Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CZX 04-XX] Czy znacie te żarówki H7 Led?
Autor Wiadomość
lech55 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-12-2014, 00:03   [CZX 04-XX] Czy znacie te żarówki H7 Led?

Ponieważ wymiana żarówek w Colcie jest bardzo kłopotliwa, zainteresowały mnie te żarówki LEDowe http://allegro.pl/hit-h1-...4907904454.html .Czy ktoś spotkał się z tym wynalazkiem? Inne żarówki LEDowe odpadają, bo z tego co wiem są kiepskie.

KsiadzRobak 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 22-12-2014, 08:38   

Homologacji na pewno nie masz. Na reflektorze jest nabity rodzaj stosowanego żarnika. W razie czego, to możesz mieć problemy z ubezpieczeniem oraz przeglądem, gdyż takie auto nie ma prawa poruszać się po drogach publicznych.
Co do jakości światła - to trudno powiedzieć, jak to będzie ogniskowane przez odbłyśnik. Trzeba by spróbować.

lech55 
Forumowicz

Wysłany: 22-12-2014, 20:36   

Czyli takie Ledy to zwykła lipa! Najważniejsza jest homologacja, bo w razie "W" będzie to najistotniejsza sprawa, czy pojazd w chwili losowego zdarzenia był sprawny. W takim razie co, a właściwie jakie żarówki H7 zakładać do reflektorów Colta? W niektórych nowych samochodach jest jednak oświetlenie diodami Led. Ledy są zarówno w lampach tylnych jak i w reflektorach przednich.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 22-12-2014, 20:56   

Najlepiej albo zamontować dodatkowe dzienne ledowe czy żarówkowe i mijania używać tylko w nocy albo zamontować moduł zmniejszający jasność drogowych i zmieniający je w dzienne co w sumie też jest niezgodne z prawem jeśli reflektory nie mają stosownej homologacji.

lech55 
Forumowicz

Wysłany: 22-12-2014, 21:30   

Wychodzi więc na to że Niemcy, mają rację i dodatkowe światła dzienne włącza się w razie potrzeby. Stąd w moim Colcie znajduje się czujnik zmierzchu, który włącza automatycznie światła mijania wtedy gdy jest ciemniej lub wtedy gdy wjeżdża się do tunelu.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-12-2014, 22:03   

Taki automatyczny układ z czujnikiem zmierzchu jest oczywiście dla wygody a jeśli nie masz świateł dziennych to polecam je zamontować choć zdania są podzielone ale z praktycznego punktu widzenia na pewno zaoszczędzi się na żarówkach i w Twoim przypadku na wymianie żarówek. Ja mam zamontowane w miejscu oryginalnych halogenów przeciwmgielnych co jest chyba najmniej inwazyjna opcją.

lech55 
Forumowicz

Wysłany: 22-12-2014, 22:22   

Jest to uwaga warta zastanowienia - dzięki. Faktycznie w moim Colcie wymiana żarówki związana jest z czynnościami jak przy wymianie koła, plus wymiana żarówki. Upierdliwe to jest w lecie, a w przypadku kiedy to trzeba zrobić w zimie, przy nadkolach oblepionych śniegiem - to strach pomyśleć.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-12-2014, 06:51   

Jest jeszcze coś takiego jak "miękki start" co też powinno wydłużyć żywotność żarówek ale jest dość trudne do zrealizowania i wymaga większej ingerencji w instalację auta niż montaż świateł do jazdy dziennej.

KsiadzRobak 
Forumowicz

Wysłany: 23-12-2014, 08:16   

Masz opcję montażu żarówek tzw. long life - niestety wadą jest to, że świecą standardowo (czyli słabo) i raczej żółto.
Żarówki świecące bardziej biało szybko się przepalają - mają krótszy żarnik, wyższą temp. i mniejszą żywotność.
Jeśli chodzi o auta niemieckie, to też się pytałem na forum - wynika z tego, że na oświetlenie LED mają one homologację i dlatego mogą świecić. Bo widać, że mocne diody typu Luxeon czy Cree spokojnie sobie radzą z oświetleniem drogi - ale światło musi być precyzyjnie ustawione. Natomiast chińszczyzna z aukcji pewnie świeci losowo.

Montaż świateł dziennych LED jest dobrym pomysłem - sam mam i polecam (pomimo posiadania xenonów, które są żywotniejsze od żarówek halogenowych). LEDy włączają się po zapłonie na ON a gasną przy wyłączeniu silnika lub włączeniu świateł mijania.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-12-2014, 10:25   

Jeśli ledy to jednak droższe, U siebie i u ojca zamontowałem takie za około 150zł i po gwarancji padły. Ja swoje reanimowałem bo spaliły się same diody które bez większego problemu dało się wymienić a u ojca padła elektronika więc się nie bawiłem tylko wymieniliśmy na żarówkowe polskiej produkcji za około 100zł i za taką cenę takie raczej są najlepsze. Za dobre ledy trzeba dać minimum 250zł.

KsiadzRobak 
Forumowicz

Wysłany: 23-12-2014, 11:24   

Zwróć uwagę, że cenę trzeba sprawdzić u różnych źródeł. Np. światła dzienne dostępne w JULA po 175 zł oparte na 5 czy 6 LEDach o łącznej mocy ok. 5W można kupić na Allegro za ok. 70 zł + wysyłka.

lech55 
Forumowicz

Wysłany: 23-12-2014, 22:05   

Z podpowiedzi wnioskuję, że na dzisiaj światła LEDowe, będą się sprawdzały jako dodatkowe światła dzienne. Natomiast światła mijania powinny raczej zostać tradycyjne, czyli halogenowe. Tym bardziej, że te LEDy z portalu mogą być kiepskie i kosztują dobrze ponad 400zł za parę.

[ Dodano: 04-09-2016, 21:18 ]
Dzisiaj w telewizji pokazywali test donośności świateł, czyli w tym przypadku żarówek H7. Najgorzej wypadły żarówki LED, bo świeciły na najkrótszym odcinku drogi. Na drugim miejscu znalazły się tradycyjne H7. Zaś najlepiej spisały się "ulepszone" H7.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-09-2016, 21:28   

Jeśli by to były całe reflektory zaprojektowane pod odpowiednie ledy to na pewno świeciły by tak samo jak halogenowe. A te pseudo żarówki nie dość, że świecą mizernie to dodatkowo ich żywotność będzie zbyt krótka bo przy dużej mocy ledy wydzielają bardzo dużo ciepła które trzeba skutecznie odprowadzić czego raczej tak małe radiatorki nie potrafią więc diody się gotują w temperaturze 150 stopni lub więcej.

lech55 
Forumowicz

Wysłany: 04-09-2016, 21:34   

Masz rację z tymi LEDami. Tylko oryginalnie zaprojektowane reflektory dają pożądany efekt.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 04-09-2016, 21:40   

lech55, plecho1, używaliście LEDy H7? Czy tylko piszecie, aby pisać?

Ja nie mam zamiaru negować braku homologacji, ale chciałbym wiedzieć, czy ich uzywaliście i odpowiedzi wynikają z autopsji.

Odpowiedz do tematu