[3.2 DID] Tuning/Modyfikacja Silnika |
Autor |
Wiadomość |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 18-12-2013, 20:30
|
|
|
Wgryzłem sie trochę w temat bo sam chce wymienić Grandisa na Pajero.
poczytałem trochę o budowie www.pajero.2de.ru i doszedłem do wniosków:
1. Podnosić moc ponad 200ps tylko po usunięciu dpf-a bo Pajero ma 3 czujniki temp spalin, a po chipie ona rośnie tak samo jak ilość sadzy przy ostrej jeździe. Dpf sie szybciej zapycha i spaliny wolniej wylatują, tworzy się ciśnienie rośnie temp. i mamy check engine. Jak tuner podniesie limitery to pomimo wzrostu temp spalin jedziesz dalej, i w dupę dostaje głowica, i turbo się smaży.
2. To że jedni nie narzekają na check po chipie może oznaczać ze mają dpf typu otwartego lub tuner wyłączył czujniki temp. lub podniósł limitery.
A to oznacza ze najlepiej znoszą chip tuning wersje z dpf otwartym.
3. Dpf-a zamkniętego nie radzę usuwać bo na razie po kablu się nie da, a emulatory to tylko półśrodek.
4.Nowa wersja 200ps nie bez powodu ma zmienioną głowicę, bo seryjna czasami pęka.
5. Należy pomyślec o większym FMIC i wydechu przelotowym ( tłumik końcowy może zostać )
6. Większość nie trzyma serii, i ma ok 160 ps. Więc jest tego jakiś powód. Stawiam na wydech, jak się go odetka to auto dopiero można robić na 200ps+. |
|
|
|
 |
gifter
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero V90
|
Wysłany: 14-02-2016, 20:18
|
|
|
Czytam czytam i zapytam
Vtech we Wrocławiu powiedział 2tys zł za podniesienie mocy do 200KM.
w 44tuning.pl z Opola powiedzieli 4tys zł za podniesienie mocy do 200KM ale zaznaczają że sprawdzają cały silnik ble ble ble
Pytanie co robić? A raczej gdzie?
Jestem z Wrocławia |
|
|
|
 |
wojciechjerzy
Nowy Forumowicz
Auto: pajero IV 3.2 DiD
|
Wysłany: 01-03-2016, 15:46 100 km i 255 Nm w Pajero?
|
|
|
Koledzy,
Mam problem z mocą - postanowiłem wgrać chipa z 170 km na 200km.
Pojechałem serwisu z hamownią dysponującego chipem do Pajero.
Pomiar: 100 km i 255 Nm
Serwis odpuścił bo ewidentnie jest coś nie tak z autem. Mam auto 1,5 roku i nigdy nie było demonem prędkości ale dopiero teraz postanowiłem ile ma KM. No i wyszło szydło.
Ostatnio w miśku zrobiłem:
EGR na nowy
DPF usunięty i wyłączony w programie ( żadnych błędów chodzi bez zarzutu)
Nowy zbiornik na niekorodujący
Diagnostyka komputerowa:zero błędów, ciśnienie turbo bez zarzutu.
Auto mimo to jeździ jak bombowiec. Wyprzedanie to męka.
Będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-03-2016, 10:29
|
|
|
Powinien na kołach mieć ok 140KM
Przyczyna mogą być wtryski lub program pod DPF. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
wojciechjerzy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2016, 11:05
|
|
|
Dzięki za podpowiedź. Kierując się innym wpisem na forum wymieniłem przepływomierz i to był strzał w 10. Auto ożyło.
Jak pojadę znowu na hamownie podzielę się wynikiem |
|
|
|
 |
Marcin986
Nowy Forumowicz
Auto: PIV 3.2 DID, PII Classic 2.5TD
|
Wysłany: 06-05-2016, 22:58
|
|
|
wojciechjerzy napisał/a: | Dzięki za podpowiedź. Kierując się innym wpisem na forum wymieniłem przepływomierz i to był strzał w 10. Auto ożyło.
Jak pojadę znowu na hamownie podzielę się wynikiem |
Mógłbyś mi napisać czy oprócz spadku mocy miałeś jakieś inne objawy uszkodzonego przepływomierza?
Kupiliśmy z ojcem na jesieni 2015 roku Pajero IV 2008 3.2 DiD 170 HP, po zakupie osiągi silnika wydawały się być adekwatne do mocy silnika i jego masy, samochodem jeździ ojciec, od jakiegoś czasu wspomina mi że auto coś nie jedzie i że chyba go wymieni bo za słabe. Wsiadłem dziś do samochodu i faktycznie tragedia, do 2000 obr/min nie dzieje się nic totalnie, później czuć delikatny przypływ mocy i po 2 700 obr/min znów dziura. Zmierzyłem tak na szybko przyspieszenie 0-100 ze stoperem (wiem nie miarodajne) i wyszło mi ok 20 sekund . Odnoszę wrażenie że nasz wół roboczy Pajero II Classic 2002 2.5 TD jest dynamiczniejszy.
Po za spadkiem mocy auto pali normalnie, nie dymi, silnik równo pracuje nie szarpie, obroty nie falują. |
|
|
|
 |
wojciechjerzy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2016, 10:01
|
|
|
W moim przypadku było dokładnie tak samo: żadnych objawów i błędów silnika pod komputerem. Zrobiłem tak jak Ty - zmierzyłem czas do 100km i wyszło mi 20s.. Byłem pewien, że auto ma sprawne wszystkie podzespoły poza przepływomierzem, którego nigdy nie wymieniałem. Tak jak pisałem pomogło od razu. Mierzyłem przyśpieszenie - jest około 11s. Jeśli miałby Ci coś doradzić to znajdź nowy przepływomierz koniecznie firmy DENSO i wymień. Możesz to zrobić sam - zajmuje to 5 min. Jeśli potrzebujesz pomocy przy wymianie pisz na priv. |
|
|
|
 |
Marcin986
Nowy Forumowicz
Auto: PIV 3.2 DID, PII Classic 2.5TD
|
Wysłany: 08-05-2016, 09:20
|
|
|
wojciechjerzy napisał/a: | W moim przypadku było dokładnie tak samo: żadnych objawów i błędów silnika pod komputerem. Zrobiłem tak jak Ty - zmierzyłem czas do 100km i wyszło mi 20s.. Byłem pewien, że auto ma sprawne wszystkie podzespoły poza przepływomierzem, którego nigdy nie wymieniałem. Tak jak pisałem pomogło od razu. Mierzyłem przyśpieszenie - jest około 11s. Jeśli miałby Ci coś doradzić to znajdź nowy przepływomierz koniecznie firmy DENSO i wymień. Możesz to zrobić sam - zajmuje to 5 min. Jeśli potrzebujesz pomocy przy wymianie pisz na priv. |
Jeżeli możesz to napisz jak wymienić tą nieszczęsną przepływkę, ile płaciłeś za przepływomierz DENSO? masz może jego numer seryjny gdzieś zapisany? |
|
|
|
 |
wojciechjerzy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-05-2016, 13:06
|
|
|
Marcinie wyślij mi do siebie na priv maila - wrzuce Ci foty z przepływomierzem. |
|
|
|
 |
coval
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2014 3,2 200KM
|
Wysłany: 20-09-2016, 16:39 Firma Kreator Mocy Wawa pytanie o opinie
|
|
|
Witam kolegów serdecznie
Wybieram sie do ww firmy ze swoim Pajero 3.2 200km na chipowanie.
Macie jakies doswiadczenie z ta firmą?
Chce zrobic sredni program +30km i +60 Nm
Pajero 5D z 2014 roku zakupione w 2015 jako nowe. Nie mam pojecia jaki ma DpF czy przelotowy czy inny.
Firme Kreator Mocy polecil szef serwisu Mitsubishi
DZIEKUJE za podpowiedź
Coval
[ Dodano: 26-09-2016, 08:29 ]
Szanowni koledzy
Serdecznie prosze o opinie wasze w temacie powyzej.
Z szacunkiem
coval |
_________________ God bless our troops, especially our Snipers. 338LM 300grains of diplomacy. |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 26-09-2016, 10:23
|
|
|
Chyba po prostu nikt ich nie zna/nie robił
Pogadaj lepiej ze Zbyszkiem - oni znają na pewno jakąś firmę o ile sami nie robią. |
|
|
|
 |
bluecd
Mitsumaniak
Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
|
Wysłany: 05-10-2016, 13:29
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | Witam
Ja mam załozonego boxa i odczułem roznice w mocy, przyspieszeniu no i deczko w spalaniu.
ogólnie jestem zadowolony i będe chciał podnieść jeszcze trochę moc, bo wiem jak japończycy ją ograniczyli. |
Jak ja ograniczyli? |
_________________ pozdr
Pahiero |
|
|
|
 |
|