Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mechanizm wycieraczek przód
Autor Wiadomość
Diter1958 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-03-2011, 19:46   

marecki338 napisał/a:
kupiłem a własiwie dostałem mechanizm od volvo v40. zamontowałem i jest identyczny ja w carismie. na aucie volvo luzu czuć nie było ale ciężko chodził wyczysciłem, posmarowałem smarem miedzianym i jednak minimalny luz jest brud robił za tulejkę, poprawa jest i narazie uznam ze jest ok . nowy mechanizm w aso olsztyn 300zł.
To jest możliwe że mechanizm pasuje, będę miał to na uwadze. Jakieś volvo ma też identyczną skrzynię biegów jak cari czyli od reno, gdyby nie zwalona konstrukcja wybieraka byłoby ok. Pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 17-03-2011, 22:17   

Diter1958 napisał/a:
przestawić raczej nie mogę bo wycieraczka podczas pracy wyjdzie poza szybę.
No czyli jest luz na 100%.

Diter1958 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-03-2011, 12:35   

Hugo napisał/a:
No czyli jest luz na 100%.
Luz jest i to spory, coś z tym będę musiał zrobić, póki co da się z tym jeżdzić.

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 29-03-2011, 18:31   

wtam . troszke odswieże stary temat. miałem sie pozbyć starego mechanizmu lecz spróbowałem go zrekonstruować tak w razie awari. tulejki 12x14x14 szt 4 od rozrusznika vectry 20zł i tokarz 50 zł . nie ma grama luzu jak nówka i na tulejkach z miedzi a nie plasteliny.

Diter1958 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-03-2011, 19:21   

marecki338 napisał/a:
wtam . troszke odswieże stary temat. miałem sie pozbyć starego mechanizmu lecz spróbowałem go zrekonstruować tak w razie awari. tulejki 12x14x14 szt 4 od rozrusznika vectry 20zł i tokarz 50 zł . nie ma grama luzu jak nówka i na tulejkach z miedzi a nie plasteliny.
Da się te tulejki dopasować na osie ramion wycieraczek? jeśli tak to skorzystam z pomysłu.

marecki338 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-03-2011, 19:48   

mechanizm naprawiony sprawny 0 luzu. dziś odebrałem .

Diter1958 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-03-2011, 21:16   

marecki338 napisał/a:
mechanizm naprawiony sprawny 0 luzu. dziś odebrałem .
Dzięki za radę.

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 12-05-2011, 12:28   

A Ja się znowu odezwę bo wszyscy regenerują albo nowe kupują u mnie patent z plastikiem trzyma już długo ale jest też inne rozwiązanie zamiast plastikowej butelki użyć można puszki aluminiowej tak ma zrobione znajomy mej lubej w bumie i robi co roku wymianę tego elementu i nic go to nie kosztuje więc pozostanę przy patencie Charliego ale trochę go udoskonaliłem :)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 20-06-2011, 18:38   

A wiecie co ja zrobiłem? Zamieniłem ze sobą te plastikowe tuleje. I teraz ta, na której był znaczny luz siedzi po stronie pasażera. Druga nie zniszczona poszła na stronę kierowcy. Gra i bucy :mrgreen:
Też mi piszczało właśnie od kierowcy. Jak rozebrałem to zobaczyłem że nie ma tam nigdzie smaru. Metalowy trzpień suchy i zardzewiały. Podejrzewam, że i przez brak smarowania tuleja się wyrobiła.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 21-06-2011, 08:45   

Pamiętajcie, żeby elementy plastikowe smarować smarem bez kwasu, żadnym miedziowym/grafitowym/ŁT4/czy tzw. TOWOTEM. Jeżeli nie wiecie jaki, zastosujcie wazelinę techniczną

arkady35 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma-po LIFCIE/ 99r.1.9TD
Wysłany: 29-06-2011, 07:37   

Czy mechanizm wycieraczek od Cari z 97r.Benzyna(Heczbek ) lub od Volvo-V40 będzie pasował do Cari Sedan 1,9 TD z 99r.po lifcie.

mogę go mieć za 100zł, opłaca się?(używany)

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-07-2011, 16:07   

arkady35 zamiast kawałka plastiku z butelki użyj kawałka aluminium z puszki i naprawę będziesz miec za darmo luzy zlikwidowane na min jeden rok sprawdzone na bumie znajomego no chyba że chcesz zainwestować w nowy bo każdy radzi sobie z tym na własny sposób :mrgreen:

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 02-07-2011, 10:23   

sniegu napisał/a:
użyj kawałka aluminium z puszki

Ja nawet używałem akurat nie do tego ale solidniejszej blaszki z bateryjek paluszków :mrgreen:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-10-2012, 00:45   

odnowimy temat
ostatnio znowu padł mechanizm... :evil:
miałem dość bo w drodze ze zlotu do domu...
2 tygodnie później zdenerwowany przystąpiłem do walki dosłownie z mechanizmem
najpierw próbowałem naprawić wpychając puszkę nic nie dało w końcu po paru (3 piwach) stwierdziłem albo To zrobię albo se kupię w 124 i mam w :butthead: japońca.
Tak więc wymontowałem cały mechanizm, każdy kto chce zrobi to bez problemu następnie zobaczyłem że ta tuleja jest już prawie że do wywalenia więc uciąłem Ją tak że kulka która wchodziła w tuleję nie miała jak się w niej trzymać i przechodziła na wylot następnie odpaliłem spawarkę i znalazłem śrubę która główką była większa od otworu przez który wchodzi ta kulka ( chyba klucz 18) i najnormalniej przyspawałem śrubę ( uciętą tak że sama główka została) do kulki i teraz to W124 kupię z sentymentu jeżeli w ogóle bo prędzej rdza zje Cari niż ten mechanizm puści...
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby :finga:

marecki338 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-10-2012, 17:08   

uporałem się z problemem na zawsze , tulejki od rozrusznika opel vectra a , tokarz zrobił gniazdo na tuleje z góry i dołu, dobry klej do łożysk, 4 rok zero problemu , mechanizm z volvo v40 pasuje na 100 %. nie trzeba wybierac całego mechanizmu wystarczy zdemontować same mocowania do karoserii mniej problemów z montażem i regulacja ramienia.

Odpowiedz do tematu