, 14:29
|
|
|
nie wiem jak u was ale u mnie stycznik od drzwi kierowcy ma dwa przewody jeden odpowiada za zapalenia światła w samochodzie drugi za brzęczyk i światełko na liczniku. Wszystko jest stykane z masą w karoserii.
Co do brzęczyka jest on połączony z systemem oświetlenia u mnie przestał działać jak spaliło się żarówka w tylnim świetle (raczej się nie spaliła tylko coś nie stykało więc wymieniłem) |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 Invite
|
Wysłany: 16-04-2010, 09:31
|
|
|
A u mnie jest tak:
Wszystkie styki przeczyszczone, kabelki wszystkie dobrze podłączone a nadal sygnału dźwiękowego brak. Świeci oświetlenie kabiny, kontrolka od otwartych drzwi też. Tam ktoś wcześniej pisał, że buzer jest to taka brązowa skrzyneczka nad lewą nogą od kierowcy. Tyle tylko, że u mnie jest tam skrzynka czarna z jakąś białą nalepką. To jest to? Może to być wina buzera, że nie działa? |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Posty: 320 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: 17-04-2010, 21:24
|
|
|
kolego jest jeszcze bezpiecznik o ile się nie mylę buzer to czarna skrzyneczka przymocowana do tylnej ścianki bezpieczników ale raczej to jest problem z stykiem przeczyść dokładnie wnętrze krańcówki |
|
|
|
 |
Sienio
Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 20-08-2013, 15:15
|
|
|
Też się podepnę do tego tematu. Kto podpowie jak zmienić buzer wysokotonowy na niskotonowy. Mam uszkodzony słuch i dźwięków wysokiej częstotliwości nie słyszę. Myślę że jedynym rozwiązaniem jest podłączenie buzera z auta produkcji USA ( sprawdzałem są niskotonowe), lub dołączenie jakiejś elektroniki która by obniżyła częstotliwość dźwięku. Dodam jeszcze że na tablicy nie mam sygnału świetlnego włączenia świateł miejskich. Auto z 2003 r z salonu w Polsce |
_________________ Pozdrawiam Sienio
Carisma 1,8 GDI |
|
|
|
 |
re@l
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 12-05-2016, 21:04
|
|
|
Witam.
Minęło kilka lat od zamieszczenia pytania z prośbą o pomoc,
więc może ktoś wie jak problem rozwiązać, gdzie i co boli?
Kiedyś brzęczyk i światło się zacinało, ale po oczyszczeniu styków kilka lat spokoju,
obecnie nie działa, czyszczenie nic nie pomogło.
Po otwarciu drzwi kierowcy brak kontrolki, brzęczyka i oczywiście światła. Dlaczego?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Ziemba.
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Sty 2015 Posty: 441 Skąd: Okolice Grójca
|
Wysłany: 13-05-2016, 13:07
|
|
|
Dzieje się tak tylko po otwarciu drzwi kierowcy? |
_________________ 03318/KMM
Cari 10.2013 - nadal
Banan/Cyrtryna 06.2017 - 11.2019
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj
http://www.pajacyk.pl/ |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 13-05-2016, 13:25
|
|
|
Może krańcówka całkiem zużyta, aby to sprawdzić dotknij przewodami dochodzącymi do krańcówki gdzieś do masy auta. Jeśli wtedy światło w kabinie się zaświeci i na włączonych pozycyjnych i zgaszonym silniku brzęczyk się odezwie, to krańcówka do wymiany. |
|
|
|
 |
ziomallik
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 31-10-2018, 07:33
|
|
|
Dobra mam zagadke dla wszystkich.
Mam Carisme 1.8gdi automat anglik ale po przekładce, natomiast boczki zostały od angola, drzwi jak otworze to świeci lampka, świeci się też na desce, natomiast nie piszczy mi jak zostawie lampy, orientuje ktoś czy może po prawej stronie mam te 2 kable do krańcówki, czy ewentualnie da sie to przełożyć do lewej strony od strony kierowcy? (powtarzam auto po przekładce na lewą strone, wszystko jak w europie prócz boczków drzwi. Sorry za odkop ale nie będę otwierać tematu... Ewentualnie niech ktoś poinstruuje mnie jak zdjąć boczki drzwi i zerknę sam jak to tam wygląda i gdzie patrzeć. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 31-10-2018, 08:16
|
|
|
Czujniki siedzą w słupkach od zewnętrznej strony i są przykręcane wkrętem więc wystarczy go wykręcić i wyjąć czujnik. Jak tego nikt nie przełożył to wystarczy przeciągnąć dodatkowy przewód od czujnika z prawej strony na lewą i podpiąć go do czujnika z lewej lub poszukać go przy skrzynce bezpiecznikowej gdzie jest buzer sygnalizujący niewyłączone światła. |
|
|
|
 |
ziomallik
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 02-11-2018, 22:54
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Czujniki siedzą w słupkach od zewnętrznej strony i są przykręcane wkrętem więc wystarczy go wykręcić i wyjąć czujnik. Jak tego nikt nie przełożył to wystarczy przeciągnąć dodatkowy przewód od czujnika z prawej strony na lewą i podpiąć go do czujnika z lewej lub poszukać go przy skrzynce bezpiecznikowej gdzie jest buzer sygnalizujący niewyłączone światła. |
Dzięki wielkie za wskazówki. A tak będąc przy temacie angola, to panel sterujący szybami z przodu z prawej strony do lewej prócz zakupu europejskich boczków sprowadza się do podpięcia do kostki co jest, czy lewa od prawej różni się? (sorki, że już tak lekko odbiegam od tematu, no ale chciałbym wiedzieć jak będę się za to brał w niedalekiej przyszłości. |
|
|
|
 |
|