Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
F1 - końcówka sezonu 2007
Autor Wiadomość
Simones
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2007, 23:37   

McDoune napisał/a:
Robert mówił w jakimś wywiadzie że silnik się grzał i dostał polecenie nie kręcenia go zbyt wysoko.

"Start był dobry, do połowy dystansu też wszystko było ok. Niestety później pojawiły się kłopoty z temperaturą wody i oleju. Musieliśmy zmniejszyć obroty silnika. Traciłem sporo czasu jadąc za Nico Rosbergiem, nie mogłem wykorzystywać potencjału silnika w 100 procentach. Natomiast na ostatnich dziesięciu okrążeniach miałem też duże problemy z jedną z opon, w której zrobiły się dziury. Odczuwałem ogromne wibracje i traciłem około 3,5 sekundy na okrążeniu - skomentował wyścig Robert Kubica. "

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-10-2007, 00:02   

oj działo się działo, jak zwykle. Powiem Wam że przed wyścigiem jak zobaczyłem jak stoją kierowcy na starcie, to już mi przez głowę przeleciała myśl, że poświeci się Massa i wyeliminuje siebie i Lewisa z wyścigu a dwaj pozostali Panowie na uczciwych zasadach rozegrają mistrzostwo między sobą. Niedużo sie pomyliłem ;) Zagrywka byłą mistrzowska a Lewis pokazał, że jeszcze jest szczawik i ustawił się we właściwym miejscu szeregu. Jak nigdy ciesze się z tego, że akurat jemu się to przytrafiło, bo aż niesmaczne było to jak wszyscy Mu pomagają (nawet w ten weekend, brak kary za dodatkową zmianę opon i brak kary za tamowanie chyba Rikkonena). Także myślę, że Alonso cieszy się najbardziej z tego że Hamilton nie został mistrzem.
A co do jazdy Roberta, to moim zdaniem jak zwykle BMW dało ciała z taktyką dla Niego, ale sam Robert rewelacja. Mimo, że miał jeden stop więcej niż kolega z zespołu to był przed Nickiem. Myślę, że gdyby jechał na 2 stopy to miałby szanse na co najmniej jedno oczko wyżej.
Ogólnie baaaaardzo pasjonujący wyścig i aż żal, że taka długa przerwa :)

Pozdrawiam i "do zobaczenia za rok" ;)
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 22-10-2007, 00:49   

Cytat:
- Zaczęło się bardzo dobrze, szczególnie, jeśli wziąć pod uwagę kłopoty, jakie miałem w kwalifikacjach - powiedział Kubica po wyścigu.

- Wszystko układało się doskonale do momentu, kiedy kazali mi zwolnić (zmniejszyć obroty silnika) bo za bardzo wzrosła temperatura. Wtedy byłem już za Rosbergiem i traciłem dużo czasu. W końcówce miałem także mnóstwo kłopotów z oponami i starałem się po prostu utrzymać bolid na torze - podkreślił Polak. - Jednak trzeba przyznać, że mieliśmy bardzo udany sezon.

a tak to przedstawiał dla onetu

tak czy owak, fajnie że był przed niemiaszkiem :mrgreen:

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 22-10-2007, 01:17   

stanik napisał/a:
Myślę, że gdyby jechał na 2 stopy to miałby szanse na co najmniej jedno oczko wyżej.

eee jak nic by utrzymal 3 pozycje
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

TommiCrazy 
Forumowicz
VR-4 LIFE

Auto: UKOCHANE
Wysłany: 22-10-2007, 02:24   

podobala mi sie agresywna jazda w ostatnim wyscigu, Kubica pokazal sie z super strony i ladnie wyprzedzal......szkoda tylko ze 3 stopy i pod sam koniec zaczá tracic tempo oraz miejsca w stawce..... przyszly sezon juz bedzie mniej experymentalny :)
Outlander 2.0 PHEV 5HS

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 22-10-2007, 09:19   

1 - Gratulacje dla Roberta za cały sezon i 6 miejsce.
2 - Gratulacje dla Kimi'ego za zwycięstwo
3 - Ciesze się, że nie wygrał Hamilton ... może nie mam nic przeciwko niemu samemu, ale za często pomagali mu sędziowie... to było totalne przegięcie.
4 - Ciesze się, że w przyszłym roku będzie zakaz używania kontroli trakcji, myślę, że dzięki temu Kubica będzie miał większe szanse na zwycięstwa w wyścigach.
5 - Mam nadzieję, że BMW poprawi skrzynkę ... że poprawi cały bolid.

stanik napisał/a:
Myślę, że gdyby jechał na 2 stopy to miałby szanse na co najmniej jedno oczko wyżej.

Nie sądzę, gdyż wówczas musiałby jechać więcej kółek na miękkich oponach, a na tych wczoraj jechał bardzo wolno.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2007, 10:50   

uwaga Panie i Panowie, wczoraj na onecie wieczorem przeczytałem w komentarzach pod którąś notką propozycję internauty że zdyskwalifikować Roberta, Rosberga i Nicka i Hamilton będzie mistrzem.... niezły żart mi sie wydał, ale oto dzisiaj na Onecie:

Cytat:
F1 nadal otwarta, McLaren protestuje!

Międzynarodowa Federacja Samochodowa (FIA) przeprowadziła dochodzenie przeciw zespołom BMW Sauber i Williams w związku z podejrzeniem przekroczenia przepisów technicznych.
Sędziowie mieli wątpliwości dotyczące temperatury paliwa tankowanego do bolidów obu teamów. Zgodnie z przepisami temperatura paliwa nie może być niższa więcej niż 10 stopni od temperatury otoczenia (tankowanie "zimniejszego" paliwa odbywa się szybciej). Ewentualna dyskwalifikacja Nico Rosberga (Williams), Roberta Kubicy i Nicka Heidfelda (BMW Sauber) sprawiłaby, że mistrzem świata zostałby Lewis Hamilton.

Ostatecznie jednak komisja sędziowska utrzymała wyniki wyścigu i tytuł mistrzowski wywalczył Kimi Raikkonen.

Czyli jednak próbę takową podjeli.... masakra normalnie dla mnie...

Pozdrawiam
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 22-10-2007, 11:05   

Myślę stanik, że jak by zrobili tak, że mistrzem zostałby Hamilton, to będzie nieeezła zadyma, skutkująca nawet wycofaniem się wielu sponsorów w przyszłym sezonie.
Tak obstawionego wyniku chyba nigdy jeszcze nie było ... myślę jednak, że do tego nie dojdzie.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2007, 11:07   

jasne jasne, ale już samym faktem podjęcia próby zdyskwalifikowania trzech zawodników przed jestem ttotalnie zniesmaczony.
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

TommiCrazy 
Forumowicz
VR-4 LIFE

Auto: UKOCHANE
Wysłany: 22-10-2007, 20:43   

to juz by byl szczyt szczytow...to tak jakby sedziowie wrecz chcieli udowodnic swiatu ..... "A CO.... WOLNO NAM !!!!"

[ Dodano: 22-10-2007, 20:59 ]
doczytalem teraz pare tematow na forach sportowych i chodzi o to ze :
maclaren sie zali komisji ze paliwo w BMW oraz w Wiliamsie bylo okolo 3-4 stopnie nizsze niz regulaminowe minimum...odnosnikiem ma byc temperatura powietrza.
paliwo nie moze byc schlodzone nizej niz 10 stopni od temp otoczenia, zekomo tankuje sie auto szybciej oraz zyskuje sie pare koni mechanicznych.
pdoobno auto kubicy mialo by miec 4 stop ponizej limitu a auto Heitfielda i Rosberga 3stopnie.

"Cała sprawa oparła się na raporcie delegata technicznego FIA, Jo Bauera. Po decyzji ZSS wyjaśnił, iż nie dysponował dokładnym pomiarem temperatury w zbiornikach samochodów oraz że regulamin w jasny sposób nie precyzuje tego, iż temperatura otoczenia powinna być odczytywana z monitorów FOM. Podczas wyścigu wystąpiły istotne rozbieżności w temperaturze podanej przez FOM i przez Meteo France. Nie nałożono kary, ponieważ istniały wątpliwości co do rzeczywistej temperatury otoczenia."

przez tá apelacje wyniki Brazyli sa nie oficjalne.
maclaren przyznaje sie do przegrania w bitwie (po rownej walce w brazyli) ale przez tá dyskfalifikacje wygrajá Wojne !
Ostateczne wyniki i końcową klasyfikację mistrzostw świata zatwierdzi Międzynarodowy Trybunał Apelacyjny FIA. W razie wykluczenia z wyścigu Rosberga, Kubicy i Heidfelda, mistrzem zostałby Lewis Hamilton
Outlander 2.0 PHEV 5HS

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 22-10-2007, 22:15   

Bardzo mnie ciekawi czy FIA tak będzie chciała zakombinować by angol wygrał aczkolwiek nie sądzę by aż tak chcieli utytłać się w brudach.

McDoune 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2007, 22:23   

chyba zbyt dużo by stracili. McLaren zachowuje się fatalnie. Swoją drogą ciekawe jest zachowani Alonso :badgrin:

a z resztą jak podaje onet nawet sam Hamilton nie chce tak zdobyć tytułu (brawo dla niego)

Cytat:
Lewis Hamilton, kierowca McLarena, powiedział w poniedziałek, że chciał wywalczyć tytuł mistrza świata Formuły 1 w sportowej rywalizacji na torze, a nie kilka tygodni po zakończeniu sezonu na skutek decyzji sędziów.
Brytyjczyk, przez większą część sezonu prowadzący w klasyfikacji generalnej, na finiszu zmagań roztrwonił przewagę nad Kimim Raikkonenem. Pomimo to, nadal ma szansę na tytuł mistrzowski przyznany przy "zielonym stoliku".

- To byłoby nie w porządku - powiedział Hamilton. - Marzyłem o tytule mistrza świata, ale chciałem go wywalczyć na torze. Nie chcę zawdzięczać trofeum dyskwalifikacji innych kierowców. Nie chcę tytułu przyznanego przez sędziów - dodał brytyjski debiutant.

- W końcówce sezonu Kimi wykonał fantastyczną robotę i pozbawianie go tytułu byłoby okrutne. Poza tym, taka decyzja z pewnością nie przysporzyłaby popularności naszemu sportowi. Mam dopiero 22 lata i przede mną jeszcze wiele okazji, by być najlepszym kierowcą świata - zakończył Lewis Hamilton.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 22-10-2007, 22:33   

TommiCrazy napisał/a:
W razie wykluczenia z wyścigu Rosberga, Kubicy i Heidfelda, mistrzem zostałby Lewis Hamilton

Niekoniecznie. Okazuje się, że wykluczenie zawodnika (-ów) nie powoduje automatycznie przesunięcia zawodników znajdujących się niżej w klasyfikacji, na wyższe pozycje. O tym, czy Hamilton zyska punkty, nawet po dyskwalifikacji tych trzech zawodników, zdecydują sędziowie.
Czytałem wypowiedzi Hamiltona w których twierdzi, że nie chce zdobyć tytułu w ten sposób i nawet on uznał już, że mistrzem jest Kimi. Dlatego nie sądzę, żeby sędziowie dali mu mistrzostwo - byłoby ono tylko papierowe i mogło by to wyrządzić za dużo szkód dla F1 i samego Hamiltona.
Sądzę, że rozpatrzą apelację, ale wyniku nie zmienią.

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2007, 08:06   

McDoune napisał/a:
a z resztą jak podaje onet nawet sam Hamilton nie chce tak zdobyć tytułu (brawo dla niego)

a co mial powiedziec? "Tak zdyskwalifikujcie, najlepiej wsistkich i oddajcie mi mojego pucharka :crybaby: " :?: Jesli faktycznie bylby taki obiektywny w stosunku do siebie to mial dziesiatki sytuacji w sezonie w ktorych mogl stanac w obronie zasada Fair Play. Czemu poki mogl zdobyc punkty to nie mowil, tak to byla moja wina kolizji Vettela, to nie byla wina Kubicy i Jesli chce zachowac choc resztki godnosci to tylko takie oswiadczenie mogl mu doradzic Dennis czy menadzer. A Ronn za caloksztalt swoich posuniec w tym sezonie powinien byc zdyskwalifikowany wogole z tego sportu, bo to co wyprawial to sie :puke:
Ham ilton juz stracil w oczach czesci ludzi i pokazal, ze jest jeszcze zielony jak szczaw i nie ma w nim absolutnie nic wyjatkowego oprocz tego, ze wiekszosc sukcesow w I sezonie zawdziecza, dziwnie wyjatkowemu "szczesciu": (przyznacie, ze wyjatkowo malo awaryjny bolid w porownaniu z ktorym kolwiek innym w stawce), wyjatkowa przychylnosc sedziow, komisji sledczych, szefa zespolu (ciekawe czemu akurat w tym roku posunal sie, az do takich metod zdobywania rozwiazan technicznych), no i w koncu pierwszy start i odrazu w jednym z najlepszych zespolow. Kochani, w takim "ukladzie sprzyjajacych gwiazd" to nawet krowa mogla wygrac tegoroczne mistrzostwa, ale na szczescie nie Lewus. Moze to kogos cos nauczy, bo szkoda byloby zeby i ta dziedzina sportu zeszla na manowce.

McDoune 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-10-2007, 10:33   

Simones napisał/a:
Kochani, w takim "ukladzie sprzyjajacych gwiazd" to nawet krowa mogla wygrac tegoroczne mistrzostwa, ale na szczescie nie Lewus. Moze to kogos cos nauczy, bo szkoda byloby zeby i ta dziedzina sportu zeszla na manowce.

Z tym się nie zgodzę. Mnie też się nie podobało że Lewis był faworyzowany. Ale uważam, że przynajmniej część tych decyzji mogła być podejmowana poza nim. W końcu UK to najlepszy rynek dla F1.

A kkiepski kierowca by tak nie jeździł nawet w najlepszym aucie. Można nie lubić McLarena (tak jak ja), można nie lubić Hammiltona (tu już nie jestem pewien ;) ) , ale trzeba przyznać że w F1 pojawił się bardzo bardzo dobrze rokujący kierowca i mam nadzieję że w następnym sezonie będzie miał miejsce fascynująca walka :mrgreen:

Odpowiedz do tematu