Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podstawowy set audio do Lancera?
Autor Wiadomość
Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2007, 21:44   Podstawowy set audio do Lancera?

Witam , chciałbym kupić do swojego miśka podstawowy zestaw audio, czyli radio+2 głośniki w półkę. Co byście kupili na moim miejscu, nie ma być dodatkowego wzmaka!
Tylko nowe radio i 2 głośniki na tył bo w drzwiach są, no i najważniejsze ma jakoś cykać, jest do zrobienia?
Pozdr i dzięki za porady.

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2007, 23:48   

Pocztytaj troszke poprzednie tematy, głośniki w półke to zły pomysł, nie napisałes nic o tym ile chcesz wydac kasy no i nie wiem co to jest "cykanie".

pozdr,
Kuba

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 11:12   

Otóż nie chciałbym przerabiać auta itd, te głośniki, które mam z tyłu to jakieś stare Kenwoody tak samo radio, dlatego chciałbym zrobić podmiankę i tyle.
Myślałem np o : DEH3900 + jakieś głośniki-jajka na tył Pioneera, Alpiny czy Helixa, co ty na to?
Oczywiście jak mam wydać 100-200 zł więcej no problem, chciałbym tylko aby jakoś fajnie grało, bo ten sprzęt, który mam jest od nowego w tym aucie i już ledwo cyka, pozdr.

[ Dodano: 06-06-2007, 11:24 ]
Przeczytałem posty na temat i niestety nic konkretnego się nie dowiedziałem, oprócz tego, że pod samo radio nadają się Helixy, a Alpina to syf :shock: także prosiłbym o max 3 możliwe zestawy i po sprawie, mam sedana, także może jakoś te głośniczki zagrają, :mrgreen:

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 13:59   

Oj, chyba nie doczytałes w takim razie. Podstawa do glosniki z przodu, jak chcesz wydac kase, to zrób to z głową, a nie pozalujesz, wiem ze najprosciej wsadzic nowe glosniki w półe i wstawic radio, ale uwierz mi ze efektu nie poprawisz za bardzo.

Pomysl nad nowym zestawem przednim , 16 cm + tweeter Helix Blue Mk2 np, i zamontuj je w prawidłowo wytłumionych drzwiach na panelach z MDF, radio polecam Alpine, nawet najprostsze modele przegonia pioneera bez problemu, w takim zestawieniu muzyka napradwe Cie zaskoczy a efekt bedzie nieporównywalnie lepszy od jajek w półce, ktore sa najgorszym rozwiazaniem.

pozdr,
Kuba

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 14:48   

Hm,dlatego pytam co i jak, czyli wywalić ori głośniki z przodu, wstawić helixy-odpowiednio, do tego nawet podstawowy model Alpiny-CDE9870?styknie, ale na tył i tak trzeba coś dać, teraz mam okrągłe chyba 16" kenwoody, ale najbardziej tragiczny jest kaseciak, który gubi fale radiowe, mam nadzieję, że nowe radio będzie ładnie odbierało fale!
Słyszałem , że niektóre Blaupunkty miały problemy z falami-Bermuda? Macie jakieś doświadczenia jakich modeli omijać?
Na koniec, ile może kosztować taki montaż głośników przednich w odpowiednim warsztacie?
Pozdsr i dzięki.

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 19:06   

Bastek napisał/a:
czyli wywalić ori głośniki z przodu, wstawić helixy-odpowiednio,

Dokladnie tak, zrob w zakładzie ( około 300-400zł ) lub samemu, materiał 80-100zł i dzien pracy.

Bastek napisał/a:
ale na tył i tak trzeba coś dać, teraz mam okrągłe chyba 16" kenwoody

Nie trzeba, po co ???? Muza ma grać z przodu, zostaw te kenwoody jako zaślepki i tyle, jak dobrze osadzisz przód to tak zagra ze bedziesz zadowolony, glosniki z tylu zepsuja tylko efekt pracy.

Bastek napisał/a:
nawet podstawowy model Alpiny-CDE9870

Nadal nie określiłes sie finansowo, no i czy w gre wchodzi tylko nowe radio, ciezko mi cos podpowiedziec.

Pomyśl o mały 2 kanałowym wzmacniaczu, roboty niewiele, koszta 250-300zł a efekt bedzie o 50% lepszy niz na jakimkolwiek radiu.

pozdr,
Kuba

pierafal 
Mitsumaniak

Auto: GALANT EA V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-06-2007, 08:28   

Bastek jak masz zamontowane te glosniki z tylu :?:
W półce pod szybą wydaje mi sie mniejsze otwory?
Możesz podesłać jakieś zdjęcia?

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2007, 23:26   

Pomyśl o mały 2 kanałowym wzmacniaczu, roboty niewiele, koszta 250-300zł a efekt bedzie o 50% lepszy niz na jakimkolwiek radiu.

Może być GTAMK II lub IV Blaupunkta? Akurat mam takie u siebie w pracy :P
Jeśli chodzi o radio wolałbym oczywiście nowe, nie jestem fanem używek bo nie mam pewnego źródła, dlatego wolę kupic nowe, co myślisz o modelu London mp37 albo DEH40MP?

Jęśli chodzi o kasę to chciałbym wydać myśłę z 1000zł max, bo później to już bym chciał iść na całość :twisted:

Co do głośników w pułce z tyłu pod szybą mam albo 13 albo 16" zwykłe okrągłe głośniki, patrząc od spodu, otwory na magnesy wydają się być większe niż na te które mam w aucie , także spokojnie wejdą większe.

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2007, 10:37   

Bastek: poszedlem z rada Trociniarz'a i zamontowalem tyylko przod, a tyl odlaczylem. naprawde fajnie to gra.

a druga sprawa to wzmacniacz:) lepszy rydz niz nic.. tak jak Kuba napisal to dzwiek bedzie o wiele lepszy.. ja tam mam wzmacniacz firmy krzak ( oczywiscie czeka na wymiane ) a i tak jestem bardzo zadowolony :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 10-06-2007, 15:06   

maniakowy napisał/a:
poszedlem z rada Trociniarz'a i zamontowalem tyylko przod, a tyl odlaczylem
Koleś ma w Polo z 2000 r. fabryczne głośniki w przednich drzwiach i do tego radio 4 x 50W JVC z wyższej półki. I głośniki wysokotonowe w okolicach mocowań lusterek zewnętrznych. Ja mam skrzynię basową z MDF-u z głośnikiem basowym 180 W w bagażniku oraz zasilane to przez wzmacniacz. Radio mam JVC 4 x 50 podobnej klasy co on.
Dżwięk u niego w aucie jest nieporównywalny z moim. U mnie gra po prostu tragicznie. Tam w całym zakresie głośności dźwięk jest fenomenalny. Także mam już plan wydatków na następny miesiąc: wygłuszenie drzwi, pierścienie z MDF-u i dobrej klasy głośniki w przednie drzwi. Skrzynia z bagażnika precz.

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2007, 23:37   

ja mam skrzynie w bagazniku.. i jestem wiecej niz zadowolony;)

[ Dodano: 10-06-2007, 23:39 ]
chociaz dodam ze jakby jakis znawca dzwieku posluchal to by sie za glowe zlapal:) bo niskietony rzadza u mnie :D :D:D:D

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 08:34   

Dzięki za sugestie, coś pokombinuję, myślę, że napewno jeśli chodzi o radio to będzie alpina lub kenwood, głośniki Helixa, może jakiś prosty wzmak 2 kanałowy, zobaczymy jak będzie, dam oczywiście wszystkim zainteresowanym znać i zrobie fotki:) jak zmniejszę w paincie rozdzielczość, hihi :P

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 11-06-2007, 11:56   

maniakowy napisał/a:
niskietony rzadza u mnie
U mnie też. I to chyba nie jest nic dobrego (przynajmniej w moim odczuciu). Powinno być słychać wszystkie tony w odpowiednich proporcjach.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 23:20   

Hugo napisał/a:
maniakowy napisał/a:
niskietony rzadza u mnie
U mnie też. I to chyba nie jest nic dobrego (przynajmniej w moim odczuciu). Powinno być słychać wszystkie tony w odpowiednich proporcjach.

poprawne audio dąży do pojęć jakimi są:
równowaga tonalna i liniowa charakterystyka przenoszonego pasma...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 12-06-2007, 00:20   

leser napisał/a:
równowaga tonalna i liniowa charakterystyka przenoszonego pasma...
:mrgreen: Aha :wink:

Odpowiedz do tematu