ASX z napędem 4WD - warto? |
Autor |
Wiadomość |
thingrim2
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DID 2WD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-09-2012, 13:15
|
|
|
Mialem A3 Quattro przez kilka lat , teraz zakupilem ASX 2WD.
Powiem tak 4WD super sprawa , ale de facto na palcach jednej reki zlicze ile razy byl mi pomocny.
W moim przypadku nie warto wiec bylo doplacac...
Pozdr |
|
|
|
 |
sh
Forumowicz
Auto: ----
|
Wysłany: 06-09-2012, 14:23
|
|
|
Moim zdaniem to mocno zalezy od tego jak uzywasz auta. Naped 4WD przyda Ci sie w sumie w trzech przypadkach:
- Nieodsniezone parkingi zimą
- Jazda w trudnym terenie, glownie zima
- Duza moc silnika
Wiadomo ze ASX duzej mocy nie ma i raczej miec nie bedzie - powinienes sie zastanowic nad pierwszymi dwoma. Wiekszosc ludzi nie jezdzi w trudniejszym terenie, i wtedy doplacasz glownie dla pomocy przy zasniezonych parkingach. Z drugiej strony mam kumpla ktory mieszka w domku ok 1km od najblizszej utwardzonej drogi i zimy bez napedy 4x4 sobie nei wyobraza - nie wyjechalby z domu... |
|
|
|
 |
adamleon
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 06-09-2012, 14:34
|
|
|
sh napisał/a: |
Wiadomo ze ASX duzej mocy nie ma i raczej miec nie bedzie - powinienes sie zastanowic nad pierwszymi dwoma. |
Może te 150 koni to nie jest za wiele, ale i tak nieźle śmiga. Na zimę jak znalazł, odpadnie machanie łopatą dojazdu do garażu 50m, nie mówiąc o nieodśnieżonych drogach i parkingach. |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-09-2012, 16:44
|
|
|
nawet dla tych dwóch przypadków - WARTO ! |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
Wojti75
Forumowicz
Auto: Lancer Kombi 1,6 2006
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Sie 2012 Posty: 149 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-09-2012, 11:12
|
|
|
Lekko się przyłącze -ASX 4WD to naprawdę fajna sprawa. Wiosną tego roku miałem okazję się przejechać po różnych bezdrożach Kaszubskich znajomego ASXem. Naprawdę się sprawdzało do tego bywają odcinki o bardzo śliskim asfalcie po deszczu system zdecydowanie pomaga. Jak bym miał dziś na to środki też bym takiego nabył dla siebie. |
|
|
|
 |
adamleon
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 16-09-2012, 16:06
|
|
|
To mam jeszcze pytanko
Na jeździe testowej ASX 4WD i zauważyłem, że sprzęgło wysoko bierze. Sprzedawca nic złego w tym nie widział. Czy to normalne czy egzemplarz felerny ??
Jakoś jestem przyzwyczajony do niskiego sprzęgła i ciężko mi się było przestawić. |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 16-09-2012, 19:37
|
|
|
tttm u mnie jest tak samo |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 18-09-2012, 11:51
|
|
|
sh napisał/a: | Moim zdaniem to mocno zalezy od tego jak uzywasz auta. Naped 4WD przyda Ci sie w sumie w trzech przypadkach:
- Nieodsniezone parkingi zimą
- Jazda w trudnym terenie, glownie zima
- Duza moc silnika
Wiadomo ze ASX duzej mocy nie ma i raczej miec nie bedzie - powinienes sie zastanowic nad pierwszymi dwoma. Wiekszosc ludzi nie jezdzi w trudniejszym terenie, i wtedy doplacasz glownie dla pomocy przy zasniezonych parkingach. Z drugiej strony mam kumpla ktory mieszka w domku ok 1km od najblizszej utwardzonej drogi i zimy bez napedy 4x4 sobie nei wyobraza - nie wyjechalby z domu... | Prawdopodobnie nie masz 4x4 to nie wiesz o czym piszesz. 4x4 przydaje się zawsze w sytuacji śliskiej jezdni - mokrej lub zaśnieżonej. Właśnie zmieniam autko z Outka na osobówkę i też dopłacam 9kzł za 4x4. I bynajmniej nie ze względu na nieodśnieżone parkingi, jazdę w trudnym terenie czy dużą moc (152KM to dużo?) ale właśnie jazdę przez cały rok o każdej porze dnia i nocy. Nawet nie dawno jechałem A4 w czasie silnych opadów deszczu i przestawiłem pokrętło na 4WD Auto - Outek znacznie lepiej się prowadzi w tym trybie niż 2WD. Do listy jeszcze można dodać chęć bezproblemowego podjechania pod wyciąg w PL, bo czasami odśnieżanie zawodzi - ale to tylko dla fanów białego szaleństwa Jeszcze tylko 3 miesiące do zimy |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
|