Chyba zepsuty rozrusznik |
Autor |
Wiadomość |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 25-08-2012, 07:17
|
|
|
Jak następnym razem się zawiesi, najpierw poruszaj kablami przy samym rozruszniku i sprawdź czy zapali, jak nie to popukaj jakimś metalowym przedmiotem w jego obudowę, a ja k i tym razem nie da znaku życia, można na biegu pchnąć autko ciutkę do przodu i ciutkę do tyłu by wał się ruszył. Tak znajdziesz bądź wykluczysz możliwe przyczyny (brak lub słabe przejście prądu, końcówkę szczotek, bądź zakleszczanie bendiksu) ale najrozsądniej będzie po prostu wyjąć rozrusznik i zawieźć do sprawdzenia i ewentualnej naprawy, co by mieć pewność, ze nie będzie niespodzianek w najmniej spodziewanym momencie |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5A i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20739 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
effendi
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 20-09-2013, 14:23
|
|
|
Witam - mam podobny problem. Po przekręceniu kluczyka w stacyjne słychać stuk, cykanie... - auto nie odpala. Byłem u mechanika wymienił szczotki - pomogło na 2-3 mce - teraz problem powrócił.
Mechanik twierdzi, że problemem może być również kostka przy stacyjce. Czy ma rację? proszę o info...
Może macie jakieś foto gdzie szukać tego rozrusznika... będę wdzięczny (cari 1.6 '96) |
|
|
|
 |
Sxizo
Mitsumaniak

Auto: Turboutek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 324 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-09-2013, 14:44
|
|
|
Polecam Elektro-start w Wawie na ul. Karczewskiej. Specjalizują się w rozrusznikach i alternatorach, 0 fuszerki. Miałem ten sam problem i wymienili mi na zregenerowany |
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 08-11-2015, 14:16
|
|
|
No i trafiło na mnie. Objawy mam następujące: po przekręceniu kluczyka brak jakiejkolwiek reakcji rozrusznika. Natomiast przygasa podświetlenie zegarka na konsoli, a pod maską cyka pompa abs. Kontrolki zegarów nie przygasają. Z tego co wyczytałem to przy awarii immobilisera rozrusznik normalnie kręci, więc ten element raczej wykluczam. Jestem "ciemny" z elektryki, ale moim zdaniem jest jakiś spadek napięcia i jeśli dobrze rozumuję to prąd do rozrusznika dochodzi. Czy to może być jeszcze np. luźna masa ? Albo może stacyjka? |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 08-11-2015, 15:59
|
|
|
Raczej mało prawdopodobne aby była luźna masa. Miałem dokładnie taki sam objaw w cari 1,6 wtedy poszedł automat w rozruszniku. Szczotki miałem w idealnym stanie. Nie wiem jak u Ciebie, ale w 1,6 dostęp do rozrusznika jest fatalny. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-11-2015, 16:01
|
|
|
Najprawdopodobniej wina zużytych szczotek co można sprawdzić pukając w rozrusznik podczas próby odpalania czymś metalowym, Jeśli wtedy rozrusznik zakręci to na pewno szczotki.
Kontrolki przygasają bo przekręcając kluczyk zasilasz cewkę elektrowłącznika. Przy słabej masie kontrolki przygasały by praktycznie całkiem. |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-11-2015, 20:02
|
|
|
Czyli potwierdzacie poniekąd moje rozumowanie, że prąd do rozrusznika dochodzi, a zatem to nie jest wina stacyjki. Pukałem dzisiaj w obudowę - bez rezultatu. Dostęp od góry faktycznie kiepski, kiedyś odkręcałem rozrusznik przy okazji demontażu skrzyni biegów, ale wtedy robiłem to z poziomu kanału. Spróbuję dostać się od góry, ale nie wiem czy przejdzie mi pod kolektorem. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-11-2015, 21:44
|
|
|
Jeśli nic nie daje pukanie to całkiem możliwe, że to elektrowłącznik jak napisał remi. Rozebranie i odpowiednie pomiary na pewno wszystko wyjaśnią. |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-11-2015, 20:04
|
|
|
Dziś znowu opukałem go młoteczkiem kilka razy i początkowo bez rezultatu, ale po kilku próbach ( przekręceniach kluczyka) zaskoczył. Po tym go wymontowałem. Informuję przy okazji, że jest to możliwe od góry, z prawej strony, trzeba tylko zdjąć wąż od turbiny - ten dochodzący do obudowy filtra powietrza. No i teraz nie wiem, czy to szczotki, czy ten automat ? A może być tak, że automat raz załapuje a innym razem już nie ? |
|
|
|
 |
sylmak
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 GLX 16V 1998r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lis 2009 Posty: 91 Skąd: legnica
|
Wysłany: 12-11-2015, 20:31
|
|
|
Ja u siebie w Miśku szczotki w rozruszniku wymieniałem już dwukrotnie. Nie wiem czy za pierwszym razem były słabszej jakości czy tak często odpalam |
_________________ Jazda to moja pasja |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 12-11-2015, 23:32
|
|
|
Jak będziesz się dostawał do szczotek, to uważaj, żebyś nie zgubił takiego izolatora od góry. |
|
|
|
 |
TRAWOR76
Mitsumaniak DESTRUKTOR

Auto: Lancer VIII, Colt CZ30
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Wrz 2006 Posty: 380 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 10-09-2016, 00:09
|
|
|
u mnie też ,dopiero kupiona cari 1.6 gaz ,niestety odpala prawie zawsze ....i tak podejrzewam rozrusznik ...po uderzeniu w typa się pobudza i kręci aż mu się odechce...ale dostęp do rozrusznika faktycznie masakra i jeszcze ten gaz to chyba mechanik i regeneracja oczywiście sprzedawca nic nie wspomniał przy sprzedaży |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-09-2016, 06:33
|
|
|
Jak po pęknięcie działa to prawie na pewno wina szczotek. Za szczotki i profilaktycznie tuleje zapłaciłem coś koło 20zł bo wymieniłem sam. |
|
|
|
 |
|