Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CHORWACJA TURYSTYCZNIE (bardziej on-road)
Autor Wiadomość
-WALDOR- 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-02-2011, 14:02   

właśnie planuje wyjazd z rodzina latem do Chorwacji..fajnie ,że można poczytać spostrzeżenia innych...
super ,że cabaniarz odświeżył temat bo pewnie bym go nie zauważył ...

Tenogr 
Forumowicz

Auto: L200 HP, GV 2.0HDI, SJ417
Wysłany: 13-02-2011, 22:43   

Witaj cabaniarz.
Opłaty za przejazd zależą oczywiście od trasy którą wybierzesz, a ta uzależniona będzie od wybranego regionu Chorwacji.
Około 10 lat temu zajechałem w okolice Istrii. Jechaliśmy przez Czechy, Austrię i Słowenię, pamiętam że droga by dobra i szybka (cały czas płatnymi autostradami). Jeżeli zmierzasz na północ Chorwacji to chyba najlepszy wybór.
Jeżeli bardziej na południe to proponuje trasę przez Słowację i Węgry (ostatnio jechałem zawadzając około 20 km o Słowenie). W Słowacji miesięczna winieta kosztuje 10 Euro (jeżeli planujesz wyjazd dłuższy niż miesiąc to możesz wykupić tygodniową), przez Węgry jechałem bezpłatną E65.
W Chorwacji płaci się za autostrady na bramkach (wjeżdżając pobierasz bilet, zjeżdżając płacisz za przejechaną odległość), można płacić Kunami i Euro ale najwygodniej kartą (dowolną płatniczą).

„Gdzie pojechać na pierwszy raz?”
Na północy, na Istrii warto zwiedzić Porec, Rovinj i oczywiście Pule. Ciekawe starówki, w Puli najlepiej zachowane na świecie koloseum, sporo innych zabytków rzymskich i greckich, fort wojenny z okresu wojen napoleońskich (o ile mnie pamięć nie myli) i koniecznie trzeba zwiedzić Park Narodowy Brijuni.
Według mnie, w całej Chorwacji znajdziesz ciekawe miejsca.
Osobiście po macoszemu traktuję tylko odcinek wybrzeża Dalmacji zwany Makarską Rivierą (na południe od Splitu). Po raz pierwszy byłem tam jeszcze przed wojną a potem już tylko przejeżdżałem. Są tam na pewno ciekawe miejsca (np. Omis i ciąg zameczków) ale nawet pod koniec sierpnia i na porządku września są tam nadal tłumy turystów które skutecznie mnie odstraszają.

Atrakcyjne miejsca bardziej na południe leżących okolic, opisałem we wcześniejszych postach w tym wątku, więcej na pewno znajdziesz na forach, np. cro.pl. i w przewodnikach.

Co do informacji zawartych w przewodnikach po Chorwacji (mam 2 wydania Pascala i 2 inne) to mam mieszane uczucia. Na pewno się przydają, do wielu miejsc trafiliśmy tylko dzięki nim, ale niektóre miejsca opisywane jako ciekawe były nieciekawe, natomiast wiele jest miejsc które są ledwie wzmiankowane w przewodniku a są bardzo ciekawe i atrakcyjne. Wiele ciekawych miejsc które znaleźliśmy i którymi byliśmy oczarowani w ogóle w przewodnikach nie było wymienionych. Dlatego warto jeżdżąc po Chorwacji, rozmawiać z miejscowymi, podpowiedzą co ciekawego jest w okolicy.
W komunikacji z miejscowymi wydatnie pomaga wynajmowanie prywatnych kwater. Z właścicielami wynajętego „Sobe” lub „Apartmani” lubimy rozmawiać o wszystkim; historii, przyrodzie, geografii, polityce. Rozmowy zwykle kończą się dobrą kolacja z dobrym winem :mrgreen:
Podsumowując: Kup przewodnik i mapę. Informacje zweryfikuj na forum. Zapakuj rodzinę do samochodu i ... szerokiej drogi.
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku.

[ Dodano: 14-02-2011, 16:06 ]
Do jawaldek
Ponieważ jest to wątek o Chorwacji, zakładam że wstawiając link: http://www.globtroter.pl/...balkanskim.html chciałeś wskazać na wypowiedz:
„Chorwacja to znany w Polsce raj dla plażowiczów. Z perspektywy globtrotera niezbyt ciekawy. Piękne drogi, zabytki, widoki i wszystko na sprzedaż.”

Hmm...

Stwierdzenie że kraj jest nieciekawy bo skomercjalizowany wykreśla z listy miejsc do zwiedzania takiego „globrtotera” wszystkie kraje Unii Europejskiej, całą Amerykę Północną, Karaiby, Peru, Azję wschodnią i południwo-wschodnią, Antarktydę oraz Australię i Oceanię.

Uważam że nie należy przejmować się takimi nieprzemyślanymi wypowiedziami.
Chorwacja jest krajem pięknym i bardzo ciekawym. Dzięki komercjalizacji jest bezpieczniejsza niż pozostałe kraje byłej Jugosławii a w porównaniu z Grecją i Turcją czystsza i tańsza.
W każdym kraju znajdą się miejsca ciekawe, warte zwiedzenia i w każdym kraju znajdą się rzeczy które drażnią i przeszkadzają a co ciekawe każdy odbiera je inaczej.
Dam taki przykład.
W 2009r w 7 osób, w 2 samochody, w przeciągu 4 tygodni, odwiedziliśmy Bułgarię, Turcję, Grecję i Serbię.
Rozbieżność wrażeń jakie różne miejsca i zdarzenia na nas wywarły była ogromna.
Jednym Bułgarskie góry, zapomniane wioski, piękne widoki, puste przestrzenie wydawały się cudowne. Innym wydawały się nudne, puste, zaniedbane.
Stambuł, ze swoimi zabytkami i kosmopolitycznym tłumem, był ekscytujący i egzotyczny a jednocześnie; śmierdzący, hałaśliwy i niebezpieczny.
Plaże na Halkidiki były piękne, słoneczne oraz brudne i nudne.
I to nie wynikało z tego że ktoś widzi wszystko w czarnych barwach a inny w różowych.
Ja śmiałem się gdy złodziejaszek w Stambule próbował ukraść mi coś z plecaka (taki koloryt) a wkurzyłem się maksymalnie gdy serbski policjant próbował wyłudzić mandat. Inne osoby przestraszyły się mocno złodzieja i tłumów w Stambule a wyłudzanie mandatu przez serbskiego policjanta uznały za rzecz normalną (taki koloryt).
Czy w związku ze złodziejami w Stambule, wrednymi policjantami w Serbii, cyganami w Bułgarii lub wysokimi cenami i brudem w Grecji, któryś z tych krajów należy omijać albo twierdzić że jest „niezbyt ciekawy”?
Moim zdaniem, każdy z tych krajów jest na swój sposób ciekawy, niepowtarzalny i wart zwiedzenia.
Pozdrawiam.

cabaniarz 
Mitsumaniak

Auto: LANCER SB 1.8 INTENSE 2008
Wysłany: 14-02-2011, 20:06   

Tenogr, dzięki za obszerną wypowiedź i cenne rady. Że Chorwacja to już postanowione, tylko który rejon? Coraz bardziej skłaniam się w kierunku Istrii, ale to nie jest jeszcze przesądzone. Plusem Istrii jest, że można skoczyć do Wenecji, stamtąd to przysłowiowy rzut beretem. Czy to prawda, że na Istrii nie ma piaszczystych plaż? Ja i moja rodzinka preferujemy raczej aktywny sposób spędzania czasu więc tam będzie co robić. I tylko trafić na miejsce gdzie nie ma tłumów, może ktoś może coś polecić? Polecam wspomniany już cro.pl - kupa wiedzy i doświadczeń ludzi spędzających wakacje i nie tylko w hr.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 21-02-2011, 13:10   

Tenogr napisał/a:
Chorwacja jest krajem pięknym i bardzo ciekawym. Dzięki komercjalizacji jest bezpieczniejsza niż pozostałe kraje byłej Jugosławii a w porównaniu z Grecją i Turcją czystsza i tańsza.
W każdym kraju znajdą się miejsca ciekawe, warte zwiedzenia i w każdym kraju znajdą się rzeczy które drażnią i przeszkadzają a co ciekawe każdy odbiera je inaczej.

Sluszna uwaga. Chorwacja jest na tyle rozleglym panstwem, ze kazdy znajdzie cos dla siebie. Niektore szlaki na wybrzezu lub chocby okolice Karlovaca moga dostarczyc emocji tym ktorzy szukaja "ciezszego terenu". Mnie nigdy jezdzac swoim Pajero nie ciagnelo do walki w terenie. Bardziej nastawialem sie na przygode i turystyke.

Dla tych, ktorzy jednak wybieraja sie nad Adriatyk polecam dwa ostatnie odcinki Dalmatia Adventure na POC Tv:
http://www.youtube.com/user/POCPolska?feature=mhum
:D

[ Dodano: 21-02-2011, 13:16 ]
cabaniarz napisał/a:
Czy to prawda, że na Istrii nie ma piaszczystych plaż?

Calkowicie potwierdzic nie moge. Bylem w Chorwacji wiele razy ale tylko raz na Istrii. Generalnie mi sie tam nie podobalo. Wszystko bylo zrobione pod turystow, wygladzone, przyciete i zadbane. Tam gdzie bylem palze wybetonowane.
Warto przejechac sie do Puli. :wink:

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 22-02-2011, 08:26   

Gene napisał/a:
Calkowicie potwierdzic nie moge.

Niestety piaszczystych plaż nie ma , tak jak zresztą w pozostałej części Chorwacji. Jedyne piaszczyste są na wyspie Korcula w miejscowości Lumbarda . ( południowy cypel wyspy)
Jest duża plaża w zatoce Prżina , oraz Tatinja i Mala Glavica. Z tym że nie są to plaże takie jak bałtyckie , ot 5-10 metrowy pas piasku z kamieniami. Ale są . Nawet osławiony Zloty RAt na wyspie Brać w miejscowości Bol jest plażą typowo kamienistą , choć na zdjęciach widać jakby był ze złocistego piasku. Natomiast samą wyspę Korcula polecam, sporo wąskich bocznych dróg, możliwości zjazdów nad sam brzeg morza, miejsca bardzo odosobnione , dzikie i nie zapchane turystycznie . Szczególnie środkowa część wyspy. Na jej krańcach są dwa ośrodki turystyczne miasta Vela Luka i Korcula. A i ceny niższe niż na północy Chorwacji i dociera mniej turystów. Jeżdzę tam nurkować od 10 lat i co roku się to potwierdzało. Nie wiem jak będzie w tym roku bo pewnie trochę turystów wystraszyła sytuacja w Egipcie i może okazać się że ruszą w bliższe i cenowo dostępne regiony nadmorskie.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 22-02-2011, 11:17   

PiotrKw napisał/a:
Nawet osławiony Zloty RAt na wyspie Brać w miejscowości Bol jest plażą typowo kamienistą
Nie kamienista tylko zwirowa. Drobne kamyczki z daleka wygladaja jak pisek ale daleko jej do baltyckich. Piaskowe plaze sa takze w okolicach miasta Nin, rozlegle plytkie laguny a nawet bagniste zatoczki z blotem ktoremu przypisuje sie wlasciwosci lecznicze. Ja spotkalem takze piaszczysta plaze (wejscie bylo sklane ale brzeg super piaszczysty) pod Novalija na Pagu. Podobne "plaze" jak na Zlotym Racie choc mniej popularne mozna spotkac w okolicach Orebicia. W Viganj jest spore centrum Windsurfingowe a to juz kawalek promem i jestes na Korculi.
PiotrKw napisał/a:
Natomiast samą wyspę Korcula polecam, sporo wąskich bocznych dróg, możliwości zjazdów nad sam brzeg morza
:thumbleft: Potwierdzam i polecam takze polwysep Peljesac.

https://picasaweb.google.com/eugeniusz71/CHORWACJA2008#5244667081738237442

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2011, 15:27   

Gene napisał/a:
Nie kamienista tylko zwirowa.

Ok , niech będzie , żwir czyli drobne kamyczki :wink: , Chociaż z drugiej strony żwir można określić jako duże ziarnka piasku :wink:
Hm... Peljeszac i piekny widok na archipelag wysepek koło Korculi . Fajne Twoje zdjęcia z lądu. Przypominają ten klimat ...
A przy okazji ...Z innej strony (z pod wody) można ten rejon zobaczyć tu
http://jacekkwiatkowski.pl/index1.php?page=galeria
Wiekszość z wrakami, jaskiniami i stworami robiona pod Peljeszacem i na południowym brzegu Korculi. Autorem zdjęć jest syn , ja tylko nieraz "wiszę jako model"

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 22-02-2011, 21:12   

Tenogr napisał/a:

[ Dodano: 14-02-2011, 16:06 ]
Do jawaldek
Ponieważ jest to wątek o Chorwacji, zakładam że wstawiając link: http://www.globtroter.pl/...balkanskim.html chciałeś wskazać na wypowiedz:
„Chorwacja to znany w Polsce raj dla plażowiczów. Z perspektywy globtrotera niezbyt ciekawy. Piękne drogi, zabytki, widoki i wszystko na sprzedaż.”
wstawiłem link tylko i wyłącznie informacyjnie bez ukierunkowania czytającego na jakikolwiek fragment tekstu. Rzecz gustu co komu się podoba a co nie. Jak na razie "układam" wycieczkę na mapie i opisy Gene i PiotrKw dużo już podpowiedziały. Czekam na więcej :)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 22-02-2011, 22:37   

PiotrKw i Waldziu tu jeszcze z Peljesaca i Korciuli foty. Mysle, ze warto zajrzec tez do relacji na POC/Przygoda/Gdzie bylismy. :D

https://picasaweb.google.com/P.O.C.Poland/MojaChorwacja#

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 23-02-2011, 09:47   

Gene napisał/a:
ze warto zajrzec tez do relacji na POC/Przygoda/Gdzie bylismy.
widziałem oglądałem :mrgreen: :mrgreen: Chcemy też "zaliczyć" Słowenię ==>> mają wspaniałe wina ==>> słoweńscy znajomi nam przywieźli ===>>> z własnej winnicy :P :wink:

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 23-02-2011, 10:53   

Co do wina to wlasnie na Peljesacu wyrabiaja bardzo dobre i niezwykle trunki.
http://winazchorwacji.pl/wina-z-peljesac.html
My zabralismy dwie skrzynki tego wina do domu i do tej pory znajomi pytaja czy nie bedziemy na polwyspie bo chetnie by zamowili. :D

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 23-02-2011, 12:33   

Gene napisał/a:
bardzo dobre i niezwykle trunki.

Oj tak, polecam też , jezeli będziesz na Korculi, udaj się w każdy piątek ok godziny 19 na targ wyrobów miejscowych w Lumbardzie ( w "centrum" na pewno znajdziesz :wink: )
Swietne nalewki, skórki pomarańczowe kandyzowane, kalmary z grila. I sporo taniej
Np. moja ulubiona nalewka- likier z Rogac'a ( jest na zdjęciach Gene :D ) w Korculi koło bramy Tomisława( tam chyba robiłeś zdjęcia ?) kosztuje 80-120 Kn , na targu ta sama - 50 Kn , a jak wzięliśmy 5 butelek to Chorwat szóstą dołożył gratis .
I taka rada praktyczna , nie róbcie zakupów w głównych miejscach turystycznych np. w supermarkecie koło przystani promu , pojedzcie trochę dalej i różnica może sięgać 30 %.
Generalnie popatrzcie gdzie kupują miejscowi , tam ceny są niższe. Najdroższe są napoje , można wydać majatek , 2 litrowa butelka CocaColi - Fanty 10-12 zł. Tyle samo karton 1,5 l soku . Warto zabrać dzbanek z filtrem np. Brity i filtrować kranówkę . Do tego jakieś zagęszczone soki czy oranżady w proszku i po kłopocie . Robimy tak od kilku lat. Wodę w kranach mają ok. A przy upałach 30-35 stopni trochę "zużycie" wzrasta. :wink:

Tenogr 
Forumowicz

Auto: L200 HP, GV 2.0HDI, SJ417
Wysłany: 23-02-2011, 20:37   

Co do piaszczystych plaż to nigdy się za nimi nie rozglądałem ale, o ile mnie pamięć nie mili, piaszczystą (lub prawie piaszczystą, tzn. drobniutki żwirek) spotkałem tylko na Pagu w zatoce na południowy wschód od Povljany.
Dobre wina robią w całej Chorwacji.
Na półwyspie Peljesac, w Trsteniku, kilka dni mieszkaliśmy nad winiarnią (w tym samym budynku). Nazwy nie pamiętam ale przed wejściem stała jakaś zabytkowa maszyna, chyba do tłoczenia, widoczna z głównego placu Trstenika. Na podwieczorki gospodyni przynosiła nam talerz z figami oraz duży kufel wina (z Trstenika warto przepłynąć na wyspę Mljet i zwiedzić park narodowy).
Na Korculi też jest sporo winnic. Najbardziej zasmakowało nam młode wino z winnicy w miejscowości Cara. Jeżdżąc i zwiedzając wyspę zawsze tam tankowaliśmy :mrgreen:
Dla nurków cała Chorwacja jest ciekawa, oczywiście im dalej na południe tym życie podwodne jest bujniejsze. Na Korculi, tylko z ABC można już podziwiać mureny.
Osobiście w Chorwacji preferuje wyspy, jest na nich mniej tłumów i taniej. Nawet Brac jest godny polecenia mimo ze chyba najbardziej zadeptany, w latach 80 była tam sławna plaża nudystów, obowiązkowe miejsce zwiedzania :lol:

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 25-02-2011, 12:45   

Tenogr napisał/a:
Osobiście w Chorwacji preferuje wyspy
Dokladnie tak jak ja. Ostatnie wakacje w Sumartin byly genialne.

cyklista 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,6 Comfort
Wysłany: 26-02-2011, 10:48   

Piaszczyste plaże oprócz wymienionych wcześniej są także na Rabie. Koniec wyspy czyli Lopar ma piaszczyste plaże tłumne i z drugiej strony piaszczyste plaże mniej tłumne. Woda ciepła jak zupka i trzeba się nachodzić żeby dojść do głębszej wody, idealne dla małych dzieci.

Odpowiedz do tematu