Pytanie o różnice pomiędzy modelami 2009 i 2010 |
Autor |
Wiadomość |
zdzicho
Forumowicz
Auto: Lancer Sedan 1,8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-11-2009, 19:35
|
|
|
Trik napisał/a: | A u mnie jest tak: raz pociągnę za dźwigienke i psika raz i wyciera raz, albo pociągnę odrobine dłużej i psika raz i wyciera 3 razy. |
Niesamowite chce mi się śmiać u mnie jest tak: aha rok modelowy 2010, raz pociągnę i psika 3 razy i 3 razy wyciera, psika taką chmurką aby całą szybę skropić, widzę co samochód to inny rytm pracy wycieraczek i spryskiwaczy |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 14-11-2009, 00:45
|
|
|
I tak najistotniejsze jest to czy pióra wycieraczek dobrze zbierają. Moje mają już 2 lata. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-11-2009, 10:28
|
|
|
Trik napisał/a: | I tak najistotniejsze jest to czy pióra wycieraczek dobrze zbierają. Moje mają już 2 lata. |
I jak się zachowują bo moje (prawie 1,5 roku) juz powoli zaczynają smużyć. Nie jest źle ale... Widać wyraźnie że piach z dróg zrobił swoje. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 15-11-2009, 22:07
|
|
|
Całkie dobrze. Dzisiaj 42km w deszczu w kolumnie dł. 2km (korek po wypadku na trasie) Zbierały bardzo dobrze. Smugi są tylko po myjni z woskiem do momentu aż wosk nie zlizie |
|
|
|
 |
Beny_s
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 1.8
|
Wysłany: 18-11-2009, 12:18
|
|
|
adalbert7 napisał/a: | Cytat: | Właśnie zadzwoniłem do serwisu i facet powiedział mi, że nie ma takiej opcji. Powiedział, że może zrobić tak, żeby zawsze świeciły światła mijania po włączeniu zapłonu bez podświetlenia gałek w środku i takie tam... |
Właśnie tak mam, czyli śwecą się mijania z pozycyjnymi, a po zmierzchu dodatkowo włącza się podświetlenie wskaźników oraz osłabia podświetlenie radia |
O ile dobrze zrozumiałem poprzednie posty to światła po włączeniu silnika zapalają się jak dźwignia jest w pozycji auto (to potem również działa czujnik zmierzchowy)?? Salon w Kielcach musi to rozpracować, bo oni włączają światła ale w pozycji wyłączonych, a na auto to zgasną w dzień i się nie włączą
P.S. w jakim salonie włączaliście światła do jazdy dziennej, że zapalają się na auto? |
|
|
|
 |
adalbert7
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite '2010
|
Wysłany: 18-11-2009, 12:53
|
|
|
Beny_s napisał/a: |
O ile dobrze zrozumiałem poprzednie posty to światła po włączeniu silnika zapalają się jak dźwignia jest w pozycji auto (to potem również działa czujnik zmierzchowy)?? Salon w Kielcach musi to rozpracować, bo oni włączają światła ale w pozycji wyłączonych, a na auto to zgasną w dzień i się nie włączą
P.S. w jakim salonie włączaliście światła do jazdy dziennej, że zapalają się na auto? |
Ja włączałem w salonie Sobczak-Mitsubishi w Katowicach, podczas odbioru nowego autka.
Działa to w ten sposób, że na auto po odpaleniu włącza się mijania z pozycyjnymi, ale bez podświetlenia wskaźników w kabinie. Po zmroku dodatkowo włłącza się podświetlenie wskaźników w kabinie łącznie z gałkami klimy oraz przyciemnia się wyświetlacz radia.
Na Off tak samo się włącza miejania z pozycyjnymi, ale już nie działa wskaźnik zmierzchowy.
Na ON (reflektorek) włącza się wszystko jak by był już zmierzch.
Tylok na pozycyjnych działają tylko pozycyjne.
Wg informacji w salonie taki układ jak opisałem jest dla sedana model 2010, natomiast dla wcześniejszych jest inaczej. |
_________________ Pozdrawiam adalbert7 |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 18-11-2009, 13:44
|
|
|
adalbert7, wczesniej po prostu nie ma czujnika zmierzchu czyli nie ma opcji auto... reszta u mnie identycznie, czyli mijania (+pozycjne tylne) po odpaleniu silnika, ale bez podswietlenia konsoli, a pozniej na ON i mam wszystko podswietlone... a komputerek i radio przygasa nieco... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 18-11-2009, 16:31
|
|
|
adalbert7 napisał/a: | Wg informacji w salonie taki układ jak opisałem jest dla sedana model 2010, natomiast dla wcześniejszych jest inaczej. |
Ja mam tak samo i bez czujnika. |
|
|
|
 |
Beny_s
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 1.8
|
Wysłany: 18-11-2009, 19:09
|
|
|
Dodam, że jest to auto dopiero do odbioru (model 2010 - z czujnikiem zmierzchowym) ale niestety serwis się nie podejmie takiego ustawienia jak wspominał adalbert7:(
Odp. z serwisu w skrócie: opis z forum niejasny, aby włączyć podświetlenie konsoli centralnej należy przestawić mechanicznie ustawienie świateł w pozycję drogowych.. czyli zgodnie z opisem dla aut bez czujnika..
Może ktoś wie jakie serwisowe zmiany trzeba zrobić, aby wykorzystać możliwości czujnika (wyłożę serwisantowi co i jak to zrobi) - nie będę szukał innego salonu do tego co tu jest w cenie .
Trik.. jakto tak samo bez czujnika? |
|
|
|
 |
mkrawcz1
Mitsumaniak 01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2009 Posty: 257 Skąd: Wa-wa Wilanów
|
Wysłany: 18-11-2009, 19:27
|
|
|
Samochód odebrany w piątek z bieżącej produkcji (Gdynia ok. 23.10.2009) w Mitcar w Warszawie - poprosiłem o zaktywowanie dziennych.
Działają tak:
- włącznik na OFF - kilka sekund po włączeniu zapłonu zapala mijania/tylne pozycyjne i podświetlanie wskaźników. Nie podświetla przycisków przy radiu.
- włącznik na AUTO - j. w. + w zależności od oświetlenia podświetla przyciski.
- włącznik na pozycyjne - świecą tylko pozycyjne.
- włącznik na mijania - jak przy OFF + przyciski podświetlone.
Czyli DA SIĘ |
Ostatnio zmieniony przez mkrawcz1 19-11-2009, 09:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 18-11-2009, 22:09
|
|
|
adalbert7 napisał/a: | Na Off tak samo się włącza miejania z pozycyjnymi, ale już nie działa wskaźnik zmierzchowy.
Na ON (reflektorek) włącza się wszystko jak by był już zmierzch.
Tylok na pozycyjnych działają tylko pozycyjne |
Tak jak tu zostało opisane. A czujnika nie mam bo nie było w tej wersji z 1,5.
Ale tu masz odpowiedź co do pozycji AUTO czyli jest to do wykonania.
Wygląda na to, że ktoś spał na tych zajęciach z obsługi MUTA, albo w ogóle nie interesuje sie jego możliwościami. U mnie to była kwestja 3 min przy pierwszym przeglądzie w maju 2008r.
adalbert7 napisał/a: | Ja włączałem w salonie Sobczak-Mitsubishi w Katowicach, podczas odbioru nowego autka.
Działa to w ten sposób, że na auto po odpaleniu włącza się mijania z pozycyjnymi, ale bez podświetlenia wskaźników w kabinie. Po zmroku dodatkowo włłącza się podświetlenie wskaźników w kabinie łącznie z gałkami klimy oraz przyciemnia się wyświetlacz radia. | . |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2009, 22:12
|
|
|
Trik, w obecnym 1.5 można także zapalić swiatła mijania z pilota. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 19-11-2009, 23:24
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | w obecnym 1.5 można także zapalić swiatła mijania z pilota. |
Tzn posiada tzw idź do domu chopie czy jakoś tak z angielska.
Ogólnie uważam że tryb do jazdy dziennej z włączonymi swiatłami tylnymi i tablica rejestracyjną jest bardzo przydatny. a to z racji tego, że przy aktualnej strefie mroku już od ok 15:30 i w nocy, nie muszą włączać się te wszystkie kontrolki poza radiem i licznikami . Na małych miasteczkowych dystansach oczywiście. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 19-11-2009, 23:47
|
|
|
Ja w swoim w końcu zrobiłem włącznik świateł automatyczny (po zapaleniu silnik odpalają mi się tylko mijania ale z napięciem 11,5V - obniżone powinny wydłużyć nawet 2-3 razy żywotność normalnie jest około 13,9V). Reszta działa normalnie czyli w nocy przekręcam i wszystko dział po staremu. Jeżdżę przy dobrej przejrzystości powietrza na tym. |
|
|
|
 |
Lestat
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 579 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 20-11-2009, 07:34
|
|
|
krzychu napisał/a: | z napięciem 11,5V - obniżone powinny wydłużyć nawet 2-3 razy żywotność normalnie jest około 13,9V). | Nie zrozum mnie zle ale czy to ma sens w przypadku żarówek? Przeciez to nie jest az taki duzy wydatek no chyba ze masz xenony ale ich zywotnosc jest i tak o wiele dluzsza niz zywklych zarowek... |
_________________ Nie wiem co napisać więc nie napiszę nic... |
|
|
|
 |
|