Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Znany czerwony C53 z 4g63 - projekt Feniks
Autor Wiadomość
Drzemacz 
Forumowicz

Auto: Galant E3* 2.0 16v 4g63 6Bolt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-12-2012, 16:21   

Przesadzili z tą szpachlą i włóknem, prowizora na maxa :rolleyes:
ale trzeba przyznać że chłopaki na materiale wykończeniowym nie oszczędzali (grubość/ilość) byle by było w miare prosto i i nie było widać dziur, najtańszym kosztem przy małym nakładzie pracy, :roll:
Za takie coś powinni robić eutanazje mówiąc że stan samochodu to super igła,
a w rzeczywistości wygląda to jak wygląda...... czyli poprostu słabo :-X

z niecierpliwościa czekam na wiecej info na temat prac przy reaktywacji colta

Powodzenia.... :wink:

D1VenO 
Forumowicz

Auto: galant avance, civic, delsol
Wysłany: 02-12-2012, 15:14   

Tez siedze w temacie " ratowania " samochodow i z tego co tu widze to nie ma co sie w to pakowac. Domyslam sie ze sam ogarniasz spora czesc roboty czyli roboczo godziny odpadaja. Jednak material prad i sprzet bedzie potrzebny. Przy tym projekcie kupil bym bude w lepszym stanie i przelozyl to co lepsze do niej.

Ja juz prawie rok robie forda rangera i nie widac konca nie tylko czasu ale i $$$. Czasem nie warto skoro mozna kupic 2 bude. Umnie sie nie da bo to staruch :)

Mateusz071 
Forumowicz

Auto: Colt WRC 89r;Cari GDI r98
Wysłany: 02-12-2012, 15:55   

materiału i sprzętu u mnie pod dostatkiem, poprzez koło angielskie do tiga i zgrzewary. taniej mnie wyjdzie zainwestowanie w blachę, prąd i argon jak II buda ;) Pozatym trafic II bude nie bitą przy której nic nie musze robi też cieżko. Ja robie fiata 131 abarth i tam jest zabawy w szczególności ze muszę pruc po poprzednim blacharzu co połatał na zakładki wszytsko i nie koniecznie zgodnie z oryginałem. ;]

D1VenO 
Forumowicz

Wysłany: 02-12-2012, 16:38   

Mam dokladnie to samo. Poprawianie po "fachowcach" jest najgorsze. Nigdy tego nie pojme co kieruje takimi osobami. Umnie kazda srobka inna jakies bezsensowne modyfikacje bardziej psujace niz naprawiajace. Na szczescie ja to robie dla satysfakcji i nie zarabiam na tym ale kto wie. Coraz bardziej modne to sie staje moze warto wbic w ten biznes :)

Tak czy siak powodzenia, nie wiedzialem ze te colty takie bite. Jak mijam colta to raczej widze kobiete za kolkiem. Niepalaca w starszym wieku lol

Mateusz071 
Forumowicz

Wysłany: 02-12-2012, 20:03   

hehehe ale nie w budzie Gti, to tak ja z calibrami, crx, kadetami, astrami gsi, dorywali się młodzi jak były taniutkie i się rozbijali ;] wiesz w papierach wbite C58 lub c53 (Gti) to wartośc w górę :P teraz to śmieszna różnica ale za parę lat to będzie mega różnica ;) Jeżeli chodzi o renowacje to części które wsadzasz do auta (wsztrskie) muszą by jak najbliżej daty produkcji reszty, niektórzy biorą tolerajcę 3 miesięcy. Znam też takich co śrubki dają do graweta aby były takie same jak fabryczne (których już się nie da dostac w bardzo starych autach). Biznes dobry ale zarobek raz na rok, dwa , trzy lata ;]

R-Man 
Forumowicz

Auto: '86 Ford Sierra RS2300
Wysłany: 09-12-2012, 10:19   

Tak patrze na te zdjęcia to powiem szczerze że większość z nich to chyba newralgiczne punkty tych samochodów. No może nadkola tył jakoś mega zgniły

W C62A gdzie podłoga, progi itp była w super stanie, zgnite były mocno nadkola tył i właśnie miałem zalepioną żywicą sciankę kielicha za skrzynką bezpieczników jak u Ciebie (nie zrywałem tego więc nie wiem co tam było)

W C68A czerwonym miałem podobnie zgnity próg za błotnikiem (musiałem całość wyspawać od nowa), oraz podobnie wyglądały progi z podłogą (tylko że bez żywicy). Z kolei pod maską i nadkola w super stanie nigdy nie ruszane...

W C68A Grafitowym zgnite jedynie były łączenia nadkole-podłoga bagażnika, oraz tam gdzie wszedł Ci śrubokręt w przednim nadkolu. To jedynie musiałem w nim wyspawać. Reszta blachy w idealnym stanie

U Ciebie po prostu ktoś zaniedbał te miejsca, albo robił to na taką sztukę aby nie było widać i się momentalnie rozkwitło. Zdemontowałeś już środek? Ciekaw jestem co tam siedzi pod tapicerkami...

D1VenO 
Forumowicz

Wysłany: 09-12-2012, 12:55   

tosz to masakra, ja siedzę gównie w hondach ale one to mają tylko tylne nadkola do kitu i to naprawdę trzeba się napracować by zdobyć rudego.

Kupiłem galanta z ogniskiem korozji na tylnym nadkolu. okazało się że musiałem wywalić 2 strony + wewnętrzne profile oraz progi. Widzę też rudego właśnie przy kielichach z przodu. o co tu chodzi. z czego oni zrobili te blachy ?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 09-12-2012, 12:58   

D1VenO napisał/a:
z czego oni zrobili te blachy ?

Jak tego nie wiesz to może jednak zmień branżę :mrgreen:

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 09-12-2012, 13:05   

D1VenO napisał/a:
tosz to masakra, ja siedzę gównie w hondach ale one to mają tylko tylne nadkola do kitu i to naprawdę trzeba się napracować by zdobyć rudego.

hehe chyba sobie zartujesz. Miałem CRX-a z tego roku co ten colta podłoga i progi dziurawe i ponoc to norma. :lol: No ale fakt ze kielichy w niektórych modelach mitsu to maskra :roll:
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-12-2012, 13:07   

D1VenO napisał/a:
z czego oni zrobili te blachy ?
Z blachy zabezpieczanej przed korozją w kąpieli solnej :mrgreen:

Mateusz071 
Forumowicz

Wysłany: 09-12-2012, 16:59   

ja dopiero teraz doceniam moją C52 co do rajdów szykuję. Ona nie ma nigdzie rudej i nie tłuczony ;] kielich jeden juz rozwierciłem po zgrzewach i znalazłem !! zdrowa blachę :D zdjęcia podrzucę jutro ;] i moze jutro zacznę czyścić, zabezpieczać i wstawiać. ;]

P.S.
Muszę wycenić robotę w CRX blacharską i powiem że podobnie jak colt wygląda :/

Mateusz071 
Forumowicz

Wysłany: 10-12-2012, 16:31   

Tutaj widać koniec Rudej ;]

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-12-2012, 16:45   

Ja to bym proponował odpowiednio ułożyć samochód zanim się porozłazi pod własnym naporem + spręzyny.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Zielu 
Forumowicz

Auto: Lancer'C60project&Eclipse
Wysłany: 10-12-2012, 17:25   

Mało tego, jest zasada że przy naprawianiu el. konstrukcyjnych powinny być one jak najbardziej odciążone, w wypadku prawego kielicha w C6xx powinien być zdjęty zawias oraz najlepiej silnik...Wiem, możliwe że przesadzam.

U siebie w sedanie odwierciłem cały prawy kielich od podłużnicy celem wstawienia z zakupionej ćwiartki innego w idealnym stanie (poprzedni podrdzewiał od podspawanej nakrętki błotnika, niezabezpieczonej niczym przez lakiernika w okolicy '2001r. i tak sobie gniło). Była obcierka i błotnik do lakierowania, przy odkręcaniu poszła śruba a lakiernik nie potrafił chyba rozwiercać ukr. śrub...

U mnie sama buda jest golusieńka bez ani jednej śrubki ani elementu i opiera się na specjalnym wózku na podłużnicach :wink:

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 10-12-2012, 18:46   

Zielu napisał/a:
Mało tego, jest zasada że przy naprawianiu el. konstrukcyjnych powinny być one jak najbardziej odciążone, w wypadku prawego kielicha w C6xx powinien być zdjęty zawias oraz najlepiej silnik...Wiem, możliwe że przesadzam.

Silnik mozna podniesc podnosnikiem za miske ale delikatnie podwiesic.
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Odpowiedz do tematu