| opony letnie- nowe | 

| Autor | Wiadomość | 

| JCH   Mitsumaniak
 Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 15-03-2011, 18:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | Szczególnie na torze SPA albo SEPANG w Malezji - tam pogoda lubi płatać figla 	  | cns80 napisał/a: |  	  | Docenisz w szybkich łukach na deszczu | 

Sorry - nie potrafiłem się powstrzymać
   |  
				| _________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

|  | 

|   |  | 

|  | 

| szkuba   Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany

| 

|  Wysłany: 19-03-2011, 21:07 |   
 |  
               | 
 |  
               | 175/64 R14 wydają mi się nieco przywąskie (mam takie w zimówkach), myślę że lepiej zainwestować w 185/65 R14 od razu masz większy komfort (wyższą i szerszą oponę) i odpowiedni indeks wagowy bez kupowania droższych opon XL. 1,3 sobie da jeszcze z nimi spokojnie radę. |  
				| _________________ Kuba
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| sqza   Mitsumaniak
 SpaceRowicz

Auto: MSS 1,3B GLX 99r

| 

|  Wysłany: 19-03-2011, 21:24 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | szkuba napisał/a: |  	  | 175/64 R14 wydają mi się nieco przywąskie (mam takie w zimówkach), myślę że lepiej zainwestować w 185/65 R14 od razu masz większy komfort (wyższą i szerszą oponę) i odpowiedni indeks wagowy bez kupowania droższych opon XL. 1,3 sobie da jeszcze z nimi spokojnie radę. | 

Czyli sugerujesz coś takiego: http://www.oponeo.pl/dane...185-65-r14-86-t

Ja generalnie sugerowałem się instrukcją i tym co sugerują witryny typu http://www.opony.com/dobor-opon  - tam po wyborze marki, modelu itd są sugerowane rozmiary opon.

Obesnie mam zimówki w tym rozmiarze 175/65/R14 - tragedii niema ale w sumie nie mam porównania - więc proszę jeszcze o opinie na ten temat
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| SiMa   Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004

| 

|  Wysłany: 19-03-2011, 22:09 |   
 |  
               | 
 |  
               | sqza, ja właśnie od paru dni mam UniRoyal Rain expert, także trochę za wcześnie na moją ocenę, ale wulkanizator, u którego zamawiałem polecał je, jak zresztą inni w tym wątku  . 
 A co do rozmiaru to na początku koleś się pomylił i chciał zamówić takie o rozmiarze 175/65 R14, ale że mam tylko felgi 15'' to szybko wyprowadziłem go z błędu, także mam rozmiar 185/60 R15 H 88.

P.S. różnica w cenie miedzy 14'' a 15'' jest jak dla mnie znacząca. Za ''czternastki'' miałem zapłacić 640, a z ''piętnastkami'' wyszło trochę ponad 1000,-

Pozdrawiam
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| sqza   Mitsumaniak
 SpaceRowicz

| 

|  Wysłany: 19-03-2011, 22:58 |   
 |  
               | 
 |  
               | SiMa Dzięki za infor   
 Ja już całkowicie odrzuciłem zakup alusków 15" - jedynie co biorę pod uwagę to aluski 14".

W sumie są na allegro ciekawe oferty niektóre nawet z oponami - ale mam jednak obawy jeżeli chodzi o zakup używek. Inna sprawa, że nie byłyby to Uniroyale na które jestem już decydowany.

Generalnie teraz chciałbym podjąć decyzję czy kupić sugerowane przez producenta 175/65/R14 czy może jak sugerował szkuba 185/65/R14. W sumie jak liczyłem w kaltulatorach opon różnica w średnicy jest około 13 mm (2,13%) - czyli OK.

Pytanie tylko, czy faktycznie zastosowanie takich szerszych i minimalnie wyższych opon będzie skutkowało poprawnością warunków jezdnych?

Druga sprawa to jeżeli się nie zdecyduję na aluski 14" to czy moje felgi stalowe bedą OK - muszę posprawdzać szerokość
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| SiMa   Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004

| 

|  Wysłany: 19-03-2011, 23:29 |   
 |  
               | 
 |  
               | Moim skromnym zdaniem szersza opona wpływa na poprawę warunków, zapewniając lepszą przyczepność. Mam porównanie, bo wcześniej jeździłem Corsą z oponami o szerokości 145  . Z drugiej jednak strony jest też ujemna strona związana z większym zużyciem paliwa
  . 
 Ten wulkanizator stwierdził też, że na zimówki lepiej węższe, a na lato szersze.
 Ja co prawda porównania nie mam bo cały rok jeżdżę na jednym rozmiarze 185/60 R15, ale osobiście jestem zadowolony
  . 
 Ostateczny wybór i tak należy do Ciebie - wybrałeś już firmę, teraz tylko rozmiar...

Pzdr
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| cns80   Mitsumaniak
 Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S

| 

|  Wysłany: 24-03-2011, 10:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | Co prawda nie na aluskach ale na stalówkach 14' jeśli założę dedykowane opony to przyhaczam oczkiem do holowania z przodu o większe progi zwalniające nawet jak jadę na dwójce bez gazu. 

Dowcipniś 	  | JCH napisał/a: |  	  | Szczególnie na torze SPA albo SEPANG w Malezji - tam pogoda lubi płatać figla       
 Sorry - nie potrafiłem się powstrzymać
   | 
  Mam u siebie taki źle wyprofilowany i wiecznie tłusty łuk. Jak popada to tylko ja przejeżdżam go po swoim pasie. Reszta kierowców przy tej samej prędkości wypada na zewnętrzną. Jechałem tam w piątek Astrą na Continentalach (nie wiem jaki model) i też ją wyniosło   |  
				| _________________ 
  Staram się pisać poprawnie po polsku. |  | 

|   |  | 

|  | 

| szkuba   Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany

| 

|  Wysłany: 27-03-2011, 11:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | Apropos szerokości to po założeniu letnich 185/60 R14 przypomniałem sobie że maja gorsze przyśpieszenie od 175/65 R14 (niedużo ale da się odczuć).   |  
				| _________________ Kuba
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| sqza   Mitsumaniak
 SpaceRowicz

| 

|  Wysłany: 27-03-2011, 13:00 |   
 |  
               | 
 |  
               | Przemyślałem sprawę i raczej zdecyduję się na 175/65/R14 82T - czyli takie jakie są dedykowane. 
 Już się dowiadywałem w serwisie i sztuka po 170zł z założeniem - oczywiście Uniroyal RainExpert
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| franek333   Mitsumaniak
 Irek

Auto: MITSUBISHI Outlander I 2,0 t

| 

|  Wysłany: 28-03-2011, 19:16 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | mialczynski17 napisał/a: |  	  | Michelin Energy Saver tylko i wyłącznie. Poczytaj opinie a będziesz wiedział dlaczego. | 

Witam

Od razu potwierdzam ich jakość. Pół roku jazdy - 100% zadowolenia.
 Kiedyś także miałem okazję przetestować w megane 2generacji.
 A bardzo bardzo dawno temu jak wchodziły jako nowość oglądnołem sobie test porównawczy, gdzie dwa takie same auta z różnymi oponami spuszczano na luzie  z pochylni. To z Michelinami miało o ok 20% dalszy zasięg.
 Wniosek: MNIEJSZE OPORY TOCZENIA - NIŻSZE ZUŻYCIE PALIWA

Pozdrawiam Ciepło
   |  
				| _________________ Mitsumaniak od czasów poczciwego PRL-u

|  | 

|   |  | 

|  | 

| i9i   Mitsumaniak
 Szary Obywatel

Auto: Reno
 Kraj/Country: Holland

| 

|  Wysłany: 28-03-2011, 22:15 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | franek333 napisał/a: |  	  | gdzie dwa takie same auta z różnymi oponami spuszczano na luzie z pochylni. To z Michelinami miało o ok 20% dalszy zasięg. | 
 osobiście nie ufam takim pseudo testom, takie różnice to raczej propaganda niż rzeczowe porównanie. Testów jest tyle co opinii, a opinii tyle co użytkowników (niestety internetu).

A wracając do tematu Uniroyal to dość wytrzymała opona, miałem je w schedzie razem z Astrą F i były już stare, sparciałe i zielonkawe bieżnik jeszcze miały i jeździły zmieniłem na alu i poszły do szopy, po dzwonku alu się rozsypała i wytargałem z szopy Uniroyale i ku memu zdziwieniu po dwóch latach trzymały ciśnienie i nadal się toczą
   |  
				| _________________ Pozdrawiam
 Adrian

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje

|  | 

|   |  | 

|  | 

| cns80   Mitsumaniak
 Forumowa łajza

| 

|  Wysłany: 29-03-2011, 07:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | Wystarczy wygrać dwie opony jakichkolwiek marek o różnej budowie bieżnika i twardości bocznej i będziesz miał taki sam wynik mimo że żadna nie ma napisane "energy saver". Ostatnio w Astrze miałem 0,2 bar na tyle (powinno być 2,2 bar) i opona wyglądała normalnie, tylko jak stanąłem na spadku to było widać że flak no i trochę samochodem woziło. Dla porównania w Uniroyalu się takie cuda nie zdarzają, bo opona ma miększy bok (nie za miękki, ale miększy). 	  | franek333 napisał/a: |  	  | A bardzo bardzo dawno temu jak wchodziły jako nowość oglądnołem sobie test porównawczy, gdzie dwa takie same auta z różnymi oponami spuszczano na luzie z pochylni. To z Michelinami miało o ok 20% dalszy zasięg. | 

Żeby to było takie proste 	  | franek333 napisał/a: |  	  | Wniosek: MNIEJSZE OPORY TOCZENIA - NIŻSZE ZUŻYCIE PALIWA   
 | 
  A co z drogą hamowania, przyczepnością w zakrętach, na suchym, na mokrym ? Opór toczenia to tylko jeden ze składników zużycia paliwa. Styl jazdy i opór powietrza oraz współczynnik tarcia asfaltu też robią swoje. Uwzględniając to może się okazać że oszczędność roczna to raptem 100 zł.
 |  
				| _________________ 

|   |  | 

|  | 

| ZbujMadej   Forumowicz

Auto: Dacia Duster Ph2 1.6PB 4x2

| 

|  Wysłany: 29-03-2011, 20:27 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Cytat: |  	  | Uwzględniając to może się okazać że oszczędność roczna to raptem 100 zł. | 
 Czyli w większości przypadków, to w granicach błędu statystycznego przy kwocie przeznaczanej na paliwo.
 Czyli kolejny "chłyt martetingowy" ;-pp
 |  
				| _________________ Mój były Space Star >> http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=55754
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| cns80   Mitsumaniak
 Forumowa łajza

| 

|  Wysłany: 30-03-2011, 06:49 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ale ta niedobra droga tak ładnie zjada opony w reklamie 	  | ZbujMadej napisał/a: |  	  | Czyli kolejny "chłyt martetingowy" ;-pp | 
   |  
				| _________________ 

|   |  | 

|  | 

| sqza   Mitsumaniak
 SpaceRowicz

| 

|  Wysłany: 30-03-2011, 18:04 |   
 |  
               | 
 |  
               | Uniroyal RainExpert 175/65/R14 kupione i założone. Jak tylko będę miał jakieś wrażenia to opiszę  - narazie się kręcą ;P |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |