Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o różnice pomiędzy modelami 2009 i 2010
Autor Wiadomość
zdzicho 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1,8 Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-11-2009, 19:35   

Trik napisał/a:
A u mnie jest tak: raz pociągnę za dźwigienke i psika raz i wyciera raz, albo pociągnę odrobine dłużej i psika raz i wyciera 3 razy.

Niesamowite chce mi się śmiać u mnie jest tak: aha rok modelowy 2010, raz pociągnę i psika 3 razy i 3 razy wyciera, psika taką chmurką aby całą szybę skropić, widzę co samochód to inny rytm pracy wycieraczek i spryskiwaczy :)

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 14-11-2009, 00:45   

I tak najistotniejsze jest to czy pióra wycieraczek dobrze zbierają. Moje mają już 2 lata.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 15-11-2009, 10:28   

Trik napisał/a:
I tak najistotniejsze jest to czy pióra wycieraczek dobrze zbierają. Moje mają już 2 lata.

I jak się zachowują bo moje (prawie 1,5 roku) juz powoli zaczynają smużyć. Nie jest źle ale... Widać wyraźnie że piach z dróg zrobił swoje.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 15-11-2009, 22:07   

Całkie dobrze. Dzisiaj 42km w deszczu w kolumnie dł. 2km (korek po wypadku na trasie) Zbierały bardzo dobrze. Smugi są tylko po myjni z woskiem do momentu aż wosk nie zlizie :mrgreen:

Beny_s 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 18-11-2009, 12:18   

adalbert7 napisał/a:
Cytat:
Właśnie zadzwoniłem do serwisu i facet powiedział mi, że nie ma takiej opcji. Powiedział, że może zrobić tak, żeby zawsze świeciły światła mijania po włączeniu zapłonu bez podświetlenia gałek w środku i takie tam...

Właśnie tak mam, czyli śwecą się mijania z pozycyjnymi, a po zmierzchu dodatkowo włącza się podświetlenie wskaźników oraz osłabia podświetlenie radia

O ile dobrze zrozumiałem poprzednie posty to światła po włączeniu silnika zapalają się jak dźwignia jest w pozycji auto (to potem również działa czujnik zmierzchowy)?? Salon w Kielcach musi to rozpracować, bo oni włączają światła ale w pozycji wyłączonych, a na auto to zgasną w dzień i się nie włączą :(

P.S. w jakim salonie włączaliście światła do jazdy dziennej, że zapalają się na auto?

adalbert7 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite '2010
Wysłany: 18-11-2009, 12:53   

Beny_s napisał/a:

O ile dobrze zrozumiałem poprzednie posty to światła po włączeniu silnika zapalają się jak dźwignia jest w pozycji auto (to potem również działa czujnik zmierzchowy)?? Salon w Kielcach musi to rozpracować, bo oni włączają światła ale w pozycji wyłączonych, a na auto to zgasną w dzień i się nie włączą :(

P.S. w jakim salonie włączaliście światła do jazdy dziennej, że zapalają się na auto?

Ja włączałem w salonie Sobczak-Mitsubishi w Katowicach, podczas odbioru nowego autka.
Działa to w ten sposób, że na auto po odpaleniu włącza się mijania z pozycyjnymi, ale bez podświetlenia wskaźników w kabinie. Po zmroku dodatkowo włłącza się podświetlenie wskaźników w kabinie łącznie z gałkami klimy oraz przyciemnia się wyświetlacz radia.
Na Off tak samo się włącza miejania z pozycyjnymi, ale już nie działa wskaźnik zmierzchowy.
Na ON (reflektorek) włącza się wszystko jak by był już zmierzch.
Tylok na pozycyjnych działają tylko pozycyjne.
Wg informacji w salonie taki układ jak opisałem jest dla sedana model 2010, natomiast dla wcześniejszych jest inaczej.

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 18-11-2009, 13:44   

adalbert7, wczesniej po prostu nie ma czujnika zmierzchu czyli nie ma opcji auto... reszta u mnie identycznie, czyli mijania (+pozycjne tylne) po odpaleniu silnika, ale bez podswietlenia konsoli, a pozniej na ON i mam wszystko podswietlone... a komputerek i radio przygasa nieco...

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 18-11-2009, 16:31   

adalbert7 napisał/a:
Wg informacji w salonie taki układ jak opisałem jest dla sedana model 2010, natomiast dla wcześniejszych jest inaczej.

Ja mam tak samo :wink: i bez czujnika.

Beny_s 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 18-11-2009, 19:09   

Dodam, że jest to auto dopiero do odbioru (model 2010 - z czujnikiem zmierzchowym) ale niestety serwis się nie podejmie takiego ustawienia jak wspominał adalbert7:(

Odp. z serwisu w skrócie: opis z forum niejasny, aby włączyć podświetlenie konsoli centralnej należy przestawić mechanicznie ustawienie świateł w pozycję drogowych.. czyli zgodnie z opisem dla aut bez czujnika..

Może ktoś wie jakie serwisowe zmiany trzeba zrobić, aby wykorzystać możliwości czujnika (wyłożę serwisantowi co i jak to zrobi) - nie będę szukał innego salonu do tego co tu jest w cenie :) .

Trik.. jakto tak samo bez czujnika?

mkrawcz1 
Mitsumaniak
01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
Wysłany: 18-11-2009, 19:27   

Samochód odebrany w piątek z bieżącej produkcji (Gdynia ok. 23.10.2009) w Mitcar w Warszawie - poprosiłem o zaktywowanie dziennych.
Działają tak:
- włącznik na OFF - kilka sekund po włączeniu zapłonu zapala mijania/tylne pozycyjne i podświetlanie wskaźników. Nie podświetla przycisków przy radiu.
- włącznik na AUTO - j. w. + w zależności od oświetlenia podświetla przyciski.
- włącznik na pozycyjne - świecą tylko pozycyjne.
- włącznik na mijania - jak przy OFF + przyciski podświetlone.
Czyli DA SIĘ :-)
Ostatnio zmieniony przez mkrawcz1 19-11-2009, 09:51, w całości zmieniany 1 raz  

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 18-11-2009, 22:09   

adalbert7 napisał/a:
Na Off tak samo się włącza miejania z pozycyjnymi, ale już nie działa wskaźnik zmierzchowy.
Na ON (reflektorek) włącza się wszystko jak by był już zmierzch.
Tylok na pozycyjnych działają tylko pozycyjne

Tak jak tu zostało opisane. A czujnika nie mam bo nie było w tej wersji z 1,5.
Ale tu masz odpowiedź co do pozycji AUTO czyli jest to do wykonania.
Wygląda na to, że ktoś spał na tych zajęciach z obsługi MUTA, albo w ogóle nie interesuje sie jego możliwościami. U mnie to była kwestja 3 min przy pierwszym przeglądzie w maju 2008r.
adalbert7 napisał/a:
Ja włączałem w salonie Sobczak-Mitsubishi w Katowicach, podczas odbioru nowego autka.
Działa to w ten sposób, że na auto po odpaleniu włącza się mijania z pozycyjnymi, ale bez podświetlenia wskaźników w kabinie. Po zmroku dodatkowo włłącza się podświetlenie wskaźników w kabinie łącznie z gałkami klimy oraz przyciemnia się wyświetlacz radia.
.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2009, 22:12   

Trik, w obecnym 1.5 można także zapalić swiatła mijania z pilota.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 19-11-2009, 23:24   

jaceksu25 napisał/a:
w obecnym 1.5 można także zapalić swiatła mijania z pilota.

Tzn posiada tzw idź do domu chopie :D czy jakoś tak z angielska.
Ogólnie uważam że tryb do jazdy dziennej z włączonymi swiatłami tylnymi i tablica rejestracyjną jest bardzo przydatny. a to z racji tego, że przy aktualnej strefie mroku już od ok 15:30 i w nocy, nie muszą włączać się te wszystkie kontrolki poza radiem i licznikami :mrgreen: . Na małych miasteczkowych dystansach oczywiście.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-11-2009, 23:47   

Ja w swoim w końcu zrobiłem włącznik świateł automatyczny (po zapaleniu silnik odpalają mi się tylko mijania ale z napięciem 11,5V - obniżone powinny wydłużyć nawet 2-3 razy żywotność normalnie jest około 13,9V). Reszta działa normalnie czyli w nocy przekręcam i wszystko dział po staremu. Jeżdżę przy dobrej przejrzystości powietrza na tym.

Lestat 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Wysłany: 20-11-2009, 07:34   

krzychu napisał/a:
z napięciem 11,5V - obniżone powinny wydłużyć nawet 2-3 razy żywotność normalnie jest około 13,9V).
Nie zrozum mnie zle ale czy to ma sens w przypadku żarówek? Przeciez to nie jest az taki duzy wydatek no chyba ze masz xenony ;-) ale ich zywotnosc jest i tak o wiele dluzsza niz zywklych zarowek...

Odpowiedz do tematu