Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
cOLT 1,3 PRZEBIEG 180.000 Prosba o podpwiedzi co wymienic
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-09-2016, 09:53   

martin778 napisał/a:
Olej wspomagania jest niewymienialny.
jest wymienialny
martin778 napisał/a:
podjal sie regulacji nalezy ja robic na zimnym silniku
wszystkie Mitsubishi reguluje się na gorącym silniku, manual precyzuje min. temperaturę; na zimnym to błąd KARDYNALNY

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 13-09-2016, 13:12   

Jak wymienić olej do wspomagania przy silniku 1.3 95KM? Tam jest elektryczne wspomaganie czy jeszcze jest jakiś element hydrauliczny? Tak z czystej ciekawości.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 13-09-2016, 15:40   

To mój błąd - myślałem, że to CJ-ka :)

lech55 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Wysłany: 13-09-2016, 21:11   

Martin napisał - Dzis bede mial robiona regulacje zaworow znalazlem kumatego mechanika i podjal sie regulacji nalezy ja robic na zimnym silniku potrzebny jest do tego program komputerowy na podstawie zakresow widocznych w programie dokonuje sie regulacji.
Jakby ktos chcial regulowac zawory za 400-500 zloty w Kuj-Pomorskim

Z tą regulacją to chyba z Ciebie drą łacha. Ja w Mitsubishi zapłaciłem kilka razy mniej.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 13-09-2016, 23:18   

lech55, Ty zapłaciłeś mniej, ale martin778 podał cenę 1600 + szklanka 60zł, może miałeś tylko sprawdzenie?

lech55 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Wysłany: 14-09-2016, 20:09   

tomusn napisał/a:
lech55, Ty zapłaciłeś mniej, ale martin778 podał cenę 1600 + szklanka 60zł, może miałeś tylko sprawdzenie?

On podawał łącznie robociznę ze szklankami, bo taką cenę usłyszał w ASO. A tak nawiasem mówiąc co będzie w przypadku gdy wymiana szklanek nie będzie potrzebna? W moim przypadku nie potrzebowałem wymiany szklanek a za samą operację sprawdzenia luzów zapłaciłem w ASO Mitsubishi 150zł.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 15-09-2016, 21:14   

lech55 napisał/a:
Jakby ktos chcial regulowac zawory za 400-500 zloty w Kuj-Pomorskim

Z tą regulacją to chyba z Ciebie drą łacha. Ja w Mitsubishi zapłaciłem kilka razy mniej.
lech55 napisał/a:
W moim przypadku nie potrzebowałem wymiany szklanek a za samą operację sprawdzenia luzów zapłaciłem w ASO Mitsubishi 150zł.

Czyli tak jak myślałem...

We wtorek dzwoniłem do ASO Mitsubishi Reiski Bydgoszcz, z prośbą o wycenę sprawdzenia i regulacji luzów zaworowych. Potrzebowali numer VIN.
Wczoraj oddzwonili i jeszcze raz pytali o dane auta (rocznik, pojemność).
No i usłyszałem cenę - 2700zł.
Więc zapytałem - ile za sprawdzenie?

Teraz napiszę to co usłyszałem więc proszę bez mądrości...
Do sprawdzenia luzów, trzeba rozpiąć rozrząd, czy wałki, nie wiem, głośno miałem).
Po sprawdzeniu czas oczekiwania na szklanki - około tygodnia.
Pierwsza ocena stanu popychaczy i luzów jest na słuch!! I jeśli słychać że jest ok - nie ruszać!

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2016, 08:31   

2700 zł hoho - chyba rozważył bym sprzedaż auta wtedy.
Trzeba szukać kogoś kto się na tym zna - podejrzewam że z robotą nie powinno to przekroczyć 600zł i tak jak pisał lech sama procedura powinna kosztować 150-250zł.
Trzeba znaleźć zakład który ma pojęcie i wie jakie wymiary luzów ustawić - trzeba dać kość im aby wiedzieli co robić tak mi się wydaje, bo dać byle dać a oni tylko popatrzą posłuchają i powiedzą że CHYBA JEST OK to też strach bardzo podobny do strachu wyciągania z portfela 2700zł :) za tą usługę w ASO.
Ja napisałem do Olsztyńskiego Mitsubishi i na razie brak odpowiedzi i chyba się nie doczekam.

Czekamy co z tego wyniknie... może uda się komuś zrobić to prawidłowo w normalnych cenach tak jak lechowi.

martin778 
Forumowicz

Auto: Grandis 2,4
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 16-09-2016, 08:41   

Ja przy przebiegu 180 tys nie potrzebowalem regulacji tak wiec spokojnie Panowie piec setnych taka byla roznica tak wiec nie warto bylo cookolwiek robic .

[ Dodano: 16-09-2016, 08:43 ]
Pawlik84 napisał/a:
Jak wymienić olej do wspomagania przy silniku 1.3 95KM? Tam jest elektryczne wspomaganie czy jeszcze jest jakiś element hydrauliczny? Tak z czystej ciekawości.

Elektryczne wspomaganie niema czego wymieniac.

[ Dodano: 16-09-2016, 08:46 ]
Krzyzak napisał/a:
martin778 napisał/a:
Olej wspomagania jest niewymienialny.
jest wymienialny
martin778 napisał/a:
podjal sie regulacji nalezy ja robic na zimnym silniku
wszystkie Mitsubishi reguluje się na gorącym silniku, manual precyzuje min. temperaturę; na zimnym to błąd KARDYNALNY

Proponuje zadzwonic do ASO i zapytac sie fachowcow na jakim silniku reguluje sie zawory ja rozmawialem z dwoma doradcami i oby dwoje odpowiedzieli na zimnym.
Z tego co pamietam moj Mitsubishi grandis mial regulowane zawory na cieplym silniku tak wiec w tym zakresie nic nie jestem norma.

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2016, 09:19   

Właśnie mówiłem że mamy wspomaganie elektryczne i nie ma co wymieniać :)
Też myślę że ta regulacja zaworów jest lekko naciągana co 100kkm, może po 250 kkm trzeba coś robić. Tak czy siak sprawa ma różny finał i różne kwoty.
Ps. może zrobic fotki gdzie nasmarowali CI cięgna aby biegi wchodziły precyzyjnie?

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 16-09-2016, 09:23   

Pawlik84 napisał/a:
Właśnie mówiłem że mamy wspomaganie elektryczne i nie ma co wymieniać :)
Też myślę że ta regulacja zaworów jest lekko naciągana co 100kkm, może po 250 kkm trzeba coś robić. Tak czy siak sprawa ma różny finał i różne kwoty.
Ps. może zrobic fotki gdzie nasmarowali CI cięgna aby biegi wchodziły precyzyjnie?

Wlasnie kurcze nie moge przeslac fotek podobno te linki sa widoczne zaraz po zdjeciu obudowy i gdzies za silnikem pytalem sie mechanika sprawa dosyc prosta i naprawde skuteczna na ta chwile zadnych problemow z skrzynia biegow.
Zastanawialem sie nad ta Twoja skrzynia biegow i problemem z jedynka wiesz ze ja mam to samo w mitsubishi grandis w momencie gdy auto troszke sie rozgrzeje problem znika tak wiec moze ten typ tak ma.

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2016, 09:29   

To już wiem o co chodzi. Linki są pod obudową filtra powietrza, demontaż prosty - spróbuję posmarować tylko czym, może jakiś silikon w sprayu. No i w środku nie ma problemu ze zdjęciem obudowy lewarka - ale czy tam jest zabrudzone, u mnie raczej nie.

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 16-09-2016, 09:32   

U mnie podobno byl syf i rzda sprobuje sie dowiedziec dokladnie gdzie i czym bylo smarowane odpisze na priv

[ Dodano: 16-09-2016, 09:36 ]
A ja szukam taniego najlepiej nowego wyswietlacza komputera do colta poprosze o linki na allegro uzywki sa za 250 zloty i mysle ze nie daja gwarancji sprwnego dzialania obawiam sie ze zamontuje i na nowo zacznie sie jazda typu swieci nie swieci ja nie moge ogarnac tego tematu i chyba tylko wymaiana pomoze z ta denerwujaca usterka.
Jak ktos ma to poprosze o linki.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 16-09-2016, 09:51   

martin778 napisał/a:
Z tego co pamietam moj Mitsubishi grandis mial regulowane zawory na cieplym silniku tak wiec w tym zakresie nic nie jestem norma.
ale jaki Grandis? - diesel? - to silnik vw, więc nie wiem; natomiast benzynowy ma hydraulikę

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 16-09-2016, 09:53   

benzynka 2,4 super wygodny zajebisty samochod!!!

Odpowiedz do tematu