Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Firebee
08-06-2011, 19:38
Mitsumaniak dostał mandat - proszę o pomoc !
Autor Wiadomość
Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-06-2011, 10:03   

Kaucz, to co napisałeś (nawet mi się nie chce cytować....) świadczy jedynie o tym, że albo sam nie masz dzieci albo (jeżeli masz) to ich nie wychowujesz. Reszty komentować nie będę bo nie ma po co ale gorąco polecam Ci jedną rzecz -dobrą szkołę jazdy. Być może tam pokażą Ci jak późno reaguje człowiek i układ hamulcowy i być może nabierzesz nieco pokory za kierownicą i krytycyzmu do innych, którym wydaje się, że Hołowczyc to przy nich pikuś....

Kaucz napisał/a:
Zawsze mi się też wydawało, że ideą klubu jest zrzeszenie miłośników tej marki, a nie popieranie głupich akcji pseudoprewencyjnych...

Masz rację. Wydawało Ci się. Przemyśl w takim układzie czerwony kolor nicka, bo dopóki mam tu coś do powiedzenia to "głupie akcje pseudoprewencyjne" będą tu gorąco wspierane i jeżeli uda nam się uchronić choć jedno życie - warto.
Student napisał/a:
Trzeba współczuć koledze i tyle, nie dośc że po kieszeni to jeszcze po licencji na zabijanie :cry:

Współczuć? Cieszyć się, że:
a) przynajmniej na jakiś czas go na drodze nie będzie
b) nikomu nie stała się krzywda

Derpin napisał/a:
wiesz jak zrobiłeś 150 tys w x lat, a ja robię 50 czy 60 tys rocznie to prawdopodobieństwo zdobycia max punktów wzrasta... to chyba wystarczająco logiczne ?

No cóż, ja robię podobnie bądź ciut więcej ;) (taka praca...) i mam stan równy 0. To oczywiście nie oznacza, że jestem święty ale ciągłe linie, przejścia dla pieszych i zakazy wyprzedzania to nie są rzeczy, które bagatelizuję. Resztę idzie z władzą obgadać ;) A jak się chce poszumieć (naprawdę poszumieć :twisted: ) to polecam track day - wychodzi taniej niż mandat a i okazji do poćwiczenia więcej, że o prędkościach nie wspomnę ;) jakby co kontakty na tanie wynajęcie toru mam
Wybaczcie ostry ton ale straciłem już kilka bliskich mi osób przez podobną głupotę i szlag mnie trafia jak słyszę, że ktoś się próbuje wywinąć.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 08-06-2011, 10:04   

Kaucz napisał/a:
Chwila nieuwagi opiekunów bo im zwierzątko się wyrwało w momencie dla mnie już krytycznym i moja wina ma być ? Zajefajna sprawiedliwość... naprawdę...
Jakbyś jechał zgodnie z przepisami to ta ich chwila nieuwagi nie skończyłaby się śmiercią dziecka. Czy naprawdę tak trudno wyobrazić sobie możliwe konsekwencje ?

Kaucz napisał/a:
Nie to jest całkiem normalny manewr...
Gratuluję. Już wiem dlaczego tyle osób ginie na drogach. No bo przecież "to jest całkiem normalny manewr". Dobre wytłumaczenie. Chyba sobie gdzieś to zapiszę.

Kaucz napisał/a:
Co kurczę znaczy JEDYNIE ??? TO JEST AŻ ZAJECHAŁ DROGĘ !! DLA MOTOCYKLISTY TO JAK WYROK ŚMIERCI ZE STRONY KIEROWCY PUSZKI. JAK MOŻNA PISAĆ O TYM W KATEGORII JEDYNIE ???? :evil: :evil: :evil: :evil:
"Jedynie" w kontekście tego że nie popełnił aż 4 wykroczeń jak szanowny kolega. A gdyby przed tym Uno jechał motocyklista, którego kolega nie zauważył, wyrżnąłby w niego i go zabił to też byś go tak bronił ? Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem i możemy sobie gdybać do końca świata, ale kara (mandat/punkty) ma funkcję edukacyjną. Gdyby miał dotyczyć faktycznych skutków, to nawet jadąc 300 w terenie zabudowanym i pod prąd nie dostałbyś mandatu dopóki byś kogoś nie zabił (a jakbyś tylko poturbował to zgodnie ze skalą zjawiska mandat powinien być niższy).

Kolega ma nauczkę i może wyciągnie z tego wnioski. I tak skończyło się bardzo dobrze, bo wszyscy żyją, a 1 tyś + prawko jakoś przełknie.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 08-06-2011, 12:47   

Skończcie pisać te farmazony i pomóżcie potrzebującemu :wink:

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 08-06-2011, 13:33   

Juiceman napisał/a:
pomóżcie potrzebującemu :wink:
Mam iść za niego na egzamin ? Czy przelać mu te tysiąc złotych ?

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 08-06-2011, 13:40   

cns80, mi możesz przelać, a ja potrzymam kciuki za zdany egzamin :P

Wg mnie nie ma w ogóle o czym gadać..wnioski wyciągnąć i żyć dalej :wink:

FIESTA ST150

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 08-06-2011, 15:08   

Jackie napisał/a:
Reszty komentować nie będę bo nie ma po co ale gorąco polecam Ci jedną rzecz -dobrą szkołę jazdy.

Już o to w moim przypadku się nie martw. W planach mam kilka kursów w tym roku ( szczególnie na zimę ) bo mam sobie parę rzeczy do zarzucenia i chcę porady kogoś kto się zna.
Tylko szkoda, że nie zorganizujecie czegoś takiego w ramach np. zlotu. Wtedy miałoby takie gadanie jakiś sens...
Jackie napisał/a:
(nawet mi się nie chce cytować....)

cieszy mnie to.
Jackie napisał/a:
być może nabierzesz nieco pokory za kierownicą i krytycyzmu do innych, którym wydaje się, że Hołowczyc to przy nich pikuś....

ciekawa sprawa. nigdy ze mną nie jechałeś... nigdy nawet za mną nie jechałeś... nie znasz mnie w ogóle... a już przyklejasz mi łatkę szalonego wariata drogowego, który nie ma za grosz pokory za kierownicą... gratuluję w takim razie i życzę powodzenia w życiu...
Jackie napisał/a:
Masz rację. Wydawało Ci się.

To zmieńcie nazwę klubu - ta jest myląca.
Jackie napisał/a:
bo dopóki mam tu coś do powiedzenia to "głupie akcje pseudoprewencyjne" będą tu gorąco wspierane i jeżeli uda nam się uchronić choć jedno życie - warto.

radzę przemyśleć także to w kogo uderza ta akcja.
Ktoś sobie pojedzie 120 na 90 - Wariat Drogowy... 60 na 50 - Wariat Drogowy... 90 na Wisłostradzie - Wariat Drogowy... 160 na autostradzie - Wariat Drogowy... dlaczego zawsze jak o tej akcji mowa, to wspomina się tylko o prędkości, a nie o debilnych manewrach typu wyprzedzanie na winklu o ograniczonej widoczności, pod górkę, na trzeciego, czwartego... ale nie... lepiej o prędkości gadać...
Poza tym są lepsze metody na uchronienie ludzkich żyć - chociażby remonty dróg !
Jackie napisał/a:
Współczuć? Cieszyć się, że:
a) przynajmniej na jakiś czas go na drodze nie będzie

aż szkoda słów...
Jackie napisał/a:
A jak się chce poszumieć (naprawdę poszumieć :twisted: ) to polecam track day - wychodzi taniej niż mandat a i okazji do poćwiczenia więcej, że o prędkościach nie wspomnę ;)

True true. Ale nie każde auto zostanie wpuszczone na tor ;) . Równie dobrze można samemu coś wymślic układając opony na opuszczonych lotniskach czy innych ogromnych placach... i znów: może warto wyjątkowo zastanowić się nad taką formą zlotu ? Każdemu wyszłoby to na dobre !
Jackie napisał/a:
Wybaczcie ostry ton ale straciłem już kilka bliskich mi osób przez podobną głupotę i szlag mnie trafia jak słyszę, że ktoś się próbuje wywinąć.

Nie Ty jeden.
cns80 napisał/a:
Jakbyś jechał zgodnie z przepisami to ta ich chwila nieuwagi nie skończyłaby się śmiercią dziecka. Czy naprawdę tak trudno wyobrazić sobie możliwe konsekwencje ?

Autentyczna sytuacja, o której kiedyś już wspominałem...
Jadę przez Kołobrzeg, ulicą Walki Młodych. Tam jest masa przejść. Prędkość około 40 km/h bo szukałem pewnego adresu. Mniej więcej na wysokości banku szła matka z dzieckiem. Dziecko zajęte swoją piłką, oczywiście matka nie pomyślała, żeby jednak dziecko za rękę prowadzić czy też na smyczy. Dobrze myślicie: piłeczka wprost pod moje auto, dzieciak zaraz za nią, a matka nawet nie zdążyła zareagować zanim usłyszała pisk moich opon. Od dzieciaka na milimetry... Jechałbym dozwolone w tym miejscu 50 zabiłbym gówniarza... Matkę zjechałem jak szmatę za to... nie mam litości bo przez jej nieodpowiedzialność to ja bym miał po dupie... dlatego tak czepiam się tej smyczy i prowadzania za rękę dzieciaków...
cns80 napisał/a:
Gratuluję. Już wiem dlaczego tyle osób ginie na drogach. No bo przecież "to jest całkiem normalny manewr". Dobre wytłumaczenie. Chyba sobie gdzieś to zapiszę.

Łopatologicznie, obrazkami, na prostym przykładzie.

Mowa o krzyżówce między Moczyłkami a Przegonią. Jest tam podwójna ciągła na ileś tam tych przepisowych metrów ( nie wiem jaka to wartość ) i oczywiście znak ostrzegający o skrzyżowaniu. Niby nie da się nie zauważyć... a jednak ! Wystarczyła ciężarówka jadąca przede mną, która skutecznie mi zasłoniła znaki ostrzegające z prawej. Ja się upewniałem przez ten czas czy na pewno mam pusto i ruszyłem. Skończyłem manewr tuż za krzyżówką niestety :( . Nie wiem jak tam jest teraz, podobno postawili zielone słupki, żeby było widać to skrzyżowanie lepiej i linie odmalowali, ale od pół roku tamtędy nie jechałem... Zastanawia mnie cns80 czy gdybyś chciał wyprzedzać w tym miejscu to też nie miałbyś takiego zonka jak ja. Takich miejsc w Polsce jest masa niestety i jak się nie zna drogi to łatwo się nadziać...
cns80 napisał/a:
A gdyby przed tym Uno jechał motocyklista, którego kolega nie zauważył, wyrżnąłby w niego i go zabił to też byś go tak bronił ?

Ale na szczęście nie zabił !
cns80 napisał/a:
Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem i możemy sobie gdybać do końca świata, ale kara (mandat/punkty) ma funkcję edukacyjną. Gdyby miał dotyczyć faktycznych skutków, to nawet jadąc 300 w terenie zabudowanym i pod prąd nie dostałbyś mandatu dopóki byś kogoś nie zabił (a jakbyś tylko poturbował to zgodnie ze skalą zjawiska mandat powinien być niższy).

Kolega ma nauczkę i może wyciągnie z tego wnioski. I tak skończyło się bardzo dobrze, bo wszyscy żyją, a 1 tyś + prawko jakoś przełknie.

Nie twierdzę, że nie. Mnie boli inny fakt: a mianowicie, że taki kolega Maliniak jest mieszany z błotem ! W regulaminie jest napisane, że forum jest user friendly. No właśnie motyla noga widzę ! Byłoby user friendly to admin grzecznie by napisał, że sory, ale popełniłeś poważne wykroczenie i otrzymałeś karę za to. niestety nie możemy Ci tutaj pomóc... Oczywiście jednak widzę lepiej było jeszcze bardziej mu dokopać na tym user friendly forum ! Brawo ! Gratuluję ! Peniski większe dzięki temu ?

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

koszmarek 
pure energy :-)
ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Wysłany: 08-06-2011, 15:21   

Kaucz napisał/a:
Tylko szkoda, że nie zorganizujecie czegoś takiego w ramach np. zlotu.

tanie to nie jest, nie ma do tego bardzo często warunków. Chociaż może zawsze sam spróbować zlot zrobić i zaprosić panów z bezpiecznej jazdy :mrgreen:

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 08-06-2011, 16:03   

Kaucz napisał/a:
Już o to w moim przypadku się nie martw

W każdym przypadku się martwię, w swoim najbardziej ale:
Kaucz napisał/a:
W planach mam kilka kursów w tym roku ( szczególnie na zimę ) bo mam sobie parę rzeczy do zarzucenia i chcę porady kogoś kto się zna.

To dobrze rokuje.
Kaucz napisał/a:
ciekawa sprawa. nigdy ze mną nie jechałeś... nigdy nawet za mną nie jechałeś... nie znasz mnie w ogóle... a już przyklejasz mi łatkę szalonego wariata drogowego, który nie ma za grosz pokory za kierownicą...

I chyba dobrze, bo facet traktujący wyprzedzanie na przejściu jako akceptowalne (tak przynajmniej zrozumiałem z Twoich wypowiedzi) to zagrożenie na drodze.
Kaucz napisał/a:
gratuluję w takim razie i życzę powodzenia w życiu...

A bardzo dziękuję ;)
Kaucz napisał/a:
Ale nie każde auto zostanie wpuszczone na tor

Jeżeli ma badanie techniczne - każdy.
Kaucz napisał/a:
może warto wyjątkowo zastanowić się nad taką formą zlotu ? Każdemu wyszłoby to na dobre !

Oprócz organizatorów, zgodnie z prawem zabezpieczenie takiego wydarzenia jest kosztowne jeżeli nie prowadzisz takiej działalności i nie masz do dyspozycji certyfikowanych szkoleniowców.
Kaucz napisał/a:
Mnie boli inny fakt: a mianowicie, że taki kolega Maliniak jest mieszany z błotem !

Z błotem? Facet wyskakuje na forum z opisem swoich dokonań i oczekuje czego? Że będziemy go głaskać po główce i użalać się jaki jest biedny bo będąc świadomy konsekwencji złamal prawo? Ja wiem, że obaj jesteście młodymi ludźmi ale na litość nieba, dowody osobiste już macie więc jak coś łamiecie to wiecie co za to grozi.
Kaucz napisał/a:
Byłoby user friendly to admin grzecznie by napisał, że sory, ale popełniłeś poważne wykroczenie i otrzymałeś karę za to. niestety nie możemy Ci tutaj pomóc... Oczywiście jednak widzę lepiej było jeszcze bardziej mu dokopać na tym user friendly forum

Gorąco Ci polecam żebyś jednak mnie nie pouczał w temacie administracji forum.
Cytat:
Peniski większe dzięki temu ?

Nie mierz ludzi swoją (hm.. ;) ) miarką.
Pozdrawiam

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 08-06-2011, 16:11   

Jackie napisał/a:
I chyba dobrze, bo facet traktujący wyprzedzanie na przejściu jako akceptowalne (tak przynajmniej zrozumiałem z Twoich wypowiedzi) to zagrożenie na drodze.

cytat gdzie tak napisałem ?
Jackie napisał/a:
Gorąco Ci polecam żebyś jednak mnie nie pouczał w temacie administracji forum.

Nie pouczam, jedynie piszę co ja bym zrobił z takim fantem... Ale fakt faktem, dziwi mnie, że tu jest zupełnie inne podejście do sprawy..

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

mls 
Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 08-06-2011, 17:05   

Kaucz napisał/a:
Chwila nieuwagi opiekunów bo im zwierzątko się wyrwało w momencie dla mnie już krytycznym i moja wina ma być ? Zajefajna sprawiedliwość... naprawdę...

Kaucz napisał/a:
Matkę zjechałem jak szmatę za to... nie mam litości bo przez jej nieodpowiedzialność to ja bym miał po dupie... dlatego tak czepiam się tej smyczy i prowadzania za rękę dzieciaków...

Wiem, że odbiegam od głównego tematu wątku, ale...
poczekaj, poczekaj, będziesz miał własne dzieci to może zrozumiesz. Powodzenia w prowadzeniu dzieci "na smyczy". Niestety, większość kierowców zapomina o tym, jak sami byli pieszymi...

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 08-06-2011, 17:08   

Kaucz napisał/a:
Cytat:
cns80 napisał/a:
TO jest idiotyczny manewr świadczący o niedojrzałości kierowcy. Tyle wykroczeń na raz oznacza że on na drodze wogóle nie myśli. Wszystko przegapił ? Ograniczenie prędkości ? Skrzyżowanie ? Przejście dla pieszych ? To czym się zajmował prowadząc samochód ?

Nie to jest całkiem normalny manewr...

Proszę.
Pozdrawiam

[ Dodano: 08-06-2011, 16:09 ]
mls napisał/a:
poczekaj, poczekaj, będziesz miał własne dzieci to może zrozumiesz

Mam to samo wrażenie ;)
Pozdrawiam

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 08-06-2011, 17:19   

Jackie napisał/a:
Proszę.
Pozdrawiam

a teraz czytaj moje wyjaśnienie dlaczego uważam na naszych drogach to za normalny manewr, który może się przytrafić każdemu...

mls 
Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 08-06-2011, 17:30   

Kaucz napisał/a:
a teraz czytaj moje wyjaśnienie dlaczego uważam na naszych drogach to za normalny manewr, który może się przytrafić każdemu...

To, że coś "może się przytrafić" nie oznacza jeszcze, że jest to coś normalnego.
Dla mnie na pewno nie jest, zawsze zdejmuję nogę z gazu dojeżdżając do przejścia dla pieszych, jeśli nie widzę którejś z jego stron. Zawsze zwalniam, widząc dzieci w pobliżu jezdni. Takie odruchy bezwarunkowe prawie. Ale widocznie i myślenie mam inne, bo wiem jak to jest jak się ma dzieci. I wiem jak to jest, jak jest się prawie "zdmuchnietym" z przejścia. Zresztą, nie tylko prawie - sam, będąc dzieckiem (i to już nastoletnim) zostałem mocno potrącony przez samochód. A nie tak dawno, może ze dwa lata temu, jakiś skończony debil nie rozjechałby mnie i mojej córki, bo nie myślał, tylko wyprzedzał autobus który zatrzymał się przed pasami...

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Wysłany: 08-06-2011, 17:44   

Kaucz napisał/a:

No cóż, nieco doświadczenia za kierownicą mam i powiem Ci tak: dobremu kierowcy - nie może się przytrafić. Dobry kierowca uważa, że myślenie ma przyszłość i to wykorzystuje. Nawet jeśli ktoś skosił znak a zebra jest już niewidoczna to przed przejściem masz podwójną ciągłą a gdyby i ta była niewidoczna (zima np i śnieg na drodze) to przejścia są w miejscach, które mogą wskazywać na ich występowanie (obszar zabudowany, "przecinka" w dwupasmówce etc) więc uważam, że zwyczajnie nie masz racji i nazywanie tego "normalnym manewrem" jest.....(eufemistycznie rzecz ujmując) nierozważne i wskazuje na niewielkie doświadczenie za kierownicą. Zapytaj każdego kierowcę zawodowego czy potrzebuje oznaczenia przejścia, żeby wiedzieć, że tam MOŻE takie być. Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć.
Pozdrawiam

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Wysłany: 08-06-2011, 17:58   

Jackie napisał/a:
Dobry kierowca uważa, że myślenie ma przyszłość i to wykorzystuje.
I to chyba najlepsze podsumowanie tego tematu.
Niestety, niektórzy użytkownicy dróg- zarówno kierowcy samochodów, jak i motocykliści, rowerzyści i piesi zapominają często, że mają myśleć nie tylko za siebie ale też za innych! Za mało się trąbi o zasadzie ograniczonego zaufania, która w ruchu drogowym jest niezbędna. Zaglądam co parę dni na tvnwarszawa/ulice i co widzę? Co 2-3 dzień mamy wypadek typu motocykl/auto. I wcale nie jest tak, że zawsze jest winny motocyklista. Ostatnio np wyszła mi pod koła babcia, która nie dość, że wydreptała sobie na środek jezdni tuż za zakrętem, to jeszcze zamiast możliwie szybko przeciąć jezdnię pod kontem prostym, szła sobie po znacznym kątem. Bezmyślni ludzie trafiają się wszędzie, musimy o tym pamiętać również dla własnego bezpieczeństwa. Ot, taki off top ;)

A żeby było choć trochę na temat- współczuję koledze Maliniakowi, ale niestety, dał Panu Władzy wszystkie karty do ręki. Obawiam się, ze to po prostu bardzo kosztowna lekcja życia.

Ostatnio zmieniony przez Manuela 08-06-2011, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi