Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Cykanie, stukanie, walenie w GDI

Jak zachowuje się wasz GDI w Carismie
1. Nigdy nie "cyka", ani na zimno, ani na gorąco.
7%
 7%  [ 10 ]
2. "Cyka" na zimno, po kilku minutach pracy "cykanie" znika.
18%
 18%  [ 24 ]
3. "Cyka" i stuka nieregularnie - czasem na zimno, czasem na ciepło a czasem wcale.
56%
 56%  [ 74 ]
4. Stuka cały czas
13%
 13%  [ 18 ]
5. Wali jak gdyby młotkiem napier...
4%
 4%  [ 6 ]
Głosowań: 132
Wszystkich Głosów: 132

Autor Wiadomość
saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-10-2009, 21:34   

Warto przy okazji robienia rozrządu wymienić także uszczelniacze zaworowe i porządnie wyczyścić hydraulikę kasowania luzu zaworowego. Niekoniecznie trzeba od razu wymieniać cała hydraulikę.

Mr.Andy 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI 2000r. Elegance
Wysłany: 23-03-2010, 22:25   

Witam, Jestem nowym użytkownikiem i szczęśliwym posiadaczem Carismy GDI z 2000r :)
U mnie też jest cykanie, jak odpalam zimny silnik to cyka strasznie ale jak tylko spadnie do swoich obrotów na jałowym biegu to przestaje ale tylko na kilka minut i znowu wraca cykanie :P w czasie jazdy to różnie bywa, cyka i sie nasila az na pol minutki przestanie i znowu zaczyna i tak wkółka przez cała trase :D jak byłem u mechanika to powiedział abym dodał środek Bilstein R-2000 i powinno pomóc... I mam do was takie pytanie czy dobrze bym zrobił gdybym dodał ten środek do swojego silnika?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-03-2010, 08:35   

Ja osobiście bym tego nie wlewał, zresztą poczytaj tu:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=180

Mr.Andy 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI 2000r. Elegance
Wysłany: 11-07-2010, 12:05   

w końcu udało mi się, po kilku miesiącach zwalczyć cykanie hydropoychaczy :D gdy wymieniałem świece to byly zalane olejem, mechanik wymienił mi uszczelke i może juz nie będzie brał także oleju :P no ale jak to zrobił to już silnik zaczął cichutko pracować :) dodam ze olej mam zalany Agip 5W-50, i jestem mega szczęśliwy :)

mick 
Forumowicz

Auto: Carisma 99 1.8 GDI
Wysłany: 09-09-2010, 10:43   

Witam mam przejechane 190 tyś i od 150tyś stuka . klepie, cyka itp i na zimnym i na ciepłym silniku , a pytanie ile można jeszcze przejechać na takim silniku ? jaki skutek może być nie naprawiając tego ?

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 09-09-2010, 11:35   

mick napisał/a:
Witam mam przejechane 190 tyś i od 150tyś stuka . klepie, cyka itp i na zimnym i na ciepłym silniku , a pytanie ile można jeszcze przejechać na takim silniku ? jaki skutek może być nie naprawiając tego ?

Nie wiem czy jakieś skutki mogą mieć miejsce, wiem za to, że wymiana popychaczy wcale nie gwarantuje pozbycia się problemu. Sam wymieniłem komplet i jeden nadal stuka, mniej i tylko na wolnych obrotach, ale stuka. Mechanik klubowy mówił, że tak samo było na gwarancji w ASO - wymieniali te popychacze i niewiele to zmieniało. Chyba trzeba się przyzwyczaić. :) Jest tu jeden człowiek, który pół silnika wymienił żeby się tych odgłosów pozbyć, bezskutecznie. Dopiero wymiana silnika na inny przyniosła pożądany efekt. :)

emfranc 
Forumowicz
dadrl.pl

Auto: Carisma GDI'99 EXE
Wysłany: 30-10-2010, 00:33   

Kupiłem GDI z przebiegiem ok 140kkm. Po pierwszej wymianie oleju zaczął stukać i stuka do dziś - 272kkm. Nic przy silniku nie robiłem, jeżdżę teraz na syntetyku Mobil 5W50 i jest ok (a może nie - przez to stukanie:)). Teraz przy wymianie postaram się wyczyścić syf zalegający pod pokrywą zaworów i zobaczymy co się wydarzy - czytałem, że pomaga. Chyba, że zajechałem popychacze przez jazdę z tym syfem w silniku... Podobno GDI lubi odkładać co nieco i trzeba mu wlać przed wymianą oleju coś do wyczyszczenia silnika. Podobno pomaga. Wyczyścimy zobaczymy...

CycuBoss 
Nowy Forumowicz
:))

Auto: Carisma GDI 1,8 15.08.1999
Wysłany: 30-10-2010, 13:49   

Mój silnik zanim się nie rozgrzeje klekocze czasem jak stary diesel. A po rozgrzaniu pracuje tak;

http://www.youtube.com/watch?v=TACa4IT9NdI

Cari 99r przed listem
150 000km
olej Castrol 5w30

Słychać coś niepokojącego?

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 30-10-2010, 18:28   

CycuBoss napisał/a:

Słychać coś niepokojącego?

Raczej nie. :)

erykson 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 2000r.
Wysłany: 04-11-2010, 21:18   

Panowie , a czy miał ktos taki przypadek po zgaszeniu silnika za kazdym razem slychac taki dzwiek wystrzału , nie mam pojecia co to jest , czy silnik jest rozgrzany czy zimny i tak strzela zawsze po zgaszeniu :?: :(

Peter Cielo 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 06-11-2020, 22:35   

Mi pomogła zwykła wymiana oleju w silniku na 10w-40 z dodatkiem Ceramizer.
https://www.youtube.com/watch?v=E_IosaTsndM

Odpowiedz do tematu