Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
06-03-2008, 09:04
FELGI
Autor Wiadomość
mugino
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2008, 21:20   

tu masz moj sposob na kola do l200:
- dystanse kupione tutaj : http://www.sklep4x4.pl/sklep/grupy/134.html
niestety troche to kosztuje ale sa dobrej jakosci, dystanse maja tez identyczna srednice pierscienia centrujacego jakie sa w l200

-felgi stalowe dotz pharao! nie dakar bo dakary[choc wygladaja identycznie] maja inne et i felga z opona na tym dystansie wyjdzie duzo poza nadkole .felgi te maja jednak inna srednice osadzenia wiec dorabialem dodatkowe pierscienie centrujace [inaczej felga trzyma sie jedynie na srubach] do felg wypada kupic jescze ozdobne kubelki

-opony mam bf goodrich at'ki 265/70/16

calosc wyglada jak widac na zdjeciu,nic nie ociera ,choc spalanie troszke wyzsze w stosunku do standardowych felg alu.ale nie wiecej niz 1l/100

Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 08:23   

Mam podobny zestaw (pharao+dystans+BFGoodrich AT)), ale dystansy robiłem na zamówiene. Posiadają dodatkowo pierścień centrujący dla felgi. Grubość 25 mm, zamiast 30mm jak w gotowych. Opony wchodzą 265/75/16 ale.... przy skręcaniu kół na początku exploatacji brakowało ok 1mm między krawędzią opony a fartuchem. Po paru tysiącach musiało się lekko wytrzeć i jest chyba już OK. Ponadto miałem problemy z wyważenie kół - da się, ale musi być to bardzo starannie zrobione no i ostatni problem, chyba największy, to że takie duże koła mają chyba za dużą masę nieresorowaną do tego samochodu i mocno podskakują oraz szarpią za ster na drobnych nierównościach. Spalanie również wzrosło, myślę że gdzieś 1,5 l/100.
Reasumując myślę, że 265/70/16 to chyba lepsze rozwiązanie. Dodam, że optycznie mój zestaw wygląda bardzo ładnie i pasuje. Nie dotarłem jeszcze do wiadomości , czy założenie innych sprężyn lub amorów , albo dociążenie przodu auta np. zderzakiem z wyciągarką zniwelowałoby trochę to podskakiwanie.

subek
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 09:05   

Panowie, jakie szerokie macie te felgi? Chcialem na nie upchnac seryjne oponki, 205 szerokie, naprawde nie widze potrzeby ich zmieniac, w najgorszym terenie jakim mialem okazje lecialem jak czolgiem bez zadnych problemow. Wiec za szerokiej felgi na taka waska opone zabardzo dac nie moge.

Dzieki za odpowiedzi :)

EDIT. Tak patrze i te dystanse waza 4kg sztuka :shock: Nic dziwnego, ze samochod sie dziwnie zachowuje, nie da sie gdzies dostac jakis aluminiowych?

Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 09:28   

Felgi - 7x16'', a dystanse są aluminiowe...i sądzę, że ważą poniżej 1 kg/szt.
Pozdrawiam.

mugino
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 10:27   

hmm jesli chcesz zostawic seryjne oponki to ja bym nie kombinowal,bo efekt wizualny masz glownie dzieki wiekszym oponom wypelniajacym "puste" nadkole.

dystanse faktycznie sa ciezkie ale to ze skacze ci auto to rowniez wina duzego balona oponony.mialem kiedys wranglera na 33" oponach ,zamienilem na 31" i skakanie bylo zauwazalnie nizsze.

co do wywazenia nie mialem zadnego problemu a juz 2 raz zmienailem opony na tych felgach.nic nie bije nic nie ociera i zgadzam sie z tym co pisal bartman ze 265/70/16 to raczej max do l200 bo rozmiar wieksze juz by mogly ocierac.

ogolnie po zalozeniu masz lepszy efekt wizualny kola nie toną w nadkolach,ciut wiekszy przeswit,opone ktora duzo ciezej przebic na drodze niz standardowa,no i bez wiekszej obawy [w stosunku do standardowych opon] mozesz skrecic w zablocana droge.

z minusow to chyba poza minimalnie wiekszym spalaniem w moim przypadku nie ma nic wiecej

subek
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 11:13   

W takim razie pomysle tez o nowych oponach. Musze tylko uwazac zeby nie przesadzic bo moja elka nie ma tych nakladek poszerzajacych na blotnikach. Nie wiecie ile szerzej jest dzieki temu?

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2008, 11:15   

witam,
pytania dodatkowe:
jak mocno szumia te opony (BFG AT) w porownaniu do std?
czy zmienia sie komfort jazdy tzn twardziej? a moze jednak troche zmiekcza ten zestaw?

dzieki

elili
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 13:17   

HugoOrmo napisał/a:
witam,

jak mocno szumia te opony (BFG AT) w porownaniu do std?
czy zmienia sie komfort jazdy tzn twardziej? a moze jednak troche zmiekcza ten zestaw?

dzieki

Każdy zakłada opony winnym celu. U mnie chodziło o opony AT ale wygląd felgi nie był istotny.
BFG wydawały się drogie; kupiłem najtańsze na rynku - Matador Izzarda 256/70 R16 (chyba o połowę tańsze :mrgreen: od BFG)
Felgi stalowe od eLki: 6" x 16"(z Alledrogo).
Całość robi dobrze.
Bez dystansów, pierścieni centrujących, tanio.
Nic nie obciera.
Komfort według mojej małżonki większy niż na standardowych 17".
Nie zauważyłem wzrostu hałasu.

BTW jeżeli samochód "skacze" spróbujcie zmniejszyć ciśnienie w oponie.

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 28-05-2008, 13:55   

subek napisał/a:
W takim razie pomysle tez o nowych oponach.

jak sie jezdzi na tych 205? to sa 15`` czy 16``? spalanie sprawdzales?

Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 15:52   

Jeżeli chodzi o szerokość to dotz pharao + 265/75/16 + dystans 25mm nie wystają u szczytu nadkola z nakładką (są na styk) , ale już mocno rzuca błotem na boki, więc jeżeli nie masz tych nadkoli to na 150 % będzie wystawać. Co do głośności - przy BFG według mnie wzrost hałasu jest niewielki jest. J

Jeżeli chodzi o zmniejszenie ciśnienia, to mam już 1.8 i bardziej spuścić już sie boję.
Pozdrawiam.

subek
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 16:16   

namotore napisał/a:
subek napisał/a:
W takim razie pomysle tez o nowych oponach.

jak sie jezdzi na tych 205? to sa 15`` czy 16``? spalanie sprawdzales?

Jezdzi sie calkiem ok. Naprawde dobrze sprawuja sie w lekkim terenie, blotko prawie do drzwi i spokojnie jechalem bez potrzeby zapinania reduktora. Na ulicy juz nie jest tak przyjemnie, na mokrym niespodziewanie juz nie raz lecialem bokiem :/ Pozatym za bardzo nie szumia i wydaje mi sie, ze to dobry kompromis pomiedzy opona uliczna, a terenowa.

Rozmiar 16', moim spalaniem bym sie specjalnie nie sugerowal, bo jezdze raz szybciej, raz wolniej z ladunkiem i bez. Generalnie najmniej na pusto pali mi okolo 9 litrow, z ladunkiem okolo 600kg i dawaniem po gazie, prawie 14 litrow.

Bartman, dzieki za info.

mugino
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2008, 19:09   

bf goodrich nie szumi jakos specjalnie,jak sie wsluchasz to moze usyszysz opone przy otwartym oknie...w kazdym razie od seryjnych opon w tej kwesti nie widze prawie roznicy.

komfort wg mnie tez sie poprawil jest bardziej miekko...zwlaszca na drogach brukowanych lub zwirowych,ale nie ma co sie dziwic bo sporo wiecej balona.

a co do nakladek na blotniki to nie wiem czy to tak duzo daje bo wydaje mi sie ze dzeiki temu jest mniejsze nadkole wewnatrz o tyle na ile gruba jest nakladka ,no i troche dodaje szerokosci ale niewiele.te nakladki to bardziej "bajer" niz by mialy miec jakies znaczenie.

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 28-05-2008, 19:33   

ok panowie, dzieki za informacje

pzdr

subek
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2008, 08:17   

Do gory :D

Pojawily sie juz moze jakies pasujace stalowki? Ja nadal pomykam na seryjnych bo troche mnie te wielkie dystanse odstraszaja, a moze ma juz ktos nowa recepte na stalowki? Jakis model ktory pasuje z mniejszym dystansem?

bartek.s
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 13:23   

odkopuje temat:) mam problem z wyborem stalowych felg do l200 z 2007roku. W salonie krzykneli 500zł za felge... wiec wybor padl na allegro badz sklepy internetowe. Problem z tym ze wyczytalem iz niektore felgi obcieraja o o tarcze, hamulce itd. Interesuja mnie jakies 16-stki. Opony to DUNLOP Grandtrek SJ6. W miare mozliwosci prosilbym rowniez o rade dot. rozmiaru opon tzn profilu i szerokosci.

Na allegro znalazlem cos takiego:
http://moto.allegro.pl/it...200_nissan.html

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu