Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nagłośnienie w carismie..
Autor Wiadomość
luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 20-06-2006, 23:19   

arturro napisał/a:
luk_szc napisał/a:
Serek napisał/a:
większość detali słychać jak jest głośno

tu się nie zgodzę - czy ucho wychwyci detale jak już wszystko drży lącznie z głową i bębenkiem a dzwięki zlewają się w jedno .

tym sie charakteryzuja "dobre" (nawet nie najlepsze) zabudowy ze niezaleznie od glosnosci wszystkie detale sa slyszalne, nie wspominajac juz o rezonsansach ktorych powinno nie byc, zreszta jest to jednym z kryteriow oceny sound off.

Tylko o jakich kwotach mówimy - powinny być słyszalne i po cichu i głośno :)

Mitsumaniaki QR-Code:

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2006, 18:35   

Oczywiście nie miałem tu na myśli poziomu dźwięku, przy którym słychać tylko wyjący tweeter i dudniący bas. Moim zamysłem było okreslenie takie: "wzmocniony sygnał z jednostki przez wzmacniacz kierowany do głośników przenosi więcej detali słyszalnych niż ten sam sygnał podany bezpośrednio z jednostki po zwiększeniu głośności potencjometrem. Nikt nie buduje systemów na końcówkach mocy radioodtwarzacza (nie wiem czy kiedykolwiek tak postępowano), nie podejrzewam nawet, że mógłbyś nie wiedzieć... Najlepsze radioodtwarzacze to decki, czyli urządzenia bez wbudowanego wzmacniacza. Zewnętrzny wzmacniacz, nawet o mocy porównywalnej z mocą radioodtwarzacza (np. 4x25W rms) to urządzenie wyspecjalizowane, gdzie komponenty są odseparowane i szczegółowo dobrane. Radio tego nie zapewni. Nie wmawiaj więc, że tak się buduje dobre systemy, Tak nie jest. Poza tym lepszy wzmacniacz 4x25 o wymiarze pudełka po butach niż pudełka po...papierosach. Końcówki mocy wbudowane w radioodtwarzacz to wynik wszechobecnej miniaturyzacji i upowszechniania mody. Natomiast budowanie systemu pasywnego wg mnie polega na wykorzystaniu jednego uniwersalnego wzmacniacza do przekształcenia dźwięku przed podaniem go na pasywne zwrotnice dla wybranych sekcji głośników.

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 22-06-2006, 23:06   

Po prostu lubisz wzmacniacze , końcówki mocy itp. bez tego też da się słuchać Muzyki . To nie musi grzmieć i buczeć to może też grać czysto , ładnie i z pożądną dynamiką - miałem dawno temu proste Nakamischi można powiedzieć zabytek i grało bez dodatkowych wzmacniaczy bdb .
Większość stosuje wzmacniacze , końcówki bo są obecnie relatywnie tanie i bardzo dobre ale bez nich też da się żyć .

Ja nie mam nic więcej do dodania w temacie.

Mitsumaniaki QR-Code:

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-06-2006, 21:40   

To też nie będziemy grzebać w temacie. Zrobiło się OT, zaraz admin się pokaże :wink: Temat do zamknięcia.

Tanpit
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2006, 02:16   

Witam serdecznie. Jaki zestawik glosnikow byscie zaproponowali w przednie drzwi + tweetery do Cari (nowe nadwozie)? Oczywiscie nie szalejac z kasa...

Czy bez specjalnej zabudowy pod glosniki, mat wygluszajacych itp. Da rade cos sensownego wykrzesac jesli chodzi o audio w samochodzie?

Jakie radyjko wybrac (CD+mp3) w granicy 600-700 zl?

Pozdrawiam.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 02-07-2006, 12:00   

Serek napisał/a:
Zrobiło się OT, zaraz admin się pokaże Temat do zamknięcia

Seweryn dwie sprawy:
1. Admin nie jest od pilnowania porządku w działach. Admin jest od pilnowania moderatorów.
2. Dyskusja rozwija się fajnie - podziel temat i ciągnąć to dalej - IMHO - warto.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2006, 18:37   

Przepraszam za nieobecność ale byłem trochę nad morzem i w pracy w Lubeck w Niemczech. Już odpisuję.
1. Hubert - naprawdę masz czas i ochotę czytać wszystkie posty ? Jeżeli Twoja odpowiedź jest pozytywna - szacunek przez duże SZ.
2. Tanpit - owszem, tak. Jednak każdy z nas ma inny gust, styl, etc. stąd trudność w wytypowaniu jednego, uniwersalnego zestawu głośnikowego. Wybieraj markowe produkty, żadnych tanich okazji. Radio - to nie choinka, nie musi świecić. Szukaj markowych, bez tzw. upiększaczy. Polecane marki: Clarion, Alpine, Pioneer, Becker, ew. coś z DVD np. Sonic, Phantom, Zenec, ... do tego Twoje radio i masz system z mp3 + dokupujesz monitor i antenę (puszka) i masz multimedia (prawie).
Odnośnie wygłuszenia - było już na forum.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 07-07-2006, 18:39   

Serek napisał/a:
1. Hubert - naprawdę masz czas i ochotę czytać wszystkie posty ? Jeżeli Twoja odpowiedź jest pozytywna - szacunek przez duże SZ

Czasu nie mam - czytam wszystko.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 07-07-2006, 19:46   

Serek napisał/a:
Radio - to nie choinka, nie musi świecić ... Polecane marki:
......

A mnie z tych własnie względów polecano Blaupunkta. Gra dobrze w aucie a nie na półce w sklepie. Duże przyciski tak, aby można to było obsłużyć paluchem w czasie jazdy. Tylko to było w 1997 roku :?
Jak w tej chwili plasuje się Blaupunkt na rynku :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-07-2006, 16:15   

Sekcja radioodbiornika nadal na bardzo wysokim poziomie obok Beckera, Denona, Eclipse, etc. Blaupunkt jest ergonomiczny, ładnie zaprojektowany, świetnie gra. No i niedrogi. Co prawda wszędobylskie mp3 i tu swoje łapki wcisnęło, jednak jako dodatek do dobrze zrobionego radia. Jestem ZA!

quadalcanal 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI
Wysłany: 02-07-2007, 19:59   

endriu, czytam o kablach wiec zdradzam ze najlepszy jest CORDIAL
http://www.allegro.pl/ite...rdial_nowy.html

kozystam z tego kabla w wielu miejscach i jakosc przenoszenia dźwięku jest rewelacyjna!
przy okazji moze ktos mi zdradzi ile potrzeba kabla na tyl i przod w CARI 1,8 GDI?

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 03-07-2007, 19:54   

Tanpit napisał/a:
Witam serdecznie. Jaki zestawik glosnikow byscie zaproponowali w przednie drzwi + tweetery do Cari (nowe nadwozie)? Oczywiscie nie szalejac z kasa...

Czy bez specjalnej zabudowy pod glosniki, mat wygluszajacych itp. Da rade cos sensownego wykrzesac jesli chodzi o audio w samochodzie?

Jakie radyjko wybrac (CD+mp3) w granicy 600-700 zl?

Pozdrawiam.

Co do głośników to zależy ile chcesz na nie wydać... Ale z najtańszych budżetowych zestawów dwudrożnych polecam Helix Blue 62, a co do radyjka to w tej cenie dostanaiesz Kenwooda z usb -24 bit - koszt ok 600 zł...(bodajże W534)Tanio i dobrze. :lol:

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2007, 01:21   

JCH napisał/a:
Jak w tej chwili plasuje się Blaupunkt na rynku

Od czasu New York nic sensownego nie zrobili....podobno nowe BREMEN nie jest złe, ale nie słuchałem. Ale New Yorka to bym sobie na półce postawił, bo zacny klocek.

pozdr,
Kuba

Odpowiedz do tematu