sworzeń wahacza |
Autor |
Wiadomość |
pawel-krol
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-05-2008, 10:37
|
|
|
SIMSONalfa napisał/a: | caly wahacz wymienisz sam trzeba aby odkrecic dwie sruby mocujace jedna tuleje i jedna srube mocujaca druga tuleje... nio i sama srube co mocuje sworzen... u mnie w 10 letnim aucie poszlo to w jakies 15 min nio ale jak chcesz sam sworzen wymienic... to w sumie i tak musisz wahacz wyjac... ale pozniej zasuwasz pod prase: wybijasz stary sworzen i wprasowujesz nowy...
[ Dodano: 15-05-2008, 09:10 ]
aaaa zapomnialem dodac... klucze chyba 19 i 17 wiecej o ile pamietam nie trzeba |
a niewiesz może co warte są te zamienniki co kosztują średnio 150 złoty?
może ktoś takie już zakładał u siebie. |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

|
|
|
|
SIMSONalfa napisał/a: | caly wahacz wymienisz sam trzeba aby odkrecic dwie sruby mocujace jedna tuleje i jedna srube mocujaca druga tuleje... nio i sama srube co mocuje sworzen... u mnie w 10 letnim aucie poszlo to w jakies 15 min nio ale jak chcesz sam sworzen wymienic... to w sumie i tak musisz wahacz wyjac... ale pozniej zasuwasz pod prase: wybijasz stary sworzen i wprasowujesz nowy...
aaaa zapomnialem dodac... klucze chyba 19 i 17 wiecej o ile pamietam nie trzeba |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

|
|
|
|
|
|
|
 |
SIMSONalfa [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2008, 20:02
|
|
|
hmmm nie mam pojecia... ja robilem to u siebei pierwszy raz... zalozylem jakies 3 tyg temu... na przeglad bede jechal w pazdzierniku... wiec zobaczymy czy wytrzymaja... nio... ale te drozsze co mowisz po 150 zl... moga sie roznic jedynie tym ze dluzej wytrzymaja na drodze... nio bo pojecia nie mam czym innym... |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-05-2008, 00:37
|
|
|
SIMSONalfa napisał/a: | ... ale te drozsze co mowisz po 150 zl... moga sie roznic jedynie tym ze dluzej wytrzymaja na drodze... nio bo pojecia nie mam czym innym... |
to ile zaplaciłeś za wachacz ???
wczesniej pisalem o cenach z allegro a wczoraj byłem w sklepie to gosciu miał za 90 złoty ale odradzał go droższy i nawet przyzwoity9najwięcej sprzedanych)147 i jakić extra za 250-ponoć polecany przez mechaników. |
|
|
|
 |
SIMSONalfa [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2008, 18:14
|
|
|
ja zaplacilem po 55 zl za sam sworzen wachacza... wachaczy nie wymienialem |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-05-2008, 22:24
|
|
|
SIMSONalfa napisał/a: | ja zaplacilem po 55 zl za sam sworzen wachacza... wachaczy nie wymienialem |
i długo juz na tym jezdzisz? |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2008, 11:56
|
|
|
podłącze się do tematu.
czy ktoś wylmował sam wachacz!!??
chodzi mi o to co trzeba odkręcać bo jak zaglądałem pod auto to wydaje mi się żeby odkręcić śrubę od swożnia to przegub trzeba odpiąć przegób! ?? czy ktoś może powiedzieć co i jak !!??
[ Dodano: 26-11-2008, 15:42 ]
?? |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 26-11-2008, 16:31
|
|
|
adipaw napisał/a: | czy ktoś wylmował sam wachacz!!??
chodzi mi o to co trzeba odkręcać bo jak zaglądałem pod auto to wydaje mi się żeby odkręcić śrubę od swożnia to przegub trzeba odpiąć przegób! ?? czy ktoś może powiedzieć co i jak !!? |
nie trzeba wyjmować przegubu. wystarczy wykręcic 3 trzy sruby mocujące wahacz i juz. no i oczywiście nakrętkę ze sworznia |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2008, 16:50
|
|
|
no właśnie o nakrętkę swożnia chodzi bo nad nią jest mało miejsca i wydaje mi się że nie wyjdzie!! |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 26-11-2008, 19:46
|
|
|
wyjdzie napewno, wiem bo sam wymieniałem wahacz.Jeśli nakrętka dojdzie do przegubu a nie wykręcisz jej całkiem to możesz odkręcić ją na "dwa razy"-odkręć ją na pół długości gwintu sworznia, później wyciśnij sworzeń ze zwrotnicy i wykręcaj dalej.Nie może się nie udać. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 02-06-2014, 18:58
|
|
|
witam ponownie. jako ze ostatnio pech mnie prześladuje a raczej przesladuje carisme, mam pytanie. wspominałem nie dawno na forum że coś puka mi z przodu. Dzisiaj znalazłem przyczynę, sworzeń ma ok milimetrowy luz góra dół. jest to moja pierwsza przygoda z tą częscią auta od kąd mam prawo jazdy dlatego wole zapytać. wiem że zwlekanie z wymianą jest niebezpieczne, ale niestety musze przejeździć jeszcze tydzień, dopiero na sobote mechanik będzie miał termin, a sam nie jestem pewny czy podołam wymianie.
wiec pytanie: czy bez szaleństw na drodze i bez jazdy po dziurach moge zaryzykować jazde z tym milimetrowym luzem na sworzniu? dziennie robię ok. 30-40 km |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 02-06-2014, 20:06
|
|
|
Nie licz na odpowiedź pozytywną od rozsądnych ludzi, nikt nie jest w stanie przewidzieć czy choćby minimalny luz nie spowoduje gorszych zdarzeń, to Twoja odpowiedzialność |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 02-06-2014, 20:18
|
|
|
kurde... chyba masz racje. pukanie uslyszalem w zeszlym tygodniu a od wczoraj zaczelo troche glosniej pukac tak jak by sie pogorszylo, moze lepiej nie bede ryzykowal i odstawie auto na jakis czas i skorzystam z uslug PKP. |
|
 |
MMP88
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-06-2016, 13:18 Carisma 1.6 - Sworzeń
|
|
|
Witam.
Jako laik motoryzacyjny chciałbym zasięgnąć informacji od osób bardziej doświadczonych i ogarniętych niż ja w tych tematach, więc piszę. Mianowicie chodzi o wymianę przedniego, lewego sworznia w mojej Carismie 1.6 (rocznik 98). Czy ten sworzeń, który umieszczam w linku poniżej będzie odpowiedni i czy nie pokusić się o wymianę dodatkowo prawego sworznia?
Przy wymianie tej części i tak trzeba pewnie robić zbieżność, więc może lepiej wymienić od razu lewą i prawą część i raz ustawić zbieżność, niż za jakiś czas wymieniać prawy sworzeń i znowu ustawiać co trzeba. Poza tym, nie wiem czy dobrze rozumuję, ale jeśli od razu wymienię oba sworznie, to części będą równomiernie się zużywać.
Link do katalogu z częścią:
http://e-katalog.intercar...acza-przod.html
Jeżeli znajdziecie coś bardziej odpowiedniego proszę o linki, żebym wiedział co kupić, żeby pasowało. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|