Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Głośność silnika benzynowego?
Autor Wiadomość
DAN5 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-10-2018, 20:57   

Wyciszenie wnętrze jest jak w UAZie. Najbardziej "buczy" w przedziale 2700-3000obr./min. W ogóle przydałaby się 6tka w manualnej skrzyni biegów.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 02-11-2018, 00:18   

swojegp robie z materialow ktore ksiegowy mitsubishi wywalil + wyciszenie i efekty zaczynaja byc odczuwalne

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

DAN5 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-11-2018, 21:16   

Właśnie jestem po rozmowie w zakładzie,gdzie wyciszają wnętrza. Na początek będzie wyciszenie silnika tzn. maski, podszybie i trochę ściany grodziowej od wewnątrz. Powinno trochę poprawić sytuację.

Rok z Bagien 
Forumowicz

Auto: ASX 1,6 Pb Invite
Wysłany: 04-11-2018, 11:22   

Mógłbyś porobić fotki z robót, o ile to możliwe?

DAN5 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-11-2018, 23:23   

Rok z Bagien napisał/a:
Mógłbyś porobić fotki z robót, o ile to możliwe?

Postaram się. Umówię się na to w Grudniu. Myślę,że to będzie wyglądało podobnie jak tutaj, tylko oczywiście mniejszy zakres prac. https://www.youtube.com/watch?v=pQPBQSFiK7c

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 08-11-2018, 00:17   

niestety zakres prac [rzedstawiony na tym filmiku nie dotyczy silnika tylko podlogi
mam znajomego ktory zrobil u nich auto i szum z przodu pozostal tyl owszem jest cichszy ale przod nie
z autopsji wyciszenie maski poprawia jej usztywnienie dzwiek silnika bierze sie z innego miejsca w tym aucie.
ja osobiscie nie polecam wyciszenia maski ( jest to moje zdanie) poniewaz mialem do czynienia na serwisie z aytami po takim zabiegu i komora silnika w lato trzyma wysoka temperature. Po pewnym okresie plastiki poprostu sa podatne na usterki mechaniczne pekanie - szczegolnie w silnikach diesla

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

mat777 
Mitsumaniak

Auto: ASX
  Wysłany: 06-10-2019, 18:43   

Wracam do swojego wątku który założyłem 8 lat temu :P
Od nowości ten sam ASX nadal służy mi bezawaryjnie ale wada hałasu pozostała więc wykonałem małą modyfikację w tym zakresie. Poniżej krótka foto-relacja. Jeżeli kogoś będzie zainteresowany szczegółami, proszę pytać.

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 07-10-2019, 11:49   

O Panie, szacunek :)
Powiedz jak teraz wygląda hałas w kabinie ? jest duża różnica ? ile czasu poświęciłeś na całość ?
Ile metrów materiałów poszło ? bo widzę matę wygłuszającą i piankę, tak ?
koszt ?

pzdr

mat777 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2019, 21:55   

Ilości mat już nie pamiętam, chyba 15 sztuk grubości 2,3mm + pianka 6mm (9mm jest za gruba), mogę sprawdzić na rachunkach
czas: piątek 4h, sobota 12h, niedziela 2h, jedna osoba
koszt tego co widać na zdjęciach ~650zł + własna praca

Efekt (opinia subiektywna):
Jest ciszej, przyjemniej ale jakiegoś efektu łał! nie ma. Dużo jeżdżę z niskim boxem na dachu. Po wyciszeniu to on teraz generuje najbardziej zauważalny hałas wewnątrz, silnik zszedł na drugi plan więc coś to dało. Natomiast z całą pewnością ASX jedzie jakby bardziej zwarty i nie ma się wrażenia jazdy w puszcze. Nie wiem jak to opisać ale jest przyjemniej. Ponieważ nie płaciłem za usługę to tym bardziej było warto.

Można pójść dalej: drzwi, dach, nadkola, maska (maska wg mnie bez sensu) ale już raczej nie będę kontynuował. Jak ktoś tu napisał, szósty bieg załatwiłby temat. Przynajmniej wiem, że nie koroduje pod wykładziną :D

Przy okazji dwa tygodnie temu przeszedł konserwację podwozia, od dołu były dwa niewielkie ogniska korozji. Jak na opinie jakie krążą o ASX-ach, że bardzo korodują + 8 lat to wg mnie wszystko jest w porządku.

mannuel 
Nowy Forumowicz
debiutant

Auto: Mitsubishi ASX MY19
Wysłany: 24-11-2019, 19:05   

Dopytywałem, ile w warsztacie kosztuje wyciszenie AXS-a. Nie tylko podłoga, ale też nadkola z dwóch stron, drzwi, tunel środkowy, przegroda przednia, słupki i może jeszcze dach. Przy dobrych materiałach to wydatek 5-6 tys. zł.
Można samemu, ale niezbędne są 2 cechy: cierpliwość i zdolności manualne, szczególnie przy składaniu tego, co się rozebrało.
Z pewnością zwiększy się komfort jazdy. Ale jest jedna przeszkoda - trzeba zamotać zonę, że to kosztuje 250 złotych bo jest fajna promocja. :D

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 24-11-2019, 23:15   

W tysiącu się zmieścisz kupując materiały na Bitmat.pl
Butyl + pianka 6mm
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Szkodzik 
Nowy Forumowicz

Auto: Asx 1.6
Wysłany: 01-02-2021, 15:43   

Witam Panów,
Przepraszam za odświeżenie starego tematu ale myślę że nie ma sensu otwierać nowego skoro już jest taki jaki pasuje do mojego pytania.

Od 3 tygodni jestem posiadaczem asxa 1.6 z 2011 roku no i właśnie rzuca mi się "w uszy" dość mocno hałasujący silnik. Przy przyspieszaniu (najbardziej między 2,5 - 3k rpm) jest to jakby buczenie lub rezonowanie jakiegoś elementu. Zastanawiam się czy to faktycznie normalne dla tego samochody czy jednak coś może być uszkodzone jako że auto nie jest nowe, a wręcz stare :p czytając ten temat dochodzę do wniosku że chyba mój egzemplarz nie odbiega od normy ? :D

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 01-02-2021, 17:41   

Może łańcuch się rozciągnął :? .
Jaki przebieg?

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 01-02-2021, 18:43   Głośna praca silnika

Wydaje mi się ,że ASX nie odbiega aż tak bardzo od normy jeśli chodzi o hałas w kabinie.
Jest może co nieco głośniej ale ja bym to określił jako defekt do przełknięcia .To efekt braku wyciszenia komory silnika i efekt braku 6 biegu , którego ASX powyżej 3,5 RPM koniecznie potrzebuje bo wyraźnie słychać pracę jednostki napędowej..Ale taki jego urok

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

osabzyk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-02-2021, 14:49   

Szkodzik napisał/a:
rzuca mi się "w uszy" dość mocno hałasujący silnik. Przy przyspieszaniu (najbardziej między 2,5 - 3k rpm) jest to jakby buczenie lub rezonowanie jakiegoś elementu.

Mam to samo. Potem jadę na 5 biegu albo 90 albo 120 bo pomiędzy "coś" hałasuje

Odpowiedz do tematu