Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Krzywa Elka w Turbo Kamera TVN Turbo
Autor Wiadomość
Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2010, 21:35   

Gdyby nie forum to pewnie przechyłu bym nie zuważył
Co do skóry to mogła by być lepsza, ale to pickup
Gałka w manualu po 105 tysiach wytarta, ale w Toyocie przy 100 tysiach siedziała już trzecia
Lakier - cóż, ekologia wymogła zmiany i mamy lakiery wodne, które są jakie są.
Generalnie wkurzają mnie chromy, które nie powinny śniedzieć

Do poprawy zaliczyłbym jeszcze ASO, które czasami wkurza, ale następnym moim samochodem także będzie misiek

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 13-04-2010, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2010, 21:40   

Hubeeert napisał/a:
namotore napisał/a:
w ASO wymieniaja prawy przod na krotsza i bardziej miekka.

Jest jakaś różnica?

u mnie z 2cm spadlo na 0.9cm wg wczorajszych pomiarow, samochod nadal bardziej schyla sie na lewo. na pierwszych sprezynach przelecialem ponad 55kkm, wymieniono sama prawa.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2010, 22:22   

może się powtarzam... ale powtórzę :)
każdy pojazd skręca inaczej w lewo i inaczej w prawo- wyjątkiem są samochody napędzane silnikami ze wzdłużnym układem V lub boxer ( np subaru)

namotore 
Mitsumaniak
ach

Wysłany: 14-04-2010, 05:55   

tu chodzi o pochylenie przy skrecie i na postoju. Gdzie fuji a gdzie mitsu, nie ma czego porownywac, moze jedynie w podejsciu serwisu do klientow. pozdro

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 14-04-2010, 06:32   

namotore napisał/a:
tu chodzi o pochylenie przy skrecie i na postoju.

OK. Pochyla się, ale czy zmienia to cokolwiek w zachowaniu tzn właściwościach jezdnych?
namotore napisał/a:
Gdzie fuji a gdzie mitsu, nie ma czego porownywac, moze jedynie w podejsciu serwisu do klientow. pozdro

To są zaś subiektywne odczucia :P

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 14-04-2010, 08:28   

namotore napisał/a:
w ASO wymieniaja prawy przod na krotsza i bardziej miekka

Wymieniają na krótszą ale o takiej samej stałej k .

namotore 
Mitsumaniak
ach

Wysłany: 14-04-2010, 10:06   

skad masz dane ze stala sprezystosci jest rowna? Przy montazu osoby odpowiedzialne za czesci mowily ze sprezystosc jest wieksza krotszej montowanej sprezyny. Poza tym mitsu powinno wymienic lewa dluzsza na nowa na swoj koszt bez dwoch zdan.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 14-04-2010, 18:02   

namotore napisał/a:
Przy montazu osoby odpowiedzialne za czesci mowily ze sprezystosc jest wieksza krotszej montowanej sprezyny.
Czy samochód nie zachowywałby się inaczej gdyby zamontowac w nim dwie spręzyny o różnej sprężystości?
namotore napisał/a:
Poza tym mitsu powinno wymienic lewa dluzsza na nowa na swoj koszt bez dwoch zdan.

Bo? Wymieniają prawą, czemu równiez lewą maja zmieniać?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 14-04-2010, 21:43   

miczon napisał/a:
...No i pozostaje kwestia podejścia do samochodu. Dla mnie to auto ma przede wszystkim jeździć i być niezawodne - do tej pory tak jest. Pick-up z założenia jest samochodem użytkowym i tak go traktuję. Dlatego kwestie estetyczne schodzą na drugi plan. ...

no wlasnie, ja tez traktuje moje auto jako pol-ciezarowke ale jednoczesnie sprawy estetyczne traktuje bardzo powaznie, moja elka na dzien dzisiejszy ma 136,7 kkm, trzy lata mina 25 kwietnia, dla mnie jest wazne jak wyglada powloka lakiernicza, dbam o samochod bardzo dobrze, myje regularnie, chronie w terenie przed porysowaniem a mimo tego na masce mam doslownie wyrwy w lakierze, ze o bokach nie wspomne...a co do przechylu to widac go golym okiem i nie jest to estetyczne...samochod wyglada - bez urazy - jak stary polonez z zapadnietym amortyzatorem...

pzdr

miczon 
Mitsumaniak

Auto: L 200 '08
Wysłany: 15-04-2010, 22:36   

HugoOrmo napisał/a:
dla mnie jest wazne jak wyglada powloka lakiernicza, dbam o samochod bardzo dobrze, myje regularnie, chronie w terenie przed porysowaniem a mimo tego na masce mam doslownie wyrwy w lakierze, ze o bokach nie wspomne...a co do przechylu to widac go golym okiem i nie jest to estetyczne...samochod wyglada - bez urazy - jak stary polonez z zapadnietym amortyzatorem...

Ja znalazłem jeden pozytyw w kiepskim lakierze... Przed rokiem pies mi mocno porysował maskę i błotnik pazurami... nie dało się nic z tym zrobić. Ale o dziwo, od samego mycia, w ciągu roku rysy się zatarły i trzeba się mocno przypatrzyć, aby znaleźć dawne uszkodzenia ;)
A odnośnie przechyłu... Gdyby nie to forum, to w ogóle bym się tym nie przejmował. W starej elce też miałem różnicę 2cm i myślałem, że tak ma być. Z nową byłoby podobnie. A tak? Zaczynają się pojawiać wątpliwości, czy aby nie jest to niebezpieczne itd...
No nic. Będę śledził wątek z ciekawością, a Tobie namotore życzę powodzenia i wytrwałości w dochodzeniu swego.

namotore 
Mitsumaniak
ach

Wysłany: 16-04-2010, 06:08   

dziekuje, walczmy o swoje :!: haslo "ten typ tak ma" umarlo dla mnie w komunizmie, pozdrawiam

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 16-04-2010, 07:07   

namotore napisał/a:
dziekuje, walczmy o swoje :!: haslo "ten typ tak ma" umarlo dla mnie w komunizmie, pozdrawiam

bardzo techniczny argument :roll:

Ja wciąż chcę wiedzieć w czym to przeszkadza i co takiego złego robi MMC wymieniając sprężyny ?

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-04-2010, 14:13   

jaceksu25 napisał/a:
wyjątkiem są samochody napędzane silnikami ze wzdłużnym układem V lub boxer ( np subaru)

A możesz wyjaśnić dlaczego? Przecież jak są wzdłużnie to będą skręcać różnie w zależności czy silnik przyspiesza czy zwalnia (powstają siły boczne przy takim ustawieniu silnika)....

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 16-04-2010, 16:20   

krzychu napisał/a:
A możesz wyjaśnić dlaczego?

To proste - różna długość półosi a to oznacza inny moment obrotowy przenoszony na dane koło przy skręcie ;)
krzychu napisał/a:
Przecież jak są wzdłużnie to będą skręcać różnie w zależności czy silnik przyspiesza czy zwalnia (powstają siły boczne przy takim ustawieniu silnika)....

Jeżeli masz parzystą liczbę tłoków to siły te będą się znosić niemniej tak czy inaczej są na tyle niewielkie, że można je spokojnie pominąć ;)
Pozdrawiam

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-04-2010, 22:08   

Jackie napisał/a:
To proste - różna długość półosi a to oznacza inny moment obrotowy przenoszony na dane koło przy skręcie ;)

Ja się nie znam ale sama długość nie ma wpływu przecież na moment... Prędzej bym uwierzył w gorsze wyważenie ale to można załatwić balansując silnikiem prawo<->lewo... no i zależy czy silnik czy skrzynia jest cięższa.
Nie rozumiem co ma boxer do rzeczy jeśli jest poprzecznie to to samo co wyżej.

Jackie napisał/a:

Jeżeli masz parzystą liczbę tłoków to siły te będą się znosić

Te nie. Chodzi o siły jakie powstają podczas rozpędzania i hamowania koła zamachowego oraz innych elementów wirowych (w poprzecznie nie ma wielkiej różnicy bo działa przód <-> tył a nie na boki).

O tutaj jest przykład (może trochę wybujały ale pierwszy lepszy znalazłem):
http://www.youtube.com/watch?v=1rpGmbCIBqs

To te siły ruszają silnikiem na boki.

Odpowiedz do tematu