Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
PROJEKT: swap większego silnika do Carismy
Autor Wiadomość
mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-12-2009, 10:51   

enanthate, ten silnik wystepowal w Mitsubishi Libero GT, czyli Lancerze kombi.
http://www.carfolio.com/s...car/?car=143484

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2010, 21:14   

Mam takie pytanie do Was: czy w ogóle słyszeliście o kimś, kto robiłbym swapa 2.5 V6 do Carismy czy ciągle rozważamy tutaj wszystko w teorii?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 20-01-2010, 09:41   

Osobiście dokonałem swapa 2.5v6 do space wagona, który ma mniejszą (tej samej szerokości, wyższą, ale krótszą) komorę silnika niż Cari - wystarczy?

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 20-01-2010, 13:14   

Bartek

Cari z pusta komora silnika i galant anglik 2.5 V6 - czy to wszystkie wymagane czesci ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 20-01-2010, 13:25   

Części tak, ale może być potrzeba wykonania jakiegoś customa - u mnie to custom miska olejowa

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2010, 07:47   

Witam!

Uwaga, uwaga... żona dała mi zielone światło do pracy. :twisted: Na poważnie mogę zacząć przymierzać się do modyfikacji. ;)

Biorca: CARISMA 1.6 99KM po lifcie

Dawca: jakiś tam GALANT 2.5 V6 manual

Jakie części trzeba będzie przełożyć?

- silnik
- skrzynia
- ecu

- zawiecha?
- hamulce?
- koła? (cari stoi na 14'')

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 06-05-2010, 10:29   

wszystko od drazka zmiany biegow do skrzyni biegow, co sluży do przelaczania biegow
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 06-05-2010, 17:01   

- skrzynia od Carismy GDi
- półosie od Cari GDi
- wiązki elektryczne, włącznie z wiązką deski rozdzielczej Gala (potrzebny będzie drobny jej kawałek, ale trzeba mieć skąd go wysupłać ;) )
- transponder immo i kluczyk od kompletu z ecu

zawiecha z Gala nie przyda Ci się, co do hamulców - nie wiem czy przypasujesz z Gala, a przydałoby się poliftowe założyć...

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2010, 18:28   

Bartek napisał/a:
- skrzynia od Carismy GDi
- półosie od Cari GDi
- wiązki elektryczne, włącznie z wiązką deski rozdzielczej Gala (potrzebny będzie drobny jej kawałek, ale trzeba mieć skąd go wysupłać ;) )

a czy zamiast półosi od Cari GDI i skrzyni z Cari GDI można założyć takowe z Galanta? mam zamiar ściągnięcie dawcy z UK i kombinowanie jeszcze części z GDI średnio mi pasuje ;)

[ Dodano: 06-05-2010, 18:31 ]
Bartek napisał/a:
co do hamulców - nie wiem czy przypasujesz z Gala, a przydałoby się poliftowe założyć...

poliftowe z gala czy z carismy?

jeżeli chodzi o carismę, to posiadam poliftową ;) no chyba, że była różnica pomiędzy rocznikiem 99 a 01 na przykład

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 06-05-2010, 19:20   

Może być kłopot z długością półosi

Poliftowy Galant - tarcze 276 mm dwutłoczkowe zaciski

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2010, 13:09   

Kilka myśli / pytań związanych ze swapem:

- zastanawia mnie jaki będzie komfort jazdy samochodem przystosowanym do silnika 1.6 (max 1.8 GDI 125KM - nie wiem jakie są różnice w zawieszeniu / hamulcach w tych dwóch wersjach) z silnikiem 2.5 V6 , który ma zupełnie inną charakterystykę pracy niż wspomniana R4

- waga silnika, niedużo większa chyba nie powinna znacząco wpłynąć na zachowanie się samochodu na drodze? powinno być to coś w stylu Carismy w dieslu?

- czy orientuje się ktoś jakie przeróbki trzeba będzie zrobić po wyciągnięciu silnika - przed wrzuceniem nowego? mocowania, itd?

- czy przerzucić trzeba będzie sam silnik czy silnik z osprzętem? co z takimi bajerami jak klimatyzacja? też trzeba będzie ją podmienić, czy zostaje z carismy ?

- dlaczego silnik 2.5 do Carismy? słyszałem o przeróbkach na T4 z S/V40 czy 1.6 DOHC MIVEC z Colta cyborga... czy prócz tego, że o wiele łatwiej dostać 2.5 V6 w dobrym stanie silnik z Galanta wygrywa pod jakimś względem z T4 czy cyborgiem? na jednym zagraniczym forum czytałem , że właśnie przeróbka na cyborga jest najprostsza...

- czy ktoś wogóle słyszał (polska, zagranica) o wkładaniu silnika z gala do carismy?

[ Dodano: 07-05-2010, 13:10 ]
Bartek napisał/a:
Poliftowy Galant - tarcze 276 mm dwutłoczkowe zaciski

czyli jakie roczniki wchodzą w grę?

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 07-05-2010, 13:20   

enanthate, obiło mi się o uszy, że w Katowicach (?) jest gdzieś skasowane Volvo T5 z urwanym tyłem. Dowiem się co i jak i dam cynk. To by wiele ułatwiło ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-05-2010, 13:32   

Przed liftowe Galanty takze mialy zaciski dwutłokowe w wersjach SportEdition, roznca pomiedzy przedliftowymi zaciskami dwutlokowymi a poliftowymi, to rozstaw montazowy jarzma do zwrotnicy, przedliftowe mialy 160mm, poliftowe 180mm, poliftowe to od drugiej polowy 99r w zwyz.
Osprzet czyli alternator, wspomaganie klime, najlepiej zostawic z dawcy, ze wzgledu na to ze mocowania do bloku sa oryginalne, wiec nie trzebe stosowac przerobek mocujacych adaptujac je np z Carismy, w tym momencie pozostanie zabawa z dopasowaniem przewodów hydraulicznego wspomagania oraz przewodów klimatyzacji, ponadto jak juz Bartek wczesniej wspomnial instalacja elektryczna silnika od dawcy musi byc oraz ECU, co dodatkowo wiaze sie z Immo.
Przeróbke musisz dostosowac do swoich wymagan, ja bym osobiscie wolal wrzucic silnik T4 z Volvo, ale to jest tylko moje zdanie, nie ma jednakze przeszkód odnosnie motoru ktory chcialbys zastosowac, jak to sie mowi, jedyne co nas ogranicza to my sami.
Dodatkowo musisz dostosowac zawieszenie silnika oraz mechanizm zmiany biegow od dawcy, albo przerobic swoj dostosowujac go do SWAP-u, sprawa z zawieszeniem z Galanta jest troche skomplikowana, ze wzgledu na to ze Galant ma zawieszenie wielowachaczowe, ktore wymagaloby sporej ingerencji w nadwozie Carismy aby je zaadoptowac, a wiadomo jest to czynnik odpowiadajacy za ruszanie, sterownosc i hamowanie auta, wiec wszystko musi byc robione przez sprytnego/zdolnego/otwartego/myslacego blacharza.

[ Dodano: 07-05-2010, 13:38 ]
londolut napisał/a:
Volvo T5
ale tam jest silnik rzedowy 5-o garowy i podejrzewam ze wymiarowo na 100% nie wejdzie.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2010, 13:54   

Ja bym prosił jeszcze tylko o jakąś wypowiedź kogoś zorientowanego w temacie 1.6 DOHC MIVEC 175KM (cyborg). Na 4 stronach tematu jeszcze nikt się nie odniósł do tego silnika. ;)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 07-05-2010, 14:18   

Pierwszym problemem to pewnie będzie cholernie ciężko go znaleźć.

Odpowiedz do tematu