HAK HOLOWNICZY |
Autor |
Wiadomość |
MaciejLiebherr
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant Sedan 2.5v6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-05-2014, 21:50 Hak Galant Westfalia
|
|
|
Witam. Zamówiłem taki hak jak na aukcji
http://opera.allegro.rs/m...4048997986.html
i chciałem się dowiedzieć czy ten hak będzie napewno pasował bo nigdzie takiego nie widzę ani na allegro ani w google. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-05-2014, 23:51
|
|
|
Info na 113 stronie
http://www.jmt-towing.co....gue_01-2008.pdf |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
sierars1
Forumowicz
Auto: Toyota Avensis T27 D4D-CAT 177
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 15-05-2014, 21:22
|
|
|
U siebie w Kombiaku posiadam oryginalny hak wpinany i zderzak jest cały jak coś to mogę zrobić zdjęcia i wrzucić |
|
|
|
 |
muka997
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Paź 2013 Posty: 265 Skąd: Południe Polski
|
Wysłany: 15-05-2014, 22:55
|
|
|
osobiście nie mam, ale widziałem miska jak jak wychodził spod zderzaka (zderzak nie miał zadnych wciec itp) i wygladało to całkiem fajnie, zwłaszcza ze galant jakies zjawiskowego tyłka nie ma (nie to co przód ) wiec obecnośc haku mu nie zaszkodzi
pytałem goscia w warsztacie ile za montaż haka to powiedzał mi 500zł do tego modelu (cena calosci- hak i robicizna) oczywiscie hak z papierami ze bez problemu mozna go wpisac do dowodu rejestracyjnego |
|
|
|
 |
sierars1
Forumowicz
Auto: Toyota Avensis T27 D4D-CAT 177
Kraj/Country: Germany
|
|
|
|
 |
meydey000
Mitsumaniak meydey

Auto: ea5w v6 se; magnum 480 dxi eev
Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 588 Skąd: TSK Skarżysko Kamienna
|
Wysłany: 12-10-2014, 02:01 [EAxx] hak holowniczy
|
|
|
witam. panowie/panie mam problem z hakiem holowniczym a mianowicie: kupiłem całe auto które posiada hak holowniczy wypinany firmy TOBO i brakuje w nim jednej części (chyba pokrętła do wypinania go).
spotkał się ktoś z takim hakiem i czy jest możliwość dokupienia tej części jeśli tak to gdzie. szukałem w necie ale ciężko o haki tej firmy.
montowany fabrycznie.
 |
_________________ jest ryzyko-jest zabawa |
|
|
|
 |
MarcinAVANCE
Nowy Forumowicz
Auto: GALANT 2.5V6
|
Wysłany: 12-10-2014, 18:55
|
|
|
Faktycznie, o producencie informacji brak. Może zacząłbym na Twoim miejscu od kontaktu z dealerem Mitsubishi, może będą w stanie po numerze VIN dojść co i jak i będzie jakiś rysunek techniczny.
Generalnie hak jest podobny konstrukcyjnie do tego modelu: http://transa-m.pl/upload...le003-large.jpg
Może wyślij zdjęcie do producenta (Thule), być może będą w stanie pomoc dobrać Ci mechanizm zwalniajacy kulę. |
_________________ życie jest zbyt krótkie żeby jeździć nudnymi samochodami! |
|
|
|
 |
Tomaszowski
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998 2.0 LPG
|
Wysłany: 19-06-2015, 11:03
|
|
|
Już wiem, że bez zdjęcia zderzaka się nie da zamontować haka-szkoda, bo to nieco czasochłonne.
Przyszedł hak (od Gala w kombi) i wtyczka jest na 13 pinów (niemiecka, ale adapter to nie problem).
Problem jest z kablami. Po jednej i po drugiej stronie są po dwie kostki gotowe do wpięcia w miejsce żarówek-proste, oraz po dwa grubsze kable z jednej strony zakończone wtyczkami-zasilanie ciągłe i po stacyjce, z drugiej strony grube kable od masy. Dosyć proste ale...
Jest jeszcze jakiś przekaźnik, do którego są wpięte kable 1-od światła przeciwmgielnego oraz 2-kabel "test podłączenia przyczepy" cokolwiek to znaczy.
Co to za przekaźnik i jak go podłączyć? Od niego również wychodzą dwa kable które są ucięte. Zostawić go czy pozbyć się?
Czy mogę podpiąć tylko podstawowe kable - pod żarówki pozycja/stop i kierunki przeciwmgielne a resztę olać? Czyli nie podpinać stałego zasilania i po stacyjce oraz ten przekaźnik i kabel "test przyczepy"? |
|
 |
szwagierr
Forumowicz
Auto: Galant
|
Wysłany: 19-06-2015, 20:23
|
|
|
Przekaźnik powinien odłączyć przeciwmgielne w samochodzie jeśli podłączona jest przyczepa. |
|
|
|
 |
Tomaszowski
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998 2.0 LPG
|
Wysłany: 20-06-2015, 12:33
|
|
|
Czyli jeśli dobrze rozumiem, jeden przewód wychodzący od przekaźnika podłączam do przeciwmgielnego (bo ten przewód do niego wchodzi i wychodzi w tym samym kolorze).
A drugi który z niego wychodzi? Myślę że ma cos wspólnego z tym "testem przyczepy" tylko nie wiem, czy gal ma taką funkcjonalność.
Z drugiej strony jest to oryginalny hak i wiązka od Gala właśnie więc instalacja powinna być w miarę dostosowana...? |
|
 |
szwagierr
Forumowicz
Auto: Galant
|
Wysłany: 21-06-2015, 14:24
|
|
|
Przekaźnik powinien mieć styki normalnie zwarte. Przewód idący do przeciwmgielnego trzeba przeciąć, stronę od żarówki połączyć z jednym ze styków przekaźnika. Drugą stronę przewodu (od strony instalacji) trzeba połączyć z drugim stykiem przekaźnika oraz z jednym końcem cewki. Drugi koniec cewki trzeba połączyć ze stykiem 12 w gnieździe przyczepy. Styk ten zostaje połączony z masą po podłączeniu przyczepy (na tym polega wspomniany wyżej test przyczepy). |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 01-06-2016, 18:28
|
|
|
Witam,
Chciałbym zamontować hak do swojego Galanta. Pod zderzakiem mam mocowanie kulki, z którym kupiłem auto. Czy ktoś się orientuje do jakiej kulki to będzie pasować? Bo widziałem już różne kształty. No i jak to się obsługuje bo nie bardzo wiem jak tam cokolwiek ruszyć.
Od dołu wygląda to tak:
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pieraś
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lip 2010 Posty: 1203 Skąd: Zielona Góra
|
|
|
|
 |
szklarz
Mitsumaniak
Auto: AVANCE EA5A
|
Wysłany: 28-07-2016, 07:23
|
|
|
Witam wszystkich,
Potrzebuję pomocy w wyborze haka do samochodu.
Interesuje mnie montaż haka wypinanego (automat), który mógłbym zakładać jedynie w razie takiej konieczności a normalnie kula była by wymontowana i nie "szpeciła auta".
Problem jest taki, że nie chciałbym ciąć zderzaka lub zrobić to jedynie w minimalnym stopniu aby nie było to widoczne.
Mam Galanta EA5A w AVANCE - i tu jest główny problem bo zderzaki AVANCE są niższe i inaczej wyprofilowane co sprawia kłopot w tym temacie.
Czy możecie polecić producenta lub konkretny model który spełnia moje wymagania?
Chciałem temat ogarnąć sam, ale bez przymierzenia haka na auto nie jestem w stanie określić jak pasuje dlatego chciałbym się podeprzeć zdaniem kogoś kto już taki temat u siebie przerabiał.
Z góry dzięki za pomoc. |
_________________ To, że ktoś ma mniej postów od Ciebie - nie znaczy że jest głupszy.
1. Był 2.5 V6 A/T >>> GALardo ELEGANCE - czyli historia życia
2. Była - Vectra B 2.2 DTI 02' "ZENDER" - żywot zakończony 17.05.2015
3. AVANCE EA5A... |
|
|
|
 |
muka997
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Paź 2013 Posty: 265 Skąd: Południe Polski
|
Wysłany: 29-07-2016, 14:55
|
|
|
ja montowałem hak sam,, co prawda nie automat a na śruby, wygląd to rzecz gustu oczywiście ale mi nie przeszkadza, ale co do cięcia zderzaka to wycinałem tylko w zderzaku spód, chodzi mi o tą cześć która jest że tak podwinięta, i patrząc na zderzak stojąc za autem nic nie widać, nie wiem jak będzie z automatem czy się zmieści bez większego cięcia, ale spróbuj poszukać takiego haka gdzieś na necie i zadzwoń do sprzedającego, on też może wiedzieć |
|
|
|
 |
|