Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Na prośbę autora.
Autor Wiadomość
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-03-2025, 14:22   

Dlatego trzeba mieć hubrydy plugin i ładować z nadwyzek. Znajomy na Kodiaka - 100km na pradzie a tak 7l benzyny. Dla mnie idealnie jazda po miescie i trasa od czasu do czasu. Nastepne auto ptrze myśle w tym kierunku.
Sam Darku załozyłes PV - bo ci się opłaca. Więc pozwól innym na energie ze słońca niech im tez sie opłaca a nie negować wszytko.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 18-03-2025, 15:29   

Nie chce mi się już dłużej tego ciągnąć, odniosę się tylko do jednego:
Krzyzak napisał/a:
póki węgiel jest tańszy to trzeba z niego korzystać
Naprawdę task sądzisz? No to żałuję że żyjemy na tej samej planecie.

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 18-03-2025, 17:48   

Darka nie przekonasz w niektórych kwestiach.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-03-2025, 07:53   

Cytat:
Pewnie tego nie zauważasz, ale to działa w obie strony.

joujoujou napisał/a:
Naprawdę task sądzisz? No to żałuję że żyjemy na tej samej planecie.
To zaproponuj coś innego, co nie doprowadzi do katastrofy i nie jest utopią.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-03-2025, 12:42   

Marcino napisał/a:

Ja pierdziu, dlaczego rozmowa nie może toczyc się w obiektywny sposób, tylko od razu ma to dazyć do przekonywania?
Ktokolwiek z głowa na karku spojrzy na Tę dyskusje, to zobaczy w niej sporo "betonu"
Wiedza rzekomo przychodzi z wiekiem, ale jakoś przekonania i stereotypy sa zamurowane.
P.S. Woda też może zabić człowieka - to analiza dla osób które negują rzeczy a zapominają jak głeboko są w nich zakorzenione.
Wszystkiego Dobrego.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 23-03-2025, 15:55   

Ostatnie 2 i pół strony do wywalenia - zbyt daleko odeszły od tematu.

jou

Ronin78PL 
Forumowicz

Auto: L200 136KM AT 2007
Wysłany: 19-05-2025, 08:15   

joujoujou napisał/a:
To że baterie litowe są ekstremalnie trudne do ugaszenia to wiadomo od czasu kiedy powstały. W wielu krajach strażacy przyjęli metodę: póki pożar EV nie zagraża otoczeniu - monitorować, chronić okolicę i czekać aż się wypali.

Jest bardzo prosty sposób, tylko chyba nikomu nie zależy na bardzo prostych rozwiązaniach, tak ten świat już jest ułożony, najlepiej polaryzować społeczeństwo i utrudniać to co banalne.
Widziałem film gdzie koc gaśniczy wielkości plandeki bez problemu gasi "pożar" EV. Nie trzeba wanien i innych cudów.

Poza tym:
W ciągu ostatnich czterech lat (2020-2024) odnotowano 64 pożary samochodów elektrycznych, podczas gdy liczba pożarów aut spalinowych wyniosła aż 46 197. – W 2024 r. Państwowa Straż Pożarna odnotowała 30 pożarów pojazdów elektrycznych, co stanowi jedynie 0,31% wszystkich zdarzeń

Być może na te 0,31% zdarzeń nie ma ekonomicznego sensu wyposażać wszystkich jednostek w w/w koce, a szkoda.

https://www.youtube.com/watch?v=5c9y7lvDQbU

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 19-05-2025, 10:51   

Ronin78PL napisał/a:
Widziałem film gdzie koc gaśniczy wielkości plandeki bez problemu gasi "pożar" EV
to na filmie, to nie jest pożar EV - to jest podpalenie EV, co robi ogromną różnicę - podłożyli substancję łatwopalną po czym odcięli tlen
w przypadku samozapłonu baterii to się dzieje zupełnie inaczej, gdyż tam tlen jest na bieżąco wytwarzany w procesie chemicznym (stosuje się związki tlenowe litu aby wyeliminować desegregację dendrytyczną, elektrolitem jest tam węglan etylenu a dodatkowo już przy paleniu wydzielają się różne gazy jako związki wodoru i węgla) - dlatego przebieg jest tak gwałtowny, odcięcie tlenu z zewnątrz nic nie da

Ronin78PL 
Forumowicz

Wysłany: 19-05-2025, 11:04   

Oglądnij film dokładnie podłożyli ogień i czekali na moment kiedy baterie się dołączą. Dokładnie na początku drugiej minuty pokazany jest ponowny zapłon baterii po chwilowym odsłonięciu koca. Jest to napisane dużym drukiem w lewym dolnym rogu. Jak ktoś robi takie testy, to wie co robi, przy 2:17 dodatkowo: Battery thermal runaway sound.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 19-05-2025, 14:17   

I nie odkryli koca, nie wiadomo co się dzieje pod spodem... Minęło ponad 15 minut i tak naprawdę termowizja pokazuje temperaturę - nie wiem czy zgasili czy tylko chwilowo zdusili...
Wskaźnik temperatury pokazuje na okno pasażera, tymczasem doskonale widać, że płomienie są mocniejsze z tyłu, od strony lewej, niewidocznej. Myślę, że należy ten film wysłać do np. niemieckiej straży pożarnej, bo oni do chłodzenia palących się elektryków zakupili kontenery z wodą, gdzie chłodzą baterie przez min. dobę - może nie wiedzą, że da się w kwadrans zgasić kocem...

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 20-05-2025, 00:05   

Proszę o usunięcie wszystkich postów od 7 marca 2025 włącznie. Zgłaszam też tradycyjną drogą.

jou

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 20-05-2025, 00:39   

Usunąć od:
Wysłany: 07-03-2025, 14:37

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 20-05-2025, 07:44   

Ja bym nie usuwał - to też kawał informacji o elektryfikacji motoryzacji pokazanej z różnych perspektyw. Fajnie będzie to porównać za 5 lat. Wśród moich znajomych tylko 1 ma teslę, jeden ma kia ev9 i Ty Janku masz i nie mam zbyt wielkiego feedbacku od takich osób.

Ronin78PL 
Forumowicz

Wysłany: 20-05-2025, 10:21   

Ja też mam EV - Nissan'a Leaf, kupiony nowy w 2023 (bez dotacji, aby nie było). Auto przejechało w dwa lata 37500km ze średnim poborem energii równe 13 kWh/100km.

W aucie dwa razy z nudów zmieniłem olej w skrzyni redukcyjnej - przy 8kkm - był czarny i przy 34kkm gdzie przez te kolejne 26kkm zarówno opiłki na magnesach jak i kolor oleju wykazały minimalną degradację. Nissan nie przewiduje wymian w czasie 8 letniego okresu gwarancji i przeglądów (8 lat / 160kkm).

Degradacja baterii już wyhamowała (drastyczny spadek na początku użytkowania) obecnie 91,24% - zupełnie nie do zauważenia po zasięgu. Leaf nie ma buforu do kompensacji początkowych ubytków baterii więc ładnie to widać w aplikacji.

Zero awarii, zero problemów, 100% ładowane z gniazdka / PV stare zasady i zaoszczędzane lekko 10k pln rocznie w stosunku do ICE (tez posiadam diesla z 2023). Przez 8 lat auto zaoszczędzi mi 80k pln i nadal będzie warte lekko 40-50k pln. Najlepszy zakup pod względem wynikających z niego oszczędności ever.

Nie jestem freak'iem EV, mam jak pisałem i Forda diesla z 2023 (też kupiony nowy) i L200 z 2007 - kupione używane, mam porównanie i ciszej, taniej i dynamiczniej jak EV się nie da. (no może dynamiczniej się da, ale nie za te pieniądze, nie znam nowego auta ICE za 130k pln robiącego setkę w 7s)

nemmooo 
Mitsumaniak

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 20-05-2025, 13:06   

Ja od ponad 2 lat corsa EV z przebiegiem 83kkm, i jak to opel co chwila jakaś pierdoła. Degradacja baterii po to jakieś 8.5% (SOH 91.5%). W moich rękach przejechane już 50kkm. Nic się nie dzieje poważnego, degradacja stoi od około 20kkm. wcześniej dość szybko spadało. Kolejne daily to pewnie też jakiś mały elektryk, a rodzinne to pewnie jakiś phev bo na razie to jednak tankowanie szybsze i tańsze.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi